Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   99 / 376
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ezért keresek a kress helyett egy frekvenciaváltót és a hozzátartozó marót. Sajnos a t2cnc-nél a kettő együtt 130-140.000 forint.
(#) Rasiel hozzászólása Aug 16, 2011 /

Áhá, kezdem érteni a dörgést !

A zártszelvény alap megoldható, sőt azóta már beszéltem az egyik ismerősömmel és mondta h szívesen segít összehegeszteni mindent, amíg nem kell az AVI-t használni. Viszont ha már úgyis hegeszteni kell, akkor feleslegesnek tartom az aluprofilt beépíteni, úgyis elfogy az másra

a 400*400 mm-t elégnek tartom első nekifutásra, aztán ha több kell akkor majd a második gépnek több lesz, de ahoz pl kertes ház is kellene vagy egy nagyobb erkély...

Én arra gondoltam hogy 16mm átmérőjű golyósorsókat használnék, a két végét leesztergáltatva 10mm átmérőre, ahol kapna mindkét végére egy-egy szembefordított radiax csapágyat (karbantartást nem igénylő, tömített verziót természetesen). és utána lenne egy torziós kuplunggal kötve a léptető. Bár ez még lehet változhat, mert nálam sokkal okosabb emberek felhívták a figyelmet hogy a menetemelkedést elosztva a léptető felbontásával, nem árt ha egész számot kapok

Az X híd hajtását egyébként 2 motor végzi, így változik a képlet? A héten utánanézek hogy mekkora előtolás kell majd a marómhoz különböző anyagtípusoknál, és akkor kiderül mekkora sebesség kell maximum.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Sajnos nehéz dolog a jo föorso ( a Kress nem az de használhato ) .POnt azért ilyen drágák mert széles fordulat határok közt is használhatoak elég jo nyomatékkal .
Amit irsz még az olcsobbak között van de már tuti lenne .
Állandoan kisérletezem a föorsokkal de vagy frekiválto vagy PWM a vége mindig .
Eddig talán a kerékpor motor és szabályzo a leg jobb de még ahoz is kel egy jol csapágyazott föorso .
24V 3 - 600W-os motor a hozzá valo szabályzoval már 50 -60 000 környékén van és egy 20-as kb egy ER11 patronokkal , házban csapágyazva , de még igy is használni kel mechanikus áttételt is ( ami jo is meg rossz is ) .
Sajnos a tapasztalat azt mutatja hogy két három féle motort ( fordulatot és eröt ) kel használni , de viszonylag gyorsan cserélhetöek ezek .
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

A sebesség probáját "törés probának " is evezik , ersze azért jobb elötte érdeklödni .Aki dolgozik az tör is .

Erkély ? Most nekem egy bérelt 23nm-es mühelyem van a 15-en de már elinditottam a cserét egy 100nm körüli mühelyre , a lakás másodlagos .

A kér X orso akkor tökéletes ha hasitott perselyes lesz a hajtásod , ha kocsik lennének ( legalább 20 vagy 25-ös ) akkor elég lenne a szimetrikusan középen huzodo orso de természetesen ott is használhato a két orso .
Igen a 133,3333333333 gond lehet de hogy gyakorlati jelentösége van-e azt vitatnám mert sok esetben a maroszárunk is hajlik anyit ment amit a 333333 tévedni tud ( azt hiszem ezt hivják egységurgrásnak ) nem gyakorlati emberek szoktak rajta vitatkozni .Meg kellene kérdezni olyanokat akiknek van gépük és 3mm-es emelkedésü direkhajtásuk van hogy mit tapasztalnak , én eddig nem tapasztaltam hibát ( igaz nincs is igényem 0,01mm alatti pontosságra most még ) de jo is lenne ha tudnék ilyen pontosan dolgozni
Ez már egy ás kategoria és ( szo szerint ) sulycsoport .

Ja és ég valami .

Pont most volt téma a Kress 1050W : 3 honap intenziv használat után szénkefe leoldott munka közben és ha a gazdája nincs pont a gépnél akkor szántott volna vagy tört volna valami a gépen , igy csak kis kárt okozott .
Az ujjabb és jobb minöségü gépekben a szénkefében van egy müanyag darab amiröl ha lekopik a kefe anyag akkor elemeli a kefét a komutátorrol és leál a motor ezzel ovja a forgorészt de kiszur a kezelövel .Ez a gond a DC szervo hajtásoknál is felmerül .

Ha lehet akkor kefenélküli motorokat kel használni de nem tul széles a repertoal .
AC vagy Brushless motor ( persze vannak mások is de ezek amik árban is elérhetöek ) .
(#) Rasiel hozzászólása Aug 16, 2011 /

a sikerül emberi áron szereznem karbantartást nem igénylő kocsit akkor az lesz. de ez csak 2 hét múlva derül ki legkorábban. Erre nem tudtok valami jó beszerző helyet? mert lineáris rendszereket én nem tudok jó áron. Ellentétben a golyós orsóval

cnchungary.com ---- adok veszek topick .

Vannak nagyon jo és megbizhato meberek és ott garantáltan jominöségü ( használhato ) cuccot kapsz .

A napokban volt egy jo tétel ami jo is lett volna Neked .
Ha viszont a hasitott pesely is jo akkor a cncdrive .hu nagyon jo .A másikkal vigyázni mert ugy vettem észre náluk csak az eladás a fontos a szakértelemmel szemben .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

hasított persely alatt a hasított lineáris csapágyat érted? Mert azt is tudok nagyon olcsón.
(#) gulasoft válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Azt érti.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

http://www.aruhaz.klavio.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pf...0&ck=0 ez kefe nélküli, vagy tévedek?
Igazából ha el tudnám adni a kresst, és ez a motor kefe nélküli, nem kéne az áfát fizetni, akkor semeddig nem gondolkoznék, csak anno elriasztott a még 40.000-es frekiváltó.

Igen ez az ( 3 fázisu aszinkron ) .
Ehez szokott lenni a cnchunary-n jo kis frekiváltoa ( Lenze , Danfos , Omron Yaskava J7 ) olyan 1Kw-is 15 000 ft körül .

Ezek tipikusan cnc-re használatosak .

Rosszul irtam de igenazt értem .
Eredeti neve nyitott golyos persely .

Ha tudnál szerezni 16-os alatti méretben vezetékkel együtt akkor botolatnánk ( vennék belöle ) jo áron .
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

10 átmérő a legkisebb, amit tudok szerezni

Küldj egy üres mailt a cimemre
(#) Zozi85 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Egyre bizonytalanabb vagyok a váz kialakításában, elég esetlennek tűnik valós méretekkel.
Bár kihajlásoktól már nem nagyon tartok

DSC_0237.jpg

(#) kulzol60 válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Ez még igy elég csont váz ( vagy még az sem ) .

Mekkora lenne az"X" mozgásod ? ( balrol jobbra )
(#) Zozi85 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

az x 350mm az y meg 500. azért raktam így egybe, hogy lássam mi jön ki ha ledarabolom váz anyagot. Könnyebb pakolni mint visszanöveszteni ha mégis másképp fogom kialakítani. Az a kérdés, hogy az x a két y sín közé vagy az x alá essenek az y ok.

Azért kérdeztem mert a 350mm-hez talán nemkel a két "Y" orso , föleg ha az "Y" két két kocsival megy .

Kövesd ezt az arányt és jo kis gép lesz belöle .

A 350 a hasznos "bejárható" út ehhez kell még hozzáadni a z tengelyt, kis holtteret. Azért szeretnék két tengelyt, mert mint a rajzon is látszik, a gép lefelé üres, nincs összekötve a két oldal. Az fent van tartva a majdani 4. forgató tengelynek.

Éretem .
Akkor bizony kel a hely , jobb lessz kettövel csak a hajtása kicsit bonyolitja a dolgot.

Vagy két motor, vagy bordás szíj. Lényeg, hogy erős és terhelhető legyen. Remélem acél sem fog kifogni rajta... 550 wattos három fázisú marómotorral gondoltam, ahhoz van pont patronkészlet.

Jo a szinkron szij is de ha teheted használj két léptetöt ( sebességet és dinamikát nyersz vele ).

Lehet kelleni fog a kettő, elég nehéz lesz az x és z.
A derékszögű tartók már megvannak jó kis aluból öntve már csak a lemezekre kell forrást találni. 20-25 mm es alu lemezeket honnan lehet vajon nem egész táblában?
(#) gulasoft válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Metalservice.hu
Ők tetszőleges méretet vágnak 8mm-nél vastagabb alu lapból.
Egy méterszer 80cm-es darab 10mm vastagságban több mint 16000Ft.
Tehát a méterszer 20 az ennek a negyede.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Aug 17, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Szeretnék, én is építeni egy egyszerűbb cnc-szerkezetet nyákkészítéshez és fúráshoz... Kiszereltem egy nyomtatóból a képeken látható léptetőmotort. A motor fordulási szöge 15fok (megszámoltam). Az lenne a kérdésem, hogy mekkora feszültséget igényel, és pár infót ha tudnátok adni róla, vagy esetleg adatlap-linket Akkor nagyon boldog lennék...Köszi
(#) Rasiel válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Helló!

A képen egy bipoláris léptető van. Típusszám és gyártó nélkül ennyit tudok neked mondani róla. Keress rajta egy szériaszámot!
(#) gulasoft válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Egy árva adat nincs rajta, ráadásul ezzel a 15 fokkal borzasztó nagy a lépésszög. 24 lépés egy fordulat. Az alap léptetők 200 lépés alatt tesznek meg egy fordulatot. szerintem ez semmire nem jó, nem érdemes vele veszkődni.
A tengely átellenes részén szokott lenni cetli vagy az oldalán, ha nincs, akkor hagyd a fenébe.
(#) Balagemann2031 válasza Rasiel hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Csak ezt találtam rajta: PAN 02 149A SHINE HILL 11 ez mind rajta van ebben a sorrendben
(#) Balagemann2031 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Igen én is olvastam itt 1,8as szögeket a fórumon, és hát ahhoz viszonyítva nagy, de ékszíjas áttételezéssel sem érdemes megpróbálni? Vagy olcsóbb, ha szerzek egy kisebb lépésszögű motort?
(#) tiggersoft válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szerintem elszámoltad, valahol nekem is van ilyen motorom szintén nyomtatóbol (talán HP) és azon rajta van, hogy 7.5deg/step. Az is sok, de jobban hangzik...
Következő: »»   99 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem