Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1426 / 3998
(#) qvasz2 válasza makraipeter1 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ezt felejtsd el. Vagy az IC-t. A kettő együtt komolytalan. Ebből a trafóból ha lenne két darabod, abból lehetne neki egy hozzáillő, normális táp, szimmetrikus + - 32V -al.
És mit építesz? Elég az egy csatorna, mert ez az IC mono?
(#) makraipeter1 válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Már most rájöttem én is.
Viszont valahol még biztos van egy itthon, majd megnézem.
(#) BEMcorp válasza makraipeter1 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia!
Nem azért hogy bele vau-vau, de az a trafó nagyon nem szimmetrikus. Csak egy sima 24V-os tekercse van, abból pedig sose lesz ą34V.
Ebből egy sima 34V DC tápegységet lehet csinálni, de duplát nem igazán.
(#) kiskata válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Tudnál segíteni az értékek megválasztásához?
A motor egyenáramú és nem mértem nagyobb feszültséget 4,5 V-nál.
Ha távolabbról kellene vezetnem akkor az a módszer mint a hőérzékelőnél? (Kondi a motornál)
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 17, 2011 /

Üdv!
Nyákot mivel lehet letisztítani cif-el próbáltam de nem jártam sikerrel ötlet?
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Van NYÁK készítés topik, ott olvasgass! Amúgy jó lehet a cif is, ha van benne súroló por (több fajta cif van már, az eredeti súrolásra készültet használd). De mégjobb a régebbi fajta wim, vagy superdol, vagy hasonló nevezetű valódi súrolásra való por, ha találsz még olyat. Lehet használni nagyon finom csiszoló papírt is (polírpapírt) nedvesen, folyó vízzel gyakran öblítve.
(#) Balaa16 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia!
Én Domestos (remélem így kell leírni) súrolóporral és körömkefével szoktam tisztítani.
Üdv!
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

És gondolod így elhajt egy 70W-os erősítőt? Szerintem akkor többe kerülne hozzá a kondi-szett, mint minden más. De annyira én nem értek hozzá, lehet igazad van.
(#) amda hozzászólása Aug 17, 2011 /

Sziasztok!
Van egy Videoton RA 4301 S Apolló rádiónk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy MP4 számára melyik bemenet lenne a meglegfelelőbb, a PU az EXTRÉM vagy a Magnó?
(#) kadarist válasza amda hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia!
A magnó jó lesz.
(#) amda válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Köszi szépen. A másik kettő mire jó?
(#) kadarist válasza amda hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Azok nagy érzékenységű bemenetek (hangszedő [PU] és mikrofon [EXTRÉM]).
(#) vilmosd válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Vizes 400as csiszolopapir egy kis darab lecre ratekerve. Csap alatt.
(#) vilmosd válasza kiskata hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Eloszor is mar volt szo rola hogy elektromos listan probalunk valami szabvany rajzot csinalni. Ez nem az. Melle meg hibas is. Ugye a PIC csak pozitiv feszultseget tud feldolgozni, Te viszont forditva raktad be a diodat, tehat negativ lesz az egyeniranyitott feszultseg. A rajzomon mar jol van berajzolva. A kabel lehet sima barmilyen keteres vezetek, es az egyeniranyitast, szurest a PIC labainal kell elhelyezni. Itt nem lephet fel zavar, mert a szuro elko es a R1 ellenallas leterheli a vonalat. A zener csak a PIC vedelma miatt szuksegess.

szel.png

(#) amda válasza kadarist hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Köszönöm szépen!
És még egy utolsó kérdés. A 4 potméter lényegét el tudnád mondani? Az első a hangerő, azt tudom. A másik hármat nem. Gondolom vmi basszus mély magas lehet.
(#) zolika60 válasza amda hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

A balról első a hangerő. A második a balansz (a két oldal hangerő arányát állítja) A másik kettő hangszín. Már nem emlékszem melyik a mély és melyik a magas biztosan, de tán a harmadik a magas.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Az is lehet, több mint húsz éve láttam ilyet utoljára. :yes:
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

De csak a hangszínt. Mert különben a hangerő a negyedik.
(#) amda hozzászólása Aug 17, 2011 /

Köszönöm mindannyiotoknak!
(#) kiskata válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Igen, bocsánat közben épp rájöttem...
A rajz a DipTrace-ből való
Kísérletezgetéssel 10kparhuzamos 75ohm soros ellenállással lett megfelelő az érzékenység.
Mégegyszer köszönöm!
(#) vilmosd válasza kiskata hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

A parhuzamos ellenallast kicsire kell venni mert ellenkezo esetben megno az idoallando. A sorost pedig meg kell novelni, mert kulonben a zenernek semmi ertelme. Ez a Te rajzod mindegy mivel keszult, nem hasznalhato. Lenyeges a szabvany rajzjelek hasznalata. Mint a PIC rajz volt a multkor. Most kell megszoknod az indulaskor a normalis kapcsolasi rajzokat. Ezt azert talatak ki, hogy ne kelljen minden rajhoz kulon magyarazatot mellekelni, eleg a rajz is. Kepzeld el, ha egy rajzot megcsinalsz a keszulekedrol, majd elkuldod velemenyezesre Moszkvaba, Pekingbe, San Joseba (California), es mindenutt mas szabvanyt hasznalnanak. Senki nem ertene a rajzod. El kellene menni mindenhova elmagyarazni, vagy kellene kulon leiras mindenhova a sajat nyelven. (persze Californiaba menni jo volna)
(#) Hurkafej1 hozzászólása Aug 17, 2011 /

A hegesztők általában nagy transzformátorok, amik jól birják a zárlatot? Van egy nagy hegesztő mamáméknál, még Tatámé volt, de 3 fázisos, és még akkoris éleveszélyes volt amikor hegesztett vele. Majdnem akkora a cucc, mint egy 3/4 gáztűzhely. Szóval ez tele van réz huzallal, igaz?
(#) DJanosi hozzászólása Aug 17, 2011 /

(log)Potenciométer mit jelent?
(#) ujfalusi válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Valószínű, de éppen lehet alumínium is.
(#) qvasz2 válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

A log = logaritmikus, tehát nem lineáris, mint a többi.
A potenciométer = változtatható ellenállás.
(#) DJanosi válasza qvasz2 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Tudom én mi a poti csak nem tudtam mert van az a log előtte és akkor abban mi az eltérés esetleg egy kép róla !
(#) sprofan válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Bővebben: Link
Ezen rajta van a többi típus is: Bővebben: Link
X tengely: Poti tengelyének állása
Y tengely: csúszka aktuális ellenállása
(#) fidel54 hozzászólása Aug 18, 2011 /

üdv mindenkinek:

esetleg ha valaki tudna segiteni , meg köszönném , elektromos kenyérvágó teljesitménye felére csökkent , szépen megy a motor de gyenge lett , mi lehet ennek az oka ?
(#) Rainbow15 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Sziasztok
Adaptereknél nagy gond, ha nonstop áram alatt vannak?
Ki szoktam húzni ezeket, de a router-nél nem. Melegszik is, mint a többi. Milyen védelem van benne? Egészséges ha áram alatt hagyom, vagy ha reggel-este kihúzom?

input 150mA
output 1500mA
(#) misi93 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Heló! Szerintem "beáll" egy hőfokra és kész. Nekem a routerem és a modemem is nonstop megy akkor szoktam kihúzni ha vihar van. (nem mondom hogy káros de azt sem, hogy nem.)
Következő: »»   1426 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem