Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Ahogy Pucuka írja, az oszcillátor elhangolódása a gond. Ez minden nem PLL-es készülékre igaz lesz, csak a mértéke különböző. Megoldás erre, az AFC szokott lenni. De mivel általában a régi Blaupunkt variométeres hangolású nem egyszerű a dolog, nem elég hatékony az AFC. Itt a tekercs és a kondenzátorok hőmérsékleti együtthatójának kellene kiegyenlítenie az elmászást. De a lényeg, hogy lassú elmászást általában hőmérséklet változás okoz. Így próbáld meg kikötni a skála világítást, esetleg lecserélni Led-világításra, aminek kisebb a hőtermelése. Ha kikötöd a skálaizzót, megtudod mennyivel javul a helyzet. üdv! proli007
Hello!
Erre a legegyszerűbb egy áramkorlát lenne, mert nyilvánvalóan a csökkenő szondaellenállás, azon növekvő áramot hoz létre. Ha egy adott szint felett az áramot állandó értéken tartjuk (nem engedjük nőni), akkor olyan mint ha a szonda ellenállása már nem változna tovább. De a konkrét megoldáshoz, célszerű lenne tudni, hova is kapcsolódik a szonda, ott milyen feszültségek vannak stb. Mert ennek ismerete nélkül nem igazán lehet megoldást keresni. üdv! proli007
Helló!
Értem. Van itthon ledem. Azt hogyan derítem ki hogy milyen előtét ellenállás kell hozzá ha a led paramétereit sem ismerem? Köszi!
Köszi az ötletet. Akkor azt ajánlod, hogy végezzek egy áram mérést a körben?
A feszültségek szerintem max 5V környékén vannak (minden más szenzor is 5 V-ról van táplálva a motoron) Az áram korlátozásra lenne jó módszered?
Hello!
A színéről kb. meg lehet állapítani a nyitófeszültséget. A mezei fehéreknek általában 3,2V a nyitófeszültségük, és ha 20mA árammal számolsz, nagyot nem tévedhetsz. De ha a Led-el sorba kötsz egy 1kohm-os ellenállást, és úgy kötöd a 12V-ra, már meg is mérheted a nyitófeszültségét, és a fényerejét is látni fogod, kb. 9..10mA áram mellett. Ha nem tudod kiszámolni (akkor tanuld meg) de itt a segédprogram hozzá. üdv! proli007
Hello!
Áram plusz feszültség mérést, a szenzor mind két kivezetésén, azon a hőmérsékleten, ahol korlátozni szeretnéd az áramot. És akkor ahhoz már ki lehet agyalni valamit. De én a helyedben a motoros topikban is leírnám a szándékomat, mert az egyáltalán nem biztos, hogy motorüzemileg a kieszelt megoldás megfelelő. És addig felesleges vesződni a dologgal. üdv! proli007
Üdv! Egy hangfrekis jelre kapcsoló készüléket szeretnék építeni a lehető legegyszerűbben. Valakinek van ötlete arra, hogy ezt miképp lehetne kivitelezni? A válaszokat előre is köszönöm!
Hello!
Attól függ, mit nevezel "hangfrekis jelre kapcsoló készülék"-nek. Mit fog kapcsolni és hogyan? üdv! proli007
A keverőpultom phones kimenetére szeretném kötni. Tehát ha feltolom az egyik potit és lesz kimenő jel abban a pillanatban felkapcsol egy LED-et. Ez az elképzelés. Láttam itt a fórumon 1 kapcsolásirajzot. Elég nagyot... Szóval az érdekelne, hogy ezt hogy lehetne megvalósítani a lehető legegyszerűbb módon.
Hello!
És mi volt az a "nagy". Mert egyszerűen, pld. egy kivezérlésmérő IC-vel lehet, ha csak az első Led-et használod..pld.. üdv! proli007
Szuper! Úgy is ki akartam cserélni azt a villanykörtét, csak nem tudtam hogyan kezdjek hozzá.De így most már csak összehozom.Köszi!
Nem rossz ötlet. AN6884-es IC-m van is itthon. Igazából reméltem, hogy 1-2 tranyós cuccal meg lehet oldani de ez is jó lesz. Köszönöm!
Sziasztok ISeki AC-2-es kistraktor gyujtotekercs van a mellékelt képen.A gyujtokábeltöl a másik kivezetésre mérek akkor is6.38k az ellenállása meg ha a vasmagra akkor is.Ami a megszakitó felé megy kivezetés az meg zárlatos a vasmaggal.Csak azt szeretném megtudni hogy a vasmag és a megszakitó felé menö kivezetés lehet zárlatos?Köszi
Egy tekercsnek hogy tudom az adatait megtudni? A bemenő feszt tudom. A többi kéne
Szia!
Konkrétan minek a tekercséről van szó?
Konkrétan egy (valamikor működő)hi-fi-nek a bemeneti trafójárol.
A menetszámot szeretnéd tudni vagy mit?
Letekered a csévetestről a huzalt és közben számolod a meneteket.
Igen ez evidens, de használni is szeretném .
Természetesen a leszámlálás után szépen sorban visszatekered, majd gondosan impregnálod a tekercset.
A modern PUR-lakk szigetelésű huzalok rugalmas szigetelésűek és ezért többször is tekerhetőek.
Aham köszi. Nos inkább utánanézek valami képletnek amiből lehet számolgatni .
Rátekersz a csévetestre x menetet, majd az egy nagyobb ellenálláson keresztül megküldöd mondjuk 12V al. A beazonosítandó tekercsen méred a kimeneti feszt. U1/N1 = U2/N2 alapján nem nehéz meghatározni az ismeretlen menetszámot. Azért csak óvatosan, lehetőleg a nagyobb menetszámúra kösd a feszültséget, feltranszformálni lehet nem lenne túl szerencsés/kellemes....
Sziasztok, van egy no name keverőm, nincs rajta fülhalható monitorozás. Elég lenne ha egy csatornát tudnák monitorozni, hogy tudom megtenni? Simán oszam ketté?
Igen a kimenetét.
Esetleg op-ampal rásegítek?
Sziasztok!
Próbálom az alap ismereteimben a lyukakat befoltozni, így elkezdtem végigolvasni az alap kapcsolásokat itt a HE-n. Elérkeztem a tranzisztorok részhez ahol az első ábra működése világos, mindegyik alkatrésznél el tudom mondani hogy az miért van a rendszerben. A második ábrán (ahol a kapcsolóval bekapcsolásával aktiválom a LED-et és nem fordítva) viszont nem értem hogy miért kell az R2 ellenállás, hiszen ha a kapcsoló nem aktív akkor igazából szakadás van a rendszerben mivel a tranzisztor nem zárja a kollektorát az emitterével. Mikor zárom a kapcsolót akkor pedig az úgy is a tranzisztort bázisát húzza pozitívra ott pedig már van egy R3 ellenállás, tehát nem zárom rövidre a tápot. Tehát nem értem az R2 szerepét. Légyszíves valaki magyarázza el.
(Elég rövid itt a szerkesztési idő, szóval bocsi a dupláért. A hosszabb PH!-shoz vagyok szokva)
Közben azt hiszem a lényeg még is megvan: "Ott az ellenállás a (-) pontra húzza a tranzisztor bázisát, és a kapcsoló zárásakor a középső csomópont (+) tápra kerül." Tehát a bázist mindig expliciten vagy pozitívra vagy negatívra kell kötni? Mi történik ha az a láb egyáltalán nincs bekötve? (ami ha jól értem ekvivalens azzal ha az R2 ellenállást kihagyom és a kapcsolót nem zárom)
Sziasztok
Találtam a fiókom mélyén egy kis transzformátort aminek meg szeretném tudni az adatait, de nemigazán tudom hol keressem. Gugli is a barátom, de ő sem találta vagy csak én voltam a béna nemtudom, mindenesetre valami tippet tudnátok adni hogy hol keressem? Ez van a trafóra írva: AM453B-T1 az aljára pedig: YD 0344 Raktam fel két képet is róla
Kellene neked valami be ilyen kapcsoló üzemű trafó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |