Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1428 / 3998
(#) proli007 válasza kopaszagár hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1

Hello!
Ahogy Pucuka írja, az oszcillátor elhangolódása a gond. Ez minden nem PLL-es készülékre igaz lesz, csak a mértéke különböző. Megoldás erre, az AFC szokott lenni. De mivel általában a régi Blaupunkt variométeres hangolású nem egyszerű a dolog, nem elég hatékony az AFC. Itt a tekercs és a kondenzátorok hőmérsékleti együtthatójának kellene kiegyenlítenie az elmászást.
De a lényeg, hogy lassú elmászást általában hőmérséklet változás okoz. Így próbáld meg kikötni a skála világítást, esetleg lecserélni Led-világításra, aminek kisebb a hőtermelése. Ha kikötöd a skálaizzót, megtudod mennyivel javul a helyzet.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza galus hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Hello!
Erre a legegyszerűbb egy áramkorlát lenne, mert nyilvánvalóan a csökkenő szondaellenállás, azon növekvő áramot hoz létre. Ha egy adott szint felett az áramot állandó értéken tartjuk (nem engedjük nőni), akkor olyan mint ha a szonda ellenállása már nem változna tovább.
De a konkrét megoldáshoz, célszerű lenne tudni, hova is kapcsolódik a szonda, ott milyen feszültségek vannak stb. Mert ennek ismerete nélkül nem igazán lehet megoldást keresni.
üdv! proli007
(#) kopaszagár válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Helló!
Értem. Van itthon ledem. Azt hogyan derítem ki hogy milyen előtét ellenállás kell hozzá ha a led paramétereit sem ismerem?
Köszi!
(#) galus válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Köszi az ötletet. Akkor azt ajánlod, hogy végezzek egy áram mérést a körben?
A feszültségek szerintem max 5V környékén vannak
(minden más szenzor is 5 V-ról van táplálva a motoron)
Az áram korlátozásra lenne jó módszered?
(#) proli007 válasza kopaszagár hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1

Hello!
A színéről kb. meg lehet állapítani a nyitófeszültséget. A mezei fehéreknek általában 3,2V a nyitófeszültségük, és ha 20mA árammal számolsz, nagyot nem tévedhetsz.
De ha a Led-el sorba kötsz egy 1kohm-os ellenállást, és úgy kötöd a 12V-ra, már meg is mérheted a nyitófeszültségét, és a fényerejét is látni fogod, kb. 9..10mA áram mellett.
Ha nem tudod kiszámolni (akkor tanuld meg) de itt a segédprogram hozzá.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza galus hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Hello!
Áram plusz feszültség mérést, a szenzor mind két kivezetésén, azon a hőmérsékleten, ahol korlátozni szeretnéd az áramot. És akkor ahhoz már ki lehet agyalni valamit.
De én a helyedben a motoros topikban is leírnám a szándékomat, mert az egyáltalán nem biztos, hogy motorüzemileg a kieszelt megoldás megfelelő. És addig felesleges vesződni a dologgal.
üdv! proli007
(#) mrtnhrch hozzászólása Aug 19, 2011 /

Üdv! Egy hangfrekis jelre kapcsoló készüléket szeretnék építeni a lehető legegyszerűbben. Valakinek van ötlete arra, hogy ezt miképp lehetne kivitelezni? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza mrtnhrch hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Hello!
Attól függ, mit nevezel "hangfrekis jelre kapcsoló készülék"-nek. Mit fog kapcsolni és hogyan?
üdv! proli007
(#) mrtnhrch válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A keverőpultom phones kimenetére szeretném kötni. Tehát ha feltolom az egyik potit és lesz kimenő jel abban a pillanatban felkapcsol egy LED-et. Ez az elképzelés. Láttam itt a fórumon 1 kapcsolásirajzot. Elég nagyot... Szóval az érdekelne, hogy ezt hogy lehetne megvalósítani a lehető legegyszerűbb módon.
(#) proli007 válasza mrtnhrch hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1

Hello!
És mi volt az a "nagy". Mert egyszerűen, pld. egy kivezérlésmérő IC-vel lehet, ha csak az első Led-et használod..pld..
üdv! proli007
(#) kopaszagár válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szuper! Úgy is ki akartam cserélni azt a villanykörtét, csak nem tudtam hogyan kezdjek hozzá.De így most már csak összehozom.Köszi!
(#) mrtnhrch válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Nem rossz ötlet. AN6884-es IC-m van is itthon. Igazából reméltem, hogy 1-2 tranyós cuccal meg lehet oldani de ez is jó lesz. Köszönöm!
(#) hideg83 hozzászólása Aug 19, 2011 /

Sziasztok ISeki AC-2-es kistraktor gyujtotekercs van a mellékelt képen.A gyujtokábeltöl a másik kivezetésre mérek akkor is6.38k az ellenállása meg ha a vasmagra akkor is.Ami a megszakitó felé megy kivezetés az meg zárlatos a vasmaggal.Csak azt szeretném megtudni hogy a vasmag és a megszakitó felé menö kivezetés lehet zárlatos?Köszi

Kép0200.jpg

(#) sastas01 hozzászólása Aug 19, 2011 /

Egy tekercsnek hogy tudom az adatait megtudni? A bemenő feszt tudom. A többi kéne
(#) kadarist válasza sastas01 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szia!
Konkrétan minek a tekercséről van szó?
(#) sastas01 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Konkrétan egy (valamikor működő)hi-fi-nek a bemeneti trafójárol.

A menetszámot szeretnéd tudni vagy mit?
(#) sastas01 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Igen. Gyakorlatilag azt.

Letekered a csévetestről a huzalt és közben számolod a meneteket.
(#) sastas01 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Igen ez evidens, de használni is szeretném .
(#) kadarist válasza sastas01 hozzászólására (») Aug 20, 2011 / 1

Természetesen a leszámlálás után szépen sorban visszatekered, majd gondosan impregnálod a tekercset.
A modern PUR-lakk szigetelésű huzalok rugalmas szigetelésűek és ezért többször is tekerhetőek.
(#) sastas01 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Aham köszi. Nos inkább utánanézek valami képletnek amiből lehet számolgatni .
(#) Stefan válasza sastas01 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Rátekersz a csévetestre x menetet, majd az egy nagyobb ellenálláson keresztül megküldöd mondjuk 12V al. A beazonosítandó tekercsen méred a kimeneti feszt. U1/N1 = U2/N2 alapján nem nehéz meghatározni az ismeretlen menetszámot. Azért csak óvatosan, lehetőleg a nagyobb menetszámúra kösd a feszültséget, feltranszformálni lehet nem lenne túl szerencsés/kellemes....
(#) deadlyroberta hozzászólása Aug 20, 2011 /

Sziasztok, van egy no name keverőm, nincs rajta fülhalható monitorozás. Elég lenne ha egy csatornát tudnák monitorozni, hogy tudom megtenni? Simán oszam ketté?
(#) zolika60 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Igen a kimenetét.
(#) deadlyroberta válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Esetleg op-ampal rásegítek?
(#) nagyi86 hozzászólása Aug 21, 2011 /

Sziasztok!

Próbálom az alap ismereteimben a lyukakat befoltozni, így elkezdtem végigolvasni az alap kapcsolásokat itt a HE-n.
Elérkeztem a tranzisztorok részhez ahol az első ábra működése világos, mindegyik alkatrésznél el tudom mondani hogy az miért van a rendszerben.

A második ábrán (ahol a kapcsolóval bekapcsolásával aktiválom a LED-et és nem fordítva) viszont nem értem hogy miért kell az R2 ellenállás, hiszen ha a kapcsoló nem aktív akkor igazából szakadás van a rendszerben mivel a tranzisztor nem zárja a kollektorát az emitterével. Mikor zárom a kapcsolót akkor pedig az úgy is a tranzisztort bázisát húzza pozitívra ott pedig már van egy R3 ellenállás, tehát nem zárom rövidre a tápot. Tehát nem értem az R2 szerepét. Légyszíves valaki magyarázza el.
(#) nagyi86 válasza nagyi86 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

(Elég rövid itt a szerkesztési idő, szóval bocsi a dupláért. A hosszabb PH!-shoz vagyok szokva)

Közben azt hiszem a lényeg még is megvan: "Ott az ellenállás a (-) pontra húzza a tranzisztor bázisát, és a kapcsoló zárásakor a középső csomópont (+) tápra kerül."

Tehát a bázist mindig expliciten vagy pozitívra vagy negatívra kell kötni? Mi történik ha az a láb egyáltalán nincs bekötve? (ami ha jól értem ekvivalens azzal ha az R2 ellenállást kihagyom és a kapcsolót nem zárom)
(#) Lamboo hozzászólása Aug 21, 2011 /

Sziasztok
Találtam a fiókom mélyén egy kis transzformátort aminek meg szeretném tudni az adatait, de nemigazán tudom hol keressem. Gugli is a barátom, de ő sem találta vagy csak én voltam a béna nemtudom, mindenesetre valami tippet tudnátok adni hogy hol keressem?
Ez van a trafóra írva: AM453B-T1 az aljára pedig: YD 0344
Raktam fel két képet is róla
(#) DJanosi válasza Lamboo hozzászólására (») Aug 21, 2011 / 1

Kellene neked valami be ilyen kapcsoló üzemű trafó?
Következő: »»   1428 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem