Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   101 / 376
(#) SALáta válasza nemgyuri hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Idézet:
„(holtjátékmentes, előfeszített vezetékek, merev konstrukció, stb) NC gépekkel természetesen más a helyzet.”
Ott sem más a helyzet, nagyon meglátszik ha rossz a marásstratégia, hiába minden ok, mégis az anyagba lépcső van.

Szerintem ide bőven beleférne egy kis továbbképzés, hogy mi a vágósebesség, fordulatválasztás alapja. Mivel eddig nem kellett foglalkoznom a mellékerőkkel nekem is lenne kérdésem. Mennyire elég 40 N előtolóerő? De legyen csak 30 N és kopott szerszám miatt legyen 3 N így már más a helyzet, szóval 3 N előtoló erővel maximum 5 tized mélyen alut akarok gravírozni, lehetséges? A gravírtű 45 fokos, 20.000 res fordulattal (ami üresjárati, nem fogja tartani ezt a fordulatot a motor 16000 el számolok, annyit még talán tart), 0.05 százados előtolással, 800 as percenkénti előtolással mekkora erő hat a tengelyekre? Ezt ipari gépen nem kell számolni (nem szükséges), csak a technológiát beállítani.

A gépem egyáltalán nem erre készült, áldoztam az előtoló erő oltárán a sebesség miatt, de most szeretnék egy előlapot csinálni.
(#) gulasoft válasza nemgyuri hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Telibe ment, és igen csak az egyik irányban rezonált nagyon, gondolom mikor a forgásiránnyal ellentétes irányban ment a maró. Igazából azért nem értem, mert egy komoly progi (edge cam) generálta a pályát, és biztos én vagyok a béna, hogy nem tudtam beállítani, hogy a lehetőségekhez képest csak egy irányban marjon, de csinált egy kasa körbemaró pályát és baromira nem érdekelte, hogy milyen irányban mar, mind egy sebességgel nyomta.
Közben rájöttem hogy torony hajlik, de az úgy is leesik az átalakítás után, és a z és a danamid összekötését is erősíteni fogom. (keményebb anyaggal) Remélem ezzel a rezonancia megszűnik, és ha lesz lassabb motorom még a sebességet is le tudom venni.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 19, 2011 /

Metaloglobuson kívül hol lehet danamidot kapni? Ők csak rudat árulnak vagy teljes tábla lemezeket.
(#) zsoltee0001 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia
Ha kiszerelted, miért nem szerelted ki a vezérlőjét is?
Ha mázlid van, külön panelen van.
Üdv
(#) gulasoft hozzászólása Aug 20, 2011 /

Kaptam egy ajánlatot siemens 630w kefe nélküli motor frekiváltóval 280-6000ford/perc 30.000 forint. Ez jó ár ugye?
(#) Balagemann2031 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Igazából, egy mélytelepen számítógép alkatrészek között volt nyomtató alkatrész is és mikor megláttam, szóltam hogy had szedjem már ki azt a mocit.... nem az a szitu volt, amikor csak úgy buherálhatok De jogos amit mondasz..Amúgy nem gond mert a vezérlést megoldom egy pic-el és egy motorvezérlő L293D ic-vel
(#) l48 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Ha marómotorként szeretnéd használni akkor a motor tengely kiképzése a legfontosabb. Alkalmas e patron fogadására. Amennyiben nem akkor az ár bármilyen kedvező is, további költségeid lesznek. Ebben az esetben a minőség már nem tervezhető sajnos
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Nagyon jó ár. Ha közvetlenül befogható bele a szerszám, akkor isteni.
Ha nem, akkor el kell gondolkodni egy ER11-16-25-ön, ami drágít még rajta egyet, de legalább univerzális, és a szerszám szempontjából precízebb megoldást jelent. Viszont ekkor már érdemes lehet áttételezésen is gondolkodni, hogy elérd a 10-15kRPM fordulatszámot.
(#) gulasoft válasza l48 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Eleve marómotornak van kialakítva.
(#) l48 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Ez viszont nagyon jó hir. melyik patron tipushoz? Talán a teljesitményéhez az ER 16 megfelelő lenne. Továbbá a 6000n\min még nem elviselhetetlenül zajos. A magasabb fordulat számokhoz egy másik kisebb teljesitményű motort tennék fel, Pl nyákot fúrni,marni.
(#) Sir-Nyeteg válasza l48 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

A zaj az nem fordulatszámfüggő.
(#) Sir-Nyeteg válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Arra akartam utalni, hogy inkább motortípus függvénye. 60ezer RPM is lehet csendes.
(#) gulasoft válasza l48 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Még nem tudom, talán ma lesz róla pontosabb adat. Nyákot fúrni lehet megtartom a kresst, de lehet eladom.
Viszont a kérdésem az lenne, hogy lehet valahol a mach-ban-ból vezérelni a frekiváltót? (sebesség miatt)
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Idézet:
„Viszont a kérdésem az lenne, hogy lehet valahol a mach-ban-ból vezérelni a frekiváltót?”
Pwm/feszültség konverterrel, sárgán valahol van róla rajz, töltögetni kell egy kondit, kisütni és levenni a 0-5 vagy 0-10 V os jelet, nem bonyolult, de egy potméter is elég lenne, bár csak "számolt" fordulatot tudsz beállítani így, azaz pontosabban szólva motor frekvenciáját tudod változtatni. Azaz neked egy pwm feszültség konverter kell. Meg egy frekiváltó amit külső feszültségről tudsz vezérelni. Főorsó meg pwm kitöltéssel állított fordulata. Egyre vigyázz, sőt több dologra. Bekötés függő a 3 fázisú motor forgásiránya, azaz ha fordítva kötöd másik irányba forog (ezt tudod is ), nem kell neked cw/ccw üzemmód sem, elég egy forgásirány. EMC2 ben jobb a helyzet, akár szervókört is össze lehet rakni, még a fordulatot is hajlandó tartani, ehhez nem értek de már megcsinálták. Mach 3 ilyen téren és menetvágás téren buta. EMC még a menetárkot is leköveti esztergán (marón ilyenről ne is álmodj- iparba is sok gépen még "menetelő" fej van ami képes kompenzálni- bizonyos mértékben- mert ha nem jó a fordulat vagy az előtolás a m. fúró megszorul és reccs) ha tekered kézzel a főorsót (persze mert van visszacsatolás), ilyet a mach3 tudtommal nem tud, de nem ez volt a téma, bocs csak elmentem más irányba. Szóval 2 választásod is van, vagy egy szervó előtét kártya és step dir, de csak step jel vezérléssel hajtod mert másik forg. irány fölösleges, vagy pedig pár alkatrészes pwm feszültség konverterrel. Sárgán mindkettőről van infó.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia

Ha azt kérdezed hgy tudod-e kapcsolgatni a maromotorodat a Mach3-ban akkor igen a válasz .
Vagy egy LPT kártyán keresztül vagy a kinai vezérlö relé kimenetéröl de tudod kapcsolni ( Mach3 kod : M3 start M5 stop ) .

Ha azt kérdezed hogy a maromotorod fordulatát tudod-e szabályozni a Mach3 kimenetéröl akkor szintén igen a válasz .Egy kimenetet vesztel de megér egy probát ( optokapuval leválaszott jelet küldesz egy TTL ic-re és az megy a frekiválto bemenetére ha az 5 voltos , ha nem akkor teszel egy felhuzo tranyot ( pl BC547 ) és azt kötöd a freki válto 10V-os bemenetére ( persze ekkor emelt táprol pl 12 voltrol megy az elektronika is ) .
(#) Balagemann2031 hozzászólása Aug 20, 2011 /

Sziasztok!

Szerintetek megoldható hogy csak usb vel rendelkező laptoppal használjak mach3-mat? esetleg átalakítókkal, vagy máshogy?
(#) richy92 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Mach-ból nemvalószínű,de hirtelen most nem jut eszembe a pontos usb-s cnc vezérlő neve,de létezik már ilyen is.A t2cnc.hu oldalon nézd meg,rögtön az elején,a negyedik cikk környékén van.De itt van a jútúbos videó is róla
(#) Sir-Nyeteg válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Léptetőmotor vezérlés topikban most beszéltünk róla.
(#) Balagemann2031 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Köszi!

Sajnos nem marómotor. Nagy macera egy patronbefogót csinálni hozzá?

motor.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

ER11 vagy ER16-ot kell befogni munkára. Csapágyházat köré és egy bordásszíjjal akár áttételezhető is.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Még várom az infót a súlyáról. 10 kilót nem tudok felrakni a tengelyre 5-öt igen. A kress is 4 körül van.
(#) richy92 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia!
Nekem ha minden igaz kész lesz a csapágyházam jövőhétre,acélból lesz és anyagköltséggel együtt 10-15ezret kér érte az esztergályos,de majd csak akkor lesz pontos ár,ha kész van a munkaóra miatt.Ha lesz pénzem és időm befejezni a gépemet,akkor a Fehérvári talin vehetsz majd tőlem ötletet,ha beválik az "univerzális" motorom amivel gravírozni és marni is lehet(alut,talán majd "vasat" is) és akkor nem kell vennem egy Kresst,hogy gravírozni is tudjak.Nekem amúgy egy er16-os fortunám lesz,20-as szárral,hogyha komolyabb gépet építek akkor arra is jó legyen.
(#) lui3 hozzászólása Aug 20, 2011 /

Sziasztok
segitsetek már egy léptetö bekötésében a tipusa powermax 2 modell:p22n8fa-l88-m1-03 IS:3.3A PO:62W 1500 rpm bipolár sehol sem talaáltam hozzá bekötést hátha valamelyikötök találkozott már ilyennel a vezetékek szine balrol jobbra haladva:lila,kék,zöld,citrom,rozsaszin,piros,barna,fekete.
igazábol a tekercsvégek megvannak de nem tudom melyik vezetékeket kössem párhuzamosan.
üdv
(#) richy92 válasza lui3 hozzászólására (») Aug 20, 2011 1 /

Én először megmérném multiméterrel/egy izzóval,hogy melyik kivezetések is alkotnak egy tekercset,utána pedig egy multiméterrel megmérném a tekercsellenállásokat,amelyik vezetékeknél kisebb azok a középkivezetések,a bekötésben viszont nem tudok segíteni,de itt van egy jó cikk róla: Itt van a link.
(#) lui3 válasza richy92 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

A tekercspárok megvannak de mivel 8 vezetékes motor szeretném párhuzamosan kötni de a 4 tekercspár öszekötözgetését nem szeretném kisérletezéssel megvalositani inkább mennék biztosra hogy meg ne sértödjön a meghajto elektronika.
üdv
(#) richy92 válasza lui3 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Nem igen értek én ezekhez a motorokhoz,de nem biztos,h 4 tekercs van benne ezért is írtam,hogy multiméterrel mérj azért rá ellenállás méréssel.Ha kicsit tudsz angolul,akkor itt van egy jó kép arról,hogy melyik színű vezetékek tartoznak egybe,de szerintem jobban járnál,ha egy profival köttetnéd be a motort,bár nekem volt olyan,hogy menet közben kicsúszott a vezérlőmből egy kábel a négyből,de szerencsére nem lett baja a vezérlőnek,csak a motor mindig véletlenszerű irányba indult el.Itt van a link.

Eladta másnak anélkül hogy a súlyról írt volna valamit. Kasa hogy 3 napja egyeztetek, most meg egy adatot kellett volna megadnia, és biztos volt bent, mert alapban zárt volt az aukció.
(#) kulzol60 válasza lui3 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Szia

Két lehetöséged van .

Addig vársz mig valaki szerez Neked egy bekötést ( ha mákod van még a szinek is stimmelni fognak ) .
Te magad meg keresed a sorrendet .

Nem kel hozzá vezérlö !!
Egy ceruza elem vagy egy lapos elem egy 5V körüli táp böven megteszi .Macerás meg keresni de igy legalább biztosan elindul elöbb utobb .
Az a lényeg hogy a tekrcsek szineit ugy azonositsd hogy a lehetö leg kisebbet lépjen elöre .Méréskor az elemet forditott polaritással is ki kel probálni .

Nyügös , ha végkép nem megy nagyon szivesen összehozom Neked ha elküldöd .

( biztos hogy powermax ? mert ugy tudom hogy csak szinpárokkal adták ki a léptetöiket pl : piros ---piros/fehér stb ) .
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Szia

Ne sajnáld .

Már irni akartam de nem igazán jo vétel ( sejtettem hogy ilyen a motor ) .
Egy sima 3fázisu 2800f/min és kb 500 és 750Wközött van a teljesitménye egy 400Hz-es max 1Kw-os frekiváltoval (max fordulat igy áttétel nélkül : 11200f/min ) 20 000ft és 25 000ft a jo vétel .

Föorso készitésnél vigyázni a tulerös megoldásokkal mert a csapágyak iszonyuan meg lökik az árakat .
ER11 -es 608 porvédös csapággyal biztosan elmegy 25 - 30 000f/min ig anélkül hogy különösebb hütés kellene neki de egy ER16-os 20 -as csapággyal ( 6004 porvédös ) már nem megy 13 - 15 000f/min fölé anélkül hogy hüteni ne keljen illetve ne lenne drága bele a csapágy ( ide már nem jo akármilyen csapágy pl kinai ) .
3db 20-as furatu csapágy könnyen lehet 20 és akár 100 000ft is .
Ha egy ER11 normálisan meg van épitve ( csapágyazás és a ház ) akkor böven elég egy átmérö 6mm-es maro munkárafogására .
Következő: »»   101 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem