Fórum témák
» Több friss téma |
szia!
Nem szeretnék belekontárkodni a beszélgetésbe, remélem nem is veszed annak . Ahogy olvasom a fórumot szerintem ez sikernek könyvelhető el, mert neked csak az SLA ic-d van meg.Ha megnézel egy datasheet-et az L297-ről akkor meglátod, hogy van 4 kimenete (A,B,C,D) amelyek megfelelnek a te SLA bemeneteidnek (A1,A2,A3,A4).Az l297 szerepe hogy minden egyes bejövő négyszögjelre a STEP-en, szépen sorjában váltogatja a kimeneteket futófény szerűen.A DIR bemenet pedig függően attól,hogy magas vagy alacsony jelszintet adsz neki lefelé vagy felfelé fog futni a fényed. Remélem tudtam segíteni . Üdv.:Bartos
Szia, egyáltalán nem veszem annak, sőt nagyon köszönöm hogy megszólítottál, hisz olvasva a fórumot gondolom észrevetted hogy abszolút kezdő vagyok ezen a területen. Minden segíteni akaró hozzászólásnak nagyon örülök, és köszönöm őket.
Visszatérve gondolataidhoz, akkor csak fél sikert értem el, mert ha jól gondolom a leírtakat, akkor ez a vezérlő önmagában nem használható, csak ha kiegészítem egy L297 "előtaggal". A neten található L297-L298-as kapcsolásokban tehát az L298-at tudnám az SLA-val kiváltani. Kezdem azt gondolni, hogy hagyom az SLA-s kapcsolást és más megoldást keresek, csakhát SLA van itthon és spórolni szerettem volna....( van még STK6982, STK 6722-s IC- is, azokhoz viszont ezidáig még nem találtam kapcsolási rajzot) Üdv.:tj
Én azt hittem sikerült már kreálni az SLA-hoz egy step/dir előtétet. Anélkül pont igy kell viselkednie.
Szia!
Az ekkor megadott kapcsolásnak nincs meg véletlenül a nyákrajza is. Ha feltennéd megköszönném. Tamás
Sziasztok!
Ha SLA-s vezérlő tervrajza érdekel valakit akkor itt van a léptetőmotoros gépem menü alatt egy:Bővebben: LinkHa ti ennyire toppon vagytok az elektronikában,akkor cserébe mesélhetnétek erről az elektronikáról nekem valami érdekeset,mert egy ilyen vezérlőt vettem.
Szia!
SLA7062_Vezerlo.zip-et nem lehet megnyitni, aszongya hogy archivumnak nincsen vége...
Szia
Keresd meg a honlap tulajt emailben .
Szia!
Én épitettem sla7026-al kapcsolást, hasonló az sla7024hez. Az sla7062 teljesen más felépitésü, minden benne van, stepdirből, motormeghajtást csinál. Mikrolépést is tartalmaz. Ezeket azért irom, mert az én sla7026om egy bizonyos frekin egészlépésben rángatta a motort. Ennek oka a rezonancia volt, ami félléptetésre megszünt(évekig azt hittem zavart szed össze), viszont ahhoz komoly elektronika, vagy tényleg l297 kellett. Szóval, ha sok szenvedéstől szeretnéd magad megmenteni, akkor vegyél elé l297et, és mindenképpen féllépésben használd. Bocsi, nem tolakodó szeretnék lenni, csak a tapasztalatom szerettem volna megosztani. Ja és, ha az l297 álltal megvalósitott szekvenciát megoldotta valaki olcsóbban, és megosztaná, azt szivesen venném.
Sziasztok!
Találtam 7026-os vezérlőről nyáktervet a gépemen,de már nem tudom,hogy honnan származik.Feltettem,sprint vagy view layouttal lehet megnézni.Azért nézzétek át,mert nem tudom,hogy honnan származik.
Szia
Akkor nekem is a vezérléssel lenne gond nem is a zavarok összeszedésével?Mert én is arra gyanakodtam,én a robozonrol származo 16f628 pic-kes nyákot házasitottam ugyancsak arrol az oldalrol valo sla-s kapcsolással.De mostanság lecseréltem mindent árnyékolt kábelre és ugy látszik megszünt a félrelépkedés mondjuk azota nem csináltam nagyobb melot de igy ezek tudatában kreálok valami hiper nagy gkodot és hagyom had menjen több ora hosszán keresztül félre lép e vagy sem.
Szia
Nem kel kerálni .A honnycnc.hu oldalán találsz egy tesztet amit többször végig futatsz és figyeled hogy mindig ugyan oda érkezik-e ( egy A4-es lap összevan firkálva egy vonallal , de ilyet Te is csinálhatsz , a lényeg minil több rádiusz és irányválatás legyen benne ) .
Azoknál még a tigrisfej is sokkal több ideig megy egytizedes simitással és a z is többet mozog de kiprobálom köszi amugy sikerült kapnom egy 24v 10A -es kapcsoloüzemü tápot na azzal jol mennek a motorok az összes vezetéket sodortam szerinted használ valamit?A powermax motorrol itt a kép ha valakit érdekel leirom a vezeték és tekercs kiosztást sikerült párhuzamosan kötni bika egy joszág.
üdv
Bocs ezt a motoros dolgot a másik témában tettem fel de szerintem mindenki aki itt van olvassa mindkét topikot.A rajzoláshoz szeretném még hozzátenni hogy a mule nevü csacsi rajz is tartalmaz egy két irányváltást azt háromszor egymás utánn hibátlanul rajzolta.
Szia
A másik topickban más szineket irtál , mindegy müködik az a lényeg . A teszteket milyen felbontáással és sebességgel csináltad és milyen gyorsitások vannak állitva a léptetökre ?
Szia
A szinek ugyan azok csak alurol fényképeztem a motort de ha szemben áll velem akkor a helyes sorrendet irtam. Az x-em 10mm emelkedésü és gyorsito áttételezéssel bordásszijhajtott steps per=64.6,mm'min=2500,mm'sec=200. y-on 6mm emelkedésü 1:1 átétel bordásszij steps'per=80 ,mm'min=2500, mm'sec=150. z=6mm emelkedés közvetlen 3 körmös kuplung steps'per=80, mm'min=2500,mm'sec=150. A három tengelyen 3 külömbözö motor x-y sla val hajtva z pedig smc-vel.Na az x motoromat akarom kicserélni erre a szobanforgo szörnyetegre /powermax/ és a meghajtását smc-re.
Szia
Hogy jötték ki ezek az adatok ? 6-os orson a 80step/mm ? ( 480step/kör ? ). Tipikus hibát látok a gyorsitásnál ( az igaz hogy csak relief készitésnél de nagyon nagy jelentösége van ) ezek a 150 - 200-as értékek nagyon kicsik a géped gyakorlatilag állandoan csak gyorsit és lassit ( nézd meg a motortuning grafikonon ) .Csak hosszabb egyenes mozgásoknál tugyja felvenni a beállitot ( G0 - 2500mm/min ) sebességet . A 10 és a 6mm-es orsokhoz képest a max sebesség ( 2500mm/min ) nagyon kicsi , valami nem stimmel . Nem ismerem a mechanikádat és a pontos elektronikát de szerintem az optimális az lenne ha : 0,01mm alatti lenne a felbontásod ( halk folyamatos járás ) a gyorsitást minimálisan 1000-es értékre állitanád ( sejtésem szerint az 1000-es rámpával el sem indul ) és minimum 5000mm/min lenne a G0 pozicionálás .Ettöl lehet kevesebbet állitani de ezek az adatok feltételeznek egy komplett jo elektronikával és mechanikával rendelkezö gépet . Csatolok alulra egy reliefet (" Wall " néven ) ez egy viszonylag egyszerü 47568 soros 100x80x5mm kép amit lemodeleztem a Te beálliásaiddal és 2ora 1perc lett a munka idö és utánna semmit nem csináltam csak a gyorsitást ( rámpa ) vettem 1000-re és igy 1ora 17 perc alatt elkészült a kép . Aki elszeretné késziteni az vigyázzon mert 5mm mélyen kezd , ogy hogy anyagszéléröl befelé legyen a kezdés .Vannak olyan reliefek amik közel 1 millio sorosak ?! Érdemes lenne a léptetök nyomatékát és a hajtáshoz szükséges nyomatékot kimérni , szerintem ehez a hajtáshoz nem ezek a léptetök kellenek ( vagy forditva ) . Valami nem OK . Csak egy tanács ha semmit nem csinálsz csak az orsokat kicseréled mondjuk 3-as emelkedésre akkor legalább dupla nyomaték jut a tengelyeidre és a gyorsitásod is helentösen emelkedik nem beszélve a felbontásodrol . Ez a tervezés egyik legfontosabb része ( a hajtás igény ) .
Szia ezek ugy jöttek ki hogy féllépésben használom a vezérlöket és a 6-os orso nem pont 6-os de tolomérövel saccra mérve 6mm de amikor a lépésszámot 100 ra emeltem nem anyi lett a megtett ut mint kellett volna ezért 80 a 80 de lehet az is hogy a centiméterem ment össze pár centit Azt közel sem állitottam hogy komplett jo az elekrtonikám és mechanikám de ezt szerintem minden hobbyépitész végigcsinálja aki nem igazábol költ a gépre,a gyorsitást pedig igazad van valoszinüleg el sem indulna 1000-el az 5000 mm/min pozicionálást sem tudja ezt mind betudom az sla7024-nek mivel 1.5A az kicsit kevés a motornak ezért szereztem be most az sla7026m-t a 26-ossal megoldodna egy két problémám de mindig lessz ujjabb!!!Ezért probálunk meg mindanyian a meglévö alkatrészeinknél jobbat és jobbat beszerezni minél olcsobban vagy ingyen vagy ez nem igy van?Ezért hobby a hobby tanulunk vele sokat és még közben azt is csináljuk amit szeretünk.
3-as emelkedésü orso?nem láttam még,de biztos van csak nem nekem.Venni biztos nem fogok hisz már fenn van a gépen a névlegesen 6-os orso inkább szerzek még egy pár motort és tesztelgetem a 26-ost ha megterveztem végre a nyákját. üdv
Szia
Remélem nem értettél félre mert abszolult épitö jelleggel irtam amit irtam , de látod a gyakorlat ( amit Te most szerzel ) egyböl kiszurja a nem odavalo dolgokat .Esetleg még azt lehetne megprobálnod hogy a 6-os orsoknál alkalmazol egy olyan áttételt ( lefelé pl: 1.5 : 1 hez ) ahol a lépésed kb 4mm-es orsonak felelne meg ezzel ugyan az lenne mintha az orsot cserélnéd .Az igazán pontos beállitáshoz mérö ora kell mert még a golyosorsok linearitása sem egyforma . Nekem nagyon sokszor az a bajom hogy csak 3-as orsokat tudok beszerezni ( trapézbol ) . Nem ismerem ezeket az SLA ic-ket de azt hiszem unipolárisak és igy a nyomatékod kb 60% csak a bipolhoz képest ( az adatlapokon álltalában a bipol-párhuzamot adják meg mert az a nagyobb érték bár ez dupla áram igényü is ) .Ha ezt a léptetöt bipolban hajtod akkor 35 - 40% nyomaték növekedés várhato ( megfontolando ) .Viszont az is igaz hogy bizonyos unipoláris kapcsolások nagyobb sebességet tudnak elérni ( lásd H1 vezérlö ) . Neked itt most az indito nyomatékkal van a bajod amin a másik SLA biztos segit csak hogy eleget-e ? Mekkora áramok kellenek a léptetökhöz és mekkora a max leadott árama az uj SLA-nak ?
Szia
Nem értettelek félre köszönöm a segitö szándéku hozzászolásokat hisz ez egy forum azért van hogy segitsünk egymásnak,tapasztalatot és tudást osszunk meg másokkal. Az orso csere nállam kizárt ha az bennevan benne is marad amivel lehet lehetöségem szerint kisérletezni azok a motorok és az elektronika.Lett egy ujjabb szerzemény motorom majd letesztelem mit tud és hogyha erösebb-gyorsabb a fent lévöknél akkor csere,az áttétellel is csak bizonyos keretek közt tudok játszani csak egy fél vödör bordáskerekem van ithon 5-6 féle hosszuságu bordásszijjakal.Én is tudom az unipoláris és bipoláris motorok közt hatalmas külömbség van de a kettö közt van egy határvonal:sebesség vagy erö,nekem sebességem lenne ha lenne eröm igy egyik feltétel sem valosul meg igazábol csak ugy 60%, de remélek egy áttörést a 7026-tol az sla7024m 1.5A 24-35v a 26-os ezzel szemben 3A 24-35v.Ha ez igy igaz akkor lenne sebességem mert lenne eröm gondolom én.A léptetöim (motorok) amik most sla7024-el vannak hajtva 2.5A tudnának de csak 1.5A rel mennek amiböl ténylegesen 1A körül esznek.A lényeg: kell csináljak nyákot a 26 osnak és megnézni hogy jobb e vagy sem csakhátugye megint kénytelen vagyok hozzányulni a jo öreg orosz tekologiához mert nincs itthon l297 igy marad a pic-kes hibrid üzem de most már az ö kapcsolásukba beleviszem az én nyáktervezö tudásom és remélem hasitani fog-vagy-nem üdv
És beigazolodni lászik a nagyöregek bölcsessége:szarbol csak szar várat lehet épiteni. de akkor is az én váram .
Sziasztok!
Nekem is sikerült megépíteni az orosz vezérlőt. Azonban nagyobb fordulaton (50Hz-es Step jel fölött) a motrok kezdik veszíteni erejüket és még nagyobb frekin meg is állnak. Probáltam több féle motorral de ugyanaz a helyzet. Esetleg valaki tudnna segiteni, vagy másnál is ugyanez a helyzet ezzel a vezérlővel?
Szia
Ez valoszinü nem a vezérlö hibája hanem a megajtás-é . Ez nagyon kicsi sebesség .Szerintem a szokásos TTL szint illesztés lessz a baj ( 0 - 5 V nem 3 meg majdnem 5 hanem 5V ) .Szkoppal gyönyörüen látszik a hiba . Miröl hajtod ? Generátor , PC ?
Szia
Biztos lehetsz benne hogy ha tényleg tudja a 3A-t akkor amiket irtam el is éred az uj vezérlövel .
Csak egy kérdés
Ez az Orosz vezérlö miket tud ?
Szia!
Miért kérdezed, hogy miket tud, hiszen minden le van írva az orosz oldalon. Az utána levő fórumot is olvasd el. Minden kérdésedre választ kaphatsz. Használd a google-chrom-et. Az le is fordítja az egész honlapot. Én is megépítettem, de csak full szteppben használtam tesztelgetés szinten. A 80X50-es munkaterületi asztalomat szépen hajtja. Persze teszt szinten van a dolog, mert nagyon lassan épül a mechanikám. Az esztergályosom mindig talál más jobban fizető munkákat, és ezért az én kis költségvetésű gépem, csak a szabad idejében készülget, ami persze nagyon kevés van neki. Ami neki jó, de nekem?
Egyenlőre így néz ki az én orosz vezérlőm.
Probáltam generátorral is és géppel is, de ugzanaz a helyzet. . A gépnél nem néztem, hogy milzen szint jön ki de a generátort figyeltem szkopon is és az pontosan 5V volt.
Először is szabályozza az áramot forgás közben, majd lépés (Step) jel hiányában lecsökkenti a tartó áramot. Lehet fél lépéssel vagy egész lépéssel használni és van külső Enable (engedélyez) bemenete.
Mi a PIC típusa pontosan, amit bele tettél? Rezonátort, vagy kvarcot tettél bele? Csak full STEP-ben próbáld először.
A PIC tipusa: 16F628A, kvarcal van a rezgés és két 22pF-os SMD-vel a föld felé. Esetleg lehet gond, hogy túl nagy a felhuzó ellenállas a bemeneten(47k)?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |