Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Az AC relé akkor működik, ha a tekercsbe váltakozó áramot vezetsz, a dc pedig, ha egyenáramot. -szerintem- Sinka Balázs
Hello!
Nos, nem mértél semmit? Én közben megrajzoltam miképpen gondolom.. üdv! proli007
Üdv mindenkinek!
Gyors kérdés: ha egy mélynyomóba 2 hangszórót akarok üzemeltetni 1 erősítőről akkor a hangszórókat sorba vagy párhuzamosan kössem? (2db 150wattos woofer egy 200wattos erősítőről)
Mindenképpen el illeszted az erősítőt, de akkor sorba.
Sziasztok, vettem par relét, pontosan Ilyeneket.
Mukodes szempontjabol 2-t teszteltem 5V-on, mindketto ugyan azt produkalta, de termeszetesen nem azt, amit vartam ![]() Az adatlap 7. oldalan van sematikus abra. Ha 5V-ot kotottem az 4. 5. lab-ra, akkor tattant egyet, tehat elvileg mukodik. Ekkor olyan 50mA folyt a koron. Ha nincs fesz a tekercsen, akkor midnket oldalon az NC-COM koron aram folyik. ( oda szinten 5VDC-t kottem, leddel teszteltem ). Ha rakapcsolom a feszt, csak az egyik oldalon nyitja ki a kontaktot, tehat 2-3. vagy 7-6. labon ( nem emlekszem melyiken, a masik ket lab kozott ugyan ugy zart kor van ). Ennel is furcsabb, hogy ahol kinyilik a kontakt, ott nem zarodik az NO-COM kor. Mit csinalok rosszul?
Sziasztok.Hogylehet megoldani azt hogy egyszerre jojjon ki a hang az 5.1 esemen es az erositomon.Valamek erzekenyem es az elorebb van vagy hogy van ez valaki legyen szives magyarazza el.
Az addig okes, de ha ugy kotom be, ahogy ertelmeztem, akkor nem mukodik
![]() Mindjart megnezem ujra pontos lab szamokkal. ( de nekem mar az furcsa, hogy a hossz tengelyre nem szimmetrikus a mukodese )
A jelölések:
NO = Normaly Open (alap helyzetben nyitva) NC = Normaly Close (alap helyzetben zárt) COM = Common (közös) [OFF]Lehet, hogy pontatlan az angolom . . .
A 2-3 lab reagal a tekercsre. Tehat ha nincs behuzva a rele, akkor a 2-3 lab kozt folyik aram, ahogy annak lennie kell. Ugyan igy aram folyik a 7-6 labak kozt is.
Ha behuz a rele, a 2-3 labak kozt mar nem folyik aram, de a 7-6 kozt valtozatlan a helyzet, tehat tovabbra is folyik. Azt pedig sehogy sem tudtam elerni, hogy 1-2, vagy 7-8 labak kozt folyyon aram.
Ha igaz, amit írsz (nem kutyultad el a számozást), akkor hibásan működik.
Vagy esetleg lehet olyan parameter, amit elfelejtettem emliteni... Nem is tudom....:whistle: pl olyanra gondolok, hogy betettem egy ledet a tekercs moge, hogy lassam, ha be van huzva...
Ebben az esetben szigoruan elmeleti szinten ![]() No, de hogy ez megvan, meg annyi kerdesem lenne, hogy ha ezt a relet AVRrel szeretnem hajtani( tranyon keresztul ), akkor mitol ved a dioda, amit a tekerccsel parhuzamosan kell bekotni?
Ezek szerint nem maradt neki elég villany, hogy átkapcsoljon. Máskor, ha ilyet teszel, méretezd bele a meghajtásba a LED-et is (emeld meg a meghúzófeszt.)
Amikor megszűnik a tekercs táplálása, azon egy jelentős nagyságú, ellenirányú feszültség indukálódik (Lenz-törvény), ami megzavarja, esetleg tönkre is teszi akár a tranyót, akár a kontrollert.
Sziasztok. Hogy lehet két teljesítmény tranzisztort sorba kötni, hogy nagyobb feszültségre legyenek kapcsolhatók?
Sziasztok!
Adott két NE5534 műveleti, az adatlapján a tápfeszültség felső határa -+22V, nekem -+23.5 van, azt a plusz 1.5V-ot még elbírná bármiféle rendetlenkedés nélkül, nem? A kész nyákra utólag tudnék zénert berakni, de csak az esztétika rovására. ABU Idézet: „Stresses beyond those listed under “absolute maximum ratings” may cause permanent damage to the device. These are stress ratings only, and functional operation of the device at these or any other conditions beyond those indicated under “recommended operating conditions” is not implied.” Annyit tesz: Az "absolute maximum ratings" adatoknál nagyobb stressz az eszköz maradandó károsodásához vezet. ... A “recommended operating conditions” adatokat meghaladó paraméterekkel történő üzemeltetés nem javasolt. A tápfeszültséget le kell csökkenteni +/- 15V alá.
Helló!
Érdekelne, hogy a fém tokozású graetz híd (Valami ilyesmi) tokján lehet-e feszültség? Ráraknám egy vastagabb alulemezre hűtés gyanánt egy másik ilyennel egyetemben, de nem valami tuti a szigetelés, nem bízom benne. Kell-e egyáltalán, vagy belül eleve szigetelve van?
Sziasztok!
Van egy MC14052BCP ic-m, ami az adatlap alapján bekötve semmilyen outputot nem produkál.. ![]() ![]() Mi lehet a probléma szerintetek? ![]() ps: van egy másik 4514be ami ugyan így nem működik, szóval valószínűleg én rontok el valamit.
Azt hogy mit rontottál el nehéz volna látatlanban kitalálni. Tegyél fel egy képet a gyártmányról és hátha lesz valakinek ötlete.
Kár lenne ezt lefotózni..arduinoból kapja az ic Vdd-je az 5V-ot, a Vcc az arduino GNDjébe. közben egy led van kötve az ic kimenetére ( akármelyik kimenetre kötve ugyan az a nagy semmi történik ). A led ugyanugy arduinora van földelve. Az egész egy próbapanelen van. Túl egyszerű h megérje a fotózás és feltöltés
![]()
Sziasztok!
Ha egy tranzisztor adatlapján azt írja, hogy a hfe értkék mondjuk 200 és 450 között változó, akkor melyik értékkel kell számolni? A középértékkel? Vagy talán a legkisebbel? Előre is köszönöm!
Praktice a legkisebbel, de ellenőrizni kell a helyzetet a legnagyobb értékkel is. Egyébként a hfe meglehetősen áram (és hőmérséklet) függő, erre nézve találsz jelleggörbéket némelyik tranzisztor adatlapján. Érdemes tanulmányozni.
Köszönöm!
![]()
Sziasztok!
Sürgős segítség kellene, hogy milyen toroidgyűrüre készítsem el a fojtótekercsemet. Adatok: dimmerbe való, 10A áramerősség lesz a tekercsén. A tekercselést elvégzem magamnak, azonban vasat nem tudok szerezni, és azt sem tudom milyen kell. Ferrit kell vagy porvasmag?Hol lehet ezeket beszerezni? Kérlek segítsetek.
Sziasztok
Egy kérdésem lenne. Mit jelentenek a potmétereknél a következő jelölések: pl. xyKohm/N vagy xyKohm/G? Másképpen mit jelent az N és a G? A választ előre is köszi. Vinci
Hello!
Ebből a két hozzászólásból aztán a nagy semmit lehetett megtudni. Mind össze egy bit információ van benne "nem működik". De az elég semmitmondó.. A két IC is más, és fogalmunk sincs mit hogyan kötöttél, csak hogy egy Led van a kimenetén. De melyiken? És mi vezérli? Mit kellene a Led-nek tenni? üdv! proli007
Üdv! Építgetem az ST 151 es erősítőt adott két fele teljesítmény ellenállás ! Az egyiknél azt írja hogy 0.33 De azt nem írja hogy ez milyen értéktartományba tart ! 0.33 Ohm vagy 0.33 K Ohm vagy mi ? A másik pedig a 6.8 as ellenállás az simán 6.8 Ohm vagy K Ohm
Hello!
Ha az érték nincs jelölve, szinte mindig Ohm-ot jelent. Tehát 0,33ohm és 6,8ohm. üdv! proli007
Ha adott egy transzformátor (értelmezzük a primer oldalt szimplán tekercsnek), és PWM módban rányitogatjuk a feszültséget, akkor gyakorlatilag mi határozza meg az áram felfutását? Mármint gondolhatunk rá úgy, mint egy soros LR körre, és csak a FET lassú nyitása okozza a relatív lassú áramérték növekedést?
Vagy tau itt is =R*L? De akkor az R értéket mi képviseli? Csak a csatornaellenállás?
Hello!
Egy úgynevezett üvegező asztalt kell csinálni. Kb 50*80cm Adott 500 db 5 mm es 20mA led Egy 12V 5A -es laptop táp. Kérdésem, hogy ti hogyan terveznétek meg az áramkört. Előre is köszöntem: Bence |
Bejelentkezés
Hirdetés |