Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   214 / 782
(#) (Felhasználó 46585) válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ez nem iron powder? Azok között nagyon kevésnek van ekkora frekvencián kis vesztesége, nem erre a célra valók.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

AL250 fazék..
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ez tényleg jól néz ki. A PC trafóban van légrés? Van ZVS kondi beépítve?
Vagy csak ennyire szerencsésen van eltalálva a mágnesezési induktivitás, hogy pont áttölti a fetek kapacitását?
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Nincs légrés , + kondi sincs. Fazékmag hozta meg az eredményt, légréssel, 6 x 0,25 mm vezetékkel megtekerve, 50uH.
(#) lorylaci válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ha tudsz, próbaképpen rakjál be egy söntöt a soros induktivitáshoz és mérd meg rajta szkóppal a feszt. Most már szinuszt kellene rajta látnod.
Elég szép lett. Örülök, hogy végül összejött.
(#) lorylaci válasza norbika78 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Cimopata 1.1 PC trafóval, soros induktivitással. Vagy a CHZ által most épített skori féle önrezgő rezonáns tökéletes megoldás lehet.
(#) norbika78 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Köszi a gyors választ.
(#) norbika78 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Nem lenne meg valakinek Cimopata 1.1 tápjának a nyák terve?
Köszönöm előre is!!
(#) (Felhasználó 46585) válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Az egyel korábbi hozzászólásodra írtam, az még az a sárga vas volt. Talán pc tápból?
(#) Ge Lee válasza norbika78 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Azt ugye tudod hogy majd kettő kell belőle? Egy trafóból legjobb esetben is csak 50V-od lesz, a QUAD-nak pedig +/- 50V kell.
(#) norbika78 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Lenne erre valami rajz?Megoldás?
(#) lorylaci válasza norbika78 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Legalább tízszer fenn van itt a fórumon a cimó 1.1 nyáktervestül mindenestül, és konkrét PC-táp alakalmazásra is van jópár példa. Attól, hogy még lusta vagy pár oldalt visszaolvasni (vagy rákeresni), nem fogjuk neked előkeresni, és újra berakni.
Itt van ezen az oldalon CHZ cucca, léynegében minden itt van az utánépítéséhez.

GeeLee: lehet +- 50V-ja, ha az összes szekundert sorbaköti, majd fezskétszerező egyenirányítást csinál, két darab 100V-os schootkyval.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nem figyeltem..., az a mag valóban nem megfelelő, hiába vágtam rést bele.
(#) CHZ válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Már bedobozoltam, de megnézem.
(#) norbika78 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nem vagyok lusta.Sőt.Kerestem a keresőben is de nem dobta ki. Volnál szíves megmutatni hol van?
KÖSZÖNÖM

Na szóval kattintottam a keresés csak ebben a topicban, majd beírtam, hogy "1.1" és hogy fájlmellékletekben, erre keresés eredménye
Ez alapján gyorsan meg is található a cimó őspostja rarozott mindennel
Sőt azóta cimó mester dolgozott is túláramvédelmet hozzá (nem mintha a rezonáns működés okozta alpa védelem nem lenne elég)

Köszönöm Nem értem miért nem találtam.
Akkor azt mondod hogy ez a táp nekem jó lesz egy 2*100W-os QUAD hajtására?

Ha nekem nem hiszel, akkor itt egy "élménybeszámoló"
Egy táp is lazán elbír két QUAD modult.

KÖSZÖNÖM
(#) zoly15 hozzászólása Aug 25, 2011 /

Sziasztok!
Még kezdő vagyok a kapcsolóüzemben, de lelkes, most kezdeném az "iparágat" de kérdések merültek fel...
Kezdésnek a "lorylaci" féle "Mini rezonáns tápegység" választottam, meg is tekertem egy PC táp trafót a trafónak, de:
A szórási induktivitásom azt hiszem sok lett, a cikkben 90-100uH értékről van szó, nekem ez 125,2uH-lett, ez nagyon sok? Mit kell változtatnom hogy kisebb legyen? Gondolom a tekercsek csatolását, de milyen irányban? A Primer és a szekunder közé készítettem egy Textilbakelit elválasztó gyűrűt, majd ezt beragasztottam. A képen látható a trafó (a szekunder csak úgy rajta van hogy tudjak mérni) valamint nem tudom a mag típusát, e 40 menettel jól muzsikálna ez a mag? Előre is köszönök mindent!

HPIM1896.JPG

(#) ekkold válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

A 125uH szerintem önmagában nem probléma, csak megfelelő értékű kondit kell választani hozzá...
Ránézésre elég kevés huzal van a trafón, milyen huzalokból, és mekkora menetszámokat tekertél fel?
Mekkora teljesítményt szeretnél kivenni belőle?
(#) zoly15 válasza ekkold hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Szia! Köszönöm, tehát annyira nagyon nem baj.. A huzal becsapós! A Primer mint a cikkben lévő, tehát 4X 0.4mm-es huzal és 40 menet. A szekunder a becsapós, mert azt csak úgy rátekertem, hogy tudjak mérni, meg igazából még nem tudom a V/ menetszámot sem a szekunderre Sem azt hogy a primer végül is "hány V ra van méretezve" (értem ez alatt azt hogy mit osszak el 40-el hogy megkapjam a V/ menetszámot). A teljesítményről annyit, hogy maximum 80-90W kellene, viszont 3 szekunder, ami gondolom nem probléma. Itt a DV feszből ugyan úgy határozzuk meg az AC-t mint az 50Hz-es trafóknál? Tehát Pl nekem kell 9VDC ha ezt elosztom ~1,41-el akkor kapom meg a szükséges AC feszt, itt is így megy ez?
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Ilyen nagy magnál nem kell 40 menetes primer. Nyugodtan tekerj le egy 10 menetet a primerből, 30 menet bőven elég lesz. Ekkor rögtön kevesebb is lesz a szórt indutkvitásod. A textilbakelit elválasztó amúgy nagyon jó ötlet volt! Kivállóan szigeteles és megfelelő szórást is biztosít.
A fesz nagyjából szinuszos, így jó a számolás. De amúgy az is jó, hgoy úgy indulsz ki, hogy Usec=Nsec/Npri*160
(#) emmzolee válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Ez a mag szerintem ER35 -ös
(Alul a pdf).

Nem biztos, hogy a te magod gyártója is a Ferroxcube. Lehet más anyagból van. Az Ae : 107 ez biztos.

Mekkora frekin akarod járatni?
Ha 60KHz-en, akkor 39 menet kell primernek. Ilyenkor az indukció 0,15T Ezt valószínú bírni fogja a magod.
Ha följebb mész a frekivel, akkor csökkenteni kell az indukciót. Mondjuk 75KHz-en, ahol a Cimó is járatja a tápját, ott már csak 0.13T legyen az indukció. Ott 36 menet jön ki.
A Cimó magja ETD39 volt (Ae:125) Az nagyobb ettől. Oda azért kellett csak 30 menet.

er35.pdf

(#) Bassmester válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Ha 9V DC kell, akkor ne 1,41-gyel számolgass, mert nem lesz meg a 9V-od még üresjáratban sem. Ha terheled mindenképpen esni fog, tehát úgy számolj hogy ha névleges terhelésen kell 9V-ot adnia, akkor kb 10-12%-kal magasabbra méretezd a szekundert és mivel üresjáratban (jó esetben) majdnem tökéletes négyszögjel van a szekunderen, számolhatsz nyugodtan csúcsértékkel, nem kell az 1,41
Legalábbis én így szoktam rezonáns tápoknál.
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Köszönöm! Tehát 30 menet bőven elegendő? Rendben, akkor építek be sorszigetelést is A textilbakeliten gondolkodtam, illetve az elválasztón, egyszer csak ránéztem a textilbakelitre és ő lett az áldozat Tehát a szekunder: Ha pl 10 menetet választok akkor:
Usec= 10/30*160
Usec= 0,33*160
Usec= 53,3V
Tehát jól értem a számítást? Te is így gondoltad? Gondolom ez AC fesz.. Valamint a huzal vastagságnak mekkorának kell lennie? 2X kéne 9-10VDc és 3A valamint 1X 15-16VDc és 0,5A Előre is köszönöm!
(#) zoly15 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Köszönöm! Erre nem is gondoltam
(#) zoly15 válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Akkora frekin szeretném járatni mint ami a cikkben van, tehát nem szeretném változtatni, ez a menetszám dolog kicsit ütközik a lorylaci hozzászólásában szereplővel ,így nem tudom merre húzzak
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

A mini rezonáns tápban 75kHz a kapcsolófrekvencia, és ETD29 mag van, így ott 0,16Tesla van.
Ha a te magodat nézzük, akkor azonos gerjesztés 29 menetnél lesz, szóval 30 menetnél még kevesebb, 0,15 Tesla, ami tök jó, alig fogja melegíteni üresjáratban.
Összehaosnlításképpen Cimó 1.1-ben ETD34 van, 75kHz és 30 menetes primer, és az ETD34 picit kisebb keresztmentszetű (0,96cm^2)
(#) Bassmester válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Állíthatóra kell csinálni a frekit. Amíg beállítod a tápot addig egy poti kell bele, aztán a beállított értéket fix ellenállással is berakhatod ha van olyan. A potival sorban mindenképpen legyen egy kb 6k8-as ellenállás, nehogy nagyon lemenj a frekivel. Szerintem egyszerűbb a tápot beállítani a trafóhoz, mint egy neked szimpatikus frekvenciára elkészíteni a trafót... nem?
Következő: »»   214 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem