Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Attól függ...
Mindenképpen tekercsként viselkedik, szóval heggeszteni nem kéne így vele! Fel melegedhet a dobon a kábel... ![]() De mondjuk egy kisebb fogyasztó nem okozhat gondot! Szerintem!!!!
Ha a + lábán összegzek akkor nincs ilyen gond? (lehet evidens a válasz, de inkább megkérdezem mielött szétégetnék valamit.)
Nem, akkor azonos fázisban kapod a jelet a bemenő jellel.
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a különböző kivitelű (kerámia, foli, tantál, elko) kondikat milyen feladatokra szokás használni? Gondolok itt arra, hogy pl IC tápjának vagy egy adatvonal zavarszűrésre mindegy, hogy melyiket használom?
Alu elkó: alacsony freki csatolás (HF); egyenirányítás után szűrés
tantál elkó: egyszerűbb időzítőkben frekimeghatározó; 100 kHz nagyságrendű kapcstápokban szűrés; IC táp szűrés ( végül is ahová elkó jó..) fólia: rövidhullámig bármire ( tekercselt !), egyes spec. esetekben feljebb is kerámia: hidegítés, nagyfrekis áramkörökben hangolóelem Kb...
hy!
lenne egy sürgős kérdésem: ez a mellékelt kapcsolás ez működne 7812 illetve 7912 -el?? ![]()
Ennél a rajznál azért nincsenek kivezetve az elülső hangszórók, mert azok egyből a bemenetről(Main In/Out) kapják a jelet??
Sziasztok lenne egy kérdésem mégpedig hogyha egy kvarcra nincs feltüntetve hogy Mhz vagy Khz akkor melyik?Csak a szám van rajta de mértékegység nincs és jól lenne tudni hogy mega vagy kilo herz-es.kösz
Igen, úgy tűnik, legalábbis a bal oldali "L" és "R" erre utal.
Szvsz. MHz, de nem vagyok meggyőződve...
Szia
kössz de nekem pontosan kéne.Valaki Khz vagy Mhz?
Ez a rá írt számok függvénye!!!
Te is írhatnál vmi konkrétabbat, ha már segítséget vársz! ![]() Van, hogy pl. 10,6-ot írnak egy kvarcra, itt természetesen MHz-ekről beszélhetünk... De van pl. 75,107 Itt viszont kHz-et mutat a ráírt szám! Egyszóval a ráírt számok függvénye az egész! Te, mint témában járatlan, nem fogod tudni magad soha eldönteni, hogy melyik nagyságrend lesz a helyes! Viszont egy témában járatosabb ember 2 pillanat alatt meg tudja mondani az értékrendet, a ráírt számok függvényében!
Tényleg nem vagyok jártas a témában gondoltam ezést kérek segítséget.A kvarz frekije 17.7292 csak még mindig kérdéses számomra hogy Khz vagy Mhz.
MHz-es tartományú lesz az!
Szia
Kösz a választ.
Csak kötekedésképpen (
![]() Barátunk ugyanis nem tette hozzá azt, hogy mekkora az eszköz mérete ![]()
Ez az elektroncső méret honnan jött?
Léteznek úgynevezett órakvarc nevű eszközök, pl. 32 kHz-es is kapható, és 3x8mm-es méretű...(mintha 2 gyufafejet egymás után raknál...ez mitől is cső méretű?) Alakja, kinézete: Kép: Hivatkozás
Onnan jött, hogy régebben még voltak efféle kvarcok, úgy 1-2 cm-nyi lapból hozták ki a pár Khz-es rezonanciát, mindezt egy üvegtokban. (Ismerem az órakvarcot)
JA! Perdöntő bizonyítékot találtam a fiókomban! (na nem mintha vitatkoztunk volna
![]()
Sziasztok
Hogyan kell mérni egy tekercs induktivitását? Ha kérhetem kicsit részletesen, mert nem vagyok szakmabéli! Előre is kösönöm
Ha nem vagy szakmabéli, akkor keress egy ismerőst, akinek van olyan multimétere, amin van L-mérési lehetőség 2H-2 mH-ig ( jobbakon 2 uH-ig).
Egyébként már elég olcsók, aki ilyen dolgokra adja a fejét, úgyis kell valami müszit venni... A másik, hogy építesz induktivitásmérőt. A többi megoldás meredekebb, mert szkóp is kellene.
Általában az az eljárás, hogy egy ismert értékű kondival összekötve egy LC rezgőkört csinálsz, és rákötöd a függvénygenerátort neg a szkópot. Ezek után addig variálod a frekit, amíg amplitúdiómaximumot nem látsz a szkópon. Itt van a rendszer rezonanciafrekvenciája, és innen már a Thomson-képlet segítségével könnyedén ki tudod számolni a tekercs induktivitását.
Vagy jelet rákapcsolva méred a rajta átfolyó áramot, így ki tudod számolni az induktív reaktanciáját (sőt, ha pontos vagy, az Ohmos ellenállást is beleszámítod), ebből pedig megvan az induktivitás. Az a gond, hogy pontos méréseket végezni mindkét módszerrel nagyon nehéz. Ezért kell a multiméter, ahogy már előttem is tanácsolták.
Üdv: Megcsináltam a feszültség összegzőt LM386 ból.
R1=R2Rv=10Kohm Ub1=2V Ub2=0.5V ekkor az Uki= 1.25V Ha Ub1=2V Ub2=0V akkor Uki= 1V Tehát megfelezi a feszültséget. Olyan mindtha nem is lenne benne az LM386. Ha Ub1=5V és Ub2=5V akkor az Uki=5V ![]() Magyarul, nem összegez, hameg kiveszem az ellenállásokat akkor ugyan ez csak nem felezi tehát max 5V van a kimeneten... Lehet egy kicsit bonyolult, de valami gond van. 1. Kérdés: Lm386-nak kell Vs lábra 5V-ot adni és a GND-lábra letestelni? 2.Ha kiveszem az Rv ellenállást ugyan úgy felez, ha 0ohm osat rakok be (rövidzárra) akkor is felez. Ha 20 Kohmos akkor is felez, tehát semmi szerepe sincs... ![]() ![]() ![]() ![]()
Ha uA741 csinálnám, akkor az offset N1 és az N2-vel mit lehet állítani, nem lenne egyszerübb evvel összerakni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |