Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun

Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 24
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Ehh, ennél egy Airsoft-s puska is erősebb, mert azok 2J-ak (állítólag).
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Persze hogy erősebb, a coilgunt méretezni kell. Főleg lövedékre.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Na de itt van egy pici videó 480fps-el. Quiktime porogival, vagy codekkel lehet lejátszani.

DSCF0086.MOV

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Ez jó, csak ennél erősebb megvilágítás kell. Szerintem vehetsz egy 200W-os vagy nagyobb halogénizzót, és akkor az elég lesz neki.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Gondoltam én is rá, csak most nincs elég alkatrészem a lámpához.
Kicsit becsapós a videó, mert mert 6×-s nagyítást használok, tehát messze van a kamera a céltárgytól.
Van macro videó beállítás is, de plusz lencsével supermacro videó is készíthető. A HS10 QMM (quik movei mode) technológiát használ, az-az nincs külön program módban, hanem beépített.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Egy nagy sebességű videó, csak neked.

Hát igen, ez a 0,6J körüli kinetikus energia csak arra elég, hogy meglökdösse a tárgyakat. Próbáld ki légpuskával, pl a lövedék becsapódási helyét makróban.

Nos még sikerült pár kondit, kb 1500µF-nyi.
Így nyerek +60-80J energiát, és 400J remélhetőleg jelent még pár m/s sebességet. A kék MM kondik nem biztos hogy beférnek.

DSCF0121.JPG

De itt a hatásfokon kéne javítani, mert 0,22%-al az ég világon semmi értelme még rápakolni erre kondit, az is teljesen elképzelhető hogy emiatt még tovább romlik a hatásfok. Méretezni kéne a tekercset és a lövedéket, mert 5% hatásfok simán elérhető. A kapcsolódon is iszonyú nagyok lehetnek a veszteségek, egy nagyobb tirisztort kéne beköss, és akkor csökkenteni is lehet a kondibank méretét.

Nem véletlenül a tekercs menetszámát kell növelnem?
Mert kb 50 menet van most rajta, és 80-100 menet kellene valamint nagyobb lövedékek (10-12g).

Ezt számolni kell, nem lehet hasraütésszerűen kiválasztani menetszámot. Sőt, a tekercs geometriája is nagyon lényeges. Most ebbe hadd ne kezdjek bele, a neten van rengeteg anyag erről, azokat olvasd el. Főleg a méretezéseket.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 27, 2011 /

Ok. Amint tudom megnézem.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Megtaláltam a régi kisebbik coilgun tekercsem, ami kb 75 menetes, és 1mm Cu-al van megtekerve. Mérést is végeztem, amelyekből a következő adatokat nyertem ki:
Videó sebb.:1000fps
Kondibank méret:~5250uf
Kondibank fesz: több mint 350V(overload mód)
Mérőskála távolság: 5cm/skála
A skálán mért sebesség 3 kép(ms)/dm, az-az ekkora távolságot tesz meg a lövedék.
Lövedék súlya:1.5g
Mutatok egy videót a visszarúgásról.

DSCF0220.MOV

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

Hát a tekercset le kéne rögzíteni. Egyébként 1mm-es rézhuzal az ehhez édeskevés. Nekem 2,2mm-es rézhuzalom is tűzforró volt pár 300J-os lövés után. A menetszám pedig csak egy tényező a sok közül, a geometria annál sokkal fontosabb.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 28, 2011 /

A geometria nekem is feltűnt. Mivel mintha összefüggés lenne a kondi bank csúcsáramának ideje, a tekercs hossza, és a tekercs üreg átmérő között.
(#) tib12 hozzászólása Júl 3, 2011 /

Üdv. Elkezdtem egy coilgun-t. már a kondik megvannak, meg a relé is, de tovább nem megy. Próbáltam tekercset tekerni hozzá de nem megy, kicsit se reagál az áramra. Tudnátok 1-2 tippet, szabályt a tekercseléshez? Köszi előre is a segítséget.
(#) Collector válasza tib12 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Egyelőre azt kéne tudni, hogy milyen kondibankot használsz, másfelől milyen vastag huzalt, hány menettel. A relét vedd ki onnan, nem odavaló. Nagyobb tirisztor kell bele.
(#) tib12 válasza Collector hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

A kondibank: 2430µF és a legkisebb kondi benne:200V-os. Egyelőre ennyi. A tekercs: 1mm rézhuzal, egy kb 1 centis csövön 3 centi hosszan 3,5 réteget tekertem fel(gondolom ez nem elég). Egyébkénet a relével kapcsoltam rá a kondit a tekercsre.
(#) SKY válasza tib12 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Miből van a cső?
(#) Collector válasza tib12 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Idézet:
„1mm rézhuzal,”

Édeskevés.
Idézet:
„Egyébkénet a relével kapcsoltam rá a kondit a tekercsre.”

RIP relé. A relék csak 1 dologra nem alkalmasak többnyire, kapacitív teljesítmények kapcsolgatására.
(#) tib12 válasza Collector hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

SKY: A cső műanyag.
Collector: akk keresek mást, a relé helyett mit tegyek? mechanikusan összeérintett vastag csavarokat? Amugy a relé autós relé volt és még működik, ja és mivel töltsem a kondibankot? Kb hány volttal? Esetleg valami összkapcsolást? Köszi előre is a segítséget.
(#) Collector válasza tib12 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Idézet:
„akk keresek mást, a relé helyett mit tegyek?”

Bővebben: Link
Idézet:
„ja és mivel töltsem a kondibankot? Kb hány volttal?”

Már válaszoltál a saját kérdésedre.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 10, 2011 /

Van egy újabb videó, most a kicsi coilgunról.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Amm. valami probléma lépett fel a videómmal kapcsolatban.
Kikellet cserélnem a hangsávot.
Itt a új:Bővebben: Link
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Amúgy halad a railgun-om is, most nem akarom elkapkodni.
(#) Bendibendi hozzászólása Júl 25, 2011 /

sztok!
Én még nem építettem semmit de olyan topicot nem találtam hogy "tanácsot kérek az építéshez"

a történet a következő:

szeretnék építeni egy elektromos puskát, ami műanyag golyót lő ki. én úgy gondoltam, hogy 5db 275V-os kondenzátorral kötök össze egy műanyag cső köré tekert
szigelt rézdrótot ami ha a kondenzátor leadja a benne levő áramot ,a réztekercs mágneses lesz, ez kilök egy a csőben lévő vas rudat, ami meglöki a golyót. szal ez lenne az alapfelállás.Ha tudtok jobbat vagy a megvalósításhoz valami okosat légyszi írjatok!
Bendi
(#) minicooper hozzászólása Aug 28, 2011 /

lehet házilag elektromágneses ágyút vagy fegyvert késziteni?
pl egy mágnest lőjön ki.
lehet?hogyan?
(#) minicooper válasza (») Aug 28, 2011 /

pff.....27
(#) minicooper válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Jólvan már...de..kaphatnék választ is?
(#) vilmosd válasza minicooper hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Nekem is jol jonne egy ilyen szerkezet. Ez a sebesseg egy kicsit nagyobb mint a 3. kozmikus sebesseg. Kozmikus sebessegek. Ez a szerkezet jol jonne a NASA, es mas szervezeteknek is. Elharulna az akadaly az urszondak felbocsajtasatol, mivel igen megnyirbaltak a koltsegvetest mind a NASA mint az orosz urkutato szervezetektol. Most ugyis problema van az ISS urallomasnal, mert amerikaban leallt az ursiklo program, az oroszoknal pedig problemak vannak a Progressz teherurhajo felbocsajtassal.
Következő: »»   14 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem