Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
A 2 MHz nekem elegendő. Digitális jelek és kommunikácó ellenőrzésére használnám. Zavarok keresésére pl.
Digitális jelek vizsgálatához még a 20 MHz is kevéske. Nem az ismétlődési frekvencia számít, hanem a szkóp saját felfutási ideje, mert ennél gyorsabb felfutású jelet nem mérni, még vizsgálni sem tudsz. Inkább olyan 60 MHz feletti szkópok kívánatosak. A digitális átvitel zavaraihoz meg pláne kell a nagy sávszélességű szkóp.
Ahogy pucuka mondja, és zavarok vizsgálatánál még hatványozottan igaz, ugyanis az ember hajlandó feltételek nélkül elhinni amit a képernyőn lát, és elég rendesen át tudod verni magad. A 2Mhz természetesen nem úgy értendő, hogy max 2Mhz-es jelet köthetsz rá. Abból jó eséllyel semmit sem látnál A 2Mhz itt azt jelenti, hogy a mintavételi sebesség 2MSps, ami 2millió mintát jelent másodpercenként. El tudod képzelni, ki tudod számolni hogy adott jelból ilyen mintavételezéssel mi lesz a képernyőn. Nagyfrekis négyszögből szinusz, zavarokat valószínűleg meg sem jeleníti. Persze kérdés hogy a rendszerben előforduló zavarok milyen időintervallumba esnek. Pl soros porti kommunikáció ellenőrzésére jó lehet, hogy van-e adatátvitel a vonalon.
Másik hogy ugye a kevés gomb miatt nehézkes lehet a menüben lépkedés, még az egyszerű beállítási műveletekhez is több gombnyomás kell. Nem lebeszélni akarunk, csak át kell gondolni, hogy pontosan mire van szükséged(lehetőleg számszerűsítve, milyen idejú zavarok, miylen frekvenciájú és jelalaku jelek), és ehhez választani eszközt. Tény hogy ez nagyon olcsó, és sok ember képes az ára miatt "szebbnek" látni mint amilyen valójában Esetleg youtube-on tesztvidókat nézni, tranziens viselkedésekre.
Hi blackdog!
Szép az elhatározás, mármint ami az oszcilloszkóp vásárlást illeti. Ugyanis ez alapműszer. E nélkül a barkácsolás csak vakrepülés. A sávszélesség, vagy a vízszintes eltérítés alapkérdés. Szerintem az dönt, hogy milyen á.k. elemekkel akarsz dolgozni. Pl. tranyós kisfrekis erősítő. Hiába csak 10 kHz-t akarsz erősíteni, de az á.k. 10 MHz-en is be tud gerjedni. Ezt meg észre kell tudni venni. TTL logikai áramkörök esetén, 5-20 ns-os késleltetési idők, setup/hold time, értékek szerepelnek. Ezek CMOS- nál egy nagyságrenddel nagyobbak. Szóval a tranziens tüskék, késleltetések szórása stb. -amik megbolondíthatják az áramköröd- ilyen nagyságrendbe vannak. Függetlenül attól, hogy az órajel frekije 10 Hz, vagy 10 MHz. Egy szó mint száz, én még spórolnék egy komolyabb szkópra.
Van nekem szkópom ithon csak méretei miatt nem akarom hordozni. Én egy jó árú hordozható szkópot keresek.
Persze az itthonira is ráférne a csere mert már nem tökéletes a képe és nem is pontos. De max. 100.000 forintig milyen szkópot érdemes ma venni?
Milyen szkópod van? Mekkora? Hány kiló? Nekem egy 100 MHz-es Leader-em van. Számomra ez is hordozható. Sokkal könnyebb, mint a hasonló Tektronix meg HP. A beállított értékeket kiírja a képernyőre, sugara szép vékony, 5 ns-os a legkisebb vízszintes eltérítés. Ha jól emlékszem 70 000 Ft. alatt volt. Teljesen elégedett vagyok vele. Szóval irány a Vetera, meg a Prohardver Hardver Apró. De itt is van használt műszer hírdetés: http://www.globalfocus.hu/products.php.
Az említett keretösszegen belül szerintem bőven kapsz egy jó 100 Mhz-es szkópot. Csak ne kapkodd el. Sikeres vásárlást.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Periódikus és nem periódikus jelek mérésére szeretnék egy szkópot venni. Milyet érdemes venni analóg vagy digitális tárolósat? Köszönöm.
Szia!
Ha nem periódikus, egyes lefutású feszültségváltozásokat is meg akarsz jeleníteni, akkor egyértelmű, hogy digitális szkóp kell neked.
A digitálissal ugyanúgy tudok analóg jelet mérni, mint az analóg szkóppal?
Természetesen igen, de a periódikus, az egyes vagy ritka, esetleg lassú feszültségváltozásoknál, egyáltalán a feszültségváltozásoknál nincs értelme az analóg-digitális fogalmak használatának. A műszer, ami feldolgozza, megjeleníti ezeket, nos az lehet analóg vagy digitális rendszerű.
Én azt hallottam, hogy az analóg szkópok a mai napig jobbak. Ebben van igazság?
Digitális szkópnál mire kell figyelni és mi lehet a hátránya?
Például erről mi a véleményetek?
Bővebben: Link
"Én azt hallottam, hogy az analóg szkópok a mai napig jobbak. Ebben van igazság?"
Ez így ebben a formában értelmetlen. Digitális szkópot is ugyan úgy választ az ember ahogy analóg szkópot. Azaz attól függően hogy mire akarja használni. A digitális szkópok az analógoknál jelenleg drágábbak. Nem véletlenül. A bennük lévő alkatrész értéke több. Plusz értéke az analóggal szemben hogy a mérési eredmények archiválhatóak és könnyebben kiértékelhetőek. Nem csak periodikus jelek vizsgálatára alkalmasak. Az az OWON szkóp amit belinkeltél a 6K pontnyi tárhelyével épp elveszti ez utóbbi előnyét. Ez nagyon kevés. A digitális szkópok legfontosabb paramétere a valós mintavételi sebesség. Jelen esetben 100millió mintavétel másodpercenként. Ennyi részre osztja fel a vizsgált jelet és a mért pontokat össze kötözgeti. A mérési pontok közötti valós jelet csak feltételezni lehet.
Szia!
Digitálisnál a 60 Mhz-es az alsó határ, ami a használhatóságot illeti.
Értem. Akkor keresek valami jó tárolós, readout-os analóg szkópot.
Üdv Mindenkinek!
Vennék egy Rigol 1052e-t a külf árakkal és egyebekkelpl:vám áfa stb tisztában vagyok. Deal extr 350doll +40% vám áfa stb A zsibvásár.hun is megtalálta ugyanezt 72ezer huf ért H István árulja (újat) ez olcsobb lenne mint külf rendelni. Ti mit szoltok hozzá van e ilyen tapaszt. volt-e már dolgotok az úrral? Elöre is köszi . Üdv!
Ezért a pnzért beszéld rá magad egy jó (használt) analód-digital szkópra.
Ezt hamar megbánnád. Jó digitális szkópok 200e felett vannak.
Szia!
Mindenféle önös érdektől mentesen ajánlom az alábbi linkeket: EEVBlog 1 Rigol Hack Rigol Hack Update Az urat sajnos nem ismerem, de vaterán láttam már ezt a szkópot hasonló árért.
Sziasztok!
Az alábbi szkópot néztem ki. Bővebben: Link PIC18F4550 és hangfrekvenciás áramkörök vizsgálatához szeretném használni. Mi a véleményetek? Köszönöm.
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni a következő kézi oszcilloszkóppal kapcsolatosan, érdemes-e megvenni, stb. A következő paraméterekkel rendelkezik: Idézet: „- VER1.5 Oscilloscope Probe square wave compensation - DS0201 is a pocket size digital storage oscilloscope fulfills basic electronic engineering requirements - 2.8" color TFT LCD - Display resolution: 320*240 - Analog bandwidth: 0 - 1MHz - Max sample rate: 1Msps 12Bits - Sample memory depth: 4096 Point - Horizontal sensitivity: 1uS/Div~10S/Div (1-2-5 Step) - Horizontal position: adjustable with indicator - Vertical sensitivity: 10mV/Div~10V/Div (with 1 probe), 0.5V/Div~10V/Div (with 10 probe) - Vertical position: adjustable with indicator - Input impedance: >500K ohm - Max input voltage: 80Vpp (by 1 probe) - Trig modes: Auto, Norma, Single, None and Scan - Functionalities: Automatic measurement: frequency, cycle, duty, Vpp, Vram, Vavg and DC voltage - Test signal: Built-in 10Hz~1MHz (1-2-5 Step) - Waveform storage: micro SD card - PC connection via Mini USB B-Type - Upgraded by bootloader via USB - Power supply: 3.7V Chargeable Lithium battery (included)”
Hello!
Felejtsd el az csak játékszer gyerekeknek tök pontatlan mér mindent csak nem a valóságot, neten találni róla több tesztet is hogy mit produkál.
Rendben, köszi a választ, hirtelen felindulás volt, valami hasonló megerősítésre vártam, mint amit te írtál.
Üdv!
Inkább egy jobb, használt analógot vennék helyedben.
Tudtok olyan mini, hordozható oszcilloszkóp típusokat, amelyek ~15-20MHz-es sávszélességgel rendelkezik, és katódsugárcsöves? Esetleg akkumulátorról is megy.
Nekem van egy ilyen típusom: http://www.repair--parts.com/Industrial-Metal-Machines-Parts-/Welde...z.php5 Viszont nem vagyok elégedett a megjelenített jelalakkal. Elvileg 15MHz-et tud, gyakorlatilag az 1MHz is kihívás neki. Kerestem, de nem találtam más hasonló típust. Hátha itt akadnak olyanok, akik láttak már, hallottak valami hasonlóról. Kéne nekem egy jó kis, valóban hordozható kis szkóp a fenti helyett.
Ha a régebbiek is megfelelnek akkor az RFT EO sorozat, igaz az egy picit nagyobb, de az ernyője is nagyobb. Hozzáteszem nehéz már belőle olyat találni amin a jaxley ne lenne kontakthibás.
Az ms-nek itt a rajza ha kell.
Egyébként mennyiért adnád el, mert egyik ismerősöm is valami kisebb hordozhatót keres?
Hi helektro!
Vagy 20-30 évvel ezelőtt dolgoztam egy Tektronix akkus 2 sugaras kis szkóppal. Típust már sajnos elfelejtettem. A Veterán, a Solarínó nevü társunkat keresd meg, Ő főállásban foglalkozik régi, használt műszerekkel. Javít, árusít. A Veterán szkópokat is hírdet. Rendkívül segítőkész, tájékozott káder. Kapásból fogja mondani a típust. Biztos ráakadsz. Sok sikert.
Mindenkinek köszönöm a választ.
Már megvan a kiszemelt típus. Ha meglesz, mindenképpen beírom ide.
Van egy ilyen készülékem majdnem original (összesen 2 ilyen ki oszcilloszkópom van).
2 dolog miatt nem az: 1. nem találom a gépkönyvét, pedig megvolt. 2. a benne lévő akksit kell cserélne, mert nem volt használva és már nem jó. Amúgy a készülék teljesen original. Eredeti dobozában, eredeti (tulajdonképpen semmire nem jó) mérőkábellel, amerikai dugasztáppal. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt használva. Ha érdekel, dobjál egy privát üzenetet és ott beszéljük meg részleteket. Vagy lehet, hogy az apróra is felrakom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |