Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Egyik jó barátomat szeretném meglepni egy készülékkel ami mérni vagy kijelezni tudja a 190 Celsius fokos, tehát forró étolaj szintjét ami maximum 30 cm magas lehet egy téglatest alakú üstben. Esetleg ha megoldható lenne, hogy beállított szint alatt alatt kapcsolna (MINIMUM) és esetleg egy másik beállított szint felett megint kapcsolna (MAXIMUM). Kérem, ha valaki segíteni tud ne fogja vissza magát. Köszönök minden segítséget. A fő gond, hogy az étolaj forró 180-200 Celsius fok között van!
Én mindenképp kapacitív szintmérést csinálnék, ilyen hőfoknál szerintem ez a legegyszerűbb.
Elkepzelheto lenne esetleg ket hoelemet felulrol belogatni az olajba. Az egyik adna a referenciat benne az olajban, a masik pedig nezne, hogy hidegebb-e, vagy azonos homersekletu, mint a ref hoelem. Nem kell nagyon draga dolgot gondolni, mert a tuzhelyek egesbiztositoja olcson kaphato, es erre pont megfelelo. Valami olcso LM358 tipusu erositovel megoldhato lenne az erosites is. Utana pedig egy komparator eldontene az allapotot. Ezek a hoelemek eleg magas homersekletet kibirnak. Bonusz gyanant meg a ref hoelemmel hofok szabalyzast is lehetne csinalni.
Hello, én úszóval és optokapuval csinálnám...
Egy ultrahangos tavolsagerzekelot is lehetne hasznalni. Annak mm-es a felbontasa.
Szia
Én a buborékoltató szintmérőt javasolnám. Csak egy cső, kerül a folyadékba, amin levegőt kell áramoltatni. A levegőt, és a csövet, tisztítani kell. Maga a mérő érzékelő itt akármilyen nyomás különbségmérő lehet, ami mérni tudja az olaj magasságát. (0-50……150mbar) üdv.
Bővebben: Link
Itt egy egyszerű, és üzembiztos folyadékszint indikátor leírást találsz. Vagy nyomáson alapuló megoldás az AN 516-tal
Nem egészen világos a számomra, hogy az olaj szintjét miért kell mérni. Szerintem elegendő szinten tartani. Tehát se több, se kevesebb ne legyen benne. Erre meg tökéletesen megfelel egy tartalék olajtartály és egy az abból az olajszintig vezető saválló cső. Ha meg mérni kell a hőfokot is, akkor a cső mellé lehet szerelni egy egyszerű hőmérőt, amit már előttem is leírtak.
Szerintem a legjobb megoldás a kapacitív mérés. Két egymáshoz közel álló lemezpár merül az olajba. Minnél nagyobb a szint, annál nagyobb az így kialakított kondi kapacitása.
A kapacitív elvű mérés véleményem szerint nem jó megoldás. A sütőolaj az elhasználódás függvényében változó dielektromos állandót mutat. Konkrétan, minél öregebb az olaj, annál nagyobb a relatív dielektromos állandója. Emiatt a hiteles mérés nem lehetséges, hiszen növekvő dielektromos állandó mellett az olaj szintjének csökkenése nem okoz kapacitásváltozást, így a mérés hibás lesz.
Bővebben: Link
Szia! Nem tudom hogy milyen üst, de nem lehetne a szint mérés helyett a súlyát megmérni? Nyúlásmérő bélyeggel a felfogatási pontokon.
Ezt nem tudtam. Nekem ez tűnt a legstrapabíróbb megoldásnak. Akkor a lemezeket részekre is fel lehet osztani. Így nem lesz fokozatmentes, de szerintem ez nem is annyira fontos szempont.
Szia!
Alapvetően a többségnek igaza van, hogy nehéz és talán felesleges feladat. De ha ez a cél, akkor ne a létjogosultságát kérdőjelezzük meg, hanem megoldást kínáljunk. Mindenesetre vedd figyelembe, hogy az eszköz bárminemű átalakítása után a baleseti kárért te leszel a felelős. Mivel az olaj valójában nem forr (az ~280C ha tiszta az olaj és nem húst sütsz benne) használhatsz optikai mérést. Egy referenciapontból infraled + vevő páros, és az impulzus visszaérési idejét méred. Esetleg radaros. A másik iparban használt módszer ha egy rudat, villát, csövet lógatsz bele, amit fix amplitúdóval megrezegtetsz és egy piezóval nézed, hogy az alapjel mennyire hangolódott el. Természetesen a piezót is védeni kell a hőtől, ezért egy hőleadó felületet kell kialakítani még előtte. Ez a mérés nem független az olaj sűrűségétől. Azután jöhetnének mondjuk a hidrosztatikus mérések, ahol igazából az olaj nyomását méred az edény alján. Csak nem célszerű a szenzort az edény aljára rakni, hanem egy kapillárissal (vékony csővel) elvezeted egy távolabbi, de ugyanolyan magasan levő helyre. Ott már a hőfok alacsonyabb, (sőt a csövet hűtheted is) és közvetlen rárakhatod a nyomásmérő szenzort. Persze a csövet védeni kell az eltömődéstől, ezt iparilag leválasztó membránnal oldják meg. Nem tudom, hogy nálad az olaj felhajtóereje hogy változik az időben, de mérhető az is. Egy tömör rudat felakasztasz egy nyúlásmérő bélyegre és a bélyeg nyúlását (a rúd tömege - a felhajtóerő) tudod mérni. A felhajtóerő = kiszorított térfogat*sűrűség, ahol a kiszorított térfogat egyenes arányban van az olajszinttel. De talán a legegyszerűbb, ha szerzel egy hőálló üveg csövet, alul felül bekötöd az üstbe kívülről, beskálázod és látod a szintet....
Bármilyen megoldást is választasz, nem szabad elfelejteni azt, hogy az étolaj a levegő oxigénjének hatására polimerizálódik, vagyis besűrűsödik. Ez a mechanikai eszközöknél idővel gondot okozhat a mozgásban, az optikai eszközöknél pedig az optikai ablak elkoszolódása okozhat bosszúságot és fals mérési eredményeket.
Jo lenne tudni az edeny geometriajat.
Altalanossagban en nehany homero szenzort hasznalnek fuggolegesen elhelyezve mondjuk 5-10cm-enkent. A mert homersekletekbol szerintem tobbe-kevesbe lehet szintet szamolni.
Nem akarok ünneprontó lenni, de a legegyszerűbb megoldás egy pálca az olajban min-max bejelöléssel! Garantáltan hőálló (az autókban már bizonyított!), egyszerűen tisztítható, semmilyen elektronikát nem tartalmaz, és nem romlik el... Ami ugyebár nem utolsó szempont. De ahogy ismerem itt a tagokat majd elkezd jönni a PIC és a PC, esetleg a PLC is.... OK! kicsit gonoszkodtam, de ez nem akkora probléma egy konyhában hogy komoly elektronika kelljen hozzá. 1-2 dl olaj pluszban nem gond, minuszban meg úgy is észre lehet venni ha a burgonyát nem lepi el az olaj. A legtöbb szakács meg nem a műszereknek hisz (ahogy a legtöbb audiofil sem) hanem tapasztalat és érzékszerv!
De lehet agyalni továbbra is, feleslegesen, mire megépül, az olajsütő megadja magát és lehet előlről kezdeni. Amúgy a legtöbb olajsütőn van min-max mérce ("optikai leolvasó" a szakács szeme!), akkor nem tudom mi a probléma?
Nem akarom elrontani az unneprontasodat, de egy palca nem fog jelezni vagy kapcsolni. Ezert kar volt annyit irnod.
Valójában én sem értem, hogy a kérdező - és a hozzászólók többsége is - minek bonyolítja a dolgot. Verébre nem szokás ágyúval lőni. Az olaj pontos szintjét - akárhány fokos is - kényelmesen meg lehet mérni mindenféle elektronikai hókuszpókusz nélkül egy közlekedőedénnyel, aminek van egy skálázott üvegcső része, vagy már a fentiekben is általam leírt megoldással (tyúkitató) ami állandó szinten tartja az olajat. Érthetetlen számomra, hogy milyen információt adhat egy szakácsnak az olaj szintje és az is, hogy mit kell kapcsolni. Egy szakácsnak a hőfokra van szüksége, hogy ne legyen túlfűtve az olaj. Ahhoz meg hőmérő kell, ami akár elektrotechnikai, akár elektronikai megoldással kapcsolja a fűtőtestet. De a kérdés nem ez volt.
"Olyan áramkört keresek, ha a bicikliláncomon kevés az olaj akkor jelezzen!" Nyissak egy ilyen topicot?
Mindent meg lehet oldani, csak némely dolog felesleges! Itt a felvetés felesleges mert nem egy hétig sütnek az olajban valamit hanem max 20 percig. Szóval ha valaki nem látja hogy kevés az olaj akkor az olyan szakács hogy ne legyen az! Ez nem sértés hanem tény. Tőlem el lehet filozófálni dolgokon, de elgondolkodtató hogy egy ilyen probléma felvetődik és valaki reagál is rá! A kapacitív nem járható mert más az olaj magas vagy alacsony hőfokon, a merülőszenzoros sem szuper mert az olaj nem a legjobb vezető és a keletkező gőz rövidre zárja a merülőszonda többi részét mert a víz jobban vezeti az áramot mint az étolaj. Az ultrahangos távmérő röhejes... ha már látott valaki olajsütőt (ipari) akkor tudja hogy néz ki belűlről két műszak után... Ha meg a szakács annyira vak (ez elképzelhető, és ezzel nem viccelődök) akkor kell egy segítség és nem csak a sütéshez hanem a munkába járáshoz is. De ha a hülyeséget akarom szaporítani akkor össze kell kötni egy PC-t a mérleggel (nyersáru) az olajsütővel (olajsúly) hőmérővel, infrakamerával és egy algoritmussal kiszámoltatni hogy az olaj elegendő-e a nyersáru megsütéséhez az adott hőfokon. Hát lehet hogy ezért warn, de vállalom....
Eszembe jutott meg egy otlet.
Szerencsere mar megszabadultam a ritka bosszanto Renault Megane-omtol, de abban gyujtasradaskor a kijelzon megjelent savkijelzessel az olajszint a fedelzeti szamitogep kijelzojen. Kb. igy: oooooo Jo lenne tudni, hogyan merte.
[off]
Idézet: „Egyik jó barátomat szeretném meglepni egy készülékkel ami mérni vagy kijelezni tudja a 190 Celsius fokos, tehát forró étolaj szintjétEgyik jó barátomat szeretném meglepni egy készülékkel ami mérni vagy kijelezni tudja a 190 Celsius fokos, tehát forró étolaj szintjét....” Vagyis neked kell, de nem mered bevallani, hogy ekkora marhaságra van szükséged. bgsf Idézet: „de elgondolkodtató hogy egy ilyen probléma felvetődik és valaki reagál is rá!” Te is reagáltál rá. Persze most én is. De amúgy igazad van. Ennek most mi a lényegi értelme? Mert a kérdező azóta nem reagál. Lehet kapcsolási rajzot, nyák tervet sőt kész nyákot vár dokumentálva és ingyen. ehh...
Miért kell elektronizálni olyan egyszerű dolgokat amik manuálisan és elektronika nélkül is megoldhatóak! 40 éves koromig nem volt olajsütőm... és pikk-pakk lett és működött mindenféle szintmérő nélkül. Min-Max jel a tartályon és ennyi. Egy hőfok és egy időkapcsoló... Mai napig úgy megy. De a mai generációnak a fa.....-kon kell intézni mindent. Lehet hogy a chat-en akarja nézni az olajszintet. Erre vannak egyszerűb megoldások és a webcam sem olyan drága!
De nem szaporítom a hülyeséget... Gáztűzhelyen meg tudok sütni egy szalmaburgonyát hogy nem ég oda és nem kevés az olaj. (KEDVENCEM!) Meg a rántotthúst is.... Égne az arcom szakács létemre ha egy olajsütőben az olajszintet nem tudnám beállítani a sütött áruhoz...És ehez műszer kellene.....
Mert próbálunk segíteni.. még ha az nem is a kérdező által a legjob megoldás. Persze ilyenkor az a legjobb: kivonulni és lesni mint pók a hálóban. Sajna erre nem lesz megoldás mert amelyik pontosan mér az nem bírja a hőfokot, amelyik meg üzembiztos az meg nem pontos... De szerintem a NASA-nak van valami ilyesmi... talán tőlük lehetne kérni próbának!
A kérdés feltevőnek nem fontos, feltesz egy égetően fontos kérdést, "szét szakítjuk magunkat" "Ő" meg sehol...
Egyébként volt nelkem egy ilyen olajsütőm, ez egyik nem magyar boltban vettem. (L-el kezdődik és l-el végződik) Ebben meg volt oldva a szint figyelés, abból a célból, hogy üres sütőt ne próbáljunk melegíteni. Le kell másolni, szerintem radar nem kell a feladathoz, talán tolató radar 4500ért ez még bekeférne...
Igaz ami igaz, égetően fontos. A 190 fokos olaj az már tényleg égető
"Én a buborékoltató szintmérőt javasolnám. Csak egy cső, kerül a folyadékba, amin levegőt kell áramoltatni.
A levegőt, és a csövet, tisztítani kell. Maga a mérő érzékelő itt akármilyen nyomás különbségmérő lehet, ami mérni tudja az olaj magasságát. (0-50……150mbar)" én is így csináltam anno a pick-nél a ládamosó szint szabályzóját , öntisztító és a szintet a levegő nyomása adja át -vagyis nem kell a cuccnak bírnia 200 fokot, messzebb is lehet. úgy nevezik torlónyomásos szint mérés.
Az olaj a levegő buborékoltatástól fele idő alatt fog tönkremenni. Létezik oszlopnyomásmérés elven működő is, csak ahhoz nyomáskülönbségtávadó kell. Amit én ismerek az nagyon drága.
A gyári sütők úszóval(fém) oldják meg. Szerintem sincs semmi értelme a dolognak, de ez mellékes...
persze függ az átküldött levegő menyiségétől is, pl ha percenként 20-30 buborék száll fel nem gondolom h jelentős gondot okozhatna + ezt nem kéne takarítani, vagyis ez a rész örök élet +1 nap...
És mi van akkor, amikor beleteszik a sütnivalót? Egy ilyen mérést könnyű megzavarni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |