Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 289
(#) poros válasza alphaholdbázis hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
A készítője nem én vagyok azt hiszem erdgab . Javítani vagy után építeni szeretnéd?
(#) alphaholdbázis válasza poros hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Már korábban elkészítettem az inverteres pásztort, de ez a NYÁK terv jobb lenne nekem, mert univerzális...
(#) erdgab válasza alphaholdbázis hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Tessék,íme a nyák terv.Layout 5.0 megnyitja.

v1,5.LAY
    
(#) ocy válasza frob hozzászólására (») Szept 6, 2011 /
 
Szia
Most megyek majd vásárolni hozzá. Mit javasolsz milyen diodát vegyek D2-5-nek
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Már bánom , hogy nem az ajánlott módszereid szerint lett védve az újabb villany pásztor! Bármennyire is ellenezték a módszereidet. Tegnap estére a meglovasított helyett készültet is ellopták . A pásztor és akku mellé most még KB 1,5 KM vezetéket is vittek. Igaz nem az enyémet vitték ,de ekkora pofátlanságra már szavakat is nehéz találni. Bocs az offért de nagyon felháborított az eset!
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Befejezem az offot. Csak egyetlen adalékot szeretnék hozzáfűzni az esethez. A vezetéket a legjobban látható helyről vitték ,ez arra utal nem félnek senkitől és semmitől!
(#) alphaholdbázis válasza frob hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
"Gyors" diódák... milyen tipust javasolnál?
(#) Markell hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Építettem egy villanypásztort az alábbi rajz alapján Link
Az inverter ágba egy BUT12A tranzisztor kapcsolgat durván 2kHz-en egy ferritmagos nyáktrafót (230V/12V/5V). A 12V-os kivezetéshez csatlakozik a tranzisztor. Élesztés a leírtak alapján történt (tirisztor, Cx, gyújtótrafó, szikraköz, földelés kiszedve. A jelenség a következő: néhány perc elteltével a tranzisztor meglehetősen felmelegszik, a rajta lévő hűtőbordát csak 1-2s-ig tudom megtappintani ( a tranzisztor adatlapján 125W max disszipáció van megadva, lehet, hogy a ez a melegedés normális???). Az R6 (1M Ohm) ellenálláson pedig csak 40-60 VDC-t mérek, ha az 555 kimeneti frekijét feljebb állítom (1.9kHz) akkor 60VDC, ha lejebb pl 600Hz-re akkor 40VDC.
Mivel ferrintmagos a trafó lehet hogy 10Khz-es tartományban kéne rászaggatni az egyenfeszt, hogy a szek. oldalán 200-300VDC legyen???
ELőre is köszi!
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Szia!
Ez a ferritmagos trafó kapcsolóüzemű tápegységből származik? Mert akkor bizony 20 kHz felé kellene menni a frekvenciával. Használj inkább lemezelt vasmagú trafót és akkor nem kell játszani a frekivel. A kimenő feszültséget úgy mérd, hogy a Cx pufferkondi rajta legyen a kimeneten, tehát a pufferelt, szűrt feszültséget mérd.
(#) Markell válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Igen. Ez egy kapcsoló üzemű tápegységekhez használható trafó. A "gond az", hogy már bevan építve és a frekvenciával könnyebben tudok játszani, mint venni sok pénzért egy lemezelt vasmagos trafót.
A tranzisztor jelentős felmelegedése szerinted normális. Még nem volt időm sokat kísérletezni vele, de ha növelem a frekvenciát, mintha kevésbé melegedne (szerintem pont a fordítottját kéne tapasztalni), hiszem mindig kapcsolásnál, a felfutási ciklusban van sok vesztesége a tranzisztornak. Persze egy idő után beáll a hőegyensúly. Több helyen is olvastam hogy hűtés sem kell neki, hát nem tudom, én 5 perc után szinte megsem bírom fogni olyan meleg a h.borda.
Bár, ha abból indulok ki, hogy egy 60W-os normál izzó is felszokott annyira melegedni, hogy meg sem lehet fogni.... Járatni fogom néhány napon keresztül, ha nem száll ell a tranzisztor akkor nincs gond.
(#) Markell válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Én nem 6A-t kapcsolgatok vele csupán néhány 100mA-t, szóval a tranzisztor tökéletesen dolgozik....
(#) Markell hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
De eszemb jutott még valami, amikor a tranzisztor nyit, gyakorlatilag rövidrezárom a tápot a ferritmagos trafó 12V-os tekercsén keresztül, lehet, hogy nem ártana egy áramkorlátozó elenállás a körbe...
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
De impulzusszerűen felvehet több áramot is a tranzisztoron keresztül a tekercs. Az a baj, hogy nagyon kis ellenállású a trafód 12V-os tekercse, ezért egészen keskeny impulzusokkal szabadna vezérelni a BUT-ot, mert ebben a mostani beállításban sokáig van bekapcsolva a tranyó és így nagy a veszteség. Én mindig azt mondom, hogy használj inkább egy bontott nyáktrafót vagy valamilyen kistrafót erre a vélra.
(#) Markell válasza kadarist hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
És emiatt szerinted a tranzisztor melegedhet?
Jelenleg kb9%-os kitöltésre van állítva...
(#) Markell hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Korábban olvastam, hogy ha ferritmagos trafót használunk az inverterhez, akkor ahhoz gyors diódákat kell használni a magas frekvencia miatt, én egy ilyen dióda hidat használok: B700 C 15 A -GBI 15M Un=700V, Urrm=1000V
Ennek viszont nem találtam meg az adatlapját, szerintetek megfelelő?
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Mindenképpen gyors diódát érdemes használni a kimeneten, az a Graetz sima hálózati típus. A benne lévő tranyó helyett érdemes lenne egy Darlington-típust is kipróbálni, mert köbzoli által említett bázisáram-probléma nagyon is valós lehet.
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Egy odavaló Darlington: BU608
(#) frob válasza alphaholdbázis hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Köbzoli jól mondja, tökéletesen megfelel, elnézést mostanság ritkán nézek erre.
(#) Mzolee válasza Markell hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Szia!
Az általad mellékelt rajz kicsit módosított változata látható EBBEN az ocy kreált nyáktervben. A rajta lévő értékekkel felépítve: nekem 1mp alatt 400 - 410V-ra tölti a 8µF-os kondit és CDI gyújtótrafóval komoly 3 centis szikra húzott át végig a kimeneti kábel köpenyén vissza a vasmagig. 8mm-es szikraközt készítettem neki burkolva, hogy azért ne kanászkodjon el legközelebb.

Hogy a kondit mennyire bírja feltölteni 1 mp alatt az nagyrészben az inverter kimenetén lévő trafótól függ (persze kitöltési tényező és kimeneti tranyó bázisáram is, de ezt vegyük állandónak az említett nyáknál) minimum 15VA-es 230/6V-os, normál 50Hz-es trafó az áramkörbe és elég a BUT56 tranyó is vagy az 555 kímélése céljából a többiek által javasolt BU806 darlington. Képen az én elrendezésem - ma készült - látható (inverter trafója > duplakazettás kidobott magnóból, ingyen természetesen)

DSC00122.JPG
    
(#) Markell válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Szia!
Annyit módosítottam, hogy az 555 kimeneti frekijét kb 25kHz-re növeltem 5%-os kitöltési tényezővel. (A trafóm 16W-os). Ezen beáűllítások melett a graetz után 150V-ot mérek és a tranzisztor sem melegsztik annyira. A frekvenciát már csak a kitöltési tényező rovására tudom növelni, viszont akkor a tranzisztor nagyon melegszik. Szerintetek, ha a sima hálózati graetz-et kicserélném egy gyors dióda hídra, akkor nagyobb feszt mérhetnék?
Te milyen beállításokkal használod az invertert? A tranzisztorod mennyire melegszik?
Mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget!
(#) erdgab válasza Markell hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Bocsi a bele vau-vau-ért,de minek "kínlódsz" azzal a ferrit trafóval (?),van kiforrott megoldás ami biztosan jó és működik,de Te tudod,csak kérdeztem,nem akarlak sem megbántani,sem befolyásolni.
(#) Swedhart válasza Markell hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Szia ne gretz-et rakjál hanem BA298-299 és 2db-ot sorba
Az enyém is ugy müködik ami saját tervezés.
(#) Swedhart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Jó rendben mindég eltévesztem ennek ez irását köszi.
(#) Markell hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
BU806-os tranzisztornál a bázis áramot mekkorára korlátozzam? Ha tranzisztor bétája 100, és mondjuk 300mA-t szeretnék kapcsolni, akkor egy 4k-s ellenállás megfeleő (12V-nál). Viszont ezesetben a tranzisztor melegedni fog, mivel a nagyon kis ellennállású trafón kívűl más terhelés nincs...., lehet, hogy a körbe bekéne tenni egy megfelelő teljesítményű terhelő ellenállást ?
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
Akkor az ellenálláson fűtöd el a veszteséged és nem a tranzisztoron, úgyhogy ugyanott vagy, mint ellenállás nélkül. A melegedés abból is adódhatott, hogy az 555 kevés áramot tudott szolgáltatni a tranzisztorod teljes kinyitásához. Egy 1 kohm-os ellenállás jó lesz a bázisba, az már megfelelő korlátozást nyújt egy ilyen Darlington-tranzisztornak.
(#) Markell válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
De akkor a tranyón kb 1.2A fog átfolyni! Sok lesz az áramfelvétel
(#) kadarist válasza Markell hozzászólására (») Szept 13, 2011 /
 
De nem állandóan folyik át az az áram, hanem impulzusszerűen, tehát csak kis ideig folyik, aztán "sokáig" semmi. Ez a típus impulzusüzemben 15 A-es kollektoráramot visel el, tehát az 1 egész valamennyi amper meg sem kottyan neki.
(#) Markell hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
1k a bázison és a tranzisztor nagyon felmelegszik, nem értem mi lehet a gond. A kitöltési tényezőt 5%-ra állítottam.
(#) Markell hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
És az inverter rész után 680V-ot mérek már 4kHz-en. Még megpróbálom az eredeti IC beállításokkal : R1 = 220 + 10k trimmer, R2= 6.8k , C= 100n
(#) Markell hozzászólása Szept 13, 2011 /
 
beraktam az 1k ellenállást a B és az E közé, az IC és a B közé pedig 560 Ohm-os (ilyen volt itthon) ellenállást és így is nagyon felmelegszik a tranzisztor.
Következő: »»   107 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem