Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   216 / 782
(#) Lacika001 válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

AT táp kicsit átalakítva szerintem jó lenne. 90W-ot biztos elbír.
(#) dudzsi válasza Lacika001 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Olyat már csináltam, csak nekem méretébe kisebb kellene.

Mennyire kellene stabilnak lenni a fesznek? A mini rezonáns táp ami a kapcsolásoknál van lehet hogy jó lenne neked is.
(#) dudzsi válasza Lacika001 hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Hát nem kell hogy halál stabil legyen. Az a táp amit te mondasz abba ujra van tekerve a trafo. Viszont nemtudom hogy gabilow féle táp az jó e. Lehet ennek a feszültségét csökkenteni?Táp.

Áttekerés nélkül -+10 és +-25V körül lehet kivenni a pc táp trafókból általában. Esetleg a szekundert szétbontva, (vagy az 5V-os ágakat graetz egyenirányítva) összelehet hozni kb 20V-ot. Egyébként pwm vezérlés kellene mint amilyen a pc tápokban van, ami nem éppen olyan egyszerű mint a kis rezonáns táp. Mit működtetne egyébként?
(#) Ge Lee hozzászólása Szept 2, 2011 /

Úgy néz ki hogy mégsem sikerül megbarátkoznom a flyback-el. Nagyon egyszerű, jó és olcsó megoldás kellet volna segédtápoknak (max. 5-10W). Az egyik bontott PC tápban találtam egy megoldást ami nagyon megtetszett mert egyszerű, a kimenő feszültsége stabil és rövidzár védett. Megegyezik a rajza azzal amit egyszer a neten találtam csak az értékek mások és 431-el szabályoz a zener helyett. Nem tudom normálisan reprodukálni sem másik, sem az eredeti (E19) trafójával. Vagy el sem indul (kiakad a tápom áramkorlátja), vagy ha elindul füstöl a snubber ellenállása, vagy csak felvesz 200mA körül üresen és forró a FET. Mostanra elég lett, csinálok inkább egy pici félhidat 2153-al.

pcstandby.jpg

(#) DJ Tacki válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Ezen az oldalon vannak nagyon jó PC standby kapcsolások. Az egyikhez (Stand-by power from the ATX supply (option 2) ) nyákot is tervezett, megépítette, működött, tehát annyira rossz nem lehet. Ha gondolod nézd meg, ha Neked nem is, másnak esetleg még remélem hasznos lehet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Én is félhidat szoktam használni, pici ferritgyűrűvel, aminek a telítődése ( meg a tranyók áramerősítési tényezője ) határozza meg a frekvenciát. De mostanában tovább egyszerűsítettem, leviszem annyira a vezérlés áramigényét, hogy elég 3 db 2 W-os ejtőellenállás, meg egy 12 V-os zener.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Ezen már én is gondolkodtam mert azt a 1,5-2W-ot így is úgy is el kell fűteni (ez a kis flyback 1,7W-ot evett 180V-ról), kivéve ha egy + tekerccsel etejük a kimenetről de akkor meg oda az egyszerűség és a kis méret. Gondoltam a kompaktcső elektronikájára is, kivenném a fojtót és tennék a helyére egy trafót de azok meg elég bóvlik. Azért a feteknek kell a bekapcsolás elején a nagy gate töltés, erre szerintem nem jó a sima előtét. Esetleg ha jól meg van támogatva pufferral a zener. Rendeltem IR2153-at, 2 FET, E16-os trafó, semmi sallang aztán majd meglátjuk. Még így is olcsóbb mint egy nyáktrafó.

Sajnálom a flyback-et mert stabilizált, és simán bírta a rövidzárat is.
(#) wins hozzászólása Szept 6, 2011 /

Üdv!

Régebben nekiálltam kapcs. tápot építeni, de fontos műszerek hiányában félbeszakadt. Most találtam 2 egyszerű és szimpatikus kapcsolást. A rezonáns 1.1-et valamint lorylaci tápját szeretném elkészíteni. Ahogy néztem egetverő különbség csak az IC megtáplálásában van. Ez vagy valami rokona ferrit magot építenék bele Bővebben: Link
Ezt a szórt induktívtás dolgot nem értettem pontosan hogyan tudom meghatározni. Ebben kérném elsőként a segítségeteket. Ja és mennyire érzékeny ez a megoldás a kimeneten nem állandó terhelésre, valamint ha nem terhelem ki jobban csak 90-100W-ra maximum.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Szept 7, 2011 /

Sziasztok!

Rezonáns tápban, PC-táp trafó használata esetén ugye szükséges egy soros induktivitás a primerrel tekerccsel.
Ennek az elkészítéséhez szükséges légréses vasmagról tud valaki valamilyen jó beszerzési forrást? Illetve jellemzően miből lehetne bontani?
(#) lorylaci válasza wins hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

A váltakozó terhelésre nem érzékeny. Annyi, hogy terhelésre esik a kimeneti fesz, tehát ha a terhelés változó, akkor a kimeneti fesz is változó.

Szórt indutkvitiást úgy tudod megmérni,hogy rövidre zrát szekudnerrel megméred a primer induktivitását.
(#) lorylaci válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

LOMEX, Tali-transformers Bt, Farnell, FDH, TME
Vagy bonthatsz kisebb flyback tápokból stb...
(#) cimopata válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Vagy felhasználod a pc tápokban levő sárga kimenőfojtót. Az erre a célra tökéletes. Kb 70-es az Al értéke.
(#) ekkold válasza cimopata hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Legfeljebb kissé forró lesz terhelés közben.....
(#) cimopata válasza ekkold hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Ki kell számolni a telítés határát és akkor nem fog.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Nem a telítésközeli indukció miatt lesz nagyon meleg, hanem azért, mert ezek a vasak borzasztó gyengék nagyobb frekvenciákon. Vagyis, nagy bennük a vasveszteség, nem erre a célra valók. ( kivétel van, de azt nem találod meg pc tápban.)
(#) cimopata válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

60kHz-et még bírnia kell. Ezekkel az IR21xx-kel úgy sem fog sokkal feljebb menni.
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Az biztos. 200kHz-en akartam használni (mert nem férek el a csévén) de már 100kHz-en is lassú, ráadásul a felső oldali meghajtás a freki emelésével egyre gerjedékenyebb is, a felső FET majdnem 2x annyit disszipál. Hűtenem kell a standby felső fetjét (vicc, tanulópénznek jó). Hozzáteszem így is majdnem fele az áramfelvétele mint a flyback-é. Ettől egy kis önrezgő is sokkal többet ér.
(#) ekkold válasza cimopata hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Csak kiváncsiságból kérdem: hány olyan rezonáns tápot építettél amiben ilyen sárga magon volt a soros rezonáns tekercs? Fotót is tudsz mutatni? Mekkora volt a teljesítménye, és mennyire melegedett a gyürüvasmag?

Amikor én kipróbáltam, csak úgy kíváncsiságból, kb. 160W terhelésnél a gyürüvas olyan forró lett, hogy nem lehetett megfogni... Lehet, hogy csak az a sárga-fehér gyürüvas volt annyira rossz amivel próbáltam?
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Szerintem is igazad van, én próbáltam (lásd fentebb, fotó is van róla), nagyon melegszik, nem használható az a mag.
(#) cimopata válasza ekkold hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Sárga magos tápokkal nem foglalkozom, csupán alternatívaként említettem. Az hogy nálad 160w-nál forró volt lehetett amiatt, hogy túl magy szórás választottál.

Egyébként pedig nem volt róla szó mekkora táp készül.
(#) ekkold válasza cimopata hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Idézet:
„...felhasználod a pc tápokban levő sárga kimenőfojtót. Az erre a célra tökéletes.”

Azért kérdeztem mert annyira biztosan állítottad, hogy jó erre a célra, hogy arra gondoltam tapasztalatból mondod.
De ezek után aszthiszem kimondhatjuk, hogy a sárga vasmag nem jó erre a célra (mivel ennek hatalmas vesztesége van, és mivel a porvasmagok között eleve nem sok tipus alkalmas ilyesmire) - és ezt a saját tapasztalatom alapján mondom...
(#) ekkold hozzászólása Szept 8, 2011 /

Visszaolvastam, mert úgy emlékeztem mintha valaki más is kipróbálta volna amit írtam: CHZ tett fel képeket (és szkópábrákat), és a sárga maggal még úgy sem volt igazán jó a táp, hogy légrést vágott bele... Azután elkészítette légréses fazékvasra a tekercset, és érdekes módon jó is lett!

Hoppá, közben CHZ is írt - bocs, hogy hirtelen átsiklottam rajta! De mostmár itthagyom amit írtam.
(#) cimopata válasza ekkold hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Oké .
(#) lorylaci válasza ekkold hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Porvasmagok közül egy-kettő alkalmas lehet, ilyen például a micrometalls -1 -2 és -6 anyagú. A legutóbbi biztos kis veszteségű ezen a frekvencián, de nagyon sok menetkell rá, így nagy rézveszteség lesz. A -2 a d-osztályban jól ismert, erre is még elég sok menet kell.
A -1 anyag bírja a frekvenciát, kicsi a vesztesége, és nehezen telítődik, de nagyon ritka és emiatt elég drága.
Ha valakinek nincs légréses ferritje, akkor ezeket is használhatja. De a légréses ferritek mindenképpen előnyösebbek, pláne ha árnyékolt kivítelűek.

Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az integrált transzformátor ha kivitelezhető, akkor az a legjobb megoldás. Kevesebb alkatrész, kisebb hely, kevesebb költség, és egy nagy előny: nem kell a telítéssel szenvedni.

Nekiálltam az IRS27951-es konverternek. Tervek kész vannak. Hétvégén lehet összerakom (ha barátom lagzija után nem leszek másnapos nagyon és ha segédem elkészül addig a nyákkal). Ott például a rezonáns működés (ZVS) fenntartása érdekében légrést kellett rakni a magba. Ha ekkor szoros csatolású a trafó, akkor jó kis örvényáramok lennének a felette lévő tekercsben. Teljesen laza csatolással (osztott cséve), pont jó, mert az osztó alatt van a légrés.
Mindenképpen beszámolók majd az eredményekből, sőt cikk is várható, ugyanis így egy stabilizált kimeneti feszültségű rezonáns tápegység lenne végre.
(#) ekkold válasza lorylaci hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Valóban a lazta csatolású trafó a legjobb módszer.
Viszont van kivétel:
- amikor van egy kész, gyári, megtekert trafónk, ami szoros csatolású, és esetleg nem lenne érdemes áttekercselni.
- a külön tekercses megoldás esetén a trafó nem szór annyira, és nem kell rá drága litze (vagy sokszálas sodrott) huzal. Elegendő a tekercset jól megcsinálni.
- és még valami: ha a trafó primerét több leágazással készítjük,(pl. mert átkapcsolható kimeneti feszt szeretnénk), akkor csak a soros tekercses megoldással marad állandó a "szórási" induktivitás. Laza csatolású, többleágazású primerrel készült trafó esetén, a rezonáns kondikat is kapcsolgatni kellene - ami ugyan nem megodhatatlan, de egy alternatíva ezzel szemben a külön tekercs.
Mindenesetre a speciális esetektől ill. kivételektől eltekintve, valóban sok szempontból szerencsésebb az osztott csévés trafó, pl. biztonsági szempontokból is.

Kíváncsi leszek mire jutsz az IRS27951-el, remélem oszcilloszkópos mérésekről is lesznek képek!
(#) emmzolee válasza ekkold hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Ja én is úgy jártam azzal az anyaggal. :yes:
(#) bakaruha hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok szükségem lenne egy tápra ami 13.8v és 25 ampert tudna
(#) lorylaci válasza bakaruha hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Stabilizált, vagy nem stabilizált kimenet?
Mekkora méret és költsgévetésbeli korlát?
Milyen tapasztalattal rendelkezel?
Milyen követelmények vannak a zavarkibocsátással szemben?
Kívánt hatásfok mennyi?
Terhelés állandó vagy szakaszos?
Következő: »»   216 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem