Fórum témák
» Több friss téma |
AT táp kicsit átalakítva szerintem jó lenne. 90W-ot biztos elbír.
Olyat már csináltam, csak nekem méretébe kisebb kellene.
Mennyire kellene stabilnak lenni a fesznek? A mini rezonáns táp ami a kapcsolásoknál van lehet hogy jó lenne neked is.
Hát nem kell hogy halál stabil legyen. Az a táp amit te mondasz abba ujra van tekerve a trafo. Viszont nemtudom hogy gabilow féle táp az jó e. Lehet ennek a feszültségét csökkenteni?Táp.
Áttekerés nélkül -+10 és +-25V körül lehet kivenni a pc táp trafókból általában. Esetleg a szekundert szétbontva, (vagy az 5V-os ágakat graetz egyenirányítva) összelehet hozni kb 20V-ot. Egyébként pwm vezérlés kellene mint amilyen a pc tápokban van, ami nem éppen olyan egyszerű mint a kis rezonáns táp. Mit működtetne egyébként?
Úgy néz ki hogy mégsem sikerül megbarátkoznom a flyback-el. Nagyon egyszerű, jó és olcsó megoldás kellet volna segédtápoknak (max. 5-10W). Az egyik bontott PC tápban találtam egy megoldást ami nagyon megtetszett mert egyszerű, a kimenő feszültsége stabil és rövidzár védett. Megegyezik a rajza azzal amit egyszer a neten találtam csak az értékek mások és 431-el szabályoz a zener helyett. Nem tudom normálisan reprodukálni sem másik, sem az eredeti (E19) trafójával. Vagy el sem indul (kiakad a tápom áramkorlátja), vagy ha elindul füstöl a snubber ellenállása, vagy csak felvesz 200mA körül üresen és forró a FET. Mostanra elég lett, csinálok inkább egy pici félhidat 2153-al.
Ezen az oldalon vannak nagyon jó PC standby kapcsolások. Az egyikhez (Stand-by power from the ATX supply (option 2) ) nyákot is tervezett, megépítette, működött, tehát annyira rossz nem lehet. Ha gondolod nézd meg, ha Neked nem is, másnak esetleg még remélem hasznos lehet.
Én is félhidat szoktam használni, pici ferritgyűrűvel, aminek a telítődése ( meg a tranyók áramerősítési tényezője ) határozza meg a frekvenciát. De mostanában tovább egyszerűsítettem, leviszem annyira a vezérlés áramigényét, hogy elég 3 db 2 W-os ejtőellenállás, meg egy 12 V-os zener.
Ezen már én is gondolkodtam mert azt a 1,5-2W-ot így is úgy is el kell fűteni (ez a kis flyback 1,7W-ot evett 180V-ról), kivéve ha egy + tekerccsel etejük a kimenetről de akkor meg oda az egyszerűség és a kis méret. Gondoltam a kompaktcső elektronikájára is, kivenném a fojtót és tennék a helyére egy trafót de azok meg elég bóvlik. Azért a feteknek kell a bekapcsolás elején a nagy gate töltés, erre szerintem nem jó a sima előtét. Esetleg ha jól meg van támogatva pufferral a zener. Rendeltem IR2153-at, 2 FET, E16-os trafó, semmi sallang aztán majd meglátjuk. Még így is olcsóbb mint egy nyáktrafó.
Sajnálom a flyback-et mert stabilizált, és simán bírta a rövidzárat is.
Üdv!
Régebben nekiálltam kapcs. tápot építeni, de fontos műszerek hiányában félbeszakadt. Most találtam 2 egyszerű és szimpatikus kapcsolást. A rezonáns 1.1-et valamint lorylaci tápját szeretném elkészíteni. Ahogy néztem egetverő különbség csak az IC megtáplálásában van. Ez vagy valami rokona ferrit magot építenék bele Bővebben: Link Ezt a szórt induktívtás dolgot nem értettem pontosan hogyan tudom meghatározni. Ebben kérném elsőként a segítségeteket. Ja és mennyire érzékeny ez a megoldás a kimeneten nem állandó terhelésre, valamint ha nem terhelem ki jobban csak 90-100W-ra maximum.
Sziasztok!
Rezonáns tápban, PC-táp trafó használata esetén ugye szükséges egy soros induktivitás a primerrel tekerccsel. Ennek az elkészítéséhez szükséges légréses vasmagról tud valaki valamilyen jó beszerzési forrást? Illetve jellemzően miből lehetne bontani?
A váltakozó terhelésre nem érzékeny. Annyi, hogy terhelésre esik a kimeneti fesz, tehát ha a terhelés változó, akkor a kimeneti fesz is változó.
Szórt indutkvitiást úgy tudod megmérni,hogy rövidre zrát szekudnerrel megméred a primer induktivitását.
LOMEX, Tali-transformers Bt, Farnell, FDH, TME
Vagy bonthatsz kisebb flyback tápokból stb...
Vagy felhasználod a pc tápokban levő sárga kimenőfojtót. Az erre a célra tökéletes. Kb 70-es az Al értéke.
Legfeljebb kissé forró lesz terhelés közben.....
Ki kell számolni a telítés határát és akkor nem fog.
Nem a telítésközeli indukció miatt lesz nagyon meleg, hanem azért, mert ezek a vasak borzasztó gyengék nagyobb frekvenciákon. Vagyis, nagy bennük a vasveszteség, nem erre a célra valók. ( kivétel van, de azt nem találod meg pc tápban.)
60kHz-et még bírnia kell. Ezekkel az IR21xx-kel úgy sem fog sokkal feljebb menni.
Az biztos. 200kHz-en akartam használni (mert nem férek el a csévén) de már 100kHz-en is lassú, ráadásul a felső oldali meghajtás a freki emelésével egyre gerjedékenyebb is, a felső FET majdnem 2x annyit disszipál. Hűtenem kell a standby felső fetjét (vicc, tanulópénznek jó). Hozzáteszem így is majdnem fele az áramfelvétele mint a flyback-é. Ettől egy kis önrezgő is sokkal többet ér.
Csak kiváncsiságból kérdem: hány olyan rezonáns tápot építettél amiben ilyen sárga magon volt a soros rezonáns tekercs? Fotót is tudsz mutatni? Mekkora volt a teljesítménye, és mennyire melegedett a gyürüvasmag?
Amikor én kipróbáltam, csak úgy kíváncsiságból, kb. 160W terhelésnél a gyürüvas olyan forró lett, hogy nem lehetett megfogni... Lehet, hogy csak az a sárga-fehér gyürüvas volt annyira rossz amivel próbáltam?
Szerintem is igazad van, én próbáltam (lásd fentebb, fotó is van róla), nagyon melegszik, nem használható az a mag.
Sárga magos tápokkal nem foglalkozom, csupán alternatívaként említettem. Az hogy nálad 160w-nál forró volt lehetett amiatt, hogy túl magy szórás választottál.
Egyébként pedig nem volt róla szó mekkora táp készül. Idézet: „...felhasználod a pc tápokban levő sárga kimenőfojtót. Az erre a célra tökéletes.” Azért kérdeztem mert annyira biztosan állítottad, hogy jó erre a célra, hogy arra gondoltam tapasztalatból mondod. De ezek után aszthiszem kimondhatjuk, hogy a sárga vasmag nem jó erre a célra (mivel ennek hatalmas vesztesége van, és mivel a porvasmagok között eleve nem sok tipus alkalmas ilyesmire) - és ezt a saját tapasztalatom alapján mondom...
Visszaolvastam, mert úgy emlékeztem mintha valaki más is kipróbálta volna amit írtam: CHZ tett fel képeket (és szkópábrákat), és a sárga maggal még úgy sem volt igazán jó a táp, hogy légrést vágott bele... Azután elkészítette légréses fazékvasra a tekercset, és érdekes módon jó is lett!
Hoppá, közben CHZ is írt - bocs, hogy hirtelen átsiklottam rajta! De mostmár itthagyom amit írtam.
Porvasmagok közül egy-kettő alkalmas lehet, ilyen például a micrometalls -1 -2 és -6 anyagú. A legutóbbi biztos kis veszteségű ezen a frekvencián, de nagyon sok menetkell rá, így nagy rézveszteség lesz. A -2 a d-osztályban jól ismert, erre is még elég sok menet kell.
A -1 anyag bírja a frekvenciát, kicsi a vesztesége, és nehezen telítődik, de nagyon ritka és emiatt elég drága. Ha valakinek nincs légréses ferritje, akkor ezeket is használhatja. De a légréses ferritek mindenképpen előnyösebbek, pláne ha árnyékolt kivítelűek. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az integrált transzformátor ha kivitelezhető, akkor az a legjobb megoldás. Kevesebb alkatrész, kisebb hely, kevesebb költség, és egy nagy előny: nem kell a telítéssel szenvedni. Nekiálltam az IRS27951-es konverternek. Tervek kész vannak. Hétvégén lehet összerakom (ha barátom lagzija után nem leszek másnapos nagyon és ha segédem elkészül addig a nyákkal). Ott például a rezonáns működés (ZVS) fenntartása érdekében légrést kellett rakni a magba. Ha ekkor szoros csatolású a trafó, akkor jó kis örvényáramok lennének a felette lévő tekercsben. Teljesen laza csatolással (osztott cséve), pont jó, mert az osztó alatt van a légrés. Mindenképpen beszámolók majd az eredményekből, sőt cikk is várható, ugyanis így egy stabilizált kimeneti feszültségű rezonáns tápegység lenne végre.
Valóban a lazta csatolású trafó a legjobb módszer.
Viszont van kivétel: - amikor van egy kész, gyári, megtekert trafónk, ami szoros csatolású, és esetleg nem lenne érdemes áttekercselni. - a külön tekercses megoldás esetén a trafó nem szór annyira, és nem kell rá drága litze (vagy sokszálas sodrott) huzal. Elegendő a tekercset jól megcsinálni. - és még valami: ha a trafó primerét több leágazással készítjük,(pl. mert átkapcsolható kimeneti feszt szeretnénk), akkor csak a soros tekercses megoldással marad állandó a "szórási" induktivitás. Laza csatolású, többleágazású primerrel készült trafó esetén, a rezonáns kondikat is kapcsolgatni kellene - ami ugyan nem megodhatatlan, de egy alternatíva ezzel szemben a külön tekercs. Mindenesetre a speciális esetektől ill. kivételektől eltekintve, valóban sok szempontból szerencsésebb az osztott csévés trafó, pl. biztonsági szempontokból is. Kíváncsi leszek mire jutsz az IRS27951-el, remélem oszcilloszkópos mérésekről is lesznek képek!
Ja én is úgy jártam azzal az anyaggal. :yes:
Sziasztok szükségem lenne egy tápra ami 13.8v és 25 ampert tudna
Stabilizált, vagy nem stabilizált kimenet?
Mekkora méret és költsgévetésbeli korlát? Milyen tapasztalattal rendelkezel? Milyen követelmények vannak a zavarkibocsátással szemben? Kívánt hatásfok mennyi? Terhelés állandó vagy szakaszos? |
Bejelentkezés
Hirdetés |