Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 132
(#) lazsi válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Idézet:
„Ezt elvileg úgy oldottam meg, hogy a beállításkor ami a +5Vos ágon volt azt a GNDre tettem, ami meg a GND-n volt az ment a -5Vra.”

Ha jól értem a trimmernél
- a csúszka ugyanoda megy (ez rendben van)
- az egyik széle a földre ment, most a másik széle megy a földre, miközben a vizsgált feszültség a másik széléről az egyikre került. (Ennek semmi értelme, csupán az, hogy nem "jobbról balra", hanem "balról jobbra" kell tekerni.)

A probléma viszont az, hogy a negatív kimenőfeszültség és a pozitív referenciafeszültség sosem éri el egymást! (Hiába tekered a trimmert, a komparátor kimenete állandó értéket mutat 0-t vagy 5V-ot)

Egy gyors ötletem, hogy a trimmer egyik széle maradjon a kimeneten, a másik széle pedig kerüljön a +5V-ra. A trimmer tekerésével keresd meg azt a pontot, ahol a komparátor kimeneti feszültsége változik. Ezt multiméterrel is el tudod végezni.
Bár így a stabilitása függeni fog az 5V stabilitásától is. De ha már így működik, akkor a következő lépés ezt "korrekten" megoldani. Viszont ez kis átalakítást jelent, amit könnyen elvégezhetsz.
(#) Sick-Bastard válasza lazsi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Üdv!

Azért csináltam, így mert úgy gondoltam, hogy a -5Vos ágat ha GNDnek tekintem akkor az átalakítóban lévő GND meg hozzá képest +5Vos lesz.
Ám mivel a komparátorba egy stabil +1Vos feszültség megy referenciának ezért a -5Vos ágat nem tekinthetem GNDnek hozzá képest és a GNDt sem +5Vnak mivel itt már 3 ágról van szó... Gondolom itt volt a hiba az elméletemben.

A megoldás az lenne, hogy a komparátor referenciáját kellene -1Vra beállítanom? Vagy egy ICL7660ACPAZ ICvel kellene -5Vot adni. Egyáltalán a komparátor működne e negatív fezsültségekkel?

Idézet:
„A megoldás az lenne, hogy a komparátor referenciáját kellene -1Vra beállítanom? ... Egyáltalán a komparátor működne e negatív fezsültségekkel?”

Valóban ez lenne a korrekt megoldás, csakhogy amint látom a kapcsolásodban nincs negatív tápfeszültség, és a komparátor nem tudna mit kezdeni a bemenetein lévő, a tápfesz-tartományán kívüli eső jelekkel. (Illetve valószínűleg a bemenetét védő diódák -ha vannak- kinyitnának, de semmiképpen sem működne helyesen.)

Éppen ezért írtam kezdésnek (hogy el tudj indulni vele), kösd a trimmer egyik szélét +5V-ra, a másikat pedig a kimenetre. Így a tartomány, amit be tudsz állítani a [-Uki ... +5V] közötti, vagyis beállítható a komparátor másik bemenetén lévő +1V is.
(#) Sick-Bastard válasza lazsi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Megpróbáltam úgy ahogy írtad.
Ha jól értettem:
A trimer egyik bemenetét +5Vra a másikat -5Vra kötöttem. A -5Vot a 7660os ic adta átmenetileg.
Na már most amikor elkezdtem a trimet állítani (az egyik végső állásból a másik fele, most nem tudom melyikbe) egy ideig a komparátor kimenetén maradt a 0V, aztán relatív sokat ugrik kb. 4Vig, majd tovább tekerés után felmegy 5Vig, majd ismét vissza...

Szóval ez így még mindig nem jó.
Ezt az okozza, hogy a komparátor nem kap +/-5V-ot, vagy többet? Jelenleg +15Vot kapott.

Idézet:
„Szóval ez így még mindig nem jó.”

De igen, ennek kb. így kell működnie!
Ha a kimenőfeszültsége a tápnak -5V lesz, akkor így jó:
- Beállítod a trimmert oda, ahol éppen átbillen a komparátor.
- Ha a táp eléri a -5V-ot, akkor átbillen, letiltja a négyszögjelet.
- Ha a kimenet (abszolút értékben) -5V alá csökken, a komparátor visszabillen, és ismét engedélyezve van a négyszögjel, ismét nő a kimenőfeszültség.

A lényeg, hogy a koparátor kimenőszintje akkor engedélyezze (a kapun keresztül) a négyszögjelet, amikor a feszültség nem érte el a kívánt értéket, és akkor tiltsa le, amikor elérte.
(#) Sick-Bastard válasza lazsi hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Na szerintem okosodtam egy picit...
Annál maradtam, hogy a trimer egyik ágát a 7660os -5Vra raktam a másikat meg a GNDre, majd így beállítottam, hogy éppen ne jöjjön jel ki a komparátorból. Majd a -5Vos ágat ráraktam a buck-boost átalakító kimenő ágára, ami ugye elvileg -5Vos lenne, ha menne.

Amint leveszem a negatív ágról, a komparátor egyből küldi is a jelet a FETnek. Ezek szerint a -5Val és GNDvel is működik. Most már csak az lehet a gond, hogy nem kapcsol ki a FET elég hosszú időre.

Egy korábbi próbám során felfigyeltem arra, hogy ha a FET kapujára feszültséget adok, az áramkör zár és zárva is maradt, még ha levettem a feszültséget a kapujáról. Ezért raktam egy 10kOhmos ellenállást a kapura, hogy lehúzza azt. Lehet a 74HC126os IC nem elég gyors a ki-be kapcsoláshoz?
(#) lazsi válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Szerintem a 126-os elég gyors.néhány 10ns, ha jól láttam a leírásában. A 100kHz pedig 10us nagyságrend.
De ezt egyszerűen kipróbálhatod: kiveszed a 126-ost és az 555 kimenetét átkötöd a 100 Ohm-os ellenállásra. ha ebben az esetben sem indulna el, akkor nem a 126-os a gond.

A gond inkább a FET kinyitása... Talán nem kap elég nagy feszültséget a Gate-jére.

Idézet:
„Egy korábbi próbám során felfigyeltem arra, hogy ha a FET kapujára feszültséget adok, az áramkör zár és zárva is maradt, még ha levettem a feszültséget a kapujáról.”

Ez normális működés, a Gate kapacitása feltöltődik és nem sül ki.

Amikor én hasonlót csináltam, akkor a FET Gatejét egy ellenállással (1k) felhúztam tápra, és úgy kapcsolgattam, hogy egy kis tranzisztorral (BC182) húztam földre. Így elértem, hogy a Gate feszültsége széles tartományban változzon (fél V alatti és a tápfesz körüli között). Természetesen így az alaphelyzet az, hogy a kis tranzisztor lehúzza a Gate-et földre.

Egy másik ötlet, hogy a komparátor közvetlenül az 555-öst állítja le/engedélyezi, így megspórolhatod a 126-ost.

Azért találtam 1 hibát az 555esnél
Az R2-es ellenállást lényegében áthidaltam egy felesleges dróttal, így persze hogy nincs is négyszög jel, csak stabil +5V.

A másik amit csináltam, hogy levettem a frekvenciát 31Hz-re, hogy látható legyen egy LED-el, mi is történik.

A FET (IRF1405) elé beraktam egy BC639-es tranzisztort, annyi eltéréssel, hogy én az ellenállást a GND-n hagytam, a tranzisztor amikor nyit, akkor elvileg + 5Vot ad a FETnek.

Most megmértem, a multiméterrel, így már a gate-en csak 2V jelenik meg. Gondolom ez a multiméter hibája lehet, hogy nem képes követni a gyors feszültség változást, vagy tévedek?
Most pattant, ki az ötletem, hogy a multival ne DC feszültséget mérjek, hanem ACt, ami ha jól gondolom, tudja követni a gyors feszültség változást. Ki is próbáltam és így 4Vot mért a FET Gate-en. Ez az elképzelés, megfigyelés így helytálló?

Amit az utolsó sorba írtál, hogy a komparátor irányítsa az 555-öst, úgy gondoltad, hogy a komparátor kimenete az 555ös triggerére kössem?
(#) lazsi válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Idézet:
„Amit az utolsó sorba írtál, hogy a komparátor irányítsa az 555-öst, úgy gondoltad, hogy a komparátor kimenete az 555ös triggerére kössem?”

Nem. Az 555-nek van egy reset bemenete, amit alapvetően mindig összekötünk a tápjával. Ha ez 0V-ot kap, akkor leáll, ha tápot, akkor megy. Erre gondoltam.

Idézet:
„A FET (IRF1405) elé beraktam egy BC639-es tranzisztort, annyi eltéréssel, hogy én az ellenállást a GND-n hagytam, a tranzisztor amikor nyit, akkor elvileg + 5Vot ad a FETnek.”

Amit én említettem, annak pont az lett volna a lényege, hogy a Gate ne 0 ... +5V közötti feszültséget kapjon, hanem nagyobbat. Nem tudom, hogy mekkora a bemenőfeszültséged, de gondolom nagyobb, mint 5V, hiszen abból csinálsz 5V-ot a stabkockával.

Idézet:
„Most megmértem, a multiméterrel, így már a gate-en csak 2V jelenik meg. Gondolom ez a multiméter hibája lehet, hogy nem képes követni a gyors feszültség változást, vagy tévedek? Most pattant, ki az ötletem, hogy a multival ne DC feszültséget mérjek, hanem ACt, ami ha jól gondolom, tudja követni a gyors feszültség változást. Ki is próbáltam és így 4Vot mért a FET Gate-en.”

Nem a multiméter hibája. Ha a mutiméterre egy 0 és 4V közötti négyszögjelet kapcsolsz, akkor annak az egyenáramú átlaga, amit a mm DC-ben mér éppen 2V. Váltóáramban pedig 4V-ot mutat. Persze a kapott érték (helyessége) függ a négyszögjel kitöltési tényezőjétől, hogy a multiméter AC mérésekor milyen frekvenciáig mér, stb...

Azt kellene elérned, hogy szabályozás nélkül (a komparátor nem avatkozik be, hanem az 555 kimenete állandóan vezérli a FETet) megjelenjen a kimeneten valamilyen feszültség. Ha nagyobb, mint a kíván érték ( -5V ? ), akkor azt már lehet szabályozni. Ha kisebb, akkor a szabályozással sem fogod tudni elérni, hiszen az csak blokkolni tudja a jelet, vagyis csökkenteni. De már az is valami, ha pár volt megjelenik. Abból már tovább lehet lépni

Hmm, akármit is próbálok, a kimeneten nem jelenik meg a feszültség.

Lehet hogy az induktivitás a gond?
3uH 7A 0,02R

Ha nem kötöm rá az induktivitást, akkor FET kimenetén van feszültség, amint ráteszem az induktivitást a feszültség 0V lesz az induktivitás 2 vége között. Az induktivitáson meg kb 125mA folyik.
(#) pucuka válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Próbálkozzál ilyen induktivitással. Amit linkeltél, az nem erre való.
(#) Sick-Bastard válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

40 uH 6.3A Ilyenem van itthon, ez jó lenne?

Az előzőt is csak ideiglenesben terveztem használni, amíg rájövök mi hogyan működik. Aztán azt egy nagyobb induktivitásra cseréltem volna, mind max. amper, mind henry értékben.
(#) pucuka válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Igen, jó. Amit linkeltél, az nem az induktivitása miatt nem volt jó, hanem a jósága miatt. Az egy szélessávú RF fojtó, amiben a ferritanyag olyan, hogy a tekercs jósága kicsi legyen, hogy a szórt kapacitásokkal kiadódó rezonancia frekvenciája ne legyen éles. Neked az energia tárolás jó hatásfoka érdekében minél nagyobb jóságú tekercsre van szükséged, ezért kell ez a toroidra készített. Igaz mindkettőt szűrésre is ajánlják, de a szűrés mindkét fojtónál kicsit másként működik.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Szept 9, 2011 /

Nem tudom mit csináltam rosszul, de nem akar működni...

Na azért annyira nem keseredtem el.

Így az 1 FETes buck-boost átalakító helyett egy boost-buck, vagy másik nevén egy split pi-s átalakítót csináltam. Eredetileg is ezt akartam(a magasabb elméleti hatásfok miatt), de sokkal bonyolultabbnak tűnt, így ezért gondoltam, hogy inkább az előzőt építem meg.

A mostani átalakítóval sikerült +15Vból +4-4,5V-ot átalakítanom.
Az időgenerátor 500Hz körül teljesít, ezt emeljem e meg pár kHz-re?
A komparátor referencia feszültsége 1V, ezt is emeljem e meg?
A komparátorba bemenő trimer 1kOhm-os. Cseréljem e le nagyobbra? (10-100-1000kOhm)

split pi.jpg

(#) Sick-Bastard válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Javítás:
4-4,5V helyett csak 2Vot kapok Így már arra gyanakszom, hogy a komparátor referencia feszültségével kell "játszanom".
(#) Junkie hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok, a segítségetekre lenne szükségem, lemásoltam és megépítettem egy feszültség felezőt ami egy autóbuszban 24 ről 12V ra alakított, müködik is rendesen, viszont csak párban kaptam a tranzisztorokat hozzá 2db TIP 36, és 2db TIP35 -öst, mivel megmaradt a 2 db 35-ös tranzisztorom és még szükségem lenne egy másik felezőre arra lennék kíváncsi, hogy nem lehetne-e átalakítani a kapcsolást ugy , hogy 36-os PNP helyett feltudjam használni a 35-ös NPN-t? Melléklem a kapcsolást és a NYÁK rajzot is ha valakinek netán szüksége lenne rá, kb 12 Amperig terhelhető az eredeti doboz felirata alapján. ExpressPCB ill. ExpressSCH programokkal nyithatók a fileok.
(#) kadarist válasza Junkie hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia!
Ez nem konverter, hanem egy áteresztőtranzisztoros stabilizátor, olyan, mint ez. Ha 7812 helyett 7912-t használsz, akkor jók lesznek az NPN-ek, de ilyenkor az összes polaritást meg kell fordítani. Vigyázz, a 7912-nem más a bekötése.
(#) Junkie válasza kadarist hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Szia, köszi szépen a segítséget, azthiszem van is egy 7912 öm épp, még tévedésből vettem 7812 helyett most épp jól jön ezek szerint ...

Üdv. Szabi
(#) David 3g hozzászólása Szept 11, 2011 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy 3V -ból , max 5-ből elő tudnák állítani 12V majd abból 220V -ot pár W-ig?
(#) foxi63 válasza David 3g hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

a 12V -os lépcsőt ki lehet hagyni,csak újabb veszteséget okoz, természetesen lehet....
0.85 hatásfokkal számolva és ugye nem 50Hz színusz kell?mert az már húzósabb feladat.
(#) David 3g válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Hát őő Nem tudom hogy egy teló töltő , vagy pl egy router tápja el e menne több Hz-ről
(#) Ricsi89 válasza David 3g hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Na most ha telót akarsz tölteni, vagy épp routert működtetni, akkor felesleges 230V-ra feltranszformálni. A telefonok általában 5V-ról töltenek, a routernek meg 12V kell általában.
(#) proli007 válasza Junkie hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Hello!
Ez valami rém béna áramköri rajz. De a D3 ráadásul fordítva van bekötve. (sch/pcb rajzokat nem látom)
István ajánlata csak akkor megfelelő számodra, ha nem gond, hogy az "NPN-esés" után, nem a negatív tápfeszültség lesz a közös pont, hanem a +24V.
üdv! proli007
(#) Junkie válasza proli007 hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Hát lehet béna én anyira nem értek hozzá, de müködik, legalábbis pár éve üzemel és egy rövidzárlattal szált el, szoval a javítása alatt gondoltam lemásolom még jól jöhet, bizonyára vannak jobb áramkörök is erre a célra. A D3-at valószínüleg én rajzoltam be rosszul..sajnos nem tudom ellenőrizni az eredetin mert már nincs nállam de bizonyára fordítval kell lennie.. az meg nem gond hogy a +24 lessz a közös, majd vigyázok a bekötésnél hogy ne érjen testet az automagno de amugyis müanyag burkolatba van szoval nem lehet baj elvileg.

Üdv: Szabi
(#) Balagemann2031 hozzászólása Szept 12, 2011 /

Sziasztok!

Ebben a témában nem annyira vagyok otthon...Lehetséges arra megoldás, hogy számítógép tápból 12V os részből 24V ot kapjak? De valami trafó nélküli megoldás érdekelne... Ha van ötlet örömmel fogadom! Köszi!
(#) lazsi válasza Junkie hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Azért csak óvatosan azzal a földfüggetlen 12V-al... A rádiómagnó antennája is beviszi a földet (és nem valószínű, de ha peched van, akkor a hangszóróknál is összeérhet a te "földed" a fémházzal). És az akku egészen biztosan jól fogja bírni árammal...
(#) foxi63 válasza David 3g hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Hali!
Mivel manapság minden kapcsolóüzemű táppal megy, ezért jó neki a 320V egyenfesz is, mert elsőnek úgyis egyenirányítja magának a 230 at. Azonban, mindenféleképp meg kell tudni, nehogy probléma legyen belőle.
(#) proli007 válasza Junkie hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Hello!
Nem a kapcsolással volt a bajom, hanem ahogy le van rajzolva. Minden ésszerűségtől messze áll, fordítva van, "fejjel lefelé".. Úgy kell kisilabizálni mi miért van, holott egyszerű, mint a faék.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Hello!
Csak éppen azt nem írtad, mekkora teljesítményre vagy áramra gondoltál. Mert egy "induktivitás mentes átalakító" vagy bonyolult, vagy csak kis teljesítményt szolgáltat.
üdv! proli007
(#) Junkie válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Szia, hát mondjuk én csak hobby szinten és azon belül is amatőr szinten bütykölgetek, szoval bemérni egy tranzisztort hogy jó vagy nem, kiszűrni egy hibás alkatrészt az megy, de hogy pontosan mi miért van az már nekem picitt magas, szoval valószínüleg ezért van az hogy nem ésszerü a rajz dehát még tanulgatok és minden jótanácsot szivesen foogadok ... na meg az antennára nem is gondoltam ugyhogy mégiscsak lekell mondanom az NPN ek felhasználásárol, majd valami egyébre jo lessz ...

Köszi..

Üdv. Szabi
Következő: »»   38 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem