Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Drawdio
Témaindító: kovacstomi, idő: Jún 1, 2009
Hello mindenki.
Kezdő vagyok még a témában, szóval ezt az egyszerű kapcsolást, se nagyon értem... Elmondaná valaki, hogy a "C1, C2 és a J; 1-2-3-4-5-6" mit jelöl? Előre is kösz
Szervusz!
Akkor nagyon kezdő lehetsz Gondolom, az általam is mellékelt ábrára gondolsz (javaslom, ha valamelyik rajzzal foglalkozol a kérdésben, akkor azt vagy mellékeld a hozzászólásodhoz, vagy - ez a célszerűbb, ha már a fórumban fent van - a megfelelő előfordulás/hozzászólás linkjét tedd be). C1 és C2 két kondenzátor. A J-vel jelölt pontok (junction) csatlakozópontokat jelöl, ahova drót forrasztható, ezekhez a nyáklemezen megfelelő forrpontok alakítandók ki. J1 és J2: ide jön a tápforrás (az elem, vagy akku) J3 és J4: a J3 legyen a ceruzabél, a J4-et kösd arra az érintkezésre, amit majd fogsz (a ceruza oldalán rézfólia). A kettő közötti változó ellenállást fogja jelenteni a megrajzolt grafitcsík (és persze a tested ellenállása). J5 és J6: ide kötendő a hangszóró / zümmer / piezo-csipogó. A J6 és a J2 közös, de a kényelmes kialakítás miatt érdemes a nyáklapon külön kialakítani. Üdv!
Igen erre gondoltam
Nagyon szépen köszi a segítséget Még lenne egy kérdésem... ugye a két tranzisztoron más-más irányba mutatnak a nyilak...Eltudnád magyarázni, hogy T1, és T2-nél melyik drót melyik ágba megy??? Előre is köszönöm
amúgy BD241C tranzisztort belehet tenni ebbe az áramkörbe?
Igen, a két tranzisztor komplementer-párok. A BC337 NPN, a BC327 PNP tranzisztor.
Idézet: Na, ezt a kérdést nem értem. Milyen ágról van szó? Ha a tranzisztor lábkiosztása a kérdés, akkor BC337 és BC327.„Eltudnád magyarázni, hogy T1, és T2-nél melyik drót melyik ágba megy???” Nagyon sok alkatrész adatlapja fent van a neten, szerencsére. Javaslom CMOS 555-ös használatát (pl. LMC555, ILC555, KS555), így 3V-ról is remekül üzemel. Ha piezo csipogót használsz (Lomex-ben van talán még, én ott vettem), akkor C3 nem is kell, mert a piezo amúgy sem vezet, nem kell egyenáramúlag leválasztani. Sőt, mivel kicsi a tápfesz, a 10k-s ellenállás is csökkenthető, sőt, el is hagyható. De ha gondolod, 1k-t betehetsz. A BD241C egy 40W-os NPN teljesítménytranzisztor (komplementer párja a BD242C, ez a PNP), ide teljesen fölösleges. A megadott tranzisztorokkal tökéletesen működik az áramkör. Gondolom, nem hangfalat akarsz rákötni... Üdv!
Köszi...megint okosabb lettem valamivel
Nem hangfalat...csak mivel nem volt itthon kisebb, ezért egy 8cm×8cm-es hangszórót akarok rákötni... A láb-kiosztásról is találtam képeket, szóval ezért is kösz. üdv!
hali ha valakinek segít ezek alapján könyeben meg lehet építeni
Hellosztok!
Van ez a kapcsolás de nemtudom mit hova kell kötni az oké hogy GND de a többi a sensor lábakat hova kell és a rep. lábat?
6 hozzászólással előbb leírtam: (#903003)
Hello mindenki...
Már a harmadik áramkörömet csináltam meg, de egyik sem működik A legelső 2percig ment, aztán elszállt az IC. A másodiknál nem reagált semmire. Az utolsó pedig, ha rákötöm az elemet, akkor az egyik tranzisztor, elkezd melegedni, és füstölni. Kicseréltem ezt a tranyót, de ugyanaz minden. Mindent átnéztem, de látszatra minden jó. Meg tudnátok mondani, hogy mi lehet a baj?
Nincs valaki Vác közelében, aki tudna nekem egy működőképeset küldeni postán? :$
Nézd meg, hogy a tranyó lábait jól kötötted be. Ahány féle tranyó, annyi féle lábkiosztás.
A tranyóval nem volt semmi gond...az IC volt elszállva...
Sikerült megoldani, viszont most az a gond, hogy ha a ceruza végére ráteszem az ujjam akkor rendesen szól, de ha húzok egy csíkot a lapon, akkor elkezd recsegni, és nem működik a mély, csak a sikítós magas :S Most vajon mi mi lehet a gond?
Haliho.Valaki ennek a rajznak az 1:1-es valtozatat feltudna tenni? Vagy esetleg meretezni annyira,hogy csak nyomtatni keljen es kesz.Mert abszolut kezdo vagyok es nem tudom, hogy hoyan kell meretaranyosan nyomtatni az ilyesmit. Koszi eloreis.
Sziasztok!
Akkor most melyik a MŰKÖDŐ kapcsolás? Kezdő vagyok, szeretném megépíteni? Tranzisztornak milyen tranyók jók? A kondenzátorokat honnan tudjam hogy karámia vagy elkó kell?
Ok, köszi, de nincs leírva hogy milyen alkatrészek kellenek bele honan tudjam pl. hogy hány ómos ellenállást, meg h milyen kondit tegyek bele pl.
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást, egyszerűbben is meg lehet csinálni, és még 555-ös ic sem kell hozzá! Itt a Hobbielektronikán a videók között is fent van, csak ott "Érintés érzékelő" néven tettem fel.
Sziasztok.Megkérnék valakit,hogy meselje el,hogy a fenti "schematic"-ot hogyan tudom akkorara meretezni ,hogy egybol csak nyomtatni kelljen.Mert ha így kinyomtatom,akkor a fél A4-es papírt elfoglalja.Win 7-em van,ha valaki tud megoldást,vagy valami eljárást,akkor megkérem,hogy írja le nekem. Előreis köszi. Sziasztok
Biztosan működik?
Na, kedves nagyerdemu.En megepitettem a sajat verziomat,de megsem mukkan. Elsem tudom kepzelni,hogy mi lehet a problema,NE555-os van benne 337-es es 327-es tranyok vannak tobbi minden.AA nemegyszer linkelt semak alapjan. Tobbszor is atneztem (szeritnem,jelzem SZERINTEM ) ) jo a kapcsolas. Ha valakinek van valami otlete,hogy mi lehet a problema akkor azt megkosoznnem. Meg annyit,hogy nem sima NYAK-lapra csinaltam,hanem ilyen "elore megfurt probapanelre".
Sziasztok!
Szeretném megépíteni ezt a ceruzás drwdiót, de minél egyszerűbben, mert még nagyon kezdő vagyok, ez lenne az első saját áramkor (javítgatni szoktam, kisebb nagyobb sikerekkel ) . Tudnátok mutatni egy olyan kapcsolási rajzot ami biztosan működik, és rajt vannak normálisan az alkatrészek értékei, tehát nem csak az h ellenállás hanem hogy mekkora... Van otthon pár alkatrész, azokból szeretném megvalósítani, a tranzisztornál mit nézzek meg hogy jó-e bele? Köszi!
A #454577es hozzászólásban ott egy rajz, működik, én azt építettem meg, a kivitelezett darabról képet is tettem fel ide. Csak a rajztól eltérően érdemesebb CMOS technológiás 555-öt használni, pl. TLC555 vagy LMC555 típust. Nekem azzal megy (az NE555 bipoláris, nagyobb tápfesz kell neki és a fogyasztása is több, többen próbálkoztak vele, kevés sikerrel).
De nekem sima 555-ös IC-m van, és nem akarok vanni másikat, nincs is a közelben elektronikai bótt, azzal is menne ez a kapcsolás?
9V-ról, talán. Olvass itt vissza, azt hiszem az egyik hozzászólónak sikerült működésre bírnia ilyet is. De ki kell próbálni.
Alapos munkát végezz, jól forrassz, polaritásokra, lábkiosztásokra ügyelj! Sokszor a gányolt, figyelmetlen kivitelezés a sikertelenség oka. A hestore-n rendelni is lehet alkatrészt.
Hello!
Látom már elég kihalt a téma de szeretnék egyet építeni sima mezei NE555-tel és azt szeretném kérdezni hogy ezzel melyik kapcsolás müxik? 9v-ról menne. Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |