Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Drawdio

Témaindító: kovacstomi, idő: Jún 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) bauerj hozzászólása Jan 18, 2011 /

E-téren még kezdő vagyok valaki fölrakná az 1:1 méretet :
(#) Palcso44 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Hello mindenki.
Kezdő vagyok még a témában, szóval ezt az egyszerű kapcsolást, se nagyon értem...
Elmondaná valaki, hogy a "C1, C2 és a J; 1-2-3-4-5-6" mit jelöl? Előre is kösz
(#) _BiG_ válasza Palcso44 hozzászólására (») Jan 25, 2011 / 4

Szervusz!

Akkor nagyon kezdő lehetsz
Gondolom, az általam is mellékelt ábrára gondolsz (javaslom, ha valamelyik rajzzal foglalkozol a kérdésben, akkor azt vagy mellékeld a hozzászólásodhoz, vagy - ez a célszerűbb, ha már a fórumban fent van - a megfelelő előfordulás/hozzászólás linkjét tedd be).

C1 és C2 két kondenzátor.

A J-vel jelölt pontok (junction) csatlakozópontokat jelöl, ahova drót forrasztható, ezekhez a nyáklemezen megfelelő forrpontok alakítandók ki.

J1 és J2: ide jön a tápforrás (az elem, vagy akku)

J3 és J4: a J3 legyen a ceruzabél, a J4-et kösd arra az érintkezésre, amit majd fogsz (a ceruza oldalán rézfólia). A kettő közötti változó ellenállást fogja jelenteni a megrajzolt grafitcsík (és persze a tested ellenállása).

J5 és J6: ide kötendő a hangszóró / zümmer / piezo-csipogó. A J6 és a J2 közös, de a kényelmes kialakítás miatt érdemes a nyáklapon külön kialakítani.

Üdv!

drawdio.gif

(#) Palcso44 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Igen erre gondoltam
Nagyon szépen köszi a segítséget
Még lenne egy kérdésem... ugye a két tranzisztoron más-más irányba mutatnak a nyilak...Eltudnád magyarázni, hogy T1, és T2-nél melyik drót melyik ágba megy??? Előre is köszönöm
(#) Palcso44 válasza Palcso44 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

amúgy BD241C tranzisztort belehet tenni ebbe az áramkörbe?
(#) _BiG_ válasza Palcso44 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Igen, a két tranzisztor komplementer-párok. A BC337 NPN, a BC327 PNP tranzisztor.

Idézet:
„Eltudnád magyarázni, hogy T1, és T2-nél melyik drót melyik ágba megy???”
Na, ezt a kérdést nem értem. Milyen ágról van szó? Ha a tranzisztor lábkiosztása a kérdés, akkor BC337 és BC327.
Nagyon sok alkatrész adatlapja fent van a neten, szerencsére.

Javaslom CMOS 555-ös használatát (pl. LMC555, ILC555, KS555), így 3V-ról is remekül üzemel. Ha piezo csipogót használsz (Lomex-ben van talán még, én ott vettem), akkor C3 nem is kell, mert a piezo amúgy sem vezet, nem kell egyenáramúlag leválasztani. Sőt, mivel kicsi a tápfesz, a 10k-s ellenállás is csökkenthető, sőt, el is hagyható. De ha gondolod, 1k-t betehetsz.

A BD241C egy 40W-os NPN teljesítménytranzisztor (komplementer párja a BD242C, ez a PNP), ide teljesen fölösleges. A megadott tranzisztorokkal tökéletesen működik az áramkör. Gondolom, nem hangfalat akarsz rákötni...

Üdv!
(#) Palcso44 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Köszi...megint okosabb lettem valamivel
Nem hangfalat...csak mivel nem volt itthon kisebb, ezért egy 8cm×8cm-es hangszórót akarok rákötni...
A láb-kiosztásról is találtam képeket, szóval ezért is kösz.
üdv!
(#) elektro95 hozzászólása Jan 29, 2011 / 1

hali ha valakinek segít ezek alapján könyeben meg lehet építeni
(#) Mybuster hozzászólása Feb 1, 2011 /

Hellosztok!
Van ez a kapcsolás de nemtudom mit hova kell kötni az oké hogy GND de a többi a sensor lábakat hova kell és a rep. lábat?

kép.gif

(#) _BiG_ válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

6 hozzászólással előbb leírtam: (#903003)
(#) Mybuster válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

oks köszi!
(#) Palcso44 hozzászólása Feb 10, 2011 /

Hello mindenki...
Már a harmadik áramkörömet csináltam meg, de egyik sem működik
A legelső 2percig ment, aztán elszállt az IC.
A másodiknál nem reagált semmire.
Az utolsó pedig, ha rákötöm az elemet, akkor az egyik tranzisztor, elkezd melegedni, és füstölni. Kicseréltem ezt a tranyót, de ugyanaz minden.
Mindent átnéztem, de látszatra minden jó.
Meg tudnátok mondani, hogy mi lehet a baj?
(#) Palcso44 válasza Palcso44 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Nincs valaki Vác közelében, aki tudna nekem egy működőképeset küldeni postán? :$
(#) efiscp válasza Palcso44 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Nézd meg, hogy a tranyó lábait jól kötötted be. Ahány féle tranyó, annyi féle lábkiosztás.
(#) Palcso44 válasza efiscp hozzászólására (») Feb 22, 2011 /

A tranyóval nem volt semmi gond...az IC volt elszállva...
Sikerült megoldani, viszont most az a gond, hogy ha a ceruza végére ráteszem az ujjam akkor rendesen szól, de ha húzok egy csíkot a lapon, akkor elkezd recsegni, és nem működik a mély, csak a sikítós magas :S
Most vajon mi mi lehet a gond?
(#) banditeam hozzászólása Márc 11, 2011 /

Haliho.Valaki ennek a rajznak az 1:1-es valtozatat feltudna tenni? Vagy esetleg meretezni annyira,hogy csak nyomtatni keljen es kesz.Mert abszolut kezdo vagyok es nem tudom, hogy hoyan kell meretaranyosan nyomtatni az ilyesmit. Koszi eloreis.

drawdio.gif

(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Sziasztok!

Akkor most melyik a MŰKÖDŐ kapcsolás? Kezdő vagyok, szeretném megépíteni? Tranzisztornak milyen tranyók jók? A kondenzátorokat honnan tudjam hogy karámia vagy elkó kell?
(#) sebizolee válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Ápr 8, 2011 / 1

Üdv! Bővebben: Link . ezt építsd meg,egyszerű,és minden rajta van.

*Jav mod .
(#) (Felhasználó 54221) válasza sebizolee hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Ok, köszi, de nincs leírva hogy milyen alkatrészek kellenek bele honan tudjam pl. hogy hány ómos ellenállást, meg h milyen kondit tegyek bele pl.
(#) Tripod hozzászólása Jún 6, 2011 / 1

Sziasztok!

Ezt a kapcsolást, egyszerűbben is meg lehet csinálni, és még 555-ös ic sem kell hozzá! Itt a Hobbielektronikán a videók között is fent van, csak ott "Érintés érzékelő" néven tettem fel.

Drawdio.JPG

(#) (Felhasználó 54221) válasza Tripod hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

szuper
(#) banditeam hozzászólása Jún 10, 2011 /

Sziasztok.Megkérnék valakit,hogy meselje el,hogy a fenti "schematic"-ot hogyan tudom akkorara meretezni ,hogy egybol csak nyomtatni kelljen.Mert ha így kinyomtatom,akkor a fél A4-es papírt elfoglalja.Win 7-em van,ha valaki tud megoldást,vagy valami eljárást,akkor megkérem,hogy írja le nekem. Előreis köszi. Sziasztok
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 10, 2011 /

Biztosan működik?
(#) banditeam hozzászólása Jún 25, 2011 /

Na, kedves nagyerdemu.En megepitettem a sajat verziomat,de megsem mukkan. Elsem tudom kepzelni,hogy mi lehet a problema,NE555-os van benne 337-es es 327-es tranyok vannak tobbi minden.AA nemegyszer linkelt semak alapjan. Tobbszor is atneztem (szeritnem,jelzem SZERINTEM ) ) jo a kapcsolas. Ha valakinek van valami otlete,hogy mi lehet a problema akkor azt megkosoznnem. Meg annyit,hogy nem sima NYAK-lapra csinaltam,hanem ilyen "elore megfurt probapanelre".
(#) forma1 hozzászólása Szept 8, 2011 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni ezt a ceruzás drwdiót, de minél egyszerűbben, mert még nagyon kezdő vagyok, ez lenne az első saját áramkor (javítgatni szoktam, kisebb nagyobb sikerekkel ) . Tudnátok mutatni egy olyan kapcsolási rajzot ami biztosan működik, és rajt vannak normálisan az alkatrészek értékei, tehát nem csak az h ellenállás hanem hogy mekkora... Van otthon pár alkatrész, azokból szeretném megvalósítani, a tranzisztornál mit nézzek meg hogy jó-e bele?

Köszi!
(#) forma1 hozzászólása Szept 9, 2011 /

Segítene valaki?
(#) _BiG_ válasza forma1 hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

A #454577es hozzászólásban ott egy rajz, működik, én azt építettem meg, a kivitelezett darabról képet is tettem fel ide. Csak a rajztól eltérően érdemesebb CMOS technológiás 555-öt használni, pl. TLC555 vagy LMC555 típust. Nekem azzal megy (az NE555 bipoláris, nagyobb tápfesz kell neki és a fogyasztása is több, többen próbálkoztak vele, kevés sikerrel).
(#) forma1 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

De nekem sima 555-ös IC-m van, és nem akarok vanni másikat, nincs is a közelben elektronikai bótt, azzal is menne ez a kapcsolás?
(#) _BiG_ válasza forma1 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

9V-ról, talán. Olvass itt vissza, azt hiszem az egyik hozzászólónak sikerült működésre bírnia ilyet is. De ki kell próbálni.
Alapos munkát végezz, jól forrassz, polaritásokra, lábkiosztásokra ügyelj! Sokszor a gányolt, figyelmetlen kivitelezés a sikertelenség oka.

A hestore-n rendelni is lehet alkatrészt.
(#) Andrasirex hozzászólása Dec 3, 2011 /

Hello!
Látom már elég kihalt a téma de szeretnék egyet építeni sima mezei NE555-tel és azt szeretném kérdezni hogy ezzel melyik kapcsolás müxik? 9v-ról menne. Előre is köszi
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem