Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 53
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 5, 2011 /

Szia!
Ha a tranyóknak tudsz villanyt adni , a wobbler kimenete mehet közvetlenül az antenna bemenetre, a legkisebb jelszinttel. A jelet pedig, ha az oszcillátort macerás közben beindítani, a T3 kollektoráról veheted le.
Ha a T4-en keresztül tudsz adni oszcillátor jelet, a 6-7 átkötést megbontva, az L9-re kötheted a Wobbler bemenetét. Ilyenkor az L8-L9 tekercset ne állítgasd, csak az L3-L6-ot hangold.
(#) szendi001 hozzászólása Szept 6, 2011 /

Sziasztok! Méregettem újra a műszerrel. Az alany egy BF981 et tartalmazó 137 Megás rádió front end-je. Annak egyik fele. A tekercs kb 7 mm átmérőjű, kerámia kondival fólián át zárva, a másik kb 9 mm messze van tőle.

Az első kép 2 menetes kicsatolóval, a második kb fél menetes kicsatolóval. Amplitúdó nem kalibrált. Akábel is elég jól beleszól a dologba, sőt 3 cm ről 200 mega körül simán átszivárog a jel, szóval nem RH.
A második esetben néztem SWR-t is ami 2 alatt maradt. Érdekes SWR minimum görbére hangolva púp magasabb lett 3 dB vel, a beiktatási csillapítás így kb 7 dB.
Kicsit színeztem paint-ben, de a lényeg látszik.

Kell vékony koax, és über csatlakozó ezekhez a mérésekhez.
(#) szendi001 hozzászólása Szept 7, 2011 /

Kimértem a Titán bemenetét. Nem adtam neki villanyt egyszerűen a 4 tagú sávszűrő be és kimenetére tettem 50 ohmos kábelt. Magáért beszél a dolog. Úgy fogom áthangolni, hogy alá teszek négy pici smd trimmert, és nem barmolom szét a tekercset.
A négytagú szűrő nagyon érzékeny. mellé téve 2,4 Pf et vége van az átvitelnek. kipróbálom tranyóval az elején és a végén is.
(#) kutyu001 hozzászólása Szept 7, 2011 /

Meg szeretném mérni MFJ-259-el hogy hol rezeg egy darab koax.
Mit kéne tennem?

1. hagyjam nyiva a másik végét
2. zárjam rövidre
3. esetleg 50 Ohm-al zárjam le
(#) pucuka válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Készítesz egy oszcillátort a tranzisztoroddal, és a rezgőkör helyére tedd a koax darabot. Ha 50 ohm -al zárod le nem fog rezegni, csak ha nyitott, vagy zárt a másik vége.
Ha nyitott, könnyebb hangolni, (csípőfogóval) de a stabilitása gyenge lesz, mert a "nyitott véget" nehéz megvalósítani, a környezeti hatások miatt. A rövidre zárt vég kiküszöböli a környezeti hatásokat (szórt paramétereket) viszont nehezebb hangolni.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Az MFJ-259 nem egy tranzisztor, hanem egy nagyfrekis műszer.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Már felhívták a figyelmemet erre az apróságra.
Mindenesetre ha oszcillátort készít belőle, egyszerűen meg lehet mérni. A linkelt műszerrel ugyan mérni nem, de a mért adataiból ki lehet számolni, csak egy kicsit bonyolult.
(#) dokidoki válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 8, 2011 /

Szia.
Ha már birtokolsz egy antenna analizátort, 7PO úrtól jól jöhet ez a leírás, iránymutatóként.
(#) szendi001 válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 9, 2011 /

Áthangoltam a 4 tagú Titán bemenő szűrőt 4 db 2,2pf mellé forrasztásával. Semmit nem kellett állítani a tekercsen, kiválóan szűkült a görbe 145 Mhz csúcs a tetején! Az egész volt 5 perc. Immár megy progi a p3 as laptopon is. Erőt veszek magamon és végre linkelem a videókat.

Ez a DDS wobbler kiváló!
(#) kutyu001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Valami nem stimmel.

Ha nyitva hagyom 70MHz-en rezeg,
ha viszont rövidrezárom 135MHz környékén.

50 Ohm -al lezárva tényleg mindenhol 50 Ohm.
(#) szendi001 válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Lambda negyed, meg lamda fél. Szerintem.
(#) pucuka válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Nem ismerem a műszert, az biztos hogy a második harmonikust méri.
(#) kutyu001 válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Szerintem jó lesz ez igy.

1/4 lambdanal aztán 3/4 lambdánál rezeg.
Ha meg rövidrezárom akkor 1/2 lambdanál, 1 lambdánál.

http://wiki.ham.hu/index.php/Tápvonalak
(#) szendi001 válasza kutyu001 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Akkor 135 Mhz az egész? Mennyi lett a rövidülési tényeződ a kábelen?
(#) szendi001 hozzászólása Szept 13, 2011 /

Mérem ezt a sávszűrőt. Teljesen így néz ki az enyém is. Az asszony azt hitte ez van fent a Neten. Az egyetlen különbség, hogy nem cső trimmer van benne, hanem 4,5 pf-7 pf ig trimmer. Ezzel kb 58 Mzh től 130 Mh- ig be tudom hangolni a szűrőt.

1. Ilyen szűrőkhöz cső trimmer kell, nyilván jó ha a ház is merevebb, szóval marógép sem árt a tömör alumínium kockák mellé.
2. BNC az éppen elmegy kategória, otthonra amúgy tökéletes ha jól van krimpelve, de határon megy.
3. Túl nagy csatoló kapacitás esetén nem lehet egy csúcsos púpot állítani, és ideális nőalakot vesz csak fel a görbe. Ennél a cuccnál, 2,2PF kritikus csatolás, 1 Pf körül jel étvitel maximum van, egy darab huzal belógatásával a másik térbe korrektül hangolható, meredek, de beiktatási csillapítással rendelkező szűrőt kaptam.
Eza nyákos cucc vételre amúgy kiváló, adó ágba nem tenném, csak ha mart háza van.Holnap 3 tagú RH szűrőt vesézek.Bővebben: Link
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Idézet:
„2. BNC az éppen elmegy kategória, otthonra amúgy tökéletes ha jól van krimpelve, de határon megy.”

Mi bajod a BNC -vel? 18GHz -ig tökéletesen megfelel.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 / 1

Papíron. Maga a kötésaz eredeti ezüstözött, teflonos béllel, arany tűvel lehet hogy megy 18 Ghz ig. De azt senki nem nézi, hogy hogy az apa másik oldalán lévő menetse kötés a rugóval elnyíródik, hogy nikkelezett vasötvözet a kínai cuccc, és a krimpelős fele a saját csatlakozójával kontaktos.
Minőségi cuccból ki kell hagyni és menetes jellegű eszközre cserélni, vagy persze keresni minőségi gyártót.
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Van jó minőségű BNC és van rossz. Például van aranyozott, hasított hüvelyes és van lemezből kivágott villás. A dielektrikumból is láttam többfélét. Bizonyára mérhető is a különbség.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Akkor ne a BNC -t mint csatlakozót szidd, hanem olyat vettél, ami csak kívülről BNC. Vagy már valaki (?) gémkapcsot dugott bele. A krimpelős csatlakozóval sincs semmi probléma, ha beruháztál egy megfelelő sajtoló (krimpelő) szerszámra.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ráhibáztál. Vettem ma egy krimpelő fogót, 50 ohmos koaxot és egy fém dobozt az új kísérletekhez. Az alját kell még keresnem, olyat ami fém lemezre forrasztható. Remélem ezzel a lépéssel a mérési pontosságom érdemben javul.
Találtam mosonmagyaróvári méh telepen tömör alu tömböket. Nagyon sok van belőle. Jó méret szűrőhöz, de még maróshoz kell besírnom magam. Szeretnék egy minőségi lépést stabilitásban.
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nézd csak meg ezt:Bővebben: Link, lehet, hogy ezekből olcsóbban is tudnál alkotni?
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

És ha lecseréli a csatlakozókat N re, még jó is lehet. A négyszögletes alapja 1 :1 ben jó, stimmelnek a lyukak a négy sarkában.
(#) gtk hozzászólása Szept 15, 2011 /

Ezt a VNWA-t ismeritek ? Sajnos sem sch sem pcb nem publikus, de a leirasok hasznosak. Erdekes ahogyan az "alias" frekiket hasznalja, DDS frekvencia "kiterjesztesre".
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ezen elgondolkodtam. Nem valószínű, hogy gyári osztót "barmolnék " szét szívesen. De tényleg stimmelnek a lukak, át lehetne szerelni. Egyelőre nem erőltetem az alu dolgot, veszek pár tömböt (500 Ft /kg) és várom a szerencsémet egy marógéphez.
Másik kérdés. hogy egyik oldalról hogyan tudnék bele tekercset tenni, és kívülről állítható kapacitást. Előfordulhat hogy az egyik felére úgymond fedlapot kellene tenni.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Felmerült pár kérdésem, sajnálom nem értem jól a rövidítéseket.
Mi az a VNWA? Pontosan mit csinál a SI570 es cucc? Az alias freki a tükörkép?
A DDS kit viszont kifejezetten olcsó, ha kell egy szignál olcsón akkor itt van PC-s felülettel.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

VNWA = Vector NetWork Analyzer. Az aliasrol ir az angol doksiban is. Az Si570 az mas, nem ide tartozik.
Egy sima woblerezessel szemben tobb mindent megmond a halozatrol. Lasd pl. S parameterek, Smith chart,..
(#) gkari hozzászólása Szept 19, 2011 /

Ha tud valaki, kérem segísen! Szereztem egy EMG-1172 szignált, csak az a bibi, hogy egy olyan kimeneti csatija van, (talán SO 7 a tipusa?), amihez vajon hol lehet szerelt kábelt, vagy dugót, vagy BNC-re átalakítót szerezni?
Köszönöm előre is!
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Ugyanilyenem van, hasonló problémával. Két megoldás van: Lomexben lehet kapni ilyen dugót meg még sok helyen, de vatag kábelhez, aminek a végére kerül egy BNC vagy amatőr találkozón lehet venni ilyen átalaítót is.
Nekem volt átalakítóm, de a költözéskor elveszett, szívok is azóta. Sok sikert a műszerhez. Apontos tíusát megmondják a szakik, én mindíg szemre vettem...
(#) gkari válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

József- Te egy Úr vagy!
A furcsa az volt nekem, hogy a külső menete ugyanaz, mint a nagy "Amphenol"-nak, de ezek szerint van megoldás-köszönöm!
(#) szendi001 válasza gkari hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Nem, a külső menetemelkedés finomabb. A közepe tűs, és van még egy átvezető gyűrű, ezért megy el magasabb frekin. 470 megás rádióknak ez a szabvány antenna csatija is.
Következő: »»   10 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem