Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1247 / 2208
(#) wtc válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 5, 2011
Köszi!
Még annyit kérdeznék hogy most mennyivel jobb egy kombó 2 hangszóróval, mint 1-el? mert tudtommal nem nő annyit a hangnyomás a hangszórók sokszorozódásánál Szóval mennyivel szól jobban 2 hangszóróval
köszi!
(#) FordPrefect válasza wtc hozzászólására (») Szept 6, 2011
A kérdést pontosan kell megfogalmazni, mert aki pontatlanul/hülyeségeket kérdez, az nincs tisztában a fogalmakkal. De azért:
1. Adott egy 30 cm-es mélysugárzó, 8 ohmos. 2. Adott két ugyanolyan mélysugárzó, csak 4 ohmos, sorba kötve.Mindkettő 8 ohmot képvisel, csak a membránfelület az utóbbinál a duplája.
Hatásfokban a két hangszórós "láda" sokkal jobb, feleakkora teljesítménnyel ugyanakkorát szól. Ami még örvendetesebb, négyszer akkora akusztikus teljesítményt tud leadni (+6dB). Csakhogy a 2. változathoz kétszer akkora doboz/láda kell.
Amúgy inkább máshol van a helye a kérdésnek és a válasznak.
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 6, 2011
Helló!
Köszi, ezt a cikket már olvastam párszor, és azért kérdezem, mert a cikk végén ottvan hogy a hangszórók többszörösítésekor ugyanúgy kell számolni, azaz azt jelenti hogy akkor is 3dB/w/m-el nő a hangnyomás nem?
Szóval nem kell számítani dupla olyan hengerőre ugye?

Köszi!
(#) wtc válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 6, 2011
Köszi kezdem érteni, és ha más méretű/tejesítményű hangszórókat kötök úgy össze hogy 8 ohm legyen az eredmény, akkor is jobban fog szólni ?
Azért gondoltam hogy itt a helye a kérdésnek, mert gitárhoz szertném építeni
(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 6, 2011
És mi a helyzet a szekunderek "földjeinek" összekötésével? Gondolok itt arra, hogy a fejhallgatók csatlakozójában gyárilag összekötik őket, mert csak 3 érintkezősek.
(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 6, 2011
Erre még a tervezés fázisban kellett volna gondolnom.


Az Ágoston könyvben írnak olyat, hogy a hang szempontjából előnyösebb, ha szétbontjuk a fejhallgató csatlakozóját két mono dugóra, és akkor nem közösködnek a kimenők. (feltéve, hogy nincs negatív visszacsatolás)
(#) Jackass hozzászólása Szept 7, 2011
Üdv!

Tanácsot szeretnék kérni a PCL86SE erősítőmhöz. Valamiért nagyobb hangerőnél serceg a magas. Lehet hogy a csövek rosszak? Mindössze 1 db csatoló kondi van közvetlenül hang útjában és persze a cső triódája és pentódája. 3W körüli az erősítő. Próbáltam másik csatolókondival is de nincs változás. A hangfalak jók. Lehet hogy "csak ennyit tud"? A táp is brummos egy kicsit.
CRC szűrés van meg csillagpontos földelés is de még mindig zavar. Mit lehet még tenni? Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Lakatfogó válasza Jackass hozzászólására (») Szept 7, 2011
Miről van hajtva? PCL egy problémája, a nagy erősítésű trióda, ami könnyen túlvezérli a végpentódát, a mai jelforrások esetében.

Rajzot mindenképpen tegyél fel.
(#) FordPrefect válasza Jackass hozzászólására (») Szept 7, 2011
Mindkét oldal? (Ha sztereó) Egyszerű próbálkozások: csövek kicserélése készüléken belül, utána egy harmadik cső bedugása. MEKKORA a tápegység? Mérj tápfeszültséget kivezérléskor, mikor torzítani kezd. A többit ezek után.
(#) Jackass válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2011
Üdv!

Íme a kapcsolás: PCL86SE
A hangdobozaim Orion HS-400-ak. Újra végigolvastam a leírását az erősítőnek és 200mV-al ki lehet már vezérelni. Lehet hogy a számítógép hangkártyája is rossz minőségű meg a zenék is. Bekapcsoláskor 245V körüli a tápfesz majd a csövek bemelegedése után 210V körülire esik. Amikor elkezd torzítani marad 210V körül. Lehet hogy valóban ennyi a maximum amit ki lehet hozni belőle ekkora tápfesznél. Eredetileg 265V os tápra lett tervezve. Miért esik ekkorát a feszültség? A brummal mit lehet még kezdeni?
(#) Pioneer válasza Jackass hozzászólására (») Szept 8, 2011
Azt írtad a tápod CRC. Ez esetben nagyon kevés a 2*100u. Mindenképp CLC szűrés ajánlott, vagy a kondik kapacitásának növelése. CLC szűrés esetén a tápfesz sem fog akkorát esni.
(#) Jackass válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2011
A táp úgy van megoldva hogy van 2 kisebb trafó amiknek a szekundere most a primer és így állítom elő a nagyfeszt. A "fő" trafó 35-40W körüli. Erre tekertem a fűtéseket és a nagyfesz előállításához egy szekundert. A nagyfeszt előállító trafók 15W körüliek. Elvileg elégnek kell lennie ha nem tévedek. A fűtések vezetékei egymásba vannak tekerve de közepelve nincsenek. Lehet hogy érdemes lenne. Kitestelés alatt mit értesz? A bemenetek vezetékei árnyékoltak és nincsenek közel se a táphoz se a fűtéshez. Csodát nem várok de valóban nagyon kellemes a hangja. A mélyeket hiányolom egy kicsit jobban de a kimenők nem óriások 7-8 W körüli vason vannak(gyáriak de nem tudom milyenek) Ilyen A küllemük de nincs rajtuk 3. leágazás. A számítógépemben integrált hangkártya van. Nem valami jó, sőt... Megnövelem a pufferek méretét és ha nem jobb akkor nézek tekercseket és a fűtést is kiközepezem Köszönöm a tippeket és tanácsokat! Szép napot mindenkinek!
(#) Lakatfogó válasza Jackass hozzászólására (») Szept 8, 2011
Kiközepezés fontos, ezek kellettek nekem is a PCL86SE-ben. 50-100 ohm pár wattos ellenállásokkal simán eléred a kellő célt.
Viszont az előződben linkelt kapcsolással nem értek egyet, az nem vonali szintre (0.316V RMS) van tervezve. PCL nagy problémája, hogy 3.6V RMS-nél van a pentóda max kivezérelve (adatlapi adat), amit a trióda a te beállításodban már nagyon kis bemenő jelről produkál.
Én úgy oldottam meg, hogy az anódellenállást osztottam két részre, és onnan viszem tovább a jelet. Ezt kikerülni úgy lehetne, ha alacsony feszről (100-150V) járna a trióda, nem 260V körül (nálam), mert akkor kisebb anódellenállás is elég lenne azonos anódáramhoz, viszont nagyban csökkenne az erősítés.

Most épül nálam ez a kiépítés: tina szimuláció a trióda szekcióról
(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2011
Tina eredményei összevágnak azzal, amit a PCL megadott erősítés képletei kiszámolnak.

Azon az oldalon lévő PCL erősítése emlékeim szerint valahol 36-40dB körül volt, nem látom be, hogyan lehet érdemben használni bármi, erősítetten lemezjátszóénál nagyobb kimenő jellel rendelkező eszköz esetében. (Azon kívül, hogy a bemeneti poti legaljánál jobban nem tekerik fel)


Sajnos nem nagyon van más lehetőségem, mint Tinában próbálkozni, ha végre elkészül a nyák a jövő héten, akkor meglátjuk, mire volt jó amit számoltam vele.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2011
Zolikám, kolléga az elektroncsö oldalon lévőre mondta hogy sokat erősít. Az én kapcsolásom már jóval kevesebbet a visszacsatolás miatt. Egyébként a tápot se kell nagyon eltúlozni. amit linkeltél táp rajzomat azzal tők brumm mentes a sztereo erősítő és nincs telepakolva kondikkal.
(#) Jackass válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 8, 2011
A labortápról amikor még tesztelgettem hogy mit hogyan 25mA-t vett fel 1db erősítő. Sztereoban szélsőséges esetnél 60mA és a 240V os tápfesz mellett ez 15W körüli érték. Hogy hogy nem elég a 35-40W os trafó? Igaz megy még 2 fűtés is róla ami 10W körüli. 25W ez kb. Igaz kicsit melegszenek is a trafók de nem vészesek. Ennyire kevés lenne? Mekkorát érdemes? 50W körülit? Lakatfogó megoldása is jónak tűnik hogy a trióda anodján megosztja az ellenállást is úgy veszi le a jelet. Megcsinálom ezt is és a többi tárgyalt "tuningot" is. A kimenők ha minden igaz csak a bemenőjel testkábelén vannak letestelve. Ez is okozhat brummot? Megépítem a djhans által tervezett kapcsolást is és majd eldől hogy melyik tetszik jobban a fülemnek. Most egyenlőre ennyi jutott eszembe de még biztosan lesz kérdésem. Köszönöm a tippeket!
(#) djhans válasza Jackass hozzászólására (») Szept 8, 2011
Ha te 2 trafót kötsz egymás után (a második transzformálja fel az anódnak a villanyt) Akkor az már nem lesz annyira terhelhető mert az a trafó eredetileg lefelé transzformált. Felfelé nagyobbak a veszteségek. Egy számmal nagyobb kellene. Egyébként sztereó PCL86 SE-hez ajánlott minimum 50VA-es hálózati trafó ha arról megy a fűtés és az anódfesz is. De nem árt nagyobb se, hogy ne melegedjen nagyon.
Anódfesznek meg inkább 250-270V kell. Kevésnek találom a 210V-ot.
(#) Jackass válasza djhans hozzászólására (») Szept 9, 2011
Üdv!

Én is kevésnek találom a 210V -ot és a táp gyengesége nagyban hozzájárul az erősítő hangjához. Lehet hogy nekiállok tekerni
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Szept 9, 2011
Egy PCL 86 kb 45mA-t vesz fel, ha jól van beállítva (kellő mértékű tápfesz esetén). Az anódáram 39 mA, ehhez jön a pár mA-es segédrácsáram, és a trióda kb. 1 mA-es árama. A sztereó rendszer így kb 90mA-t igényel. Ez 22,5W.
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Szept 9, 2011
Djhans kapcsolása nem csak mérés szerint jobb, hanem a fülünk szerint is. Volt szerencsém hallani azt a készüléket, igen jó benyomást keltett a hangja.
(#) Jackass válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 9, 2011
Akkor úgy fest hogy az általam megépített nincs jól méretezve? A hangja tetszik amúgy. Az verzió is meghallgatásra került amit én építettem?
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Szept 9, 2011
Korábban már beszélgettünk erről, hogy mi jó technikailag, és mi kevéssé szerencsés. Este több időm lesz, akkor kifejtem bővebben.
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Szept 9, 2011
Elolvastam az Elektroncső.hu oldalon közzétett cikket.
Páran vagyunk itt, akiknek ezen oldalon fellelhető cikkek közül jó néhány nem arat osztatlan sikert (természetesen vannak ott jó cikkek is, pl. Luki, vagy Ecopityu tollából), mint ahogy ez a leírás sem. Természetesen az enyém is csak egy vélemény, nem állítom, hogy az én elképzeléseim az egyedül üdvözítőek.
A cikkből számomra az derül ki, hogy a szerző az alapbeállítást triódásnak képzeli. Ez nincs így, a gyári készülékekben, és ajánlásokban mindenütt a pentódás beállítást alkalmazzák. Sajnos a 4W semmiképpen nem jön ki ebből a csőből, a reális teljesítmény valahol a 2,5-3W közé tehető. Ez a legtöbb többutas hangdoboz meghajtására sokunk megítélése szerint kevés (egyszer leírtam, hogy a saját tapasztalatom szerint a rendszeremen 7W körüli az a teljesítmény, ami már kompromisszumok nélkül elegendő). Természetesen, meghallgattuk a visszacsatolásmentes kapcsolást is (de pentódás beállításban). Mindenek előtt azonban mértünk. Már a frekvenciamenet sem volt szimpatikus. 1kHz 0dB-hez képest 10kHz-en már volt +2,6dB növekedés, ami 16kHz-en már teljesen eltűnt, helyette volt -1,5dB csillapítása. 100Hz-en már -4 dB csillapítású volt a jel, és 100Hz alatt rettenetes torzulást szenvedett. A meghallgatások teljesen egybevágtak a mérésekkel, egy érdes, magasba húzó hang, mély hiánnyal fűszerezve, ami volt, az is torzított. A kivezérelhetőséggel, és gerjedéssel is folyamatosan küzdöttünk, valóban túl sok így az erősítés.
Triódásan azért nem próbáltuk, mert tudtuk, hogy a kimenőteljesítmény semmiképpen nem lesz úgy elegendő (bár a hangminősége az elmélet szerint lényegesen javult volna).
Djhans verziója "járt nálam" is, a meghallgatás során érezhető volt az alacsony teljesítmény (a hangerőt beállítva a zeneszám "beindulásakor" gyakran előfordult, hogy az előzőleg elképzelt szinten a produkció nem fért bele az erősítő képességeibe), de ezen felül egy igen jó hangú készüléket hallhattam, kénytelen voltam beismerni, hogy az én - szinte azonos topológiájú - 6P14P-nél jobban szólt.
(#) Jackass válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 10, 2011
Köszönöm a tartalmas kifejtést. Nem túl sokáig keresgéltem a kapcsolások között. Úgy gondoltam elsőnek megteszi. Megépítem a djhans által tervezettet. Nagyon kíváncsian várom az eredményt és a különbségeket. Egy kicsit furcsának is találtam hogy miért "eszik" olyan keveset(25mA). Akkor lett csak furcsa amikor egy 3W ECC83-EL84 el készült kapcsolást összeállítottam aminek 50mA körüli volt az áramfelvétele. Nagyobb kimenőkkel hallgattam meg és ennek tulajdonítottam a jobb minőséget és nagyobb hangerőt. Nagyobb hangerőnél elég csúnya hangok szoktak kijönni a hangszórókból. De szerintem a hangdobozaim sem és a meghajtás sem a legjobb. Ezeken is bőven van még mit fejleszteni. Azonos kapcsolásban az EL84 és a PCL86 között van különbség? Úgy tudom hogy a PCL86 ban egy EL84 és egy ECC83 trióda kapott helyet. A PCL85 és 86 miben különbözik? Érdemes PCL84 85 el próbálkozni?
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Szept 10, 2011
Idézet:
„Azonos kapcsolásban az EL84 és a PCL86 között van különbség?”

Igen, bár csekély, és inkább a "nem mérhető" kategóriába tartozik, a 86-os közelebb áll a sugártetródához, valószínűleg ez miatt a fül számára kellemesebb a hangja. A teljesítménye viszont érezhetően kevesebb.

Idézet:
„Úgy tudom hogy a PCL86 ban egy EL84 és egy ECC83 trióda kapott helyet.”
A trióda részre írottak igazak, a pentóda rész azonban új fejlesztés, a PCL82 kiváltására lett létrehozva. A mellékletben láthatod, hogy az EL teljesen mentes az anódon belül mindenféle sugárterelő lemezektől, abban a szokásos 3 rács látható. A PCL86 alsó, és felső kivágásánál viszont jól láthatóak a sugárterelő lemezek.

Idézet:
„A PCL85 és 86 miben különbözik?”

A felhasználási területük teljesen más. Valaha próbáltam én is hangfrekvenciás alkalmazásra, de nagyon rossz hangú lett (mérve is rossz volt). Sturbi - akit már rég láttunk ide írni, pedig igen remek szakember - a 85-ös görbeseregeit nézegette, és ebből levonta azt a következtetést, hogy triódába kapcsolva viszont remek hangja van. Ezt a próbák igazolták, de itt megint a kimenő teljesítmény alacsony értéke az, ami gátat vet a felhasználásnak.
Idézet:
„Érdemes PCL84 85 el próbálkozni?”

A PCL84 ezektől jóval kisebb teljesítményű, ezért - szerintem - SE-ben nem igazán érdemes vele próbálkozni. Ugyanez vonatkozik az ECL80-asra, ahol a problémánk fokozódik a közös katód által. Ezt én egy osztott katódellenállással oldottam meg ez utóbbi csőnél, de a hidegítésről semmiképpen nem szabad megfelejtkezni, mert akkor egy katód-csatolt multivibrátort építünk erősítő helyett. Ez utóbbi kis csöveket esetleg PP-ben lenne érdemes kipróbálni, feltéve, ha van belőlük jó pár példányunk. (Az én elveim szerint nem érdemes kivitelezni egy erősítőt sem, ha nincs hozzá tartalék garnitúra-cső, pár db.) A 85-ösről meg fentebb írtam. PP- triódában lenne - szerintem - létjogosultsága.
(#) Jackass válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 10, 2011
Az EL84 nek van "nagytestvére"? Olyan cső ami hasonló felépítésű de nagyobb teljeseitményű? A PCL86 nál ugyanez? A különféle csőzajok sörétzaj jellemzően hallható a zenében vagy csak nagyon túlvezérelt esetben? Hogyan lehet eldönteni hogy éppen melyik jelenség játszódik le? Hogyan lehet megállapítani hogy a cső elhasználódott? Ezeket a csöveket direkt audiócélra fejlesztették? Triódás vagy pentódás végfokot érdemesebb építeni? Melyiknek mi az előnye? Vannak még itthon 6P45S csöveim amik nagyon tetszek már csak a méret miatt is. Ezekhez is vannak a PCL86 hoz és EL84 hez hasonló egyszerűbb felépítésű kapcsolások? Mit lehet kihozni belőlük SE-ben? Remélem nem túl nagy baj a sok kérdés Köszönöm a válaszokat!
(#) Lakatfogó válasza Jackass hozzászólására (») Szept 10, 2011
Sörétzaj elektroncsőnél?

Azt tanultam, hogy akkor keletkezik, mikor az elektron áthalad a P-N átmeneten.
(#) FordPrefect válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 11, 2011
PCL86. Sok különbség van. Teljesítmény, élettartam, hang (ami szubjektív) Amúgy az ős E/PL 86-os cső pentóda volt, nekem is van egy fekete anódos régi változat, de később sugártetródaként készült mindegyik TU. De a 82 és 86 nem teljesen azonos munkára lett tervezve.
PCL85: Teljesen igaz. PCL84: felejthető
(#) FordPrefect válasza Jackass hozzászólására (») Szept 11, 2011
Idézet:
„Az EL84 nek van "nagytestvére"? Olyan cső ami hasonló felépítésű de nagyobb teljeseitményű? A PCL86 nál ugyanez? A különféle csőzajok sörétzaj jellemzően hallható a zenében vagy csak nagyon túlvezérelt esetben? Hogyan lehet eldönteni hogy éppen melyik jelenség játszódik le? Hogyan lehet megállapítani hogy a cső elhasználódott? Ezeket a csöveket direkt audiócélra fejlesztették? Triódás vagy pentódás végfokot érdemesebb építeni? Melyiknek mi az előnye? Vannak még itthon 6P45S csöveim amik nagyon tetszek már csak a méret miatt is. Ezekhez is vannak a PCL86 hoz és EL84 hez hasonló egyszerűbb felépítésű kapcsolások? Mit lehet kihozni belőlük SE-ben? Remélem nem túl nagy baj a sok kérdés”
Köszönöm a válaszokat!

Ez komoly?!
(#) Jackass válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 11, 2011
Mi a hiba? Sok a kérdés vagy van néhány buta kérdés?
Következő: »»   1247 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem