Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   359 / 507
(#) Iszkakof István válasza dobo hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Olyanra gondoltam, mint amit fpali53 készített Félhordós szélkerék Nem számítottam, csak alul csapágyazni egy, már kész tengellyel, amit a csibekeltetőmből guberáltam. A csapágyaknál 20 mm, aztán le van vékonyítva 15 mm-re.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Lustaságból a honlapodon néztem meg a légellenállás tényezőt, és kiderült, hogy az erő számításához a képlet hibás, a „v” a négyzeten a helyes figura.
Csak azért írtam le, mert a válaszra vagyok kíváncsi
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

15-os tengely semmire nem eleg ott.
Kap egy kis szelet,es mar el is hajolt...
2 collos cso mar eleg.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Inkább 40-es átmérőjű csapágyakban gondolkozzál (6208). Ha hozzájutsz bontott kerékagyhoz (Dacia - 6207, Trabant - 6206, Zsiguli átm. 30 mm), abból a 30-35 mm-es is megfelel, ha jó minőségben, együttfutással bele tudod dolgozni a csőtengelybe. Persze alul-felül csapágyazva, mert a hordós Savoniushoz az dukál.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Kösz az mérési adatokat!
Ránézésre 5-10%-s hibahatárban lineáris. Még hasznos lenne egy 80-100km/ó körüli adat a görbe meredekségének "megtörési" pontjához, szakaszához, viharállósági próbához. Szerintem a mi amatőr méréseink céljára tökéletesen elegendő. Valószínű, hogy én is csinálok ilyen bicikli km órást merőkanál lapátokkal. Megkímélve magam az elektronika időtrabló elkészítésétől. Az elektronikus, hőhatás alapú mérőm nem nagyon vált be. Gyors hőmérséklet változáskor instabil, bizonytalan lesz. Ez már a kalibráláskor kiderült, egyenlőre nem sikerült kijavítani. Úgy tűnik, hogy csak bonyolult kompezációs áramkörrel lehetne kiküszöbölni ezt a belengést. Az meg már nem nagyon éri meg az időráfordítást.
(#) btoti válasza sziriusz hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Kösz az észrevételt!
Ez a hibás képlet átcsúszott az önellenőrzésen. Totál hibás volt, az 1/2 se odaillő. Elírtam, mindenkitől bocs! A freeweb-sen már le is cseréltem a helyesre, a freebase-esen kiszolgáló megújítás miatt nem tudok belépni. Mihelyt ez lehetséges, ott is lecserélem a jóra.

A helyes közegellenállási erő képlete:
F = c * "ró" * A * v^2 [N]

(Persze ez csak tájékoztató érték a c nem csak alak, hanem azonos alak esetén a méretarányok függése miatt a homlokfelületre merőleges szélsebesség esetére.
Az 1/2 a szárnyprifil lifterő, közegellenállási erő számításánál jön be.)
(#) Iszkakof István válasza btoti hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Azért nincs 50 km/h fölött adat, mert amikor bejegyeztem ezt az értéket, szóltam a sofőrnek, hogy gyorsítson. Nem tudom mennyire gyorsított, de nem jött több adat. Valószínű, hogy összehorpadhattak a pillepalack nyakak. Miután csendesebben ment, újra volt adat. A kerékpár sebességmérőt kipróbáltam fúrópisztollyal, de 700 ford/percen túl is mért.
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Világos. A nem várt meglepetések ismerősek.
Végül is a hasznosítható szélsebesség tartományban használhatóan mér. Mindez néhány ezer forintból. Szerintem tengelynek jobb híján még egy nem "kogyogósra" kopott bicikli első kerékagy is felhasználható 6-8cm-s lapátokkal 15-25cm-s sugárral.
(#) westhorses válasza sziriusz hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Megjött a kilométeróra a szélsebességmérőhöz. lassan elkezdem összerakni teljesen a mérőt, a kanalakat felhelyeztem, winyó csapágyakon nyugszik, tökéletesen forog, már csak egy kis szélre várok hogy arra hogy reagál, de amekkora szerencsém van tökéletes szélcsend van......
Hogy kell akkor beállítanom a bicikli kilóméter órát? Beütöm a kerületnek megfelelő értéket, utána jöhet az autós móka pontosan hogy? De gondolom nem baj ha robogón csinálom, mert az egyszerűbb
Aztán valahogy úgy kell hogy megyek járművel 20 km/h val és megnézem menyit mutat a szélmérő sebességmérője, ezt összeírom aránypárokra....vagy hogyan is van?? És ezzel a fajta házi készítésű mérővel nagyából ki is tudom számolni hogyha a helyszínre szeretnék telepíteni szélgépet akkor az menyit fog termelni, naggyából vagy?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) btoti válasza westhorses hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

"...nagyából ki is tudom számolni ..."
Éves kivehető energiát saccolni is csak az éves relatív szélsebesség eloszlásból, vagy az éves köbösen súlyozott (nem a meteorológiai, ami "sima" átlag) szélsebességből lehet. Nagyon durván lehet saccolni az éves meteorológiai átlagból is a Weibull eloszlási függvény felhasználásával, de megbízhatóan csak minimum egyéves perc kihagyás nélkül folyamatosan mért és rögzített szélsebességek adatsorából lehet. Ehhez könyörtelenül adatrögzítős szélmérő kell!
Szerintem csak leolvasható (adatrögzítő nélküli) szélmérő arra nagyon jó, hogy egyértelmű adatunk legyen a szélgépünk PILLANATNYI teljesítményéről adott szélsebességegnél, esetleg egyszerű vezérlés (bekapcsolás, viharveszély - riasztás, vészfékezés) működtetésére.
Alkalmi szélsebesség mérésekből éves energiát már saccolni is hazárdírozás.
Nem önreklám csak nincs kedvem ugyanazt leírni mégegyszer:egyik weboldalam és az onnan megnyitható, letölthető szélenergia kalkulátor
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Ha már beleszóltam:
Jól írod az utolsó mondatodban, a 0,5-es szorzó is kell, meg ne kérdezd miért, nem ismerem a képlet levezetését. Az MKS számolási rendszernél is ott volt. Teljes magyarázat a számoláshoz annak akit érdekli:
sulinet
(#) sziriusz válasza westhorses hozzászólására (») Szept 12, 2011 /

Igen, a bemérés előtt beütöd a kerületet. Aztán különböző km/óra sebességeknél fel kell írni, mit mutat a kerékpár sebességmérő km/órában. Legalább 5-6 mérést kell elvégezni, de legyen benne olyan is, amikor a motor 20 km/órával megy. Az eredményeket be kell írni az Excel táblázatba, és a korrigált kerület beütése után a kerékpár órája a szélsebességet m/sec- ben fogja mutatni.
A bemérés eredményére kíváncsi vagyok, remélem felteszed a fórumra. Előre is köszönöm.
(#) athor77 válasza btoti hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Ez a legegyszerűbb csak 3 lapátosra csináld az sokkal érzékenyebb.
Hozzávalók.
Dvd lemez
Menetesszár, anyák , alátétek
A kanalak nekem konyhai tojás időmérő tetejéből vannak de ami otthon fellelhető szinte bármi megfelel ami egy kicsit áramvonalasabb mint egy fél tégla.
(#) athor77 válasza westhorses hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Nekem két egyforma sebességmérőm van.
Az egyik sebességet a másik fordulatszámot mér.
A képen látszik hogy melyikhez melyik adat tartozik.

DSCF6166.JPG

(#) hanzymester hozzászólása Szept 13, 2011 /

Sziasztok! Jó régen jártam erre Most belekezdünk házilag egy H-rotor építésébe. A neten több anyag szerint is a Naca0018-as a legjobb, csak ugye ott a méretezés kérdése. Van egy kalkulátor a neten, ami H-rotor-hoz van kitalálva és megvizsgáltuk a Naca0018 méretezését. A cél az volt, hogy 100W legyen meg 5 m/s szélnél. Átmérő: 200cm és magasság 220cm esetén a 13cm-es hosszúságú profil teljesített a legjobban: 33% hatásfokot, 2.5 tsr-t, 119 rpm-et mutat. Ez így 108 watt teljesítmény. Ja a legfontosabb: 3 lapát és 2 fokos fix elfordítás mellett!

Gondoltam megosztom, mert jó pár órát szöszöltem vele

Corelben megcsináltam a profilt és egy érdi cég kivágja nekünk a lapátokat lépésálló nikecellből. Ezt még le akarjuk festeni, hogy sima legyen a felület.
(#) hanzymester hozzászólása Szept 13, 2011 /

Nem olvastam vissza sokat, de ha még nem láttátok, akkor érdekes lehet: Bővebben: Link

Ha jól megnézitek, akkor házilag kivitelezhető és pár leírás szerint hatékony és csendes kis szélben is.
(#) gaspa válasza hanzymester hozzászólására (») Szept 13, 2011 /

Üdv!
Én is most kezdem a H rotort építeni,még nem találtam rá kalkulátort,jó lenne,ha közölnéd az elérhetőségét,egy páran örülnénk neki.

Előre is kössz
(#) hanzymester válasza gaspa hozzászólására (») Szept 13, 2011 / 1

Szia Gaspa

Már nyomom is!! Azt hittem, hogy már mindeki ismeri

Bővebben: Link

Üdv

Hanzy
(#) gaspa válasza hanzymester hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Nagyon jó,sokkal jobb mint sötétben tapogatózni.

Köszi Hanzy
(#) pudding1 hozzászólása Szept 14, 2011 /

Jött egy hirtelen szélvihar, a grafikonon elég jól látszik milyen hirtelen csapott le. A 2kw-os szélgenerátor megint megközelítette a 3kw-ot!
(#) generátor24 hozzászólása Szept 15, 2011 /

Létezik olyan szerkentyű ami a generátorról lejövö 3 fázisból csinál nekem olyan hogy a 220as izzó mind a 3 generátorról érkező áramot használja, nem csak a 2 vezetékben lévőt.
Ugyanis ha bármelyik 2 vezetéket rákötöm gyengén de világít a 220v 60wos izzó, de a 3. vezeték ott fityeg.És tuti hogy az abban lévö áramot is tudnám valahogy hasznosítani, talán az izzó is jobban világítana.
(#) generátor24 hozzászólása Szept 15, 2011 /

Létezik olyan szerkentyű ami a generátorról lejövö 3 fázisból csinál nekem olyan hogy a 220as izzó mind a 3 generátorról érkező áramot használja, nem csak a 2 vezetékben lévőt.
Ugyanis ha bármelyik 2 vezetéket rákötöm gyengén de világít a 220v 60wos izzó, de a 3. vezeték ott fityeg.És tuti hogy az abban lévö áramot is tudnám valahogy hasznosítani, talán az izzó is jobban világítana.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

A lógó vezeték kihasználásával sem fog a generátor több energiát termelni. !!!
Ettől függetlenül:
Két megoldás is létezik. Trafóval a 3 fázisból csinálsz kettőt, majd a kettő vektoros összegzésével egyet. Így minden fázis közel azonos terheléssel részt vesz az egyfázisú fogyasztó üzemeltetésében.
Másik: Egyenirányítod a három fázist, akár feszültségkétszerezővel. Ettől már jobban érezné magát az égő, ha többet is termelne a generátor. Az egyenfeszültségből step-up (feszültségnövelő) konverterrel pontosan az égőhöz tudod igazítani a generátor által termelt feszültséget.
(#) zolika60 válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Egyenirányítva összekötheted őket. Az izzónak jó az egyenáram is.
(#) generátor24 hozzászólása Szept 16, 2011 /

Gondolkodom egy hálozatra tápláló inverteren, ki is néztem egyet, sajnos pénz nemsok van rá, ez egy 350w os ht inverter.A probléma az hogy nekem a generátorról 0-120V ig ingadozik a fesz de legtöbbször 20v és 60v között változik, persze széltöl függ.Az inverter bemeneti oldalán viszont 14v-28v ig mehet be, legalábbis ez van ráírva.Gondolom nemörülne neki ha egy erösebb széllökés után megízlelné a 100V feszültséget.
Kérdésem hogy mivel lehetne biztonságosan a feszt a megengedett tartományon belül tartani?
(Autógenerátor diodákkal van egyenirányitva a lejövő)
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Biztos lehetsz benne, hogy ha az inverter megterheli, akkor nem fog 20-120 V között ingadozni a feszültség.
Ha azt írod, hogy 100 V-ot ad le, az magában semmit nem jelent. Hány wattot ad le ilyenkor? Majd ha 100 volton 1000 wattot lead, attól szorul az inverter. De ha a 100 V üresen vagy minimális terhelés, pl 230V 100W-os égő mellett jelentkezik, az még nem ok az aggodalomra. Az invertert meg lehet védeni a túlfeszültségtől feszültségfigyelővel kapcsolt párhuzamos terheléssel. Kívánom, minél gyakrabban legyen rá szükséged!
Egyébként vannak hálózatra tápláló inverterek 125-600V bemeneti tartománnyal is.
(#) btoti válasza athor77 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Kösz a Te gyakorlatias útmutatásaidért is!
Az anyagfellelés stádiumában van. (Murphy: Természetesen az egész háztartásban, a gyerekjátékokat is beleértve nincs 3 db egyforma lapátnak való.)
Ha elkészül, mindenképp beszámolok róla.
(#) btoti válasza hanzymester hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Szia!
A H-rotorok egyik elkötelezettje kíváncsian várom a mért értékeket, amiket remélem megosztod velünk.
A közelítő méretezés hasznos segítség. Én azért óvatosságra intek az eredményeivel. Az alkotója is tisztességes módom leírta a megjegyzésben, hogy csakis közelítő számításra alkalmas, de a vak találgatásnál mindenképp több. A 2,5 tsr-hez adódó max. hatásfokot gyanúsnak tartom. Az általam fellelt labormérések kivétel nélkül 4-5 tsr-hez teszik ezt a csúcsot. Hol az igazság? - Csak a saját méréseink dönthetik majd el.
Én is a NACA0018-at választom 1,5-2°-os lapátszöggel (húr felezőpontjába húzott érintő és a húr szöge). A mérőmodellemen mindenképp szeretném összehasonlítani a 3 lapátos és a 2x2 lapátos változatot, talán még a 2x3 lapátost is.
A 4 m2 az én egyéni számításom szerint (letölthető excel) is ~100W-t mutat 5m/s-nál. Viszont, ha a 4-5 tsr az igaz, akkor magasabb ford. szám adódik (200-250) - bár így lenne!
(#) Iszkakof István hozzászólása Szept 19, 2011 /

Kedves szirius
Eljátszadoztam a táblázattal, amit küldtél. Több adatot írtam be. Változtattam a szélsebességet és a lapátok számát. Az eredmény igazán meglepett. Minél nagyobb a szélsebesség, annál nagyobb a teljesítmény. Ez természetes. Az viszont nagyon elcsodálkoztatott, hogy három lapátnak is annyi a teljesítménye, mint hatnak, csak az indító nyomatéka kétszer akkora.
Elnézést kérek azoktól a fórumtársaktól, akik ezt már tudják. Nekem ez újdonság.
Jó szelet, minden kedves fórumtárs szélgépének !
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Vegyél két Kindertojást, abból már jut 3 egyforma lapátnak való.
Következő: »»   359 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem