Fórum témák
» Több friss téma |
Meg tudna valaki javítani nekem 2 LED-es "izzót".
Kereskedelemben kapható mindkettő, 220 V-ról mennek. Az egyik SMD ledes (több kicsi led egy lapon), a másik egyetlen Power LED. Kb. 4 és 8 ezer forintba kerültek. Az egy éves használat után ment tönkre (Power), a másik már a csomagküldős kiszállításkor sem működött.
Talán este vagy holnap.
OK!
Köszi előre is.
Köszi! Még egy kérdés:
Mivel nekem 3W-os LED-ek meghajtásához kell, így csak 750mA a max. kimenő áram. Ekkor a FET-eken sincs akkora csúcsáram. Az 50mOhm maradjon, vagy érdemes esetleg növelni. Az UC3842 gyári adatlapja szerint 50mOhm-nál a FET-ek csúcsárama 20A lenne (akkor korlátozna be az Isense-en keresztül), vagy valamit nem vettem észre?
Vigyázz, ide uc3843 kell.
Az ellenállás nem az áramot korlátozza hanem azt érzékeli, így maradjon 50mohm. A tekercs legyen 90uH.
Sziasztok!
Én beszereztem pár kisebb ledet (1000db), és szeretném megcsinálni otthon a világítást. Standard 5mm-es fehér ledek, de sajnos nem tudom a nyitófeszültséget, és a meghajtó áramot. Jelenleg 57db LED üzemel 4,9V 410mA-es tápegységről. Hogyan tudhatom meg a keresett értékeket, anélkül, hogy elkezdeném tesztelni mennyit bír?
Dramaian csokken az elettartama.
Mondjuk 25mA-t meg elbirHAT, de szerintem 50 felett mar csak masodpercekben merheto...
Üdvözlök mindenkit!
Szeretném megcsinálni a szobámat LED világítással, viszont nem tudom, hogy LEDből mekkora teljesítményre van szükségem. Persze teljesítmény ledre gondoltam. Valaki akinek van tapasztalata ebben meg tudná mondani hány watt kell 1 négyzetméterre körülbelül? Előre is köszönöm!
Szerintem kipróbálod rendes égővel .Ahány watt tetszik /5 szükséges szerintem led teljesítményből .Az energia takarékos égővel pedig 1-1 ben váltják egymást úgy gondolom.(lumen/watt adat mindegyik égőn /leden van. ez alapján egyszerű visszaszámlálni.Pl neked elég a 60W égő ,rá van írva mennyi lumen ,ledesből ennyi lumenest raksz össze .Ez ki fogja adni mennyi watt kell.)
Egy 20W-os led egy 100W-os hagyományos izzót lealázza. Szinte egyből szerelhető a lámpabúrába is.
Attól függ.... Általános világítás, helyi világítás... Lámpatestnek mekkora a fényelnyelése, fal színe, reflexiója...
Vannak erre ajánlások, illetve szabványok pl. a munkahelyi megvilágításra. Erről bővebben olvashatsz pl. itt. Több részre bontanám a feladatot. Javaslatom: Egy gyenge általános világítás pl. melegfényű led csíkkal. Power leddel kiváltani a "csillár funkciót", és 10w-os lencsével rendelkező leddel a helyi világítást. Teljesítmény a megvilágítandó terület nagyságától, és a világítás céljától is függ. Nálam egy kisebb 3x4 m-es szobában PC tápjára kötött 10W-os led jól betölti az általános világítás szerepét. Tipp: Led csíkokat sajnálom elvágni, darabolgatni. Ezért a teszt idejére egy 5m+ hosszúságú fekete gégecsőbe húzom be a led csíkot, és onnan kíhúzva a világító ledcsíkot, meg tudom állapítani az adott helyre szükséges hosszát. Így a szükséges hossznál tudom elvágni. Power ledeket nagyobb processzorhűtő bordára szerelem fel (300g+), teszt meleg, zárt környezetben több órai működés, és folyamatos hőmérséklet mérés a led mellett közvetlenül. A hideg fényű sok embert zavar, a konfliktus elkerülése végett érdemes a család tagjainak véleményét is kikérni, esetleg keverve használni a meleg és hideg fényű ledeket.
Ez elég szubjektív hogy kinek mi elég.
Nem mindegy milyen a helység alakja és milyen színüek a falak. Ha a ledekhez közel esik egy fal akkor az jobban meg lesz világítva és világosabbnak tűnik. Egy sötétre festett fal pedig sok fényt elnyel és az kevésbé lesz világos mint egy fehér fal. Az sem mindegy milyen helységről van szó, mik az igények. Mivel én az egész házat luxeon rebel (~700mA-120lumen) ledekkel világítom írok néhány példát. A helységek közepén gopszkarton dobozoláson vannak elosztva a ledek így is javul a fény elosztása. 2x2m előszoba 4db, 3x2m 6db konyha, 3x4,5 12db étkező. Ezek elég jól világítanak. De pl. 2,7x4,5 6db hálószoba sotét falakkal már határeset. Hálószobába teljesen jó de máshova kevés lenne.
Sziasztok!
A műhelyemben készítettem egy kis világítást ledekkel. A harmadik képen a csillagos égbolt van alulnézetből, utána oldalnézetből, majd pedig a ledcsíkokkal együtt. A szalagok bőséges fényt adnak. A ledes világítás részemről megoldva. ![]()
Sziasztok.
Idehaza szeretnék gazdaságosabb világítást csinálni, a régi, sárga fényű 100W-os izzók helyett. Első célpontom a fiam szobája, amely 4mx4mx2,40m(SzélességxHosszúságxBelmagasság). Nagy fényerejű, fehér ledekkel szeretném bevilágítani. Az lenne a kérdésem, hogy milyen ledet kellene vennem(lehetőleg online rendelhető, hestore.hu-ból), illetve hogy mennyit. Válaszokat előre is köszönöm.
Ez csak példa volt, és nála lesz először bevezetve.
Ez a fórum pedig azért van, hogy a tudatlanok kérdezhessenek. Apropó, táplálást megoldom, csak az a kérdésem, milyen típusú ledet, és mennyit kellene vennem. Főleg olyanok válasza érdekel, akik már csináltak ilyet, és tudják, mennyi led kell, hogy jól bevilágítsa a szobát. Egy szóval sem mondtam, hogy ne kérdezz. De van kereső és előbb keresek és utána nyitogatok témát. Kettővel lejebb mindent leírtak.
Szerintem ne rontsd a fiad szemét a ledekkel. Az izzólámpa fénye sokkal egészségesebb! Ez nem vicc! Ha kicsit utánaolvasol (ledek szinspektruma, szinlátás stb....) akkor rájössz. A led fürdőszobába, WC-be, lépcsőházba, kültérbe, konyhába való. Lakószobába szerintem nem, max. hangulatvilágításnak, az izzó mellé kiegészítésképen.
Ha takarékoskodni akarsz akkor a halogénizzó jó kompromisszum.
Kicsit OFFolok de ideillik :
én is visszatettem a jó "öreg" halogénizzót az olvasólámpába, mert a "szuper" kompaktcsővel egyszerűen nem láttam..(bizonyos papírokon ) A Ledes lámpámiról ugyanez a véleményem... Háttérfénynek elmegy, de "komoly" munkához izzó kell ...
Látom megoszlanak a vélemények. Kecske és káposzta...
Általános világításként a LED jó lehet, célszerű keverni a hideg és meleg fényűeket. 10 W-os ledeket használok. 60 fokban sugárzó hidegfehéret és lencse nélküli melegfehéret tudtam venni itt.. A melegfehérnek kellemes a színe, mivel nincs lencséje szórja a fényt és kisebb a fényereje mint a hidegfehérnek. A lencsével ellátott hidegfehér egy asztalt bevilágít, a munkára elegendő fényerővel. A javasolt halogén pedig a munkahely helyi megvilágítására. Halogénből is léteznek alacsonyabb és magasabb színhőmérsékletűek. A halogén izzóba tettl jód miatt a wolfram szál magasabb hőmérsékletre hevíthető fel. Az elpárolgó wolfram a jód gőzökkel wolfrramjodidot képez, mely az izzószálra csapódva elbomlik. Emiatt nem vékonyodik le a wolfram szál, és nem sötétedik el az üveg búrája. A folyamat miatt kisebb izzóméretre, a megnövekedett hőmérséklet miatt kvarc búrára van szükség. A halogén színspektruma közelíti meg legjobban a napét. (télen még fűt is ![]() Idézet: „Ha takarékoskodni akarsz akkor a halogénizzó jó kompromisszum.” Mégis hogyan? Amikor a halogén izzó E27-es foglalattal kb. 5*, 10* drágább a hagyományosnál, de áramot csak 30%-kal fogyaszt kevesebbet azonos fényerő mellett.
Elsőként a 30%-kal takarékoskodik, másrészt, a csillárba betett 100W-os égő helyett elég a gyerek íróasztalára tett 20W-os halogén asztali lámpa a tanuláshoz. Itt már 80% a megtakarítás. Nem? S még a gyerek is jobban fog látni. Nálunk is így van.
A világítás sajnos mindig is örök kompromisszum marad. Az izzólámpa tényleg jobban hasonlít a napfényre, mint az energiatakarékos verziók. A halogén még jobb. De. Egyrészt az Uniós szabályzások miatt már a 60W-os izzó is eltűnik hamarosan a kínálatból (láttam emberkét, aki 100 db-os nagyságrendben vásárolt az eljövendő boldog békeidőkre), és a kisebbek is erre a sorsra jutnak. Ma már a piacon egyeduralkodó a kompakt fénycső, még a LED-lámpák egyenlőre csak kopogtatnak. Én személy szerint ezt alkalmaztam - sikerrel. Igaz, az udvaron 4 lámpatestbe, éjszaka folyamatosan világítva (itt a Philips kompaktok is csak 1 évet bírtak), a 18W-os fogyasztásért cserébe kb. 30-35W-os izzók fényét kapom. Asztali lámpába kipróbálva nem vált be, mert nincs szűrve a tápfeszültsége, tehát "remeg" a fénye, ez borzasztóan zavaró. Egymagában csak nagyon kis teret képes bevilágítani, talán 2x2m lehet a maximum, de itt is kell helyi megvilágítás.
Elgondolkodtam, hogy én is készítek "csillagos égboltot". Igaz, az 5mm-es LED-eket csak 10mA-ra venném igénybe, mert így az élettartam - mondhatni - korlátlan. Mindenképpen szűrni akarom a tápfeszültséget, mert a vibrálás szerintem rendkívül zavaró. Szerény számításaim szerint egy 3,50X3,80-as szobába 1800-2000 db LED az, ami kellő alapvilágítást adna. Ennek teljesítményfelvétele viszont közelítene az 50W-hoz. Ugyanakkor egy 20W-os kompakt fénycső elég jól megvilágítja. Lehet, hogy LED-ből sem kéne nagyobb teljesítmény, ez egyébként 4db - az előbb ismertetett gyári LED-izzó - teljesítménye, melynek együttes ára meg sem közelíti a "csillagos ég" projektet! Alapprobléma a gyári LED-izzóknál is, hogy marad egy "derengő fénye". A kapcsolóhoz menő, és visszatérő vezeték kapacitásán keresztül egy minimális - sötétben jól látható - fényt generál, legalábbis ez az izzó mindenképpen.
Már régóta érdekel a ledes világítás, és nemrég olcsón hozzájutottam pár darabhoz. Mivel a konyhai világítás tönkrement, elsőnek ezt vettem célba. Nem volt cél a nagy fényerő, viszont rendszeresen égve marad hosszabb időre, fontos volt a viszonylag alacsony fogyasztás. Afféle prototípusnak készült, a led technika megismeréséhez.
A keret maradék lambéria, a hűtőborda egy p2-es passzív procihűtő, a táp egy bontott adapterből van. 380mA-al van meghajtva sorba a 3db 1Wos led egy lm317-el felépített áramgenerátorral. Nem a legtakarékosabb, de még egy is 5W körül megáll a fogyasztás az összes veszteséggel együtt. Eddig jók a tapasztalatok, a borda langyos. A táp pufferelésére figyelmet kell fordítani, hogy ne vibráljon a fény. Nézzük a dolgok kellemes oldalát. A sok bontott kiegészítővel 1000Ft alatt megállt a készülék. Hamarosan képeket is rakok föl.
Kezdőként kérek segítséget! Adott egy napelemmel töltött lipo akkupakk saját vezérlőjével ez ad 12-16voltot (jól töltődik, és lekapcsol ha lemerül) szintén adott 5mm-es Piranha Super Flux White LED melyeket nem 100%-on hanem takarékos hangulatvilágításként szeretnék használni. A problémám hogy vettem egy led drivert pt 4115-ös vezélővel de elrontottam mert 3*3w ra van méretezve így 850mA -es áramerősség esik a ledekre, holott ahogy utánanéztem 20-30mA kell csak neki. Azt szeretném hogy olyan tápja legyen a ledeknek hogy 12-16-os tartományban is egyformán világítson. Próbáltam lm7809-es ic-vel 3 sorbakötött leddel jól világít, viszont ic többet eszik mint a 3 led. Gondolom mindenképpen áramgenerátor lenne a takarékosabb, kérdésem, hogy át tudom-e alakítani mostani led driveremet vhogy vagy mi lenne energiatakarékos és olcsó megoldás?
A led: 3,4 V nyitófesz 20-30mA 100%-on a led driver: - Input Voltage: DC 8V~26V - Output Voltage: DC10-12V - Current: 850mA - Function: Open circuit, Short circuit and Over loading - Application: compatible with 10 Watt or 3 x 3W High Power LED in Any Colors.
A LED driver áramkörön találsz egy ellenállást! Ezt kell más értékűre cserélned. Keres rá a google-ben a PT4115-re és találni fogsz adatlapot az áramkörről! Abban találod az ellenállás kiszámításának módját. I=0,1/R a képlet, vagyis neked az ellenállást 5ohm-ra kell cserélned, ha nem számoltam rosszul! Ez persze csak elmélet, annyira nem ismerem az árakört ami a kezedben van! Ha további segítség kell, írj magánban! (bagiz@bgz.hu)
Kedves Mindenki,
Segítségre lenne szükségem: Dekorvilágítást szeretnék csinálni otthon, RGB ledes csíkot vettem. A vezérlő amit adtak hozzá nem kompatibilis. A lednek 4 csatlakozási pontja van. R,G,B,negatív?; A vezérlőnek pedig R,G,B,pozitív. Nincs valakinek egy egyszerű polaritásváltó megoldás öttlete? 12V 1A. Köszönöm: CsMM |
Bejelentkezés
Hirdetés |