Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1250 / 2208
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 16, 2011
Most mé' ?
(#) Action2K válasza marone hozzászólására (») Szept 16, 2011
1. Csöves holmikban nincs "NoName", még a keletieknek is van márkájuk.
2. Nem láttam még gagyi csövet. Maximum elöregedettet, vagy nem megfelelő alkalmazásban használtat.
3. Hogy ajánljunk jobbat a meglévőnél, ha még a típusát sem tudjuk. (Nem a márkáját, a típusát!)
4. Hallható változást leginkább nem az egyenirányító cső "kicserélése" hozza. (hacsak nem épp az a baj, hogy már kilehelte mindenét)
(#) marone válasza Action2K hozzászólására (») Szept 16, 2011
20 Ft-os. Vaterás.
(#) marone válasza Action2K hozzászólására (») Szept 16, 2011
Nem egyenirányító cső.
Csak csöves erősítőbe kellene.
Bocs ha félreérthető voltam.
(#) Action2K válasza marone hozzászólására (») Szept 16, 2011
1N4007, vagy bontasz PC tápból, vagy... De mi a baj a mostanival? Bárminek jónak kellene lenni hozzá.
(#) (Felhasználó 1947) válasza marone hozzászólására (») Szept 16, 2011
Ha kiugrasz hétvégén adok spec. gyors hexfred diódát.
"Bármi" azért nem jó oda
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 16, 2011
Nehogy má' egy nyamvadt diódának is hangja legyen. Ahogy Action2K mondja egy közönséges 1N4007 jó oda. De ha mindenáron "jóhangút" akarsz, fogadd el Luki tanácsát
(#) (Felhasználó 1947) válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2011
A diódának külön nincs hangja, de a hangképre hatása van az egyenirányitó/táp kivitelezésének. A csöves/félvezetős egyenirányitás különbségeit pedig abszolút meghallani.
Személy szerint azt mondom a csöves egyenirányitás jobb, egy jó kis 5U4-nek, mögötte egy C-L-C körrel nincs párja
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Szept 16, 2011
Nyilván a félvezetős egyenirányítós tápegységnek kisebb a belső ellenállása mint egy csövesé, ami még változik is a terhelés függvényében. Ennek ellenére nem gondolnám, hogy egy gyenge, túlterhelt egyenirányító csöves táp előnyösebb lenne.
(#) (Felhasználó 1947) válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2011
Idézet:
„Ennek ellenére nem gondolnám, hogy egy gyenge, túlterhelt egyenirányító csöves táp előnyösebb lenne.”

Maximálisan igaz.
Igaz nem irtam, de természetesen korrekt módon tervezett,és megépitett tápegységekről beszéltem.
Helyesen: egy jól megépitett csöves táp, véleményem szerint jobb, mint egy félvezetős.Ennyi.
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2011
Gitárerősítőkben szeretik, mert állítólag szebb lesz a hang tőle.

:nemtudom:
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 17, 2011
A különbség a teljes kivezérlésnél mutatkozik, amikor a végfok felveszi a csúcsáramot. A félvezetős tápnak a kis belsőellenállást könnyű megoldani, megfelelő, vagy inkább túlméretezett dióda, és pufferkondik megválasztásával. Csöves egyenirányítóknál a helyzet bonyolultabb. Az egyenirányító csövek (legalábbis a vevőkben szokásosan használtak) árama viszonylag szűkös, nem nagyon van választék, ezért ezek belső ellenállása viszonylag magas, és a terheléssel változik is, a pufferkondenzátor mérete is erősen korlátozva van. Ezért jó csöves tápot erősen túlméretezni kell, hogy kicsi legyen a belső ellenállása.
Gitárerősítőknél ahol a jelnek meglehetősen nagy dinamikája van, a csöves tápot viszonylag egyszerű túlterhelni, és ilyenkor a tápfeszültség "elfogyásából" keletkező torzítás nem határozottan (mint a félvezetőknél) hanem "lágyan" következik be, ezért az ebből eredő torzítás főleg páros harmonikusokat tartalmaz. Azt pedig tudjuk, hogy a hangérzet kellemesebb, ha a kimenő jelben a páros harmonikusok dominálnak. (persze minél alacsonyabb szinten) A páratlan harmonikusok okozzák azt az "érces" hangzást. Ráadásul ez az ilyen teljesen kivezérelt végfok a csöves táp az említett hatás miatt kissé dinamika kompressziót szenved, ami "tömöríti" a hangzást, és ezt a gitárosok úgy látszik szeretik.
(#) marone hozzászólása Szept 19, 2011
Helló !
Az a problémám, hogyha a hangkártya kimenő jelét egy 6n1p egyik felébe kötöm, és úgy megy a végcsőbe, akkor szól rendesen. Ha a másik felébe, akkor is.
Viszont ha az egyik felét a másik felébe, és onnan a végcsőbe, akkor csak egy zakatolás/dübörgés az egész.
Túlvezérli a végcsövet ? Vagy a trióda másik felét is ?
(#) klemo86 válasza marone hozzászólására (») Szept 19, 2011
Ha párhuzamosan kötöd, az duplaakkora teljesítményt jelent…
(#) marone válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 19, 2011
Kösz !
Ez eszembe sem jutott. Láttam rajzokon ilyen megoldást, de hogy mekkorát erősít, azt nem tudtam.
Ki akarom próbálni hogy mekkora az a meghajtás, ami még nem vezérli túl a csövet.
(mekkora a legnagyobb hangerő)
:worship:
(#) dragon073 hozzászólása Szept 19, 2011
Sziasztok !
Szerintetek a 6sn7 helyett használható a 6h8c ? A két cső kompatibilis egymással ?
Nagyon megköszönném a segítséget Köszi
(#) bakos13gab válasza dragon073 hozzászólására (») Szept 19, 2011
Igen.
(#) klemo86 válasza dragon073 hozzászólására (») Szept 19, 2011
A 6N8S 100%-ig kompatibilis vele, csak máshol gyártják (illetve a 6CC10 is).
(#) dragon073 válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 19, 2011
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
(#) klemo86 válasza dragon073 hozzászólására (») Szept 19, 2011
Nincs mit!
(#) tank_boy hozzászólása Szept 20, 2011
Sziasztok!
Engem egy olyan csöves erősítő kapcsolási rajz érdekelne ami egyszerűbb felépítésü, egy 6L6GC végfokcsővel és 1 de max 2 előfokcsővel , valami 2 csatornás (1 tiszta, 1 torz) ha valaki tudna küldeni ilyet megköszönném!
Előre is köszönöm!
(#) klemo86 válasza tank_boy hozzászólására (») Szept 20, 2011
Na jó, akkor mondom én…
Ha megfogalmazod szépen, érthetően, hogy mit szeretnél, akkor tudunk Neked segíteni

Csöves erősítőben nem nagyon találsz bonyolultat, ha "egy" 6L6GC-vel akarod, akkor elég neki egy db meghajtócső, ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor kell egy másik is mellé fázist fordítani… A csatorna fogalmával nem vagy tisztában, a "tiszta" és a "torz" az mi akar lenni? Egy csöves torzító (distortion) a cuccban, amit ki lehet iktatni (bypass)?
(#) FordPrefect válasza tank_boy hozzászólására (») Szept 20, 2011
Rengeteg gitár/hangszererősítő van a neten. Először tisztázni kellene, mit akarsz. Utána valaki küld egy rajzot, majd egy webhelyet kb. 100 kapcsolással. Amúgy a hangszererősítőknek van külön helye. ***
(#) marone hozzászólása Szept 21, 2011
Helló !
Néztem csöves (fejhallgató) erősítőket, itt, és az lenne a kérdésem, hogy hány voltos csatolókondenzátor kell ha az anódról visszük ma jelet ?
Ill. azért kell olyan nagy értékű kondenzátor oda, mert egy aluláteresztő szűrő az ellenállással, és hogy a mély hangokat is rendesen átvigye ?
Kösz !
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Szept 21, 2011
Vagyis ha a katódról, pontosabban.
(#) totya694 válasza marone hozzászólására (») Szept 21, 2011
Szia!
Én Bővebben: Link ezt építettem meg több ízben és "nekem" ez jött be a legjobban.A 470µF-os kondival több a mély mint a 220µF-os elkóval.Viszont én még ráraktam egy 470nF-ost is a 470µF-os elkóra.
Üdv:Attila
(#) marone válasza totya694 hozzászólására (») Szept 21, 2011
Kösz !
Ha azt az R7 ellenállást jóval nagyobbra cserélnénk, akkor lehet nem kellene elko.
Vagy van annak valami spéci szerepe, és nem lehet csak úgy változtatni rajta ?
(#) frecsko válasza marone hozzászólására (») Szept 21, 2011
Szia.
A C4 az csatolókondenzátor, galvanikus elválasztás, az mindenképpen kell oda.
(#) marone válasza frecsko hozzászólására (») Szept 21, 2011
Úgy értem megoldható lenne kisebb értékű fóliakondenzátorral.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 21, 2011
A kicsatoló kondenzátor nagysága, és a terhelés (fejhallgató impedanciája) együtt meghatározza (többek között) az alsó határfrekvenciát. Ezzel jelentősen befolyásolja a "mélyeket".
Következő: »»   1250 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem