Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   85 / 200
(#) laszlokunstar válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Hol? A 3,3 V az 5V-os ágak és a negatív ágak is elvileg ki vannak ürítve az alkatrészektől. A trafó 2 lába csatlakozik csak a szekunder oldalon erre tettél elvileg schottky diódákat egyenirányítani, utána terhelő ellenállás és az eredetihez képest nagyobb feszültségű esr kondenzátor van. Hogyan méred?
(#) peter1995 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Itt egy táblázat. Van 1-2 érdekes dolog.
(#) Inhouse válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Ne haragudj, én most már távolt tartom magam attól, hogy neked válaszoljak, nem találom veled az összhangot...egyszerűen nem értem, hogy mit csinálsz, mire válaszolsz, a többire miért nem, pedig a munkámból adódóan alakult ki némi gondolatolvasási készségem, de hozzád kevés...nem megy na, lehet, hogy bennem van a hiba, majd csak nézem, hogy ki tud neked segíteni...

Üdv
Inhouse
(#) peter1995 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Szept 18, 2011 /

Bejelöltem ami szerintem nem oké. Talán a 11es láb ami nagyon kiugró érték, meg az elalvó izzó a hozzáéréskor.
A 11esre hogyan juthat akkor akkora feszültség? Nincs összekötve a 12V-tal. Nomega másik furcsa hogy terheléskor a 7es 12V-os lábon csak 7V van és mégse ad rá kakaót.
(#) Geri86 hozzászólása Szept 20, 2011 /

Helló mindenkinek! Van egy Azona LT-20Z márkájú 400w-os atx-es tápegységem. Az alaplapi csatlakozón égésnyomok. Ezt szeretném átalakítani, úgy hogy leadjon 2x25 voltot és a maximum teljesítményét. Csak egy a bökkenő, hogy stand-by feszültség megvan 5,3v de mégsem akar beindulni. TL494cn és LM339n ic-k vannak benne. Előre is köszi.
(#) Geri86 válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Helyesbítek beindul most már, de 12 volt helyett néha 14 voltot mérek.
(#) Geri86 válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Képek róla.:
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Emberek! Sikeresen módosítottam a tápomat, kikapcsoltam a túlterhelés-védelmet. Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!

(#) peter1995 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Legalább neked jó a cucc.
(#) Blabcsi hozzászólása Szept 20, 2011 /

Üdv.
Magamnál okosabb embert keresek.
Vettem nemrég 2 méter 3528/60 szalagot vízállót a fürdőszobába.
Van már felszerelve a WC-be is 4 LED modul.
Sorrend: PC táp ( 300W DEER ) --> telefonkábel --> sorkapocs 1: fürdőszoba 2: telefonkábel --> WC.
Jelenség: ha a WC-ben megy a 4 modul és ráindítom a fürdőszoba világítást is a WC elhalványul. Miért? Valamint, ha ráteszek egy 12V-os PC ventillátort szintén elhalványul. Próbáltam másik táppal is ugyanaz.
Mi lehet a probléma?
(#) peter1995 válasza Blabcsi hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Nem lehet hogy sorba vannak kötve az egyes helyiségek? És mikor a másik eszköz is rá van kapcsolva akkor már 24V-ot kérne a sorkötés miatt?
(#) erbe válasza Blabcsi hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Átalakítatlan PC táp az 5 V-ot méri. Ha azt nem terheled semmivel, a 12 V terhelésre jelentősen esik. Vagyis amit leírtál természetes és törvényszerű. Terheld az 5 V-os ágat is vagy alakítsd át a tápot!
Telefonkábelen nem vezetnék törpefeszültséget, mert a végére "szupertörpe" lesz belőle. 2*1-es, 2*1,5-ös rézvezeték a minimum.
(#) Blabcsi válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Nem, biztos, hogy nincs sorba kötve.
A sorkapocs-ig megy a tel. kábel, ami csak megszakítva van a csokival, a csoki másik oldaláról megy a fürdőszoba világítás.
Tehát e tel kábel " végig " megy.
(#) Blabcsi válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Értem, tehát cseréljem ki a tyúkbelet vastagabbra, valamint tegyek valami 5V-os cuccot rá?
Vagy hogy alakítsam át? " Sügér " vagyok hozzá...
(#) erbe válasza Blabcsi hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Ha az 5 V-os ágra 10 Ohm 5 W-os ellenállást kötsz, már lényeges változást hoz. Persze fogyaszt is (0,25 W). Jó esetben összekötsz annyi LED-et, hogy éjszakai jelzőfényt működtetsz vele.
Idézet:
„Vagy hogy alakítsam át?”

A legjobb helyen vagy. Csak olvasni kell hozzá.
A te igényeidhez felesleges az átalakítás.
(#) Blabcsi válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Mivel maga a táp egy szekrény belsejében rejtőzik szerintem az ellenállás mellett döntök.
Ha jól értem a táp +5V ( piros ) és 0 ( fekete ) közé kell az ellenállás.
Javíts ki, ha tévedek. Ellenállásnál nincs irány ugye? Tehát mind1 melyik lába melyikre megy?
(#) peter1995 válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Hali. Olvasom hogy átalakítatlan az 5V-ot figyeli. Épp egy tápot alakítanék az IC-jel 3,3 5 és 12V-ot is kér. A 3 és az 5V a készelétiről van adva naki (a 3 ellenállással) a régi 12V helyén viszont nem terhelhető. az új fesz is vissza van csatolva az IC 12V-os részére ellenállással. de hiába csükken a 12V 6-7V-ra nem ad több kakaót. Lehet hogy ez is az 5V-tal szabályozna? SG6105 IC-ről van szó
mert lehet ez is az 5V-ot figyeli és ezért nem terhelhető. Akkor ellenállás osztóval vennék 5V-ot is le.
(#) peter1995 válasza Blabcsi hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Pontosan így kell az ellenállást bekötni.
(#) Blabcsi válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Mindenkinek köszönöm a sok segítséget. :kalap:
(#) erbe válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 20, 2011 /

Ezt a fajta vezérlő IC-t nem ismerem, de korábban már írtak róla. Keress vissza!
(#) PetAd hozzászólása Szept 22, 2011 /

Sziasztok
A probléma még mindig fent áll, azóta kicseréltem az 1es láb felső tagját egy másik tápban ott lévő 27KOhmos ellenállásra, úgy is csak max 13,5V jön ki belőle.
A visszacsatolásnál semmi mást nem hagytam bent.
Viszont azt vettem észre, hogy ha gyorsan tekerem fel a 2es lábon a potit akkor felugrik 16V ig is akár, azt jelentheti hogy valami még visszaszabályozza a tápot?
A TL494 másik komparátorának mindkét lába földre van kötve, az nem zavarhat be.
(#) Ge Lee válasza PetAd hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Az úgy nem igazán jó, a nem használt erősítő - lábát húzd fel a Vref-re, a + pedig legyen a földön.

Egyébként most kezdtem élesztgetni egy másikat, simán kijön belőle 60V, amit 80mV-ig le tudok tekerni. Sajnos csak 5A-es lesz a 6A-es diódák miatt.
(#) PetAd válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Elnéztem egy sorral, jól vannak bekötve azok a lábak.
Terhelés nélkül 18,6Vra lehet max feltolni, és a terhelés hatására változik a fesz, 2 ventivel 13,5V maximum. A 24V-os pákámmal meg már csak 9Vot képes kiszenvedni magából. Olyan mintha visszacsatolás nélkül futna, de az nem lehet, mert az 1es lábon lévő potival is tudom szabályozni a feszültséget.
A 4es lábat egy rövidzárral a földre kötöttem. Tavaly már sikerrel átalakítottam egy tápot, az terhelve is tudta a 20Vot, ezen meg mindent ugyanúgy csináltam, mint akkor.
(#) Geri86 hozzászólása Szept 22, 2011 /

Sziasztok. Az Amarton féle átalakítást csinálom, azt szeretném kérdezni, hogy a negatív oldali két diódát kicserélhetem egy db SBL2040CT-re?
(#) Inhouse válasza Geri86 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Sajnos, mivel közös katódos; nem. Közös anódos kellene, vagy külön tokban 2 dióda, szigetelve...

fast diodes

Üdv
Inhouse
(#) Geri86 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Aha értem. Most találtam am itthon egy rossz atx-es tápból két db SBL1040CT diódát. Azokkal nem lehetne helyettesíteni? Persze csak két lábbal. És akkor bemenne a két dióda helyére a két SBL.
(#) Grindi hozzászólása Szept 22, 2011 /

Üdv.
Nekem van egy pc tápom és +12V ot szeretnék levenni róla. De ha ha 230 at rákapcsolom a tápra nem jön ki a 12V. Nem értek a pc tápegységekhez , tud valaki segíteni?
(#) kadarist válasza Grindi hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Szia!
Kövesd ezt az utasítást!
(#) Geri86 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Plusz még annyi, hogy amikor bekapcsolom a tápot a 60wattos izzó felvillan egy kicsit az baj?
(#) PetAd válasza PetAd hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Lehetséges, hogy a trafó kisebb feszültségre van tekercselve? Ahogy tekergettem a potikat, úgy tűnt mintha a tápban nem lenne tartalék. Terhelés nélkül felment a feszültség 18,6Vig, 3 ventivel terhelve max 13,5V jött ki mind2 potit a végállásba tekerve, ilyenkor a VREF-es potin a szabályzás nagyon nem volt lineáris.
Ha meg belőttem az 1-es lábon, hogy 12Vot adjon ki akkor a terhelés hatására se csökkent a fesz és a szabályzás lineáris volt.
Egy másik tápból még kicseréltem az IC pufferkondiját 100uFra 47uFról, hátha nincs rendesen szűrve, de nem.
Következő: »»   85 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem