Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   168 / 274
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Most hogy mondod, valoban budos volt az elso bekapcsolas utan, de nem lattam semmit. Nem semmi, azt hittem, hogy a lakk vagy valami hasonlo megporkolodott valahol.

Abban biztos vagyok, hogy teszek bele egy jobb csokit 3 vezetékest, igy viszont a már meg lehetne csinalni azt, hogy a toroid 3 ágát bekötöm az egyik oldalrol, es a masik oldalon a TDA-t ugy ahogy eddig.
Emellett a toroid tápkábele mellé beteszem a Stab12V os tápkábeleket is, ahogy rajzoltad és a GND visszaáagat pedig a TDA oldaláról. Ez gondolom nem valtoztatna semmit. (A TDA csatija eleg kicsi, nem tuszkolnék bele meg tobb kabelt)

Igy elég rövid is maradhatna.

Bocs, de vizualisan könnyebb, igy lerajzoltam.

Köszi szépen a tanácsot.

V4.GIF
    
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Teljesen korrekt. Mivel nem vagyok tévedhetetlen, kérlek mérd meg a 12V táp kondiján és kimenetén a feszültséget mielőtt a PRE02-re kötnéd, az átalakítás után.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
A táp átalakításánál mérd ki a rossz diódát, ha pont a szükséges kettő valamelyike akkor pótold.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
köszi ez most már nekem is egyszerűnek tűnik, este végre is hajtom a műtétet, és előtte utána mérek.

Köszi szépen!
Remélem sikerül.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Szia,


nos, nagy lelkesedéssel nekiálltam. Az eredményt betettem mellékletbe, sokkal átláthatóbb lett.
Először PRE02 nélkül kötöttem be, eltűnt minden búgás, csak egészen közelről (pár centi) hallani valamit a hangfalbol, Ez már nagyon jó, köszi szépen.
A táp panelből kiszedtem a diódákat, igazabol rendben voltak, a nyák egyik pályája adta meg magát szerencsére a jó helyen.
Bekötöttem, es 11.8V-t ad le, uh ez is rendben volt. (megmértem a TDA-t is, ott nem volt 24 Volt sehogysem, akarhogy tekergettem a multimétert. de legalabb szól) nem is mértem semmi értelmeset, 0.6V volt egyszer.
Nos ezután téged áldva, izzadt tenyérrel bekötöttem mindent ahogy mondtad, és......szétment a fejem
nem volt semmi hang, csak iszonyat recsegés ki is huztam ijedtemben.
Ezután megpróbáltam a kép szerint labortápról a PRE02-t, es láss csodát, semmi zugas-bugas, minden nagyszerű, most is szól. Ha letekerem a hangot, akkor van egy nagyon halk sisterges, de ennyi, fel meterrol nem is hallom. Ugyhogy egyelőre a kábelrendezgetés nagyon hasznos volt, de ez az uj táp bekötés valahogy nem igazan tetszik neki.
Ha minden kötél szakad kerítek egy kis tranyót és külön tápról fog menni, nincs jobb ötletem. De ha neked van, szivesen kipróbálom.
Nagyon elegáns lenne egy tápról.

Amit még megnéztem:
-a PRE02ben minden föld közösített, ezért maradtam annál, ami a fotón van, hogy a csatlakozókkal kapcsoltam össze a földeket, nem a táp földjére, ahogy rajzoltad, hisz közösek.
- a TDA kapcsolásban is közös földön van a két oldal, emiatt a Bordáról is leszedtem a szigetelést, és az előfok földje csak egyszer van átvezetve.
- rátettem hangfalcsatlakozót hogy rendezettebb legyen
- minden kábelt a lehető legrövidebbre szabtam, kivéve a potikét.

Köszi szépen eddig is!

P1040499.JPG
    
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Helló!
"megmértem a TDA-t is, ott nem volt 24 Volt sehogysem"
A két AC csatlakozón mértél váltófesz. állásban?
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
igazad van, beneztem valamit,, kicsereltem a merokabelt, most 23.6V azaz jonak kell lennie.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
Kicsit messze kanyarodtunk a topic címétől ezzel a táp kérdéssel. Röviden összefoglalom hogyan folytatnám az erősítő építését.
A 12V stab. táp föld ponthoz kötése ezzel a csokis módszerrel nem elég biztonságos, ezt forrasztani kéne. Valószínűleg ebben a körben volt érintkezési hiba amikor a recsegést hallottad.
A 12V-hoz nem kell feltétlen külön trafó, a meglévőre (akár saját kezűleg) fel kéne hajtani azt a párszor tíz menetet, hogy legyen még egy 13-14VAC szekundered. Erről aztán mehetne ez a felállás. Bővebben: Link
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2011 /
 
szia, lehet hogy ez mar mas tema igazad lehet, mert hat a TDA priman mukodik. Előfok-tap kerdesben vagyunk mar, uh at is oldalgok az LM 1036 topicba, remelem velem tartasz. AZt gondolom az a hang nem érintkezési hiba volt, teljes kivezérlésen volt valami iszonyat hangja olyasmi mint amikor a lemezjatszó tűt az ujjado huzgalod mély és oltári hangos. több volt az, mint recsegés. amit én csináltam annyiban különbözik attol amit te rajzoltal, hogy a PRE02 bemeneti földjet külön vetted, mig nekem gyárilag közös. masban nem kulonbozott.

Ez a téma egyébként átmoderálható a LM1036-os topicba, tényleg eltértünk a témától.
(#) dinokal válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Szia!
A vezetékek elrendezése a képen majdnem jó. Kicsit át kéne rendezni a panelek helyzetét, a vezetékezést. A tápvezetékek soha ne keresztezzék a jelvezetékeket, inkább ha lehet minél távolabb legyenek egymástól. A trafó elég nagy szórt teret csinál, ez lehetőleg minél távolabb legyen a paneloktól, főképp az előerősítőtől, az a legkönnyebben befolyásolható. Ha a táppanelt külön építetted volna, sokkal kisebb a hatás, mert csak egyenfeszültség és áram menne rajta, így sajnos a hálózati frekvencia rendesen bekavarhat. A trafóra lehetne árnyékolást tenni és leföldelni, egy rossz pc táp háza erre kiválóan megfelelne.
(#) sportsboypaper válasza dinokal hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
SZia, köszi az észrevételt.
Tegnap órákig járattam úgy ahogy az utolsó képen van, az előfok labortápról ment. Zaj szinte nincsen, par centire a hangfaltól hallani némi zajt, de igazad van, a végleges házban figyelek erre.

Akkor volt hangos bugás (kb fél hangerővel lehetett elnyomni, de akkor is volt, csak a zene hangosabb volt)
mikor siman parhuzamosan volt kötve az egyik Erősítő féllel. Igaz, ki is égett az egyeniranyito a stab-12V panelon, ott biztosan nem stimmelt valami, de attol meg szolt és bugott.

Aztan megcsinaltam azt, amit Reloop mondott, hogy vegyem ki a diodakat, es kössem be a kep szerint a stab 12V panelt, igy teljes kivezerlesen ocsmanykodott azonnal, valami förtelmes hangon.

Igazabol a TDA2030 mar rendben van, az elofo is, mar csak az előfok tápján agyalunk, hogy hogyan lehetne megoldani a toroidrol, zajmentesen.

Van esetleg erre ötleted?
(#) pixels válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
Ha nagyon nem megy, akkor az előfoknak a tápjához a feszültséget a TDA panelen lévő tápról kellene levenni a + téprészt és a GND-t. Ezt már csak stabilizálni kell 12V-ra, szal a stabilizátoros panelről a diódákat ki kell venni.

Egy hátránya van: a TDA panelére rá kell forrasztani egy-egy kábelt - gondolom nincs kivezetve az egyenirányított pufferelt táp sorkapcson.

Szerk: a stabilizátoros résznek pedig ne a sorkapcson adj tápot, hanem a pufferkondenzátorára vezesd rá a két kábelt.
(#) sportsboypaper válasza pixels hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia, köszi a tippet.

Ma este a következőket tapasztaltam. Ahogy Reloop mondta, a diodak korul volt a gond. Az egyik alatt átégett a nyák, gondoltam zárlatos lesz valahol. Kisipoltam minden forrasztast, hogy van-e zarlat, de nem talaltam sehol. Visszatettem a diodakat, es megforrasztottam az átégett helyet.rákötöttem a toroidra (a képen látszik, hogy hova A szabadon levo piros kabelekre), és megvolt a 11.8V nagyon stabilan. Örültem, hogy minden rendben. Ezutan rákötöttem az előfokot is, és eldurrant a bekeretezett helyen masodszor is. Nem értettem a dolgot. Azt gondoltam, valamit nagyon elrontottam.
Eszembe jutott, hogy van egy hasonló panelem a CD-hez, az még megvan, és az működött egy masik hagyomanyos traforol.
Ezt is bekötöttem, és az előfok nélkül ez is leadta a 12 es az 5V-ot. Örültem. Rákötöttem az előerősítőt ahogyan azt kell...es ugyanott durrant szét a nyák, mint a masikon.
Nagyon fura az, hogy terheles nelkul mindketto mukodik, es az elofoktol eldurran. Valahogy kell kapnia egy olyan áramot, amit nem bír, de fogalmam sincs, hogy hogyan.
Az elofok emellett a labortaprol vigan mukodik.SZoval: A TDA a toroidrol rendben Az elofok a labortaprol rendben
A táp panel terheles a toroidrol rendben rendben
SZoval nem igazan ertem. ha minden jo, és mégse jo akkor valami csak nem jó.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia! Lerajzoltam már, hogy a PRE02 rákötésekor hogyan viszed zárlatba a tápot. Bővebben: Link
Ha bevállalod a forrasztást, akkor szívesen készítek pixels javaslatához egy pontos rajzot.
(#) dinokal válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia!
Sajnos egy normális kapcsolási rajz hiányában csak találgatni lehet hogy vannak összekötve a panelek. Szerintem a bekötésnél valahol csinálsz egy kellemetlen rövidzárat. Lehet hogy az erős búgás is emiatt volt, és az az egy szál egyenirányító dióda ettől melegszik marhára. Kipróbálhatod hogy a képen látható panelon átvágod a diódáktól a szűrőkondihoz menő két vezetéket, majd a végfok táp szűrőkondijának plusz és gnd lábairól közvetlenül kötöd rá két madzaggal a panel szűrőkondiját. Mivel azt mondtad hogy a panelok önmagukban simán működnek, ennek így szuperálnia kéne.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
SZia, igen, a második táp panelem elfüstölésekor mar en is biztos voltam abban, hogy valahol kell lennie egy zarlatnak

Hat a TDA paneljét nem szívesen barkácsolnaám szét, de ott ha jol lattam, nem a forrsávok vannak kimarva, hanem csak az elválasztásuk, így jó nagy felületek vannak mindenhol, talan a GND-nek vagy a 12V-nak találnlék helyet, hogy ne legyen nagyon ronda. ezek után gondolom a táp panelt még lehetne stabilizalasra hasznalni a diodahid utan, nem?

reloop, egy rajz mindig segit, ha nem vagyok mar lassan pofatlan

Köszi szépen!
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Még annyit, hogy légyszíves linkeld be az eredeti kapcsolási rajzokat, hátha többet tudunk mondani. Had ne keresgéljem. Köszi.
(#) dinokal válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Pont ezt írtam. A táppanelon iktasd ki a diódahidat. A TDA panelon nem kell semmit módosítani, és rajz sem igazán kell ehhez. A TDA panelen megnézed hogy melyik a pozitív tápág. Annak a szűrőkondijának a pozitív lábát összekötöd madzaggal a panel szűrőkondijának a pozitív lábával, közvetlenül a lábra forrasztva. Természetesen a két negatív lábat ugyanígy összekötöd. Az egyetlen hiba ami a leírásból beugrik nekem rajz nélkül az, hogy a kis táppanelt nem a pozitív hanem a negatív táprészre kötötted rá.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Íme a rajz. Kérem a fórumtársakat jelezzék, ha nem erre gondoltak.

Táp6.JPG
    
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Köszi mindenkinek, kezd tisztulni a kep.

Este megint nekiallok, remelem sikerul.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Áram alá helyezés előtt kérlek fotózd le. Kár lenne ha valamelyik panel tönkre menne. :wilting:
(#) pixels válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Idézet:
„Ezt is bekötöttem, és az előfok nélkül ez is leadta a 12 es az 5V-ot. Örültem. Rákötöttem az előerősítőt ahogyan azt kell...es ugyanott durrant szét a nyák, mint a masikon.”


A 12V stab táp GND-je valójában a toroid trafó egyik leágazása. Ezzel semmi gond, működik a stabilizálás addig, amíg össze nem kötöd a TDA panelével.

A végfok az előfok és a táp paneljén létrejön egy hurok, ami a kiégő diódát direktben "ráköti" a toroid szekunderére.

Ezért javasoltam azt, hogy szedd le az egyenáramú tápot a TDA panelről és azt stabilizáld extra diódák nélkül. (úgy ahogy reloop hozzászólásában a Táp6.JPG képen látszik)
(#) dinokal válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Szia! Nálad az 5 pont! Fele . A másik fele nálam. A képed alapján már pontosan látszik a bekötési rajz, és így ki lehet böngészni a hibát.Bővebben: Link. Mint előzőleg írtam, beigazolódott a sejtésem, a kis táppanel a negatív tápfesz oldalra volt kötve a pozitív oldal helyett!
Reloop rajza a jó, aszerint kösd be.
(#) sportsboypaper válasza dinokal hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
szia, köszi szépen. Azt mondod, hogy ha a 3as csokiban a felső 12V-ra kötöttem volna, nem lett volna gond?

Csak azert, mert szamomra ez következik ebből:

a negatív tápfesz oldalra volt kötve a pozitív oldal helyett![/quote]

Igyekszem persze megvalositani, amit reloop mondott, de azert ez nagysagrendekkel egyszerubb lenne

Az is eszembe jutott, hogy ha a toroid ket GND-jét szétszedném ket csokira, azokat kulon vezetném bele a TDA-ba és csak ott "közösülne "és a táp panelbe csak az egyiknek a vezetékét kötném be a közösítés előtt, akkor is kialakulna a hurok?
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
A problémádra - mint már írtam is - egyetlen szakszerű megoldás létezik. Bővebben: Link
A különböző pontokról csatolt segédtáp csak szükségmegoldás. Ha nincs külön szekunder tekercsed az előerősítő tápjához, eleve olyan vezetékeken fog folyni a PRE02 50mA-es árama ahol annak semmi keresni valója nincsen. Ennek az áramnak azért elég kevés a váltóáramú komponense, úgyhogy kipróbálásra azért érdemesen tartom. Ez a tervem az átalakított táppal helytelen bekötés, vagy a csokiknál fellépő érintkezési hiba miatt működhetett tökéletlenül.
Sajnos a kimeneten megjelenő zaj szempontjából még annak is lett volna jelentősége, hogy a segédtápot hol kötöd a GND-re. A hivatkozott rajzon nem véletlenül rajzoltam a TDA-s panel csokijához. Félre értés ne essék, amit tapasztaltál az rossz kontakt esetén ennél a csatlakozónál is fellépett volna.
A Táp6-ba akkor vágj bele, ha eldöntötted, hogy nem szerzel be külön trafót (vagy külön szekundert a meglévő trafóra), vagy szívesen kísérletezel.
(#) dinokal válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Ha szétválasztod a két gnd vezetéket és utána a TDA-nál összekötöd ugyan ott vagy. Ha úgy próbálod meg ahogy a képen van, tehát a kis táppanelen átvágod a diódáktól a szűrőkondihoz menő vezetékeket, akkor már csak két madzag kell és kész. Ennél már csak az egyszerűbb és korrektebb megoldás, ha egy külön kis teljesítményű trafóról hajtod meg a táppanelt, akkor a többivel nem kell semmit csinálni. Nem véletlenül írtam hogy linkelj az eredeti kapcsolási rajzokra, mert csak azok alapján lehet rendesen átlátni hol milyen feszültségviszonyok vannak. Sokkal könnyebb a hibakeresés ha egyszerre látjuk a kapcsolási rajzot, a megvalósított áramköri rajzot, és a kész kütyü fényképét. A Táp6.JPG alapján ki lehet bogarászni a TDA panelt, már ha van hozzá kedve valakinek(nem sok embernek van!), de a PRE02 rajza a mai napig talány előttem. Az eredeti rajzokat meg senkinek nincs ideje keresgélni! Hidd el, ha segítséget kérsz, ilyen apróságokon nagyon sok múlik! Neked kéne a segítők munkáját megkönnyíteni, és sokkal több, precízebb válaszokat és megoldásokat kapnál.
(#) dinokal válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Megelőztél !
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Hat megvallom őszinten, hogy nincs sok kedvem a TDA-t "hekkelni" ui tényleg félek attol hogy tönkrevágom, hisz nem úgy tűnik nem igazan értem mit is hova kötöttem, a leirtak alapján gondolom, hogy eddig is nagy mákom volt, hogy "csak" a két panel ment szét, ill a diodas resz, amit meg fogok javítani sztem.

Azt hiszem a legkisebb áldozat, és a legtisztabb valóban egy masik táp lesz, hisz igazábol elfér, és eddig azért igyekeztem megoldani egyről, mert "elegáns" lett volna, de innentől már nem lenne az.
ugyhoy jobbnak látom egy ujabb táp beszerzését. Tényleg köszönöm, hogy végigvittétek az egészet, főleg reloop.
(#) sportsboypaper válasza dinokal hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Igen, ebben biztos vagyok, de sajnos mivel ezek KIT-ek nincsenek kapcsolasi rajzaim egy árva darab se
a táp panelekről is csak layoutot lattam.
MIndenesetre igy is rengeteget segitettetek, amit köszönök.
(#) dinokal válasza sportsboypaper hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Igazad van, így nem lehet kapcsolási rajzot adni sajna. Viszont amit lehet, a csupasz panelok mindkét feléről fénykép, a beültetési rajzról egy fénykép, és ha lehet némi anyagjegyzék. No nem minden, csak a legfontosabbak, pl. a PRE02-őn lévő ic típusa. Ha ezeket csak magadnak elmented, már jól jártál, egy később fellépő hiba esetén megkönnyíted a saját dolgodat is, mert van némi dokumentációd. Ráadásul aki segíteni akar, ezek alapján már könnyebben teszi.
Következő: »»   168 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem