Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   174 / 579
(#) bmajor hozzászólása Szept 21, 2011 /

Hello!

Írtam korábban hogy szereztem egy AT-505 tv-t. Sikerült megjavítani, csak sajnos fogni nem lehet vele semmit. Átmeneti megoldásként rákötöttem egy régi dvd lejátszót:
Bővebben: Link

A lép eléggé torzít, nem tudom hogy hogy történik ennek a kiküszöbölése.
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

A függőleges (kép) eltérítés linearitást állító potméterével kellene beállítani a szimmetrikus fűrészáramot.
(#) kisgeri válasza bmajor hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szia! Nem tudom milyen állapotban került hozzád a TV, de írtad, hogy az eltérítő is lötyögött rajta. Ezt ha lehet rögzítsd megfelelő helyzetben, ha eddig nem törtét meg. A másik, hogy lehet, hogy a korrekciós mágnesek tartói máshogy állnak, mint kéne. Ezek az eltérítőn vannak rajta, 4 db van, alumínium csíkokon, lehet őket összevissza hajtogatni. Erre a célra csináltam egy hosszabb fadarabból egy villás szerszámot. Óvatosan, agyon ne vágjon... Főleg a nagyfesz környékén vigyázz duplán is! (más: ez a monoszkóp ábra nincs meg véletlen jó minőségben?)
szerk: A függőleges linearitással szerintem nincs itt gond (legalábbis számottevő mértékben), oldalra púpos inkább a kép, de ez csak az én véleményem.
(#) bmajor válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Hello!

Belül elég poros volt, meg a nagyfesz részt valaki már buherálta, mert az egyenirányító cső nem a saját foglalatában volt, hanem csak úgy lógott a kábeleken. Így próbáltam ki párszor, tönkre is vágtam egy DY-86 csüvet, mert az anódsapkánál átégette az ív az üvegballont mert hozzáért a fémvázhoz. Meg az árnyékoló lemez is hiányzik róla. Ezen, meg az eltérítésen kívül még annyi elektromos baja volt, hogy a fűtés előtétellenállása szakadt volt, ezt pótoltam. Szóval szerintem viszonylag jó állapotban volt. Egyéb átalakítás rajta, hogy a kép és a soroszcillátor finombeállító potijai ki vannak vezetve a hátlapra.

Holnap akkor berakok a tévé elé egy tükröt, és közben hátulról megpróbálom a mágneseket beállítgatni valahogy. Az eltérítő tekercseket jobb híján szigszalaggal rögzítettem... Majd egy bilincsel lesz véglegesítve a rögzítése.

A monoszkópot a netról szedtem, azt hiszem ez volt az:
Bővebben: Link

Köszi mindenkinek a segítséget!
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Linearitás potit nem találtál? A mágnesekkel leginkább a képhelyzetet lehet állítani, nem a torzítást. Vigyázz, mert ez a képcső nem robbanásbiztos!
(#) kisgeri válasza bmajor hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Köszi szépen a linket! Eddig ezt még nem találtam meg... Van némi monoszkóp gyűjteményem is, ebből a régi magyarból (is) hiányzik még egy profi minőségű. Nekem eddig a mellékletben levő volt a legjobb ebből. Az általad linkelt sem a legjobb sajnos, túl kontrasztos is, meg az is eléggé elmosódott. Egyszer ha kitanulok valami profi rajzprogramot, lehet megcsinálom vektoros ábraként. Sablonként ezeket használva biztos el lehet készíteni. Nálam is tükrös módszer volt, nálam egy AT403-ban kellett állítani.

3_232a.jpg

(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Ez utóbbit úgy értsd, hogy ha odakoccantod a laposfogót, akkor a szemed bánja...
Másképpen: Nem véletlenül volt régebben plexi a képcső előtt.
Tehát Kadarist ezen megjegyzését (is) nagyon komolyan kell venni!
Hogy az érintésvédelemről már ne is beszéljek...
(#) satlokk válasza bmajor hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Ez a készülék még majd nem a hős kor!
(#) kadarist hozzászólása Szept 21, 2011 /

Nem tudom, használtátok-e ezt a fekete-fehér Philips PM5540 tesztábrát. Bővebben: Link
És itt a generátor: Bővebben: Link
(#) kadarist hozzászólása Szept 21, 2011 /

Ilyen csővel állították elő a régi nem elektronikus monoszkópokat: Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Szívesen birtokolnék egy ilyen PM5540 generátort azt hiszem. Szerintem elég kicsi az esélye. De addig is kíváló minőségben meg van képen is, meg DVD-n is. Az indiános beállító ábra az egyik legklasszikusabb az összes közül, és ez a cső nem mellesleg gyönyörű is. Amúgy egyszer én is mutattam már hasonlót, itthon figyel ez a cső. Nem elképzelhetetlen, hogy sikerül életre kelteni is, átalakítva egy vidikonos kamerát. A monoszkóp cső eredeti eltérítője is megvan.
(#) kadarist válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Gyönyörű szovjet darab! Gratulálok! Nem szabadna parlagon hagyni, éleszd fel!
(#) kisgeri válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Köszi! Amikor frissen hozzám került, el sem hittem egy darabig, hogy van ilyenem... Akitől van, állította, hogy egy Orion gyári berendezésben volt, ehhez a csőhöz állították be a fekete-fehér új TV-ket anno (68-as gyártású a cső), de adásba is került néha a jele. Hogy ez pont így igaz-e, nem tudom. A kamera már megvan hozzá, szóval lesz mit csinálni...
(#) hatvanasjocó hozzászólása Szept 26, 2011 /

Régi rádiók restaurálásánál problémát okozhatnak a papír hidegítő és csatolókondenzátorok. Egyszerű ellenállásméréssel nem mindig mérhetünk átvezetést. Ez amiatt van, hogy nem a valós használati feszültségen mérünk. Ezért nem ellenállás méréssel hanem feszültségméréssel oldhatjuk fel ezt a problémát. A mellékelt rajzon látható összeállítással, ha bármilyen kicsi feszültséget is mutat a műszer akkor nyugodt szívvel dobjuk ki a kondenzátort, illetve a burkolatba modernebb és nagyobb feszültségű típus beépítésével korhű kinézetű de már jó kondenzátort nyerünk.
(#) Lázár Péter hozzászólása Szept 27, 2011 /

Csak egy Link estére. Kis nézegetni való ha még nem volt
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Köszönjük a válogatást! Ezekből a képekből (meg a régebbiekből) is látható, hogy a kezdeti időkben milyen változatos formákban, külalakban gyártották a készülékeket, mire kialakultak a ma klasszikusnak mondható rádiók. Persze a legrégebbiek a legszebbek, legalább is nekem. Megint tervezek egy egyenes rendszerű, régi kinézetű gépet építeni, valamilyen retró formában, már összeszedtem hozzá az agyagokat is, és sokat töröm a fejemet, hogy hogyan nézzen ki, (persze az egyszerű kivitelezhetőséget is szem előtt tartva) de úgy látom, mindegy is milyen a külalakja, valahol, valakik, abban a formában is építettek már rádiót. Ha beáll a rossz idő, és beszorulunk a lakásba neki is állok, csak legyen elég időm hozzá. Üdv.
(#) OFK hozzászólása Szept 28, 2011 /

Kis segítséget kérnék:
Mivel lehetne feljavítani - jobban átláthatóbbá tenni - egy beopálosodott plexi "skálaüveg"-et?
(#) Gafly válasza OFK hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Ha a skála is rajta van akkor nem tudom.
Egyébként állítólag fogkrém tökéletes plexit fényesíteni...
Tervezem kipróbálni, eddig még az igazat megvallva nem próbáltam.
(#) Janó bácsi válasza Gafly hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

A "beopálosodott" valószínű nem jó kifejezés. Ha a plexi a látható oldalán karcos, vagy koszos, lemattult, akkor ki kell polírozni. Erre legjobb a háztartási, vagy autós krómtisztító, de bármilyen krétapor alapú polírozó szer megfelel, pl. a fogrém is, csak kicsit össze kell keverni valamilyen krémes, zsíros anyaggal, hogy csiszolás közben ne száradjon ki olyan hamar. Ha a plexi anyagában, belsejében, "szálkásodott" ki, vagyis vegyileg bomlik, akkor tisztítás után melegítéssel lehet rajta segíteni, csak vigyázni kell, hogy ne égjen le róla a festék. Öreg, festetlen plexit már sikerült úgy rendbehoznom, hogy vizszintes síma lapon hőlégfúvóval (esetleg hajszárítóval) jól megmelegítettem, vigyázva nehogy meghajoljon, de festett anyagon még nem próbáltam. Üdv.
(#) gkari válasza OFK hozzászólására (») Szept 28, 2011 /

Ha az gyári skála"üveg", akkor szerintem inkább polisztirol, a felületi polírozást ugyanúgy kell, de a melegítéssel nagyon vigyázz, mert a sztirol nagyon gyorsan lágyul-akkor pedig annak annyi!
(#) OFK hozzászólása Szept 30, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, majd óvatosan fogok próbálkozni.
(Egyébként egy VEF 12-es skálájáról van nagyba - szó.)
(#) Gafly válasza OFK hozzászólására (») Szept 30, 2011 /

VEF12?
Az a nagy dobváltós
No majd holnap megnézem hogy van-e olyan ami donornak jó lehet, ha a Mama engedi.
Üdv,
(#) OFK válasza Gafly hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Igen, az a nagy dobváltós, de nem mindegy, hogy melyik! Sok változat van belőle. 12, 204-ből két féle, 206-ból két féle, aztán 207, 208 214, 216, no nem folytatom.
Nekem a 12-es skálája homályosodott el, egyébként most már a készülék többi része teljesen rendben lenne.
(#) Gafly válasza OFK hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Sajnos VEF206 van csak
(#) bmajor hozzászólása Okt 1, 2011 /

Hello!

Na * összeraktam véglegesre az orion tévét, meg körbefotóztam... Most következik valamilyen nagyfrekvenciás egység beépítése, hogy lehessen még fogni valamit vele, egy pár évig... Itt vannak a képek:Bővebben: Link
(#) horexx válasza Taki33 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Üdv
Regisztrálsz és klikk a My modell-I need this schematic-ra
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 2, 2011 / 1

Üdv mindenkinek. Nemrég Hatvanasjocó írt a régi vízfestékkel festett skálaüvegek tisztításáról gyufaszállal. Jelentem a módszer bevált!!! Annyival egészíteném ki, hogy találtam a régi kacatok között egy nyomósceruzát (valaha Penkalának hívtuk) és abba fogtam be, némi faragás után a gyufaszálakat, és ezzel tisztítottam meg az üveget. A módszernek az az előnye, hogy a gyufaszálat a ceruzából lassan ki lehet húzni, a végét mindíg rövidebbre vágva, és így kényelmesen lehet vele dolgozni. Persze így is nagy meló, de legalább sérülésmentesen lehet az üveget megmenteni. Jó barkácsolást. Janó bá"
(#) BZoli94 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok! Ez az isostat hálózati kapcsoló muzeálisnak számít? Behalt a Videoton RA 6363 S receiver-emben... Honnan tudnék ilyet szerezni? Nincs valakinek bontva? Köszi!

PA030037.JPG

(#) BarnaPili válasza BZoli94 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Ha csak nem kapcsol,akkor szét kell szedni,a rugólemezkék szoktak benne eltörni.Azt lehet bontani másik isostat kapcsolóból,ami nem ilyen kivitelű.
István
(#) BZoli94 válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Értem, köszönöm, még nem akarom szétszedni, előbb megkérdezem a boltban. De akkor így megoldom, ha meglehet. Gondolom nem egy nagy tétel, csak tudjak szerezni. Üdv
Következő: »»   174 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem