Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Nem tudom mi baja lehet az Altiumnak. Miért nem szimulálja le normálisan cimopata kapcsolásának működési elvét. Most rengett meg a bizalmam a programban.
A CD 4069 funkcióra ugyanaz, csak sokkal lassabb. A HC14 egy bemenetű, de hát attól még használható. Meg köthetsz elé egy opampot is. ( egy opampot is be lehet kötni úgy, hogy csak egy bemenete van használva... a másik GND)
Opamp ide nem jó, azok biztosan lassabbak, pontatlanabbak, mint a direkt komparátorok.
Megrajzoltam szimpla 12Vról ezt a fajta visszacsatolást, leszimuláltam, szépen működött is. Amióta átrajzoltam (nagyobb tápfesz,a komparátornak +/- táp) azóta nem működik a komparátor. Hiába csatolom vissza nem lesz alacsony a kimenete.
Egyszerűen nem tudom mi történt... Olyan mint ha a komparátor nem működne, pedig a pspice mappából való. Most a komparátornak GND-t kellene adnia a kimeneten de nem teszi. A 2 félhíd kimenetének különbségének pedig 60Vnak kellene lennie és csak 40V. Szimulációnál semmilyen hibát nem kapok. Mi lehet a baj?
A komparátor kimenete azért nem teljesen ugyan az mint a valóságban. (Mivel ez egy modell)
Egyébként a kimenetet a földre csatolja de maradhat feszültség rajta és nembiztos hogy lemegy nulláig. Tehát jobb ha módosítod és a 3-as lábat a -6V ra kötöd. Egyébként pedig használj különböző színű markereket. Nem is értem miért van 2 zöld mert alapban minden markerra más színt tesz. A 60V tápnak is próbálj meg nem ideális tápot csinálni, Ugyan így van minden más is. Pl: Source VDC beteszel egy soros ellenállást pl 0.1Ohm utána meg megpuffereled kondival.
Az az érdekes hogy a mérési eredményeknél, A "szkópon" sem tudom beállítani a különböző jelek színét. Csak szürke és zöld van. Ezt sem értem.
...vagy esetleg a kapcsolók ne 0-nál billenjenek, hanem a komparátor kimeneti maradékfeszültségét figyelembe véve valamivel feljebb. Vagy esetleg dióda a komparátor kimenetére!?
Megcsináltam amiket mondtál. Ugyan az van...
Most nem a kapcsolókkal van a gond. Nézd meg hogy van bekötve a komparátor bemenete és a kimeneten nem az van aminek lennie kellene.
Mindent letöröltem a kapcsolásról. Csak a komparátort hagytam meg és a tápját. Nem működik és feltettem a 2 színválasztékomat is. lehet újra kellene raknom, hátha megjavulna
Most már neked sem megy? Akkor a kapcsolás amit feltettél? Azt szedted valahonnan vagy szimuláltad? Hogy hogy neked sem megy? Nem értem... Pedig azon 319es van
Azt az összeállítást próbáltam amit csináltál.
LM319-el nem működött jól LM 311 el már ment. A PWM kapcsolást én szimuláltam.
Jó nekem ez megy simán. De azért különös, láthatod hogy nálam a komparátor (LM319) nem ment, pedig nem is volt semmiféle alkatrészkörnyezet amire rá lehetne fogni hogy nem jó.
Mint minden szimulátor néha ez is csinál hülyeseget.
Nem szimulátor, hanem a modell nem jó. Sajnos, a Multisimben is van néhány opamp, ami nem működik.
Újraraktam az orcad-et. Szimuláláskor ezt a hibaüzenetet kapom: **** INCLUDING SCHEMATIC1.net ****
* source UCD V_V1 0 -6V 6V R_R5 N02649 +6V 1K TC=0,0 V_V4 +6V 0 6V X_U1A -6V +6V +6V -6V N02649 -6V LM319 **** RESUMING q.cir **** .END ERROR -- Subcircuit LM319 used by X_U1A is undefined Miután hozzáadom a libek közül a nom.lib-et az után elindul a szimuláció. Csak ugyan olyan hibásan mint eddig vagyis a komparátor kimenetének negatívnak kellene lennie. Nem lehet esetleg hogy másik libet kellene hozzádani és akkor jó lenne? De ugyan ezt a hibát kaptam akkor is mikor logikai ic-ket akartam szimulálni tesztelésnél és akkor is hozáadtam a nom.libet és jó lett. A neten találtam egy angol fórumon a megoldást.
katt hogyan mondtad a beszélgetésünk elején hogy BD moduláció? Ezt is meg lehet így csinálni vagy felesleges?
Ha önrezgőre gondolsz, akkor is. Két félhíd kell hozzá, azonos paraméterekkel, az egyikre a másikhoz képest meg kell invertálni a hangfrekis bemenetet és valahol össze kell szinkronizálni a két félhidat. Praktikusan a komparátorok előtt.
Itt egy cikk róla.
Nem tudom mit csináltok az oldallal de írtam egy igen hosszú PM-et és nem küldte el. Most írhatom meg még1x
kb le tudnád nekem ezt rajzolni ha időd engedi? Számomra nem elég világos hogy most hogyan is néz ki egy ilyen megvalósítás. Elég csak tömbvátlatba és csak a hozzáadandó alkatrészek és hogy hova is kell kötni lenne a lényeges nekem.
Elnézésed kérem, de ez már nem publikus.
Egyébként, ha áttanulmányozod az előbbi patentet, akkor abból ki lehet találni.
Rendben. Köszönöm az eddigi segítségeteket
![]()
Újra itt
Látom azóta nagyon felpörgött a téma ![]() Megépítettem a negatív tápot előállító áramkört a komparátornak. Az áramkör letükrözi és invertálja a pozitív tápfeszültséget így, mindig szimmetrikus marad.Most fog jönni az erősítő panelja. Addig is egy pár kép: Üdv. Suncorgo
Kicsit lemaradtam a szimulátorprogramok mélyretörő elemzésében.
Most akkor nem tiszta, hogy te akkor önrezgő, szimpla tápfeszes telhes hidas cuccot akarsz, de akkro AD vagy BD modulációval? Az AD modulációra mellékelek egy kapcsolást, ami diyaudio fórumról származik, és Cro-Magnoic felhasználó rakta fel. Ez nagyon egyszerű, és remélem segít a bonyodalmak csökkentésében.
Nem gond. Közben itt katt és cimopata segítségével megoldottuk a felmerülő kérdéseimet. AD vagy BD még nem döntöttem el. Ha AD lesz akkor komparátor LM319 lesz, holtidő meg logikai kapukkal, FET meghajtó IR2110. Igen szimpla tápos lesz. Csak a komparátornak fog kelleni egy pár mA-es negatív táp. Egyenlőre itt járok. Köszi a kapcsolást. Ha már említetted a szimulátorokat akkor tapasztalataid alapján melyik a legjobb szerinted?
Én speciel Multisimt használok, azonben az egész áramkört nem, csak bizonyos részeket szoktam benne szimulálni.
Ahogy ezen a kapcsoláson látható, a komparátornak nem kell feltétlen negatív táp. Ez egy UcD erősítő, azért ilyen nagyon egyszerű.
Sziasztok!
Ha *** *Törölve ! A fórumon nem lehet hirdetni és üzletelni sem !
Jaja tudom hogy nem kell negatív táp. Viszont ha a visszacsatolást úgy osztom le hogy 60V tápfesz esetén 30Vra hogy ez legyen a virtuális föld, akkor ha megterhelem a 60V-ot (a tápját) akkor valamennyit esik a feszültség és ugye a fix ellenállásokkal beállított virtuális föld nem követi mert miért követné.
pl megterhelem 5A-ral már 60V helyett csak 50Vom van, akkor a virtuális földet már vinni kellene utánna 25V-ra de 30Von marad és asszimmetrikus a kimeneti szinusz. Szimulátorban persze más mert ott terhelés hatására nem esik a betápfesz, de azt is lehet szimulálni ha sorba kötünk a forrással egy pár mohmos ellenállást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |