Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1463 / 3998
(#) pucuka válasza pontaz hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Nem véletlenül olyan nyákot vettél, amin rajta van a fényérzékeny réteg?
(#) kezdö1998 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Köszi a segítséget, átnézem a dolgokat!
(#) pontaz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Az az igazság, hogy ez nekem is eszembe jutott a film után, de hülyeségnek tartottam, és inkább nem mondtam. Itt van, ezt a típust rendeltem: EP1P 75x100 NYÁK, FOTO, 1-old., EPOXID Nettó: 350 Ft Bruttó: 437.5 Ft Kosárba

.bár ha jobban belegondolok az a FOTO jelentheti ezt is. így már érthető lenne, hogy miért volt rajta az a kék nyavaja.

Ez biz az.

Ó * , most nézztem meg a megjegyzéseket. Itt van az is:
azt írja, hogy fényérzékeny bevonattal ellátva.
Mennyire veszélyes ez az anyag ha lekaparom mi lesz?

* Egy elég lesz, és egy linket adjál, ha 170 oldalas a leírás azt is bemásolnád ?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

[OFF] Nem jobb, az biztos..

Baj, az nem lesz, csak kár érte. Ezzel lehet igazi finomrajzolatú nyákot csinálni. Meg jó drága volt.

Ok. Köszi a segítséget!
(#) Juhicom hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy bluetooth-os kapcsolót amit telefonról lehet vezérelni. Egy szimpla lámpa kapcsolót szeretnék kiváltani! Teljesen kezdő vagyok ezért mindenféle segítség kapóra jönne!

Előre is köszi!
(#) Stefan válasza Juhicom hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Ha teljesen kezdő vagy, akkor szerintem meg se próbáld...
Kell hozzá amúgy egy BT modul, mikrovezérlő, C, Java programnyelvek ismerete.
(#) pucuka válasza Stefan hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

És még a mobilra is kell egy alkalmazást írni/vásárolni.
(#) Csupasz hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy megépítettem a mellékelt tápegységet, de nem működik.
Az RC4136 helyett LM324 került bele,átvariált lábkiosztással.
P4-P5 gyakorlatilag nem szabályoz, a kimeneten/BC182 bázis/ -0,6V mérhető.A TL431 után 5,8V-ot tudok mérni/szerintem kb. ennyi kell/,viszont P3 másik oldalán már -2V van.
Kérem, ha valaki ismeri a kapcsolást segítsen.
Előre is köszönöm
Üdv:
Csupasz
(#) chocob hozzászólása Okt 1, 2011 /

Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy usb kábelen egy kb. 5 centis szakasz ahol nincs meg a külső árnyékolás, csak a négy vezeték összeszedhet annyi zavart hogy egyáltalán ne működjön a kommunikáció?
(#) csabacsaba hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!
Tudom hogy van kereso meg minden de most az egyszer segitsetek.Valaki tude kb 2*50w erositot?Vagy hogy milyen ic-vel.
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Hello!
- Remélhetőleg e feszültségeket a táp pozitív kimeneti pontjához képest mérted, mert itt az a GND (közös) pont.
- A referencia feszültség a TL431-en egyébiránt 6,25V. Mert az R16-on a TL 2,5V feszültséget állít be, IR16=2,5V/1k=2,5mA áramot jelent. Az R15-ön ugyan ez az áram folyik át, tehát azon UR15=2,5mA*1,5V=3,75V. A kettő fesz összege a referencia. 2,5V+3,75V=6,25V.
Ha nincs meg: Nem ilyenek az ellenállás értékek, nincs megfelelő tápfesz C11 kondiban, kondi kapacitás szegény, vagy a referencia túl van terhelve.
- Az átalakítás remélhetőleg jó, de mérd meg a LM324 tápfeszét is 4-es lábon +5V, és 11-es lábon -5V.
- Ha ezek rendben lennének, mérj feszültségeket, elsősorban az LM324 lábain. (De a rajzot is ki kellet volna javítani, hogy követhető legyen..)
A kérdés, pedig valamelyik labortápos topikba való.
üdv! proli007
(#) csabacsaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Kosz..de esetleg olyant ami egy ic kiad 2*50w (ugy mint a tda1554 2*25W).elore is kosz
(#) pcroland válasza chocob hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Nem nagyon, de attól függ, hogy mit kötsz rá.
(#) blackdog hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!

Feszültségosztónál hogyan kell átrendezni az alapképletet, hogy R2 számolható legyen?
Tudom bagatel, de ma leblokkoltam.
(#) Juhicom válasza Stefan hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Hali
Köszi a biztató szavakat
A BT modul már megvan de a többivel nem igazán boldogulok, ha bármi más segítséged is van amin elindulhatok megköszönöm!
(#) blackdog hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok!

Közben legy még egy gondom is. Adott a következő kapcsolás:
Bővebben: Link
Teljesen egyszerű kapcsolás annyira, hogy nem bírom felfogni, hogy egy gombnyomása mitől lesz a kimenet magas/alacsony szinten.
Ez egy mezei NAND kapu. Én eddig úgy gondoltam az egyszerű kapukról, hogy a kimenet csak addig adja a megfelelő H/L szintet amíg a a bemeneten is adottak a szintek.
De ezen....
A bemenetek nem lógnak a levegőbe?
A gomb megnyomása után mi tartja a kimenetet pl. alacsony szinten?

Tudomásom szerint egy NAND kapu nem billenő kör és a logikája ez:
AB Q
00 1
01 1
10 1
11 0

Akkor most hogyan működik ez az egy nyomásos on/off kapcsolás?
(#) coder10 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok!

Elég komoly problémába ütköztem és mivel az elektronikában annyira nem vagyok otthon gondoltam segítséget kérek.

Adott egy Acer laptop. Nemrég vettem egy ATD SP268 aktív hangfalat mellé.
Semmi gondom nem volt, szólt szépen.
Ki kellett cserélnem a laptop töltőjét mert a régi kábele már 3 helyen megtört.

Azóta viszont a hangfal iszonyatosan búg, minél magasabb mélyhangkiemelést választok annál jobban.

További érdekesség hogy ha a külső dvd irót is hozzádugom a laptophoz (USB-n) a búgás abbamarad.

Valaki találkozott már ilyennel, vagy valami megoldás van erre?
(#) dawe69hun hozzászólása Okt 2, 2011 /

Helló már többször írtam, de nem kaptam választ.
Légyszives valaki szánjon meg fontos lenne .tehát:
tudom, hogy ez a kapcs. rajz nem jó, mit javítsak ki?mik a hibák? egy áramkör tervezésénél milyen számításokat kell elvégezni? kezdő vagyok ez az első rajzom. segííítsetek . Köszönöm

(#) blackdog válasza dawe69hun hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

[off]Ne haragudj, de ha tudod, hogy nem jó akkor tudod, hogy hol a hiba nem?
A másik kezdőként nem úgy kezdünk, hogy PIC.
És az alapok?
(#) dawe69hun hozzászólása Okt 2, 2011 /

a programozáshoz értek. elektronikával most kezdek az alapokat meg akarom tanulni feladatokkal. olvastam a kapcsolások menüpont alatt az alapokat, de ott nincsenek számítások...és hogy nemjó azért tudom mert van egy haverom aki aztmondta h nemjó, de többet ő sem tudott :S

Tehát segítségre lenne szükségem...
(#) yohnsee válasza coder10 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Hali!
Nézd meg, hogy a laptop adaptere a hálózathoz földelt vezetéken csatlakozik-e, illetve a külső író adaptere földelt vagy sem.
(#) dawe69hun válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

igen rgb effekt ...végülis megoldás a pwm , de itt nekem az a lényeg h gyakorolojam a dolgokat... meg megtanuljam...

pl. a digitális potit állítani, meg a picet erre megtanitani...
(#) coder10 válasza yohnsee hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Köszi a gyors reagálást.
Azt elfelejtettem írni hogy univerzális töltőről van szó, Mediatech MT6265.
Tovább bonyolítja a helyzetet hogy automatikus feszültség szabályzós.
Vagyis a cserélhető fejek miatt változik a feszültsége szerintem.

Én a földelésben nem találtam hibát
(#) gyuri86 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok.
A kérdésem a következő:
Kis teljesítményű villanymotor fordulatszámát tudom szabályozni egy feszültség szabályzóval, dimmer segítségével? A teljesítménye 200-300w körüli. Egy kenyérsütő villanymotorjáról van szó. A fordulatszámot 15-20/percre kellene redukálni.
(#) pontaz hozzászólása Okt 2, 2011 /

Hali! Van egy kis problémám. Találtam egy tök jó hőmérőkapcsolást, de fogalmam nincs róla, hogy azt az IC-t (UAA-170) hogyan válthatnám ki... Már ajánlottak egy pár IC-t, de nem tudom, hova kell bekötni a vezetékeket... Előre is köszi a segítséget! Itt a kapcsolás
(#) mate_x válasza pontaz hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Szerintem ez az IC kb ugyanaz lehet:
De elég drága, szerintem keress valami olcsóbbat. Üdv, mate_x
Következő: »»   1463 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem