Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Az a hangszóró teljes jósága. Általában a 0.3-0.4 közötti QTS -el rendelkező hangszórók jobban működnek bassreflex dobozban.
Értem, kösz most már ezt is tudom, Belinkelgetem azokat amiket találtam a teljes tesla részt átböngésztem és ezeket találtam:
mélyközép1 mélyközép2 mélyközép3 mélyközép4 mélyközép5 mélyközép6 magas1 magas2 És még annyit, hogy mnc és sal-t miért ne használjak?
Szia.
Miért nem választasz inkáb videoton hangaszórót? pl: Bővebben: Link Az mnc-vel és a sal-al csak annyi probléma van, hogy akár 50%-al eltérhetnek az adatlapon megadott értékektől
Még 1 kérdés. Hogyha esetleg találok egy jó hangszórót viszont az 6 ohm-os mondjuk, akkor lehet-e belőle 8 ohm-ot csinálni valahogy?
zenekari célra használható e a képen láthtó doboz?
Nem. Esetleg, ha sorba kötsz vele egy ellenállást, de iszonyat pazarlás lenne.
Átböngésztem a Vaterát is és találtam egy aranyos eladót és 1 magas-mély páros.Be is lenkelem és szerintem ez lesz az a koncepció amihez majd váltó végfok láda stb. stb. lesz csinálva és íme a linkek:
Mély Magas És egy cső is, ebből 2 darab:Cső Valamint feltérképezem a készletét és megnézem hátha van még nála valami érdekes.
Szia. Nem akarom rontani az eladó üzletét ,de nézd meg előbb itt is. Azt mélyhangszórót amit linkeltél inkább szubládába szokták tenni , sajnos nem lesz középtartományod ha azt választod.
Pl én már építettem TL dobozt ,ebből. Magasnak ilyent használtam. Már majdnem 1 éve dönget vele a kis keresztfiam , a szülők nagy-nagy megelégedésére.
Szia.
Tudnál mondani pár dolgot arral a dobozról? Esetleg valami kép ?
Képet majd késztek ,mert most hirtelen nem találok. De egy sima egyenes TL doboz. A belső cső átmérője a hangszóró felületével egyenlő , a hossza az kritikus ,legjobb először kikísérletezni , mielőtt tényleges doboznak állnál neki. Van valami képlet amivel a kezdeti hossz nagyjából kiszámolható, és azt kellene mérések közben beállítani. Azt viszont tudni kell , hogy a TL dobozok átvitele hullámos. Nem igazán lehet lineárisra elkészíteni.Az is fontos ,hogy ne legyen benne túl sok forduló. Ezt inkább fülre jó belőni. Persze azért az L-pad-ot, meg a zobelt mérni kell.
Váltónak egy 10µF olajpapír kondit kapott a magas . Fémdobozos orosz gyártmány. A mélyközép elött egy 1 uH tekercs van. Rendesen méreteztem hozzá ,L-pad-ot meg Zobelt és annyi.
Megnéztem ott is amit belinkeltél de nem találtam semmi jót.
De végül is arra jutottam hogy most lesz pénzem úgyhogy arra gondoltam, hogy legyen 2 hangfal egy mélyközép és egy magasból: MélyközépEhhez természetesen még kérek adatokat, magas. És 1 szubládát vagy esetleg 2 darabot és abba tenném azokat a hangszórókat amiket már korábban néztünkmély a szubba, és akkor ebből 4-et sztereóba tehát 2-2 sorosan így lesz 16ohm és ehhez oldalanként hidalt TDA7294-et ami állítólag +/- 43 V-al hajtásnál 16ohm-on 207 Wattot ad le és ez elég is lenne a 2X120 wattra oldalanként.Szerintem végül is ez egy elfogadható koncepció.
Sziasztok, olyan kérdésem lenne, nem tudja-e valaki ,hol lehet beszerezni olyasféle szivacsot,amivel ezek a hangfalak is borítva vannak?
(0.5-1cm vastag elég ritkás szivacs szerű műanyag) Esetleg más ötletes hangszórófedést is örömmel várok ami esztétikus, jól nézne ki.
Változott a terv mivel a sony wega 13cm-s 6-ohm-os, ezért inkább ez lesz benne:ez.És tényleg szeretnék kérni valamit amivel tudok hangváltót meg erősítőt készíteni.Előre is köszi. :whatever:
Hangváltó készítését megkönnyíti egy kis tudás, szóval attól, hogy bepötyögsz "megfelelő" értékeket egy kalkulátorba, felejtsd el azt ,hogy sikerélményed is legyen utána! Szerintem legjobb iromány subvoice oldalán található, ez teljes mértékben elég ahhoz, hogy összehozz egy jó hangváltót.
hangváltó készítés I. hangváltó készítés II. Erősítő építésére sok variáció létezik, az elektronikába feltételezem ,hogy többnyire otthon vagy,de ha eddig nem építettél erősítőt, érdemes egyszerűekkel kezdeni. Az oldalon van egy olyan cikk például, hogy kísérleti erősítők, Én például ezt megépítettem és hihetetlen tiszta hangja van. Ez van annyira egyszerű, hogy először beleess a buktatókba stb. végül tudsz tervezni köré védőáramköröket, előerősítőt, hangerőszabályzót stb..
Megvallom az őszintét, hogy elolvastam csak egy kissé kínai volt, és sok mindent nem értettem belőle.
Kérdéseidre szívesen válaszolunk ,segítünk ha tudunk ha már lesznek konkrétumok, de a hangváltókészítés egy nagyon összetett és bonyolult dolog, amit az a 2részes cikk röviden fogalmaz meg. Elsőkörben a hangszórók jó választásnak tűnnek -nem ismerem a márkát, de az adatok alapján egész jól válthatóak - . Az adatok megállapítására kellene TS-t mérni, ezután már lehet gondolkozni milyen hangváltó fog neked megfelelni közelítőleg.
Akkor megveszem ezeket amiket belinkeltem és utána mérni meg hasonlókat segítetek, mert nekem ez még egy kicsit magas. Persze van amit értek, de sok mindent nem.
Sziasztok.Azt szereném kérdezni, hogy egy 15cm-es hangszóró és a láda oldalfala között minimum mennyi helynek kell lennie.
Köszi a választ. Azt hiszem én maradok inkább a sima b-reflex doboznál. Szerinted érdemes használni a H2000 HA15-618-hangszóróját?
Üdv! Mélyet szeretnék cserélni egy Videoton DCR 2520 A - típusú hangfalpárba. Már most sem eredeti hangszórók voltak benne, MNC cd cone típusukkal voltak megtömve, amikor hozzájuk jutottam. Szeretném a mélyet kicserélni mert sajnos nagyon gyenge... Az lenne a kérdésem hogy milyet javasolnátok ? nem túl drágára gondoltam. (250mm) Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv! Maradj a vidinél. H 2000.
Na szóval össze foglalom, hogy mit szeretnék tudni.Hangszóró és a hangszóróra merőlegessen lévő oldallap között minimum mekkora helynek kell lennie? A másodig kérdésem, hogy érdemes-e H2000 15cm-es hangszórójából 2 utas hangládát építeni? És az utolsó. Számíttanak a hangláda oldal arányai ?
Köszönöm.
1. Van némi jelentősége de csak mérésekkel lehet kimutatni . Sokat segít ha az első függőleges éleket lekerekíted. A magast viszont jobb eltolni a szimmetria tengelyből valamelyik irányba. Már 1 cm is sokat jelent.
2. A 20 cm alatti hangszórókból nem reménytelen a 2 utas kivitel. 3. Már, hogyne számítanának. Van néhány ismertebb bevált arány. De egyedi mérethez nem árt ellenőrizni az egymással párhuzamos oldalak arányát. Erre régebben készítettem egy specc progit amivel ezt tudom ellenőrizni. Ha kell leellenőrzöm neked.
Itt látok 3 különböző fajtát ebben a méretben és 8ohmmal. Ezekből melyiket ajánlanád?
Köszönöm a válaszodat. Email-ben már elküldtem neked a tervet, de felteszem ide is. Le tudnád nekem ellenőrizni? A hangszóró Tannoy M1-es lessz. Esetleg nincs valami mérésed erről a hangsugárzóról?
Ide is válaszolok. Ezek az arányok nagyon jók ,és szerintem ez nem a véletlen műve.
sziasztok!
most hogy megvolt a szüret 1 kósza gondolat jutott eszembe. szerintetek hogy szólna 1 jó nagy fa hordó (200l) mint szubláda? csak kiváncsiságból... (esetleg valakinek tapasztalat? ) válaszokat köszi. üdv A shift gomból nem áll ki tű, nyugodtan használd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |