Fórum témák
» Több friss téma |
Egy csavar alá egy drótot illik kötni. Ha többet kell, akkor ha sínre pattintós a sorkapocs, áthidalózni kell. Ha sodrott a vezeték, akkor dupla érvéggel lehet 2 szálat kötni, mert az érvégtől egy drótnak számít.
Köszönöm szépen! Egyenlőre marad a két vezető, földelés nélkül, a földelés pontot nem kötöm be(kivéve, ha addig sikerül szert tennem 3 eres kábelre) Egyébként alapjában véve kettős szigetelésű fogyasztók lesznek bedugva(telefon töltő, sólámpa), de mindenképp akarok földelést is, mert egy fénycsöves lámpa lesz betéve, ami trafóról fog üzemelni(mivel 12V-os a lámpa) és a trafó háza földelve lesz.
sajnos ha a tabletemről írok, valami miatt nincsen nagy betű bizonyos oldalakon. mint ez is. és nem jövök rá miért. elnézést! ha gond, akkor többet nem szólok.
De hát itt például volt:Bővebben: Link
Ha nem tudod megoldani, nem harapják le érte a fejed, köbzoli is csak figyelmeztetett rá, mert sokan vannak akik lustaságból írnak helytelenül.
Műanyag házas trafó?
Szia!
Mint írtam, a saját felelősségedre azt kötsz amit akarsz! Az azonban biztos, hogy áramkört mindig a legrosszabbra alakítunk ki, azaz, én odatenném a földelő vezetőt is, ki tudja, mikor cserélsz rajta fogyasztót..... :bummafejbe:
Szia! Fém házas trafóm van. Műanyag házas trafót nem földelek, ennyi sütim még van...
Félreértettél szerintem. Földelve lesz, nem pedig a 0-ra rákötve! Hülye azért nem vagyok, hogy elmagyarázol valamit, és én annak hanyatt homlok ellenkezőjét csinálom! Oda is lesz téve a földelő vezető, sőt, be is lesz kötve a konnektorba! Főleg mivel írtam, hogy trafó is fog róla üzemelni!
Hát, pedig a trafó vasmagját földelni illik, ha leválasztó trafóról van szó!
Érintésvédelem megköveteli. Hacsak nem kettős szigetelés szabályai szerint készíted .
Idézet: „Sziasztok! Két kérdésem lenne hozzátok: első: mennyire szabályos, ha egy konnektorhoz csak két szál vezetéket viszek, és a földelést a 0-hoz kötöm hozzá??” Most akkor mi is van ?
Tegyük fel, hogy nem az a rosszindulat motiválta a hozzászólásomat, mint ami a tiédben a süsüsmileyt rajzoltatta veled.
Hanem a segítőkészség, hogy alkalmazz műanyagházas trafót...
Sziasztok!
Szerintem villanyszerelés téma, azért itt szeretnék választ kapni a következő kérdésre: Kaptam egy négyfőzőhelyes, beépíthető kerámialapot, sütő nélkül. A kerámialap nem érintőgombos, csak egy lapos csatlakozódugója van 13 érintkezővel. Szeretném ezt a kerámialapot így ahogy van, sütő nélkül, magában használni. A csatlakozódugóban lévő vezetékek felhasználásával, valamilyen "bolti" kapcsolóra történő átkötésével tudnám-e működtetni ezt a kerámialapot? Erre kérnék választ, ha lehet! Kösz!
Szia! Rendben, viszont mi meg egy modell számot kérnénk róla.
Szia!
A gyártmány és a típus: Miele KM 128 LIWS Üdv!
Majd ha lefényképeztem, küldök egy elrettentő példát. A lényeg:
Oszlopon (!!!) közvilágítási lámpához szerelt biztosító aljzat. Amihez ugye nem fér hozzá akárki. Sárgaréz tartó vas csavarokkal és bilinccsel (kinn az esőn, hóban...). A biztosítékon "lópatkó", 8-10 szál többeres huzal szálaiból (1-et szokás 6 A-re...). A szorítóbilincs alá egykor ~2,5-ös merev rézhuzalt fogattak. Erre tekerték rá a lámpához menő 1,5-ös alu vezetéket. Kinn a szabadban, esőben, hóban, hőtágulásban, elektrokorrózió....
Működik?
Bocsánat, akkor félre értettelek! :hide: Azt hittem, hogy poénból kérdezed, hogy műanyag házas trafó? Egyébként a két tekercs galvanikusan el van egymástól választva. Régi diavetítő trafója volt. És valamelyest adott a trafó.(nincs pénzem újat venni)
Az, hogy már megválaszolták a kérdéseimet!
Remélem hogy jó lesz.
Igen, ezt tudom. De én trafót, ha fém házas, akkor földelem. Lehet hogy érintés védelmileg nem kötelező bizonyos trafókat földelni, zavar szempontjából viszont számít a földelés ezt a saját csöves erősítőmön tapasztaltam meg, ami fa dobozban van, és a secunder oldalra, graetz híd után, a két puffer kondi közé betettem egy fénycső fojtót, és nagyrészt megszűnt a brumm. Földeltem a trafó házát, és még tovább csökkent a brumm szintje!
Hát a folytóval nem is a brummot csökkentetted, hanem az egyenirányított villany szűrésén segítettél. Az nem ugyanaz.
Szia!
Igen! A Sini-nél töménytelen mennyiségű gyári alkatrész van például ilyen kapcsolók is - de 6-7000Ft. Viszont egy konyhába érdemes szépet és biztonságosat felszerelni. Már csak választanod kell a brand márkákból, milyen legyen.
Tegnap volt időpontom egy családi ház villamos mérő bekötésére, a ház villamos rendszerét én készítettem. Az E-on szerelői, ahogy kell meg is jelentek. Az új mérőhelyet én alakítottam ki Hensel fogymérő hellyel ezzel nem is volt probléma.
A megjelent tisztelt szerelő úrak (csupa kisbetűvel, mert mást nem érdemelnek) az egyik felmászott az oszlopra a légvezetéket bekötni (ez volt az értelmes köztük, vele semmi bajom nem volt). A másik nekiállt az órát betenni az előkészített Hensel szekrénybe. Fogja a csavarbehajtót és megküldi vele a Hensel mérőszekrény felső csavarját! A másodiknál sikerült közbelépnem addigra a két felső rögzítő stiftet eltörte az i***ta, berakta a mérőt és a kisautomatákat. Természetesen nézi, miért nem tudja a fedelet visszarakni úgy, hogy a helyén maradjon. Ekkor fogta fel miért ordítottam rá az előbb. Ekkor elmentem a másikkal a régi mérőt leszerelni, reménykedtem benne, hogy az autójukban talán van ilyen a rögzítő. Persze nem volt. Mire visszamentem a fedelet az alsó két rögzítővel rögzítette, felülre meg a két oldalára a Hensel mérőkádnak behajtott egy-egy vaskosabb csavart a falba úgy hogy a pereme tessék-lássék módon a helyén tartotta a fedelet. Amikor visszaértem akkor éppen a plombálásra szolgáló felső piros rögzítőt próbálta valahogy a helyén marasztalni, mivel a korábbi akciója révén természetesen ez is eltört. Erre a következő megoldással állt elő: Oldalról a fedélbe behajtott egy csavart, ami a rögzítő stiftet a plombáló fedéllel együtt rögzítette volna. Türelemmel eddig bírtam, erre jeleztem ezt mégis hogyan gondolják? Végül is abban maradtunk, hogy tudok szerezni ilyen rögzítő stiftet és kicserélem, ők meg ideadták a plombát és zsinórt, hogy majd felrakom ha kicseréltem. Milyen munkát végezhettek ezek máshol is?
Mivel jobbat nem tudnak. :yes: Gondolod ha értenének valamihez az E-onnál dolgoznának minimálbéren?
Szia Zoli!
Köszi, igen nagy segítség a kapcsolási rajz. Ha lehetne, a 001-es rajzot el tudnád-e küldeni valamivel élesebb kivitelben. Ezen a mostanin az azonosítási számok nem olvashatók. Szeretném még a segítségedet kérni a rajz értelmezésében, mivel nem szakmám a villamosság. Én úgy veszem ki a rajzból, hogy az átlós, két kissebb fözőlap egyfokozatú, a másik két nagyobb kétfokozatú fűtésű. Úgy gondolom, hogy a főzőlapok jobboldalán lévő kapcsolók beépített, túlmelegedés elleni hőkapcsolók. A fölöttük lévő "gombóc" pedig a túlmelegéskor kigyulladó jelzőlámpa. Ezek a lámpák külön áramkörön kapják a feszültséget. Amit nem értek, az a hőkapcsolóknál lévő szaggatott vonalú átkötés. Mi ez valójában? Jól látom ezeket, vagy egészen másról van szó?
Szia!
Köszönöm a tippedet. Megnéztem a Sini honlapját, de cikkszám alapján, illetve fénykép nélkül nem tudok válsztani. Nem Bp-i vagyok, ezért személyesen sem tudok hozzájuk elmenni. Azért köszi! Üdv.
Nehogy azt hidd, hogy a DÉMÁSZ területén normálisabbak!
De mitől is fejlödnének?
Hát igen.
A mi mérőóránkat bekötő két srác 1 órás telefonos kurzus után tudta a hangfrekis vezérlőt és a vezérelt órát berakni. De volt pozitív tapasztalatom is ami egyben elszomorító: másik csapat, Elmű megbízásából jöttek plombálni, rövid beszélgetésünk alkalmával kiderült hogy alig van munkájuk ezért kényszerültek alvállalkozóként dolgozni. Itt jegyezném meg hogy akkor minek kell 5 évet várni egy szakmunkás bizonyítvány után hogy regisztrált villanyszerelő legyél?
A rajzból nem tudok jobbat küldeni mert nekem is ilyen a minősége.
Rendben. Már kitotóztam, meg kiméregettem a kapcsokat.
Lehetséges, hogy ennek a típusnak két platnija úgy működött, hogy vagy be volt kapcsolva, vagy sem? Semmi fokozatok? Illetve a két nagyobbiknál két fűtőszálat tudok ki-bekapcsolni, semmi egyéb szabályozás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |