Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   16 / 730
(#) Villám hozzászólása Júl 26, 2007 /

A farostlemezt hívják MDF lapnak? Arra gondolok, ami úgy néz ki, mintha faforgács lenne összenyomva.
(#) lamalas válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Nem az amire gondolsz. Itt sasold meg oket:
Natur faforgacs
MDF
(#) Villám válasza lamalas hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Hát ezek nemigen hasonlítanak Köszönöm a linket
(#) Peti_85 válasza Villám hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Nem az "OSB" lapra gondolsz? Amúgy az hasonló, mint az első képen az előző hsz-ben, csak durvább a fatörmelék!
Bővebben: Link
(#) Villám válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

lamalas tökéletes képeket linkelt, azokra gondoltam. A nem hasonlítanak-ot úgy értettem,hogy én rendesen félregondoltam, a farostlemez véletlenül se MDF lap.
(#) videokartyab hozzászólása Júl 29, 2007 /

Építettem egy háromutas bassreflex hangfalat kb ugy gyakorlás tapasztalat szempontjából.
De most már szeretnék valami komolyabbat építeni.
A doboz az egy TL (Transmission Line) hangdoboz típus lenne.Ebbe a dobozba várnék hangszóró típus ajánlatokat.És kérdésem az ,hogy mi a véleményetek a MONACOR,JBL,MAC AUDIO,ALLPINE,márkákról.

100_4476.JPG

(#) lamalas válasza videokartyab hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Szia!

Gratula szep lett a doboz. Mivel boritottad? Mivel es hogyan tervezdted a dobozt? Vagy csak saccra valasztottad meg pl. a doboz terfogatat, a reflexcso hosszat es atmerojet? Na es milyen hangvalto van benne? Illetve milyen hangszorok? Bocs a sok kerdesert, csak en is hangfalepitesben vagyok benne, ugyhogy erdekel a tema.

Hogy valaszoljak is vmit a TL-es kerdesedre: a TL dobozok nagyon kenyesek a megfelelo meretezesre es hangolasra. Altalaban azt szoktak mondani, hogy azok a hangszorok jok TL dobozokba amiknek az EBP parameteruk (azaz az fs/Qes hanyadosuk) kb. 40 vagy az alatti. De kivetelek mindig vannak. En azt javasolnam, hogy egy olyan TL dobozt epits magadnak ami kiprobalt es bevalt, igy nagyon sok kellemetlensegtol kimelheted meg magad. Viszonylag sok tervet lehet talalni a neten csak keresgelni kell. Az emlitett hangszorokrol nem tudok mit mondani, soha nem hasznaltam meg oket.

Ja meg 1 kerdes: TL-bol akarsz haromutast?
(#) videokartyab válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Sya hát akkor sorban válaszolok a kérdésekre.
A doboz borításával nem volt nagy gond nem furnélozva van.Láttam egy faanyagot ami belülről ocsmány faforgács lemez kivülről pedig szép és olyan mint a bútorlap.Lényegében 18mm félbútorlapból van.A doboz tervei részben megtalálhatóak a Somogyi hangfalépítőben biztosan ismered de ha nem itt van csak töltsd le(http://www.sal.hu/jsp/hangfalepito.jsp) ez a hangfal a 22 oldalt van.Egy kicsit változtattam rajta mert igy ez nagyon ratyi.Reflexcső hossza és helye, közép és magas helye.És az a ferde leválasztó más helyre került. A hangszórók 160/130 terhelhetőségnél vannak.Ezek kevlár hangszórók.
A hangja elfogadható az árához képest ami kivetni valót talál talán a közép.Mert néhány akusztikus tesztben nem volt olyan szép hagja.Mint egy másik ládámnak.Amire nagyon sokat költöttem az a hangcsillapító anyag volt.Először összeraktam és olyan dobozhangja volt azthittem hogy kidobom a picsába,
de aztán egy kicsit több és nagyobb odafigyeléssel raktam bele több hangcsillapítót és lám szép kiegyensúlyozott hangja lett.Ahoz képest hogy mono azt kell mondjam nem olyan rossz hiába Somogyiból van.De ha tehetném inkább rászánok még 20000-30000Ft és valami jobb hangszórót rakok bele.
Nekem ez igy kpban 29500Ft ből jött ki.
Ja igen a TL ből háromutast szeretnék csinálni.Terveztem már másik hangdobozt is csak nem építettem meg mert nem volt Cash.Ha gondolod küldök neked egy ajándékot és akkor nem lessz gondod a tervezéssel.

(#) orizon válasza videokartyab hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Ha választani lehet akkor a Monacor cuccaiból válassz.Ezeket itthon is lehet kapni. Az alpine+a macaudio inkább autósugárzókat gyárt .. A monacor speciel direkt gyárt TL rendszerbe való sugárzókat mint pl: SP300,- SP215,-SP95 ,-SP90, - SP150 , csak egy pár a palettájából.
(#) videokartyab válasza orizon hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Hello
Nekem is bejön a monacor de te hallottad is már ezeket a hangszórókat élőben saját füleddel.Mert én nem és ezért nem mondok róla véleményt.Ha igen akkor mi a vélemyényed erről a márkáról.
(#) lamalas válasza videokartyab hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Hat sztem nem volt szerencses atvarialni a hangszorok helyet illetve reflexcso hosszat es helyet sem :no: Nem veletlenul raktak oda a terven ahova raktak illetve a reflex csovet is az adott terfogathoz mereteztek. A reflexcsovet pl. kifejezetten elonytelen annyira kozel rakni a doboz aljahoz mint ahogy raktad. Altalaban azt szoktak ajanlani, hogy a reflexcso legyen a szomszedos oldalaktol legalabb akkora tavolsagra mint amekkora a cso atmeroje. Amugy hogy-hogy csak 1db keszult belole? Nekem nagyon draganak tunik ez a 29500Ft ... en ugyan csak ketutasat csinalok, de nekem kb. 16eFt-ban van a ket doboz, igaz meg nincs bevonva semmivel sem.

Meg vmi: csillapito anyagot marha olcson lehet beszerezni: muszalas paplantoltonek hivjak. A celra tokeletesen megfelel es tenyleg olcso!
(#) Villám hozzászólása Júl 29, 2007 /

Régi hangfalat nézegetek... Van benne vmi nem is tudom minek nevezzem, vmi szőrök, ez jól csillapít vagy hajítsam ki és rakjak bele vmi nemtom mit, pl szivacsot?szőrcsomó
(#) lamalas válasza Villám hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Ne hajitsd ki, jo az csillapitasnak.
(#) videokartyab válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

A változtatásokat nem egyedül agyaltam ki több évfolyamtársam épített már somogyival ládát és velűk eggyütt tesztelgettük a helyét a reflexcsőnek.Igy került alulra mert igy sokkal több utat tesz meg a levegő és sokkal mélyebb lett a hang. A változtatásokat a tanárommal együtt számoltuk aki nem hiszem hogy hülyeséget állítana.Arra jukadtunk ki hogy a mélynek felesleges akkora hely akkor sem nagyobb a hatásfoka.És ez megoldható csillapító anyaggal is.Nem tudom hogyan tudod kihozni 16000Ft ből a két ládát őszintén kiváncsi lennék azokra a ládákra.Na meg hát ,hogy milyen hangszórókat raksz bele és mekkora a terhelhetősége.Nem tudom ,hogy a műszálas paplantöltő milyen csillapító anyag de én azt hallottam hogy a műszálas cuccokat nem igazán jó csillapító anyagnak használni mert hosszabb használat után statikusan feltöltődik és odavonza magát a hangszóróhoz.És ott mindenféle kalamalykát csinál.De azért ez nem biztos mer sokféle müszálas anyag létezik.Bocsi ez a láda nem került 29500-ba ezer bocs csak azért irtam ennyit mer mire mindent megvettem kb ennyinél jártam ebbe beleértem hogy még maradt nagyon sok faanyag ragasztó csavar mindenből nagyobb kiszerelést vettem.De a láda kb 24-be benne volt.
(#) lamalas válasza videokartyab hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

A honlapomon megsasolhatod a keszulo dobozokat. Meg nincsenek kesz, most folynak a meresek/valtokeszites stb. Nem nagyok a dobozok, mert csak otthoni zenehallgatasra keszultek (22liter netto terfogat). Ja es H2000-es hangszorok vannak benne, sztem ar/ertek aranyban nagyon jo a kategoriajaban. En egyebkent nem arra utazok, hogy minel nagyobb legyen a terhelhetosege mert ahogy emlitettem csak otthoni zenehallgatasra keszultek, felesleges a tobb 100W-os marketing teljesitmeny.... 16eFt-bol pedig ugy lehet kijonni, hogy a 4 hangszoro kicsivel tobb mint 10eFt volt a faanyag csavarokkal, stb. pedig 5-6eFt. A boritas plusz koltseg lesz, de varhatoan nem sok a dobozok eddigi arahoz kepest, hacsak nem aranyboritast teszek ra
(#) nagyi hozzászólása Júl 30, 2007 /

hellósztok egy pro audio 700Watts 4ohm - os
hangfalat akarok befedni légyszi ha valaki tudna segíteni azt megköszöném. :szomoru1:
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Nekem 2db 2utas hangfal kijött 27Eből pedig a mély 25centis mnc és nemszól kicsit az biztos :yes:
(#) videokartyab válasza Gery hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Nem az a cél egy hangfal építésénél hogy minnél olcsóbb hangszórókat építsünk bele hanem az ,hogy minőségileg és akusztikailag a lehető legjobb hangzást érjük el.Nem azt mondom ,hogy minden pénzünket ebbe öljük bele.
Pl:Igy jártam én is=építettem egy mnc ládát anno valamikor azt hittem hogy ez nagyon jól sikerült de mikor meghallottam a nagybátyám ujjonnan épített ládáját földbe gyökereztem.Igaz egy 20-assal többe került de a hangja csodaszép igaz kár már olyan hangszórókat nem lehet kapni amiből építette de vannak hasonló típusok is.Én okultam ebből és inkább több pénzt szánok ezekre a dolgokra hogy ne csak összedobjak valamit aztán szóljon mint az állat.A mostani somogyi láda ne legyen példa erre mert azt megrendelésre készítettem eredetileg 1 készült volna csak de kettő lett mert a somogyi elktroniknál 1 et fizet kettőt kap akció volt és igy inkább összedobtam egyet magamnak is nem csak a megrendelőnek.
...Ha nagyon akarnék én is tudnék építeni 10-20.000Ft körüli hangfalat...de nem ez a célom
(#) lamalas válasza videokartyab hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Nalam sem az volt a cel, hogy minel olcsobb legyen hanem a minoseg a fontos (amellett hogy nem szerettem volna egybol 50-100eFt-ot kolteni a hangszorokra), epp ezert valasztottam H2000-es hangszorokat es nem SAL-t
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Jah meg amúgyis mnc=sal ugyanaz a kategória!!! :yes:
A minőség (amenyi kell) abban ezis megvan de gondolom te (is) PC ről járatod nem? Mert ha igen akkor ott nem beszélhetünk minőségröl Ha meg nem akkor nemszóltam
(#) videokartyab válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Na de mostmár várom az ajánlatokat hangszóró márkákról tapasztalatokat.De ha lehet olyan irjon aki már hallotta élőben azt a típust.Vagy már használta-épített belőle ládát.
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

CD jatszo es bakelit lemezjatszo a musorforras.

videokartyab-nek: en kezdonek tartom magam hangfal epitesben, de korantsem meggondolatlannak. Eleg sokat filoztam azon, hogy milyen hangszorokbol epitkezzek, hisz nem akartam nagyot bukni anyagilag ha elsore nem sikerul vmi jol a cucc. Epp ezert keresgeltem az olcsobb lehetosegek kozul. Sajnos a SAL-rol sok rosszat hallottam/olvastam es egy hangszorojukkal kapcsolatban rossz tapasztalataim is vannak. Ezek a rosszak reszben a hangminosegre reszben a megbizhatatlan gyari parameterekre vonatkoznak. Ez utobbiak elengedhetetlenek egy megfelelo hangfal tervezesehez. Nalam az volt az elso szempont, hogy a gyari parameterek alapjan tervezzek dobozt, mert nincs megfelelo muszerezettsegem, hogy hangszoro parametereket merjek. Igy sajnos sem a SAL sem az MNC nem rughatott labdaba, maradt a H2000 es a TVM. Vegulis az elerhetobb termektamogatas miatt maradt a H2000. Eddig nem bantam meg. Seas, Scan-Speak es tarsaik egyelore nem johetnek szoba ... tul dragak ahhoz, hogy csak kedvtelesbol ilyen-olyan hangfalakat epitgessek probakepp. Van meg millio + 1 marka a piacon, az ember megoregedne mire vegigprobalna az egesz kinalatot. Ha lesz idom, energiam es penzem, akkor meg ki szeretnek probalni mas cegek mas hangszoroit is kulonbozo doboz konstrukciokban.
(#) jago válasza nagyi hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Húzz rá egy tábla hullámpalát Nagyi!Bocs...
(#) Villám hozzászólása Júl 30, 2007 /

Most kárpitoztam be egy dobozt padlószőnyeggel, de rojtolózik össze-vissza Gondoltam öngyújtóval megmelegítem a szélét, hogy megkeményedjen, erre kigyulladt (Más keményítésére nem alkalmas :hehe: )
(#) Gery válasza lamalas hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

JAh az előző hszemet videokartyab nak írtam nah mind1...
Amúgy ezt honnan gondolod hogy nemjók SALéknál a megadott paraméterek. Mert az tény és való hogy a teljesítményét jobb esetben 2ővel vagy 3al kell osztani de a többi adat csak jó....Márcsak azért mert én akarok egy SAL méllyládát építen csak elne rémissz töle... mert persze a gyári doboztol egy kicsit eltérőt tervezgetek
(#) lamalas válasza Gery hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Idézet:
„...de a többi adat csak jó”

Nem tudom, de en azert nem biztam a gyari adatokban, mert tobb helyen is lehetett olvasni a pontatlansagukrol, illetve egy jo ismerosom - aki hangdoboz epitesben "utazik" - emlitette nekem, hogy sajnos nagyon nagy a szorasuk a SAL hangszoroknak a parametereik alapjan, ugyanis o megmeri mindig a hangszorok parametereit bejaratas elott es utan is es ez volt a tapasztalata. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen hasznalhatatlanok ezek a hangszorok, hanem azt, hogy mielott tervez az ember azelott meg kell merni a megvasarolt hangszorok parametereit es a mert adatokbol erdemes a dobozt tervezni. Nekem a H2000 eseteben nem volt ilyen rossz tapasztalatom, a megrendelt hangszorok parameterei csak nagyon kicsit tertek el a gyari adatoktol, es a 2 hangszoro egymashoz kepest annyira egyezett, hogy akar meresi hibanak is tekintheto az a pici kulonbseg koztuk amit merni lehetett.
A masik ami nem tetszik (foleg az MNC-nel) hogy keves adatot adnak meg hozzajuk. Ebbol a szempontbol a SAL meg jobb, de pl. hol van az Xmax adat? ... engem ez is erdekelne foleg akkor ha hazimozihoz epitenek sub ladat, vagy amugy csak siman nagyobb teljesitmenyu alkalmazashoz kell melyhangszorot valasztani. Szemelyesen nekem eddig csak egy rossz tapasztalatom van SAL-al, meghozza egy titan dommal ... egyszeruen borzalmas hangja van egy ocska, regi meggyotort videoton muanyag membranos dom is siman leszolta! Na mind1, nem akarok senkit elremiszteni a SAL-tol, sztem biztos lehet veluk jo dobozokat epiteni, csak nekem nem volt elso korben bizalmam hozzajuk.
(#) videokartyab válasza Gery hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

Sztem ez egy kicsit máshogy van gery.
Terhelhetőség szempontjából nincsen gond a SAL-al van egy 2x120W 8ohm erősítőm ezzel halgatom a zenét és az tutira leadja a 100 feletti értéket.Rákötöttem a SAL-t és birta semmi gond nem volt vele még ha teljesen feltekertem a hangerőt is de hát ki halgatja több mint száz watton a zenét nagy hang az már.
Az előbbiekben van valami igazság az adatokkal kapcsolatban hiszen némelyik (SRP SR SVB) sorozat igen csak rossz dolgokat mutatott fel pl:SRP 2530 reflexcső hangolás közben leégett mert gyári hibás volt.
A PA sorozat nagyobb telj-tanácsként mondom mert én már végig próbáltam az egész palettát, az SPA-SBX-SA sorozatok hangszórói nem olyan rosszak a többihez képest.
(#) nagyi válasza jago hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

szóval akor ne csináljak semit (jago)
(#) zsoltee0001 válasza nagyi hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

ezt nem igazán értem.... a hangfal megvan? mit értessz azon, hogy befedni?
(#) nagyi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 31, 2007 /

hát fába be teni csak nem tudom hogy hány literesnek kel lenie a fának.
Következő: »»   16 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem