Fórum témák
» Több friss téma |
Első sorban a trafó méretei lényegesek. Támpont lehet a szekunder oldali huzal vastagság. H a ezt meg adod következtetni lehet a levehető teljesítményre.
CB -nek felesleges a stabil táp. Autóba építve sem kap stabil tápot, 11 és 15 V között biztosan üzemképes.
Sziasztok! Én azt tapasztaltam, ha nem stabil a tápegység vagy nem elég szűrt akkor sok bosszadalmat okoz. Volt, hogy vékony huzallal tekertem a trafót vagy épp a fő áram vezetékek voltak vékonyak vagy a vezetéken lévő biztosíték foglalat rugója kis felületen érintkezett, nos ezek miatt igen leesett a feszültség s így bugyogott a rádió adáskor. Ha nem volt elegendő puffer kondenzátor akkor be brummosodott, ha nem volt elég szűrés (hidegítő kondik fojtó tekercsek ...) akkor különböző gerjedések nagy frekis visszaütések vírnyogások voltak ami a stabilizátorra is vissza hatottak. Tehát szerintem stabil kell, hogy legyen a tápegység.
Szia Manó ! A TL071 ugye egy stabilizátor IC vezérlő bemenetére csatlakozik? Azt hiszem az LM338K 5Amperes szabályozható Táp IC adatlapján is van ilyen példakapcsolás. A múltkorában passzióból építettem egy ilyen egyszerű de stabil 5 Amper és 1,2V....25V-ig szabályozható hobbi Tápegységet. Ha ezt fix 13,8 Volt körülire építjük akkor meg van oldva egy igen egyszerű CB rádió táp.
Igazad van Köbzoli. végül is ez a lényeg.
Szia Valve! Nem akarok okoskodni, csak én is elszenvedtem a küvetkezőket: a tápod fotóján és rajzán látható, hogy pl. a puffer kondi csak 24V-os tehát elég csúcson jár ha 35 Voltos lenne minimum akkor lazábban viselné a feszültséget, az egyenirányító híd és a Stabi IC melletti 100nF hidegítő kondik ne stiroflex (tekercselt ) hanem kerámia tárcsa legyen, vagy a meglévőkkel párhuzamosan egy-egy 1nF tácsa kondit. ennek kisebb a felülete kevésbé RF zavar érzékeny főleg rossz swr esetén szór bele a nagy freki. És még, hogy tovább precízkedjek jó szolgálatot tesz ha a kimeneti csatlakozók el vannak a háztól szigetelve és egy-egy kb. 10menetes ferritmagos fojtó tekercs van velük sorba iktatva.
Szia
A (v1.2) verziónak nem tudnád elküldeni a kapcsolási és beültetési rajzát ? Bárhogy keresem valahogy nem találom . Előre is köszönöm
Szia Tomi!
Először is Kellemes Ünnepeket! Meg oldódott-e már a CB táp problémád?
Szia picitomi! Nos a múltkor írtunk minden féle elmélkedést csak konkrétumot nem. Kérdezted, hogy ki bírja-e azt a 16,5V-ot a kis CB-d. Sok CB és egyéb rádió gyári ajánlásában 10-12V-tól max 15V-ot láttam megadva .Tehát az a 16,5V max. csúcson járatásnak tekinthető. Főleg ha bele barmolt tápegységről van szó tedd össze a kezed ha esetleg eddig bírta a készüléked! Van-e leágazás a trafó szekunder tekercsén, hogy esetleg kisebb puffer fesz. legyen? Bár a túl alacsony puffer sem jó mert nincs miből leszabályozni. Milyen stabilizátor van benne? Mert gondolom valami csak van. ..
Hány voltot mérsz a BD249 Bázisán? Amúgy a BDX33 Darlington a BD meg csak mezei NPN .. Nem melegszik-e valami?
További kérdés: mennyi feszültséget mérsz a stabi IC bemenetén, vagy az nincs-e fordítva beforrasztva? Az áteresztő tranzisztorok Emitter összekötő és a kimenetre menő vezető is olyan vastag legyen mint a Kollektorokra menő! Ha nem megoldható akkor tapaszd be ónnal!
Üdv!
Időközben megoldódott fordítva volt a stab beforrasztva már most tökéletes, a Bd nem melegszik még terhelés alatt sem a stab is csak normál üzemi hőfok, BDX-et nem kaptam ezért lett a sima BD249, így is működik tökéletesen, terheletlenül 14,7V terhelten 13,8V, Stalker IX-el és Jaws Mark MK2-vel tesztelve, köszönöm a segítséget.
Na akkor szuper, hogy megoldódott a tápegység gond.
Ha meg segíthettünk is az külön öröm. Jó rádiózást!
Üdv , kaptam egy trafót aminek a SEC tekercse 11.6 V 1.65 A , tetem rá egyenirányítót , 2 nagyobb puffekondit / 2* 50 V 6800 µF / és 3 kisebet ami 25 V és 3300 µF körül vannak . 2 db vasmag tekercset raktam rá / azt mondták zavarszűrésnek jó /. A rádió kikapcsolt állapotba mérve 16.78 V , bekapcsolt állapotba 14.50 V , kikapcsolt állapotba 6.25 A . Kezdetlegesen építettem , csak hogy kipróbáljam. A rádió halkan üzemel , kb 12 Kmről szoltak vissza hogy tiszta de közelebb lévő kolega azt mondta bugyborékol. AM-re kapcsolva mikor nyomom a mike-ot akkor elhalványul kicsit a világítása és lemegy 8.65 V-ra. Lehet-e ebből a cuccokból kiegészítve építeni egy kisebb tápot a rádiónak ? Vagy szerezzek egy Toroidot és abból ? Itt egy kép , kezdetlegesen csináltam meg , majd javítok rajta / vastagabb kábel , elrendezem/. Kezdő vagyok a témába , de annál lelkesebb, várom a tanácsokat.
A tápegységednek nagyobb teljesítmény leadására kell képesnek lennie, mint amit a rádiód felvesz. A nagyobb teljesítmény leadására képes tápegységnek a belső ellenállása is kisebb.
Az a jelenség, hogy nagy a különbség az üresjárati, és a terhelt kimenő feszültség között, azt jelenti, hogy a tápegységed belső ellenállása túl nagy, a terhelő áram hatására túl sok feszültség esik a belső ellenálláson. Magyarán, a tápegységed túl gyenge, nem képes ellátni a CB -t megfelelő árammal, ami különösen adáskor jelentkezik. Ha olyan adásmódot használsz, ahol az adóteljesítmény függ a modulációtól (AM) akkor bugyogni fog, mert az adóteljesítmény növekedését a táp feszültség csökkenése korlátozza. A képről is látszik, hogy kicsi az a trafó, legalább 80 - 100 W -os kell egy 4 W -os adó gond nélküli üzemeltetéséhez. A másik gond, hogy nemigen látok benne nagyfrekis szűrésre való kerámia kondenzátorokat. Azok a toroid magok, pedig teljesen feleslegesek, 50 Hz -en semmit sem érnek, csak a tápegység belső ellenállását növelik. Inkább van szükség a puffer kondenzátorokkal párhuzamos 100 - 470 nF kerámia kondenzátorra.
Értem , akkor megpróbálok szerezni nagyobb trafót.
Szabályozható változatod nincs ehhez a kapcsoláshoz?
Ez, egy adó-vevő tápegysége. Ott nem szükséges a fesz. szabályzás, ha mégis, akkor labortápnak hívják.
Elvileg szabályozni is lehetne, ha a 7805 -öt szabályozhatóvá tennéd, de akkor minden elemet újra kellene számolni. Az áteresztő tranzisztorokon a disszipáció is megnőne, ha csökkented a kimeneti feszültséget, a több áteresztő tranzosztor nagyobb vezérlő áramot igényel, stb.
Szóval egyszerűbb ha egy újat, mert ebben áramkorlátozás, védelem sincs, ami egy tekergetős tápnál létkérdés.
Jaj!
Nagy toroid, 10A-t tudó graetz, nagy kondi, 13,5V üresjárati feszültség. Ha ejti a feszt terhelésre, bugyogni fog SSB-n.
Sziasztok!
Megépíteném ezt a tápegységet, de kiegészíteném egy belső shunt-ös analóg ampermérővel. Melyik ágba lenne érdemes tenni, vagy mindegy?
Én a pozitiv ágba tenném.
Ez meg hihető és megfontolandó, de szerintem nem ez az üdvözitő: Idézet: „Gyakorlati megfigyelések alapján, a tápegység nagyfrekvencíás szemponból L200 ic-vel lett felépítve. Pl. 7812, LM324 -el felépített tápegység, nagyfrekvenciás térerő hatására a tápfeszültség felszaladhat, amely a tápegységre kötött rádíókészülék problémás müködéséhez, meghibásodásához vezethet.”
Oké,köszi.
Idézet: „Ez meg hihető és megfontolandó, de szerintem nem ez az üdvözitő” Ezt konkrétan hogy érted? Más. 14v-os zenerem nincs, ezt elvileg egy 7,5 és 6,8 voltosból össze rakhatom,igaz? Idézet: „Ezt konkrétan hogy érted?” Én egészen pontosan arra gondoltam, hogy mondjuk egy 7812 talpa alá teszel LED-et, akkor a bekapcsolás jelzés is meg van oldva. Az viszont tényleg tapasztalat, hogy nagyfrekvenciás erőtér meg tudja nyitni a félvezető átmeneteket. De hogy ettől miért mondjuk az L200 lenne védett, azt kérdezd meg a szerzőtől. Ha minden van a fiókban, akkor hajrá (szűrés és árnyékolás akkor sem árt), ha most veszed hozzá az alkatrészeket, akkor próba (legyen akkora CB rádiód, ami a közelben szétcsesz minden elektronikát ). A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
Nem nekem lesz, az öcsém kért meg hogy rakjak össze neki egyet. Még a rajzot is ő adta. Én csak után építek. Engem a CB rádiózás annyira érdekel kb mint vizilovat az űrséta
Azt ajánlom, hogy tegyél a kimenetre egy dupla LC szűrőt: mindkét ágba 1-1 db 6-8 mm átmérőjű ferrit hengert vagy hernyót, 0.6-0.7 mm-es CuZ huzallal, előttük-utánuk pár µF kondit és nagyban megfogja az RF-et befelé ( visszafelé ).
10-100n kerámia kondik bázisokra , IC ki/bemeneti pontjai köré és a test/földre.
Azok is jól hidegítik a nagyfrekis jeleket az alkatrészek között. Minél rövidebb lábbal a meleg pontokra, a test fele menő lehet hosszabb. Greazt híd diódával szintén párhuzamosan 10-100n kerámia kondik. ilyen lehetne az RF fojto kimenet/bemenet oldalon A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |