Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkine, van egy régi asszem 98-as crt monitorom és szegény képe már olyan sötét hogy egyes programokat és játékokat nem lehet látni. Mit lehet csinálni vele? Előre is köszönöm.
Venni újat
Sajnos a mai gyártók nem épp 10 évre tervezik a termékeiket, köszönhető a fogyasztói társadalom beálítódásának. Jó ha a mai elektronikai termékek zöme fele ennyi időt kibír... Ha szétkapod találsz a monitorban potmétereket, ezekkel lehet többek közt a fényerőt, kontrasztot állítani...
valszeg oda van a képcső.... vegyél új monitort
Régen amikor még iszonyú drágák voltak a színes monitorok, apukám szerzett valahonnan egyett használtan, de elég rossz volt néha a képe, ezért mindig kilógott az oldalából egy csavarhózó amivel egy potit tekergetett.
Egy öreg néninél ugyanez volt a panasz a TV-re,pedig mindig törölgette a képcsövet nedves ronggyal: legalább két tized mm vastag réteg volt rajta...
Nálad valszeg nem ez a helyzet. Ha lekapod a hátát, a sorkimenőn találsz két szigetelt potit, az alsón (lámpással) SCREEN felirat olvasható. Ez a képcső G2 feszt állítja, tekerj rajta egy kicsit, életre fog kelni az öreg képcső. Addig állíthatod, míg a visszafutási csíkok meg nem jelennek, ez már a képcső életének vége felé van, ha kevesebbnél is jó lesz a fényerő, akkor nyertél.
Nekem is a tv-nél ez volt a gond. Egy kis poti tekerés és már jó is a tv. :zavart1:
igen tekerj rá a nagyfesz trafóra egy kicsit és már meg is van +1-2 év de többet ne várj mert elfogy majd a képcső.
Kössz a válaszokat, ma mé szétkjapom a monitort és megnézem. Írok ha sikerült! AMúgyé n is gondoltam az új monitorra, de ha netán meglehet nmenteni akkor jó lessz ez még egy két évig.
Még amit tudok javasolni: régi TV-szerelő trükk a képcsőregenerálás.
Lényege,hogy a katód és az egyes rács közé 6..800V-os váltófeszt pöccintenek pár pillanatra,miáltal a katódbevonat emisszióképtelen rétege leválik-frissül. A megoldás némi gyakorlatot és bátorságot igényel,de az eredmény kárpótolhat. Van,hogy sikertelen a dolog,ilyenkor GOTO kuka END VERIFY másik(új)képcső. Volt olyan esetem,hogy csak denszesszel le kellett mosni a sokéves cigilerakodást...képcsőjavítás címén
Talán segit a képcső túlfűtése; ezt régen csengőreduktorral ,vagy a sorkimenőre tett pármenetes tekercsel oldották meg. Szerintem csak fókuszt kell állítani.
Az az igazság, hogy annyira nem vagyák jártas a monitorszerelésben, de én is hallottam valami ilyesmiről hogy csak felkéne fűteni. Ebben kaphatnák egy kis segítséget, hogy pontosan hogy és mint kell csinálni. Jah meg hogy hogy lehet fókuszt állítani.?
Fókuszt is a sorkimenőn lévő potival lehet állítani. De itt nem ez a gond. Fókuszt akkor kell állítani ha nem elég éles a kép (tehát életlen, homályos). Neked a Screen feliratú potit kel tekerni. De ilyenkor kifakulhat a kép, ez van sokat nem lehet tenni vele (katód regenerálás vagy felfűtés, egyik sem hoz túl tartós eredményt)
Hát, ami azt illeti, úgy volt hogy szétszede a monitort, de olyanb ideges lettem hogy félbehagytam, mert egyszerűen nem tudtam levarázsolni a hátulját. Mindent csináltam vele de úgy összerakták hogy nem lehet szétszedni. Szóval, lehet hogy mopnitorszerelő lessz a vége. De mégegyszer megpróbálom majd ha lenyugottam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |