Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1472 / 3998
(#) sastas01 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Igen, ez tényleg diódának néz ki( kis vonás az első kép felőlünk eső részén) a "C" betűről viszont nem tudok semmit mondani neked sajna.
Scannered nincs véletlenül? Azzal (szerintem) élesebb képet lehetne csinálni
(#) morzsa15 hozzászólása Okt 12, 2011 /

Sziasztok!
BD243-al lehet ütemre villogót csinálni?
(#) Mybuster válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szia Igen Lehet! Én anno még BC547 el csináltam! Kapcs. Rajzod van?
(#) morzsa15 válasza Mybuster hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Nincs tudsz adni ?
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Köszi.
(#) kareszka1984 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

+találtam még ezt a fotót: Bővebben: Link
(#) Mybuster válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Ő Hát megpróbálom és úgy csináltam hogy MIVEL a TIP31 es tarnyónak más az Emitter Bazis Collector elrendezése ezért a lábakat úgy helyeztem el hogy megfelejen a kapcs rajz alapján tehát te is figyelj oda a BC243 nál hogy hogy kötödd be! Nézd meg a Tip 31 és a BC243 adatlapját
(#) vizor válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Innentől a dolog teljesen egyértelmű. Kösd be a legutolsó rajz szerint és mennie kell. A diódát azért kérdeztem, mert úgy nézett ki, mint egy fordított polaritás ellen védő dióda. Akkor az is bebizonyosodott, hogy az a tápvonal. Az egyetlen dolog amit nem értettem, hogy hogyan mehet az időzítő processzor táplábára közvetlenül a 12 volt, amikor az egy 5 voltos proci. De ezek szerint valami elkerülte a figyelmemet, ami valószínűleg a panel másik oldalán volt. Viszont arról még csak most raktál fel képet. Azért megnézegetem azt a képet is.
(#) vizor válasza vizor hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

És igen, meg is van. A tápvonalban ahol az az "átkötés"-re hasonlító megszakítás van, ott a másik oldalon egy stabilizátorra hasonlító 3 lábú SMD alkatrész van, amibe belemegy. Ha tegnapelőtt ezt a képet is felrakod, hamarabb a végére jutottunk volna. Kösd be az utoljára linkelt kép szerint, amin a monitor is rajta van. A fehér akkor valóban nem mikrofon hanem valamilyen extra funkció. A fekete/fehér kábelnél az a kör a + jellel, az egy elkó lehetett, amit valamiért nem építettek be.
(#) kareszka1984 válasza vizor hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

nincs mindig nálam a fényképezőgép nade mostmeg itt munkán meg a 12V-os táp nincs itt (egy régi asztali scenner tápja, rámértem, 12V), hogy kipróbáljam, de ha hazaértem, bekötöm és rálesek mit produkál
nagyon szépen kösöznöm az eddigi segítségeket, ha lesznek eredményeim, jelenteni fogom
(#) kareszka1984 válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

amúgy nagy gebasz lehet, ha fordítva kötöm be a + és - -t?
(#) vizor válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Elvileg azért van ott az a dióda, hogy ezt kivédje. De azért előtte inkább 2x ellenőrizd.

az 5V-al próbáltam kis időre fordítva is bekötne, remélem nem sz*rtam el...de a 12V-os tápnak rendes dugója van, amin gondolom a külső rész megy a "sodrony" kábelra, belső fele pedig a pirosba
(#) vizor válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Multiméterrel kiméred, a belsejébe teszed a piros mérőcsúcsot, a külsejére a fekete mérőcsúcsot. Ha a műszeren kijelzett érték pozitív akkor a belső a plusz, ha a kijelzett érték negatív, akkor fordítva van.
(#) szbalogh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Köszi, sikerült
(#) gammabuta hozzászólása Okt 13, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a nagyon egyszerű mikrofon előerősítőt:
Kapcs.rajz.

Ha rádugom a legkisebb fejhallgatómat az áramkör annyira meg tudja hajtani, hogy a hangosabb beszédet a mikrofontól max fél méterről jól lehet hallani, de szeretném ha ezt az áramkört minimálisan módosítva ki lehetne belőle hozni kicsit több kakaót (úgy 1watt körül jó lenne).
Egy 5voltos stabilizált táppal tápolom meg (kb. USB tápnak megfelelővel) de szinte nem fogyaszt semmit.

Segítségeteket kérem az áramkör módosításában, ha lehetséges valami ellenállás csökkentésével vagy egyszerű módosítással (pl. még egy BC212) növelni az előerősítés teljesítményét, hogy a fejhallgatónak kicsit erősebb jelet tudjon produkálni.

Köszönettel várom a javaslatokat.

amint hazaérek, neki is kezdek a műveletnek
(#) SKY hozzászólása Okt 13, 2011 /

Hello!
Valaki meg tudná mondani, hogy pl. egy 16 bites számot hogyan lehet kijeleztetni 7szegmenses kijelzőkkel (5db)? Gondolom 4 bitenként nem lehetne felbontani, mert összefüggő az egész.
Választ előre is kösz!
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Hello!
Erős tévedésben vagy.. Ennek a kapcsolásnak a feszültség erősítése közel egyszeres. Mindössze impedanciát illeszt, ezért képes meghajtani a fejhallgatót.
De ha közelről beszélsz a mikrofonba, akkor abban kb. 10mV jön létre, amiből így még nem lesz 1W soha.
Vagy is célszerű egy teljesítmény erősítőt a mikrofon erősítő mögé kapcsolni. Ez lehet tranyós, vagy pld. egy LM386 IC is. De 5V feszültségből, 4ohm-os hangszórón, legfeljebb 0,5W, míg egy 32ohm-os fejhallgatón, 60mW teljesítmény lesz.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Hello!
Célszerűbb lenne hexadecimális módban. (Gondolom úgy is arra vagy kíváncsi.) Akkor felbonthatod 4 bitenként.
üdv! proli007
(#) gammabuta válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Köszönöm a választ!

Sajnos olyan nagyon nem értek hozzá de próbálom felfogni.
Ennyit fogtam fel: ezek szerint nem lehet tovább tuningolni, esetleg feszültség emeléssel lehetne minimáisan így marad az LM386 beszerzése.

Megpróbálok egy LM386-ost beszerezni és megépíteni egy egyszerű kapcsolást.

Még keresem mi az ideális és legegyszerűbb, találam is egy minimális bekötést ahol direktbe ráköti a jelet, a hangszórót és a tápot, semmi kondit és ellenállást nemhasznál, viszont a táp nála egy 9voltos elem aminek a plusz ágát egy 7805-ösön keresztül köti sorba az illető de furcsa módon a 7805-nek a középső föld lábát nem köti sehova. Ez felettéb érdekes!

Az lenne a kérdésem ilyenkor mire hasznlja a 7805 feszstabot, amikor a földje nincs bekötve? Áramkorlátnak talán?

Ezen a videón mutatja be az illető:
http://www.youtube.com/watch?v=E5NjcZkJtFM

Hello!
Nem a badarságokat kell a videókon nézni, hanem az IC adatlapját. Mert ha kondi nélkül kötöd a hangszórót a kimenetre ahol féltápfeszültség van, akkor ugyan működni fog, csak éppen sokkal nagyobb áramot fog felvenni, és a hangszóró sem fog örülni neki. A stab IC-nek így semmi értelme, csak "átmegy rajta a villany". Ráadásul szükségtelen is lenne, mert 9V-ról ugyan úgy elmegy az IC. 5V feleslegesen csökkentené a teljesítményt, ráadásul a különbözetet a stabi elfűtené..
üdv! proli007
(#) vicsys válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Prolinak igaza van. Mellesleg a videoban van egy komment, hogy elfelejtette bekötni a középső lábat, de a valóságban be van kötve.

Köszönöm!
Az adatapban szerepelő minimális kapcsolást gain20-al fogom megépíteni (csatoltam, lehet a 10k potira nem is lesz szükségem a gyenge jelem miatt..), és ha kevés lenne az erősítés, akkor még gain200-ig tudom növelni az 1es és 8 as lábak közé tett kondi pulsz ellenállással.

Azt hogy számolom ki mekkora lesz ennek a max fogyatása 5volt bemenőre az alap kapcsoláson (gain20-on)?

Szeretném tudni a hány mA-es tápot igényel majd 5volton.
Köszönettel,
GB.

LM386v1.png

Hello!
Ha megnézed az adatlapot, akkor láthatod, hogy a nyugalmi áramfelvétele 4..8mA között van. A többi a hangszóró ellenállástól, és a leadott teljesítménytől függ.
Írva vagyon, hogy 6V/8ohm esetén a leadott teljesítménye kb. 325mW. Egy B osztályú erősítő, hatásfoka nem több 75%-nál, tehát kb. 0,5W szükséges. Ez 5V tápra nézve, mindössze 100mA. De ez csúcsba lesz, hiszen a zenei teljesítmény ettől kisebb lesz, hiszen az nem szól állandóan. (Kivétel, ha valami szívdöglesztő technónak nevezett zaj.) Normál zenénél, kb. a 1/3-ad része, beszédnél még ennél is kisebb lesz az átlag teljesítmény felvétele.
üdv! proli007
(#) Zed válasza SKY hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Mivel szeretnéd megvalósítani a kapcsolást? Logikai IC-kkel, mikrokontrollerrel, számítógéppel, esetleg programozható logikával? (Én kontrollerekkel foglalkozok/tam, abban tudok maximum segíteni.)
(#) adamhollos hozzászólása Okt 13, 2011 /

Hogyan tudom megtalálni a megfelelő feszültségstabilizátort?

Köszönöm, hogy kiszámoltad nekem proli007!
Max 100mA az pont ideális, egy 100mA 7.5V-al jelzett stabilizálatlan táppal akarom megtáplálni (méréseim szerint a valóságban háromszor ennyi árammal is terhelhető, de nem akarom, hogy melegedjen) 5V stabkockán keresztül, hogy csökkenjen a zaj a táptól (normálisan bekötve, be és ki lábakon földre kötött kondikkal).

A kimeneten csak átmenetileg lesz a fülhallgató, főleg, amíg tesztelem, utána ha kicsi a zaj megy az aktív hangfalra az előerősített jel (12méter vezeték miatt is kell még az elején jobban erősítenem).
Üdvözlettel,
GB.
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Csak példaként írtam 16 bitet, lehet 18 is, a lényeg, hogy a kettes számrendszerbeli számból kellene BCD kódot csinálni, lehetőleg logikai vagy erre a célra gyártott ickkel. Nem tudom hogy értetted a hexadecimális számokat, de érdekel hogyan lehetne azokkal megvalósítani.
(#) Hp41C válasza SKY hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Mivel szeretnéd megoldani?
- MSI / SSI elemek - túl sok tok kellene,
- ROM / EPROM - 64k * 35 bit, megépíthető 5 db 27(C)512 -vel,
- Mikrokontroller - egy szép feladat, a kijelzőkel multiplexálva elég lenne 16 bemenet, 12 kimenet, táp, föld és a járulékos lábak - egy 40 lábú kontroller és egy kis program.
Következő: »»   1472 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem