Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia ! Megtaláltam a könyvet köszönöm ,sokat segítettél,máris találtam 3 hibát a rádió már feléledt a végfokon erőteljes zúgás hallatszik ha ,megérintem csavarhúzóval bár még adóhang nincs.
Üdv: Dava
Ez már valami, a hangrész működik. Nézd át alaposan a hullámváltót, amennyire lehet, szedd szét,nagyítóval nézd át a tekercseket. Érintkezőket (csakis) denszesszel tisztítsd(csiszolni, kaparni nem tanácsos!), csúszkák érintkezőit lehet, hogy (finoman)idomítani kell a biztos kontaktus érdekében. Jó sok meló már ez is, még több, ami ezután!
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit tudtok erről a "hifiládáról", Philips és olyan mint egy bútordarab, fából van, a teteje meg maga a hifi. Mellékeltem róla egy képet felülről. Mennyit érhet? Szép állapotban van.
A lemezjátszó felejthető(kristály PU), a többi a tipus ismeretében jobban lenne véleményezhető.
De gondolom az így egyben egy gyári dolog, nem? Biztos érhet valamit, komolynak tünik, mintha egy szekrény lenne tetején hifivel.
Nem ért ehez véletlenül valaki, higy mennyit érhet?
Idézet: „Amúgy Videotonnak nézem, esetleg BRG gyári, az utolsó időkből .” Nem kell találgatni, ez PHILIPS , külső dizájn is ezt mutatja, rá is írták.
Szia!
Megtörtént amit javasoltál,csodálatos hangja van , a munka közben totálra voltak állítva a potméterek akkorát szólt,hogy felugrottam a székről,Hálás vagyok neked mert útba igazítottál helyesen, de most is mondom még amatőr sem vagyok csak nagyon szeretem lekötni magam az elektrotechnikával. Még csak annyit szeretnék kérdezni,hogy a varázsszem nem mozog a hang frekivel együtt csak egy keskeny csík van.de nem baj csak úgy érdekelne. Tisztelettel: Dava
Nem tudom, hogy jól teszem-e ha ide írom?!?
Sikerült tönkretennem az Commodore 1541/II-es meghajtómat. AT-s tápegységgel használtam és véletlenül a piros és a fekete tápvezeték összezáródott egy pillanatra. Bekapcsoláskor forog a motor és világít mind a kettő led ameddig ki nem kapcsolom. Belenéztem és azt vettem észre, hogy az egyetlen IC amelyik foglalatban van forrósodik. Lehet még ezt javítani? Várom a válaszokat! (Rettenetesen mérges vagyok magamra amiért nem voltam körültekintő!! )
Szerintem nem sok van itt belőle Magyarországon ezért nem kevés szerintem az értéke.
Mi a típus jelölése?
Sziasztok!
Szereztem egy kb. 30 éves Grundig decket, de a mechanikájában van egy elöregedett fogaskerék, a tengelyen. Amikor megkaptam, elindult, de már az első kazettaoldal vége felé elkezdett zörögni, aztán a következő indításkor szétesett. Egyszer jártam már meg ilyen mechanikával, ezért már nem is próbálkozom pótalkatrésszel, mert az is törik. Az jutott eszembe, hogy talán meg lehetne oldani szíjáttétellel, mint a mostani hordozható magnók mechanikáiban. Sajnos komolyabb felszerelésem nincs az átalakításhoz, szerintetek így is meg lehet oldani két szíjtárcsa beszerelését, egyet a tengelyre, és egyet a kuplungtárcsára?
Nem Te vagy az első, aki a Grundig (Philips) magnók széteső, valamilyen hajlékony műanyagból gyártott fogaskerekeit szíjhajtásra próbálja cserélni. Nem egyszerű a dolog, a kerekeket danamitból a legegyszerűbb legyártani, de kell hozzá egy jobb műszerész eszterga, meg némi gyakorlat. Sajnos a harmadik kerék körhagyó részét nagyon nehéz megcsinálni, enélkül pedig nem működik a végálláskapcsoló. Szerintem az egész szerkezet nem ér annyit, mint amibe kerül a legyártás, meg felújítás. Ki kell cserélni, ha lehet, valami komplett japán mechanikára. Űdv
Hát ilyen felszerelésem nincs, és amennyibe kerülne, nem is lesz.. Másik mechanikát nem hiszem, hogy úgy be lehetne illeszteni, hogy még a nyomógombok is illeszkedjenek a helyükre (a mechanikától balra vannak a gombjai). Marad az elektronikai részének a felhasználása, mert az viszont tökéletes, sőt kifejezetten tisztán szól. (Pedig előre tartottam tőle, a Grundig mechanika miatt...)
Örülök én is, azért vagyun itt, hogy segítsünk(tudod, az úttörő.....).A varázsszem nem is lenne jó, ha a hangfrekivel együtt mozogna, mert annak az a dolga, hogy a minél pontosabb vételi frekvenciára való hangolást vizuálisan is lehessen érzékelni.Minél nagyobb a térerő, és pontosabb a hangolás, az EM80 keskeny csíkja annál jobban -legyező alakban- szétterül.Persze a vételkészség(RF érzékenység)mindenekelőtt annál jobb, minél érzékenyebb(és szelektívebb)a KF fokozat, na meg ami előtte van(osc.,mod.), az sem árt, ha jól van hangolva.
Szia! Ez is megoldódott, köszönöm és ha nem haragszol néha hozzád fordulok tanácsért
Üdv: Dava
Szia !
Itt van néhány fotó Commodore meghajtóról, ketté bontva ,hogy jobban lásd. Üdv: Dava
Üdvözletem mindenkinek. Ma kaptam postán ezt a készüléket. Látni sem lehetett semmit benne a portól, meg a pókhálóktól. Egy komolyabb sűrített levegős kifújás után tudtam csak képeket készíteni róla. Ez egy Orion 339-es, számomra azért érdekes mert az Orion a háború utáni első nagyobb fejlesztésének ez volt az alapja (1947-es tip) ebből alakult ki aztán a 330, 441, Terta 331, 325, stb. Egy csomó alkatrész, meg a doboz is vagy 10 évig folyamatosan szerepelt a gyártásban. A gép sajnos eléggé odavan, a káva is hiányos, meg repedt helyenként, úgy-hogy lesz vele meló rendesen. Viszont az üveg teljesen ép, (valójában ezért mertem megvenni) remélem sérülésmentesen le tudom majd tisztítani, igy valószínűleg szépre tudom majd felújítani. Egyenlőre ennyi.
Nem kis kihívás. Bár szerintem neked rutin munka.
Erről könnyű letisztítani a lakkozást. Igazán mutatós készülék lesz. Előlegezem a like-ot.
Kösz az előleget. A problémám ott van, hogy az első felső keményfa léc megvetemedett, és elvált valamint ugyanott a széleken van egy kis furnir hiba is, egyenlőre nem nagyon tudom, hogy álljak neki. Leszedjem és csiszoljam, gyaluljam egyenesre, vagy próbáljam meg így megragasztva visszafeszíteni, vagy kipótoljam a réseket folyékony fával?
Nem szeretnék véletlen se rossz tanácsot adni, de ha elviselné valahogy a keményfa, hogy egy nagyon vékony fémfejű tűt át lehessen rajta szúrni az megoldás lehetne. Először persze egy hangyányi mélyedés kell a tű pici fejének. Aztán kellene, valahogyan átütni a tűt úgy, hogy közben ragasztót kensz a felületek közé. Javítottam már rétegelt falemezt így, olyat aminek a rétegei elváltak egymástól, és csak a tű apró fejét kellett letapaszolni. Ami utána észrevehetetlen. Csak itt félő, hogy a keményfa még a tűtől is meghasadna. De lehet nem is működne abban az esetben, ha a deformáció nagyon ellent tart. Vagy át se lehetne kalapálni rajta és eltörne, kis furatot meg képtelenség készíteni hozzá :nemtudom: Lehet másnak van jobb ötlete...
Szia mindenkinek!
Volna egy igen kényes kérdésem,hogyan lehet készíteni sablont az alábbi foton látható Orion márka jelzésről, javítok egy régi rádiót és lakkozás előtt állok de a márka jelzést is újra kellene rá festeni,mivel igen kicsi méret nem tudom ,hogyan oldjam meg. üdv: Dava
Szia Mindenkinek!
Az előbbi régi rádió javításhoz kapcsolódó kérdésem vajon lehet -e valahol vásárolni még ilyen hangszóró vásznat. üdv: Dava
Pontosan ilyet nem igen hiszem, de valami hasonlót biztosan találsz. Szerintem nézegesd az anyagos boltokat.
Szerintem vedd le. Takarítsd le a régi ragasztót, meg koszt, és ragaszd vissza. Az lesz a legszebb.
A keményfa részeket ha leszedted akkor beáztatva vizesen kell egyenesre préselni egy hét időt hagyva a száradásra. A felvált furnir már nehezebb ügy, ha alá tudsz ragasztót(faipari) juttatni akkor szorítókkal sikerülhet.
Ez az embléma eredetileg egy vizesmatrica amire száradás után még lakkot tettek. A nov.6-i nosztalgia börzén a Puskásban Kóger Lacitól esetleg kapsz 100,-Ft körüli áron, vagy a mellékelt képről próbálj meg matricát nyomtatni. Persze előbb a képet javítsd ki valamelyik(pl.Paint) javító programmal. Ennyit tudtam segíteni.
Köszönöm.Sokat segítettél
üdv: Dava
Kösz a segítséget, mégis csak sikerült leszedni, levágni egy tapétakéssel a keményfát, megcsiszoltam, be is áztattam meg befogtam egy léc, meg egy szögvas közé. Most pár hetet ott lesz, mert nem nagyon érek rá a rádióval foglalkozni, meg egyébként is elég lesz majd a felújítás vége felé visszaragasztani. Furnirom van, valószínü kivágom egyenesen azt a keskeny csíkot, és újra furnírozom, esetleg mindkét oldalon, hogy egyforma legyen.Üdv.
Gondoltam én, hogy megoldod. Lássuk ha kész lesz is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |