Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Üdv!
Sztereo csöves buffert szeretnék készíteni egyetlen cső, (csatornánként egy csőfél) felhasználásaával. Erősítés 0,9-nél lehetőleg ne legyen kisebb. A kérdésem az lenne, megoldható e 60VDC anódfesz vagy az alatti tápfeszültséggel. Van E88CC-m, ECC82, és ECC83-as csövem. Ezek közül alkalmas vmelyik alacsony anódfeszültségű üzemre? Tudna valaki konkrét kapcsolással kisegíteni? Köszönöm!
E88CC. De ha előállítható 60 V DC, akkor lehet 120 is. (hacsak tényleg nem annyira kötött a rendelkezésre álló táp)
ECC86, 12V Kissé nehéz beszerezni, az orosz "megfelelője" 6N27P. A hangja miatt nem bánnád meg!
Sziasztok már nagyon régen jártam itt , de azért napi szinten figyelemmel kisérem a topikot .
Az egyik ismerősöm fölvetésére készitettem egy kis csöves előfokot aminek az érdekesség csak annyi hogy a kimenetén kimenő trafók vannak , így lehetséges akár szimmetrikus kimenet is ha erre szügség adódna ? A kapcsolás az sokak számára ismerős lehet egy régi jól bevált kapcsolás amit a CHZ / Zoli / nekem egy kicsit modernizált és számolt hozzá megfelelő kimenőket amiket én tekertem magam , a hálózati trafót természetesen a fleta készitette amiért köszönet neki és mindenkinek aki még adakozott és segitett ebben a kis szerkezetben hogy elkészülhessen . Az erősítése 4X5 -ös ami bőven elegendő szinte akármilyen erősítő meghajtására , stabil anódfeszültséget kapott és a csövek fűtése is stabilizált , így totálisan brum és zajmentes ,az elődleges meghallgatások azt igazolják hogy megérte azt kis melót és energiát belefektetni. Több kép.
Még azt elfeledtem leirni hogy a fedlap az most még csak hirtelen feketére lett festve de nagy valószínűséggel majd át lessz festve valami ide illő világosabb színre .
Köszi a válaszokat!
Az ECC86 nehézkes beszerezhetősége miatt maradnék az E88CC-nél. Ez a kapcsolás rendben van szerintetek? E88CC buffer 40-90 Volt közötti anódfeszt ajánl. Tényleg ilyen széles skálán mozoghat?
Szia Laci,
Szép szerkezet, letisztult kábelmentes belső Arányaiban a külseje emlékeztet a legutóbbi nekem "szánt" művedre Ahogy elnézem sok egyéb dolog mellett rozsdamentes 3-as imbuszcsavarokat is kéne már postáznom neked! üdv.
Igen használhatod elég széles feszültség tartományban , sok estben használom ezt a kapcsolást.
Bővebben: Link
Köszönöm az ajánlást!
Akkor ezekszerint a HTA-ba is ezt használod 60VDC mellett.
Arányaiban hu lehet , ez szerintem szélesebb mert 430mm ami a belsőséget illeti azt tudhatod én utálom a vezetékeket ezért a lehetőségekhez képest mindig úgy tervezem a paneleket hogy azok a lehető legrövidebb derótot használja el , ennek több oka is van .
Így esztétikusabb ha nincs össze-vissza futó és kesze -kusza mindenfelé tekeredő sok -sok vezeték . Általában szinte 100%-ban az így tervezett , kivitelezett áramköröknél sosem nincs gond a brummal és a földhurok kizárt , ez szintén nagy előny a sok dróttal szemben . Csavar igen az elfogyott de tudod nem vagyok türelmetlen .
Ha végre kész lesz az új PP terve személyesen gondoltam elvinni a hozzávalókat és akkor jön velem a kis VU meter is meg csavarok is meg egyebek! Apropó a PL504 project szerelőlapja is ráér addíg hogy ne dolglztassuk feleslegesen a Magyar Postát
Még egy kérdés.
Én 6,3 Voltos fűtésnek AC-ben egy 7 Voltos szekunderről veszek le feszültséget, egy előtétellenállással beállítva a 6,3 Voltot. DC ben jobb lenne mondjuk egy LM317-es stabilizátorral beállítva?
Én ugyanígy csinálnám DC-ben is. Graetz, 1-5 ohm sorba, utána min 4.700 uF, majd a szükséges soros ellenállás a fűtőfesz beállításához.
Jó lehet az is. Ha nem idegenkedsz az IC-s megoldásoktól. Esetleg egy 7805 két soros diódával a GND lábán. A teljesítményt elfűtöd úgyis. Viszont egy ellenállás nehezebben hibásodik meg, mint egy IC .
Értem, köszönöm. Bár tudom ez nem egy kifejezettn audiofil/hifis fórum, de a hangra gyakorolt hatása alapján melyik megoldás a jobb? AC vagy DC fűtés? Pl brumm, zavarok, ilyesmi...
Nekem logikusan egy jól szűrt egyen jobban hangzik, mivel nincs váltóáramú "zaja". Ennek ellenére, amiket építettem (indirekt fűtésű mind) mind AC fűtésű és úgy sem a fűtéstől volt zajos, ha zajos volt. Amúgy AC fűtés+DC szintre emelés szerintem egy jó kombináció. Itt a szavam annyira nem mérvadó, van aki sokkal jobban ért hozzá és rengeteg erősítőt épített már.
Azt esete válogatja. Attól függ, hol van az erősítőfokozat a láncban, de ez is ingoványos talaj. Pl 200 mV érzékenységű végfok első csöve CSAK a gyári rajz szerinti egyenfűtéssel lett brummtalan, ECC83 phono meg simán ment zaj nélkül AC-vel. És akkor még nem beszéltünk a "milyen fűtéssel használjam a 300B-s végfokot" szindrómáról
De az IC-s (legalábbis a sima78XX megoldást) azért sokkal többen vetik el, mint szeretik.
Ki fogom próbálni mindkettőt. Anódfesz előállítására pedig kis 2x24V-os puskás trafót fogok használni sorbakötve a két szekundert (48VAC) majd egyenirányítva és pufferelve. Lesz belőle kb 65 V. Milyen áramot vesz fel kb két ilyen csőfél katódkövetőben?
Sziasztok! Mint itt már sokan, én is erősen gondolkozom egy csöves erősítő építésén! Komplett rajzot keresnék(táp+elő+végfok) négy GU50-el épített PP-hez.
Pontosan ez ez én tervem is. Sajnos egyenlőre csak irányelvek vannak, a tervezéssel mostanában nem jutottam előrébb. Bár előfokot nem tervezek, csak bemenetválasztót, és hangerő szabályzót.
Ha AC mellett döntesz, én antiparallel diódapár mellett voksolnék, talán az a legegyszerűbb.
Fel ne faljál már!
Szerintem semmi bántó, negatív vagy lenéző felhangja nem volt a hozzászólásomnak.
Szia!
Sajnos nagyon csúnya amikor mindig csak magam ismétlem , aki keres az talál és itt is lehet találni bár ami azt illeti az egész neten nagyon sovány a GU50pp felhozatal , minden esetre én egyet tudok mutatni ami nálam elkészült . Bővebben: Link
Sziasztok kb 10 éve egy orosz tévéből lett kimentve csak nem tudom hogy lehetne e kimenőként használni....persze megbontás nélkűl...
Ez lehet hogy képkimenő.
szép estét mindenkinek Szeretnék kérdezni valamit! A számito gép hangszoro trafo jó e a csőves erősitőhőzha igen az jo ha nem akkor miért nem....előre is köszönöm a válaszokat....
Ha a jelszint megengedi, én mindig AC fűtést alkalmazok...
Ha DC fűtés kell, akkor már érdemes valami "kiszajú" stabilizátort építeni, vagy talán még jobb a korábban említett graetz-pufferkondi-soros ellenállás kombináció... Ez csak a pufferkondi esetleges későbbi kiszáradása/kapacitásvesztése miatt kelthet némi aggodalmat, mert akkor előbb-utóbb megy az aláfűtött cső is :o((( Idézet: Az mi az? Én még sohase láttam olyat... Fényképet kérhetünk? „A számito gép hangszoro trafo” |
Bejelentkezés
Hirdetés |