Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   109 / 3960
(#) idavid válasza fazksg hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
nem tudom, hogy 2000 forint neked sok-e, de :

trafó 220/24V 64VA
(#) nandras válasza schyber hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
azt hiszem, hogy nagyon jól megfelelne egy LM317- el megépített táp.
a feszültsége 1,2-22V között állítható, max. 2A terhelést bír és nagyon egyszerű megépíteni. ha rákeresel a Bővebben: Link
ott minden adatot, meg példakapcsolást megtalálsz.
(#) zsoltee0001 válasza schyber hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
csáó!!
miért nem szerzel egy simple pc tápot?
stabil 5v 12v ... 20A
nálam is ez megy
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
sziasztok!!
lenne egy fajsúlyos kérdésem:
van itt ez a kis poligon motor (3 fázisú kefe nélküli)
24v, 21700rpm
ezeknek a meghajtó IC-je megy tönkre egy idő után, a kérdésem nem arra irányul, hogy hol lehet kapni, mert azt tudom, hogy sehol a világon , hanem, hogy mivel lehet helyettesíteni? : NBC3111 ...ez van ráírva, jó volna megfejteni, mert nem 1-2 darabról van szó.
előre is köszönöm
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
a kép, amit elfelejtettem mellékelni
(#) vizor válasza Dudus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Köszi a választ !

Ez a pdf nagyon hasznos. A wiki-t is áttanulmányoztam. Akkor elvileg a 3750 Vrms a trafón teljesítményadat lenne (P=Vrms négyzet / R) ? Itt az R a szekunder tekercs(ek) ellenállása lenne ?

Üdv:vizor
(#) Dudus válasza vizor hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Nemnemnemnem

Azt jelenti, hogy ha egy fűtőszálra(OHM-os terhelésre) rákötöd a 3750Vrms feszültségű eszközöd ugyanakkora fűtőteljesítményt hoz létre mint ha 3750V egyenfeszültséget kötnél rá.

A 3750Vrms egy feszültségadat.

Az R a trafód kivezetéseire kötött fogyasztó vagy másszóval terhelés.

Azért négyzetes "picit pongyolán" mert P=U*I=U^2/R=I^2*R...tehát az adott fogyasztón a teljesítmény a rajta lévő feszültség és áram effektív értékének négyzetével arányos...
(#) vizor válasza Dudus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Akkor ha megkövezel se tudok ebből trafóteljesítményt számolni

Ohm törvényét ismerem (R=U/I), a teljesítményt (P=U*I), és ezek mixelését. Eddig a vasmagkeresztmetszetből számoltam (A=gyökP cm2), lemeztáblázatok alapján, de ebből a Vrms-ből nem tudok semmit kihozni. Valószínű, hogy csak én vagyok a béna.

A trafó egy nyomtatóban volt. Két külön I magos tekercs összekötve, megbonthatatlanul összeépítve egy műanyag dobozban. A nyomtatótáp nem kapcsolóüzemű volt, hagyományos Graetz, puffer, LM317, stb. A szekunder fesz most nem jut eszembe.

A trafót tápegységnek használtam volna, nem tudhatom mikor milyen terhelést kötök rá. Csak érdekelne a maximum kivehető áramerősség.

Üdv:vizor
(#) Dudus válasza vizor hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Miért köveznélek??

Ennyi adatból amit megadtál, nem lehet megmondani a teljesítményét. A kérdésed pedig , amire legalábbis én válaszoltam, az volt mit jelent a Vrms mértékegység.

A vasmagkeresztmetszet és a tekercselő huzal keresztmetszete segít meghatározni a trafó teljesítményét, ha ismert a vas anyaga.
(#) zsoltee0001 válasza vizor hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
szerintem egy trafó teljesítményét legegyszerűbben úgy lehet lemérni, hogy áram alá helyezed és folyamatosan növeled a terhelést a szekunder oldalon, közbe méred a leadott feszültséget és amíg még éppen le tudja adni a névleges feszt, az a terhelés max.
szerintem
(#) schyber hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
hali! van vkinek fölössé vált 4017es ic je? cserébe vagy meg is vehetem..?
(#) djpety hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Nem akarna valaki válaszoni is a tegnapi kérdésemre??
(#) Peti_85 válasza djpety hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Figyu szerintem elég bonyi a dolog, amit akarsz, már csak azért is, mert most hogy állapítod meg, hogy mikor van "éppen" lemerülve az aksi, amikor még beindítja az önindítót.
Ilynekor azért kell erő az aksiba! Nem elég, ha csak valamennyit a hagysz benne...
Szerintem legyen benne még egy aksi! Arról mehet a zene. Ha lemerül, akkor kicseréled a másikkal és mehet tovább!
Egyébként meg ha hangos a zene, akkor alapjáratra beindíthatod a kocsit! Hagy töltse közbe az elemet!!!
(#) zsoltee0001 válasza djpety hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
hi
lehetne mondjuk egy áramkört összeütni egy stabil 12v ic vel, magyarán ha nincs meg a 12 v lekapcsolja az áramkört, v valamilyen figyelmeztetést ad, bár szerintem nincs értelme mert ha rányomod a hangerőt az első mélynyomásnál lerántja az aksi feszültségét 12v alá holott az aksi fel van töltve, tehát nem marad más mint tartalék aksi vagy kocsitolás
(#) fazksg válasza idavid hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget. Leírtam a hozzászólás végén, hogy ne azt írjátok, hogy vegyek . Abban az esetben sok a 200 forint is, ha feléből-harmadából is meg lehet oldani a problémát! És már régóta piszkálja a fantáziámat a kérdés: lehet-e használni (átalakítva) a pillanatpáka trafóját áramkörök táplálására? És ebben az esetben is szívesen használnám, mert van egy fölösleges pillanatpákám (működik, csak nem lehet használni semmire, kínai, nagyon gagyi). És így teljesen ingyen megoldhatnám a problémát (bontott rézhuzalom van, több féle is). Tehát a kérdés adott: használható így a páka trafója? Legyetek szívesek ezt mondjátok meg nekem!
(#) idavid hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
fazksg: bocs, nem olvastam a végét...

nekem is lenne egy kérdésem, mellékelek egy eléggé kezdetleges blokkvázlatot. miről is van szó? adott egy 100 voltos iskolarádió renszer, ~75 darab hangszóróval, teljesítményüket tekintve van 65 darab 8 wattos, 5 darab 6 wattos és 4 darab 15 wattos. ez így összesen ugye 610 watt, az impedancia- mivel ugye 100 voltos rendszerről van szó- nem annyira lényeges adat. 2 eres, 1 mm^2-es kábelek vezetnek külön-külön minden hangszóróhoz, ez több, mint elég.

a rendszer a követekzőképpen épül fel: van egy ún. információs keverő, ebbe két jel megy be: egy mikrofonjel, és egy line jel (ez egy keverőpult felől). a mikijel prioritást élvez, tehát ha valaki beszél a mikrofonba, akkor mindenképpen az megy ki, nem pedig a line. az inf. kev.ből kijön egy jel, ez bekerül egy 1000 wattos erősítőbe - tehát bőven túl van méretezve a rendszer (néhány későbbi bővítés miatt még jól jöhet). az erősítőből kijövő jel bekerül egy 10 csatornás mátrixba, ahol minden csatornát külön biztosíték (5A) véd, a csatornák pedig külön be- illetve kikapcsolhatók (ezáltal némíthatók).

namost nekünk itt van a gond, hogy csak 10 csatornánk van, de minden teremhez külön kapcsoló és csatorna kéne. a termekben elhelyezett villanykapcsoló nem megoldás, mivel egy központi helyről (gy.k. egy kapcsolótábláról) kéne szabályozni a termeket. a pákóban mutattak egy képet valami 99 csatornás RCF mátrixról, de erről még külföldön sem tudnak sokat, és az ára is valószínűleg az egekben lesz, ha lesz...

szóval én a következőre gondoltam, hogy hogy lehetne megsokszorozni a csatornák számát. kijön a mátrix 1 csatornájáról (ezt tekintsük az iskola 1 folyosójának)a jel, mmjd ez bemegy egy egyszerű nyáklapba, amibe 2tagú sorkapcsok vannak ültetve - egyik tag a +, a másik a gnd. az egyik sorkapocsba bemegy, a vele összeköttetésben lévő többin pedig ki, így többszörözi a jelet. az erősítőben bőven van teljesítmény, le tudja adni, ami a hangszóróknak kell...

aztán a kimenő jelek belemennének egy egyszerű kapcsolótáblába, minden jelet külön lehetne kapcsolni...és onnét a hangszórókhoz.

szerintetek ez működne? igazából csak a végében nem vagyok biztos, hogy így lehet e osztani erősített jelet, vagy nem ennyire egyszerű a dolog?

névtelen.PNG
    
(#) Norberto válasza idavid hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Szerintem működőképes megoldás!

Csak arra kellene figyelni szerintem, hogy az egy folyosón lévő hangszórók lehetőleg azonos típusúak legyenek (azonos impedanciájúak)...de szerintem ez majdnem mindenhol adott, hiszen azért általában egy suliban, ahogy a ti adataitokból is látszik, szinte egy kaptafára épült fel az egész "hangrendszer", azonos elemekből...

Ha egy ilyen párhuzamosított rendszerbe bekerül egy, a többinél sokkal kisebb impedanciájú hangszóró, akkor az szét fog repeni a hangerőtől; de ha mégsem, akkor is mindenképpen sokkal hangosabban fog szólni, mint a nagyobb imp-ás társai...erre figyeljetek szerintem!
(#) idavid válasza Norberto hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
köszi a gyors választ.

igazából felújítjuk a teljes rendszert páran a suliból ("stúdiósok"), a régi szept. 1jén lesz 20 éves, és hát elég lepukkant állapotú...a tesla hangszórók még egész tűrhetően mennek, de csak 0.25ös kábellel van megcsinálva az egész, a fele kábel már oxidálódott, az erősítő durván kontaktos, a legfelső termekben alig-alig hallani...úgyhogy ráfér már a felújítás.

most minőséget csinálunk (RCF mindenhol, természetesen ), álmennyezetbe építhető, ugyanolyan típusú és impedanciájú hangszórók lesznek mindenhol (ha megérkeznek nagy nehezen), kivéve az aulában, ott 4 darab 15 wattos fali konzolos lesz, de az impedanciájuk ezeknek is megegyezik az álmennyezetiekkel.

akad pár U3as rackszekrény, azoknak az elejébe berakjuk a kapcsolókat meg feliratozzuk, bele meg akkor maratok a héten egy ilyen nyáklapot meg veszek ilyen sorkapcsokat...jól gondolom, hogy ebben az esetben a minél vastagabb vezetővonalak a nyerőek (kisebb ellenállás meg könnyebb levasalni), és az sem gond, ha a sorkapocstól a kapcsolóig minél vastagabb kábel megy (vadiúj 0.75ös van egy csomó, az szerintem elég.). ?
(#) Norberto válasza idavid hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Idézet:
„jól gondolom, hogy ebben az esetben a minél vastagabb vezetővonalak a nyerőek”


Igen, jól.
(#) Chappy hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
Sziasztok!

Eldöntöttem, hogy elkezdek foglalkozni komolyabban az elektronikával. Miután a 10-es fizikakönyv e részét bevágtam, mit kellene elolvasni, milyen doksikat/könyveket (nem szaksulis vagyok, hanem gimis)? Érdekelnének a PIC-ek, IC-k, chip-ek. Hol lehet ezeket beszerezni, és milyen áron? Ismer valaki valamilyen jó elektronikai boltot?

Programozni és szeretném a cuccokat. Milyen nyelvben lehet ezeket programozni?

Üdv.: Chappy
(#) Frankye válasza Chappy hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Javaslom, kezdd el olvasgatni a cikkeket, itt az oldalon. Van néhány alap-információ bennük.
PIC-ekkel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe Topi cikkeit.
Elsőnek kisebb kaliberű dolgokkal kezdj, majd csak amikor már tisztában vagy az alapokkal, akkor vágj bele a nagyobb projektekbe. A PIC-es dolgokat hagyd még kicsit későbbre, amikor már az alapokkal teljesen tisztában vagy.
(#) Chappy válasza Frankye hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
"És it mik az alapok?" HOl találok leírást?
(#) Frankye válasza Chappy hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Például:
Bővebben: Link
(#) vizor válasza Dudus hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Dudus igazad van, bocsi, ne értsd félre.

A kérdésem tényleg az volt és meg is kaptam a választ, köszi. :yes:

Csak azt nem értettem, hogy az olaszok miért ilyen adatot adtak meg a trafójukra, aminek nem sok értelme van az adott eszközben. Reméltem, hogy van valami trükk. Lehet, hogy megpróbálom kivenni a műanyag tokjából a tekercseket.

zsoltee0001: ezt is érdemes kipróbálni, köszi. Van néhány nagyteljesítményű ellenállásom, majd próbálkozok.

Üdv:vizor
(#) tillitomi hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
Hali!
Hogy is hívják azt az alkatrészt amivel lehet álítani az ellenálást, trimmer ellenálás?
(#) vizor válasza tillitomi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Tengelyes: Potenciométer, potméter, poti
csavarral állítható: trimmer poti
(#) stampedlipityu hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
Ha egy kondit feltöltök pl. 2V feszültséggel, mennyit fog leadni kisülés közben? Legutóbb poénból feltöltöttem egy 10 ezer mikrósat, és szikrázott,mint az állat, ha fémhez érintettem az elektródáit (40V van ráírva, de ez gondolom a tűréshatára).
(#) Peti_85 válasza stampedlipityu hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Hát annyival sül ki amennyivel feltöltöd (talán kicsivel kevesebbel), CSak hát ha egy bazi nagy kondit töltesz fel, akkor a nagy kapacitás miatt "sokáig" sül ki, így szikrázik, főleg ha fémhez érinted.
De nagyobb feszültség esetén nem szabad így kisütni a kondikat (pontosan nem tudom miért, de az biztos, hogy nem jó a kondinak). Egy ellenálláson keresztül kell kisütni!
Az is előfordulhat, hogy ráhegged a kondi lába a fémre! :yes:
(#) nandras válasza stampedlipityu hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
gondolj az ohm törvényére... a kimenő fesz a kisütéskor ua, mint amivel fel lett tölrve, de az áram... az biz' igencsak megnő (ezért szikrázik, ill. valóban akár össze is tud hegedni a láb a rövidzárral...)
I=U/R és a rövidzárkor az R erősen a 0 felé tendál, így az áram szinte korlátlanul megnő.
való igaz, hogy nem célszerű rövidzárral kisütni a kondit, mert a benne levő szigetelőfólia a nagy kimenő áram miatt átéghet, a kondi zárlatos lesz és akkor már csak levélnehezéknek használható
(#) zsoltee0001 válasza stampedlipityu hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
csatlakozni tudok az előző hozzászólásokhoz.
nem egészséges dolog rövidzárral kisütni egy kondit, vannak pl autóhifikben alkalmazott 1farados vagy még nagyobb kondik, arra a gyártó ráépít direkt e célból egy védőelektronikát rövidzár ellen, ha egy ilyet kisütne valaki ..... na annak nem szeretnék a közelébe lenni
Következő: »»   109 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem