Fórum témák
» Több friss téma |
USART modult még nem használtam és szerettem volna az idegen dolgokat minimalizálni (RF modulokkal sem foglalkoztam még), ezért szoftveresen oldottam meg az adást és a vételt. Vezetékkel egyébként tök jól működik.
De ha esetleg van assembly kódod erre a célra vagy tudsz segíteni az USART használatában akkor annak nagyon örülnék. Tudom persze, hogy van róla egy csomó anyag de sajnos ennél a projektnél nem engedhetem meg azt a luxust hogy olvasgatással és kísérletezéssel bajlódjak. Tegnapra kész kellene már lennie... De egyenlőre a gond hardveres, mégpedig hogy a vevő nem ad elég magas H szintet. Ha USART-ra cserélem a kommunikáció kezelését, ez a hiba akkor is akadályozná a sikeres átvitelt.
Az adó 3V-os gombbelemről megy, vagy programozáskor a 3,3V-os stabkockáról.
OK. Láttam a rajzot és azt is, hogy ez egy hőmérő lenne.
Majdnem hasonlót már csináltam I2C szenzorral és hasonló adó-vevő modulokkal. Este tudok jobban foglalkozni a kérdéssel, bár az a helyzet, - ahogy egy kedves fórumtársunk az egyik találkozón mondta - hogy "amióta a c-t megtanultam nem szivatom magam..."
Ránéztem szkóppal a vevőmodul kimenetére: kb 1,7V-os négyszögjel van rajta. (Az adó 2,355kHz-es négyszögjelet kap a multiméter frekimérője szerint.)
Viszont érdekes, hogy ha az adót kikapcsolom (elveszem a tápfeszét) akkor is 1,7V-os jel látszik a vevő kimenetén, de teljesen szabályszerűtlen így a szkópot sem tudom rászinkronizálni hogy megálljon szépen a jel.
Ez azért nagyon nem jó így, mert ha a jelszint végre jó lenne, akkor a vevő folyamatosan kapna fals jeleket. Ha viszont az adónak adok tápot de az adó jelbemenetét lehúzom földre akkor a vevőn stabil 0V mérhető, semmi jel nincs. Ez nagyon érdekes, biztos így kell ennek működnie?
Ha kiveszem a vevőre közvetlen rákötött LED-et akkor mindjárt nem 1,7V-os a négyszögjel hanem kb 4V.
Attila!
Nem tudom egyáltalán érdemes-e ilyen méréseket végezni és a modulokat vizsgálgatni (úgy emlékszem azt írtad két pár van és ugyanazokat tapasztalod). Én RTQ1 és RRQ3-as modulakat használtam. Ahogy a korábban linkelt hozzászólásomban írtam, elolvastam Topi cikkét, összekötöttem a vevőt a PC-vel, írtam egy rövid prgramot az adóhoz PIC-be és megnéztem átmegy-e. Átment, hibásan. Ezután léptem tovább, kijavítottam... a mai napig működik, több mint három éve, folyamatosan.
Ahogy nézem ezek szinte teljesen ugyan azok mint amiket én használtam (RTFQ1 és RRFQ1), csak nem FSK hanem AM modulációval működnek. Még a tokozásuk és lábkiosztásuk is szinte teljesen megegyezik, úgyhogy veszek ezekből is egy párat és kicserélem, megnézem mit művelnek.
Szerintem előbb ki kellene próbálni rendesen a már meglévőket, mert lehet, hogy semmi bajuk... Küldök e-mailt!
Helló!
Van egy ilyenem és egy ilyenem. Tételezzük fel, hogy mindkettőbe bekötöttem a GND, +5, ANT lábakat, tehát csak a DATA marad. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék most adatokat küldeni-fogadni? Késöbb majd PIC-re raknám az adót és a vevőt. Adónak az lenne a dolga, hogy ismétli a sorozatszámát, ha bekapcsolom, vevő meg 4 ilyen adót látna és az a led villanna meg, amelyiknek a sorozatszáma érkezik. Előre is nagyon-nagyon köszönök minden segítséget!
Sziasztok
Valakinek volt már dolga ilyen vevővel Bővebben: Link ?
Adatlap szerint szépnek, jónak tűnik. Nem egy játékszer.
Sziasztok, a következő bajom van. Építettem egy 433-as vevőt, neten talált rajz alapján. Bővebben: Link
Ez egyébként gyakorlatilag megegyezik a Telecontrolli cég RR-3 vevőjével, és annyit változtattam rajta, hogy a C12 kondenzátort trimmerre cseréltem. Nos, az áramkör működik is, elég sok példányban megépítve, csak az a baj, hogy jelentősen rosszabb mint a gyári RR-3, és elég nagy az egyes darabok közötti szórás. Van, amelyik teljesen jó, megközelíti az RR-3 érzékenységét, és van amelyik teljesen használhatatlan, csak nagyon közelről működik. Segítséget szeretnék kérni, mihez kezdjek vele?
A vevő demodulátorának Q2 érzékenységét kétféleképp tudod szabályozni. A Q2 munkapontjának finom állítgatásával, vagy a C3 értékének szintén finom állítgatásával olyan szintre, hogy az oszcillátor még éppen ne gerjedjen be. Illetve a kettő kombinálásával. Minél jobban megközelíted ezt az állapotot annál érzékenyebb, és egyben instabilabb is lesz az áramkör. A C12 állításával a C3 -at is állítani kell. Ezt a műveletet hívják hangolásnak, és a két (három) elem folyamatos állítgatásával kell megtalálni az optimális állapotot. Mindezek ellenére sem biztos, hogy a szórások miatt mindíg el tudod érni, a gyári állapotot.
Köszi a választ. Az előző kérdésemből kihagytam, hogy bár az elektronikában nem vagyok kezdő, az RF dolgokhoz nem nagyon értek. Amit a hangolásról írsz, az biztos így van, csak sajnos néhány száz darab készüléket így elég macerás legyártani, ennyire időigényes beállításra sajnos nincs lehetőség. Érdekes egyébként, hogy az RR-3 modul esetében sem állítgatnak 3 alkatrészt, ott a C12 fix, és az induktivitást állítják lézerrel a kívánt értékre. Nálam az induktivitás fix, és a trimmerrel állítom a frekvenciát, de szűk tűrésű alkatrészeket használok, így a trimmert minden darabnál kb. ugyanoda kell állítani. Így is fontos lenne a másik két alkatrész állítgatása? Vagy lehetséges, hogy a panel tervet szúrtam el és azért bizonytalankodik a vevő?
Azt, hogy mit működtél, azt nem tudom. Az azonban biztos, hogy a környezeti paraméterek, és azok változásai, (szórt kapacitások, induktivitások) jelentősen befolyásolják az áramköri jellemzőket. kézi gyártással soha nem fogod tudni produkálni azt, amire egy gyártósor képes. Azzal pl hogy nagy mennyiségben vásárolnak alkatrészt, azok gyaníthatóan ugyanazon gyártósoron készültek, nagyjából egyidőben, így a szórásuk is kisebb, mint amihez hozzájuthatsz. Maga az áramköri elemek elrendezése is nagyon fontos. 1 - 2 pF eltérés is jelentős, tekintve a 3.9 pF -os visszacsatoló kondi értékét. Ennyi 1 - 2 mm pozíció eltérésnél is összejöhet.
A rezgőkőri kapacitás állítása megváltoztatja a visszacsatolás értékét is, ami viszont jelentős hatással van az érzékenységre. nem véletlenül a tekercset hangolják, gondolom automata mérés közben.
Sziasztok!
Végre, hosszú hónapok teltek el, de végre sikerült megtalálnom. Végre egy oldal, ahol minden féle fajta adó vevő kapcsolást leírnak 27-100MHz, és 433MHz-en. Még nem építettem egyet se, de jóknak tűnnek, gyári cuccok kapcsolási rajzai- Írok pár linket. A fő oldal, a linkekkel Egy PDF fájl egy tranzisztoros adó, és egy vevőről, amik HT12 páros...csolva MAX1472-vel készített adó kapcsolás MAX1470-el készített vevő kapcsolás Remélem tudtam segíteni ezzel egy-két embernek Üdv.: Jax
Még valami!
sikerült szerezem egy rosz RC adót, és egy nem hozzá való vevőt. (autóriasztó, kp zárhoz valóak) Körbe néztem, és találtam bennük egy HCS301 típusú IC-t ha valaki nem ismeri, ez egy encoder, decoder, 3.5-13V-on működik, és 4 csatornás. HCS301 HCS301.pdf Olyan mint a HT12 páros. Üdv.: Jax
Sziasztok!
Na most elakadtam :\ Milyen tranzisztorokat ajánott kötni Ebbe az adó vevő párosba? Milyen IC kell a vevőbe, és az antennáknak mekkoráknak kell lenniük? A válaszokat előre is köszi
Valamiért nem jó a link, nem az adóvevő páros, vagy a kapcsolás jön be
Ez nem kapcsolást ad be, hanem egy PDF fájlt, amibe kb a közepéig ha lehúzod a csúszkát, akkor ott van egymás alatt, illetve a dokumentum végén, HT12-párossal kapcsolva is ott van.
Csak angol az egész... Találni nem találtam leírást a tranyókra, illetve az ic-re.
Nem az a baj, hogy angol, hanem hogy a főoldal jön be a linken, semmi pdf, hanem Péter elektronikai projektjei. Ebből én nem tudom kiválasztani, hogy melyikre gondolsz.
Ha csatolnád a pdf -et, előrébb lennénk.
Például innen válogathatsz bele tranzisztort, az adóba high power, a vevőbe low noise típusokból. Gondolom eredetileg is ilyenek vannak benne.
* Értem Köszi
Esetleg még milyen IC-t használjak a vevőbe? Elég valami műveleti erősítő? Vagy valami mást? + mekkora/ milyen antennával?
Bármilyen kettős műveleti erősítőt használhatsz a vevőben, ahogy a kapcsolási rajzból kitűnik, minél nagyobb legyen az erősítése, mert pici jelváltozásból kell a kimeneti impulzusokat előállítani. A sebesség igény miatt nem árt, ha gyors műveleti erősítőt választasz.
Antennának 433 MHz -nél 17 cm, 868 MHz -nél 8,5 cm körüli antennahossz szükséges. Antennának megfelel egy ilyen drótdarab közvetlenül a panelre forrasztva, vagy hangolt külső antenna, ha távolabb kell az antennát elhelyezni. Mindenesetre ne használj túl hosszú koaxot az antenna csatlakoztatásához, mert a vékony koaxnak ezeken a frekvenciákon jelentős csillapítása van.
Építeni szeretnék egy kis fogyasztású 434 MHz- adóvevőt.
Hogy tudom kiszámolni az elméletileg lehetséges hatótávját a rendszeremnek. Szabad téren szabadon mozgó berendezésen lenne. (pl. modellrepülő) Tehát az antenna nem irányított. Addig értem, hogy az adáserősségétől, meg a vevő érzékenységétől függ. Köszi a segítséget
Szerintem ha hiszed, ha nem, sikerült feltenned a létező egyik legbonyolultabb és legnehezebb kérdést elektronika területén...
Annyira összetett egy rádiós rendszer hatótávolságának alakulása, hogy azt kiszámolni, csaknem lehetetlen. Sok mindent lehet számolni, de mind-mind csak közelítés, és annyi befolyásoló tényezővel kell számolni, hogy ha neked egyik képlet alapján mondjuk ki is jönne pl. 300 méter, attól a valóságban a 10 és 3000 méter is teljesen elképzelhető lenne... Ilyet számolgatni igazából nem éri meg, egyszerűen nincsen értelme. Ki kell próbálni, tapasztalni, nincs mese. Ne értsd félre, nem lelombozni, vagy a kedvedet elvenni szerettem volna, egyszerűen ez így van. De valószínűleg még lesznek akik ezt megerősítik...
Pont az a lényeg, hogy valami elméleti képlet/leírás kéne. Mérni ha nem is 434 MHz-el de 2,4 GHz-el már mértem ilyeneket beltérben. Nekem most pont az kéne, hogy egy dBm-ben megadott vevőérzékenységre és egy adási erősségre elméletileg mi várható. Igazából több modulpárból akarom eldönteni, hogy melyiket éri meg megvenni. Ehhez meg nekem elég lenne az is hogy egymáshoz képest mi az elméleti hatótáv. (de ugye nem akarom mindet megvenni)Van valakinek valami anyaga ilyen számításról? (angol is jó) Vagy ötlete,hogyan kéne?
Köszi
Kaptam rá választ: Köszönöm
A fórumot később olvasóknak: http://wiki.ham.hu/index.php/Szakaszcsillap%C3%ADt%C3%A1s |
Bejelentkezés
Hirdetés |