Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LCD vezérlés
Témaindító: kicsi_huszar, idő: Jún 13, 2006
nézd meg a hd44780 kijelző adatlapját. Ha az az lcdinit a fodító beépített könyvtári függvénye akkor pont a felprogramozási lényeget rejti el, ami nem biztos hogy minden kijelzővel jól működik
Sziasztok!
A chipcad fele soros vezerlot (http://www.chipcad.hu/letoltes/Soros-vezerlo.pdf) ismeri valaki? Hova kell ezen kotni az rs, rw, enable labakat? Elore is koszonom!
Sziasztok!
Az ES16201GP 2*16-os LCD kijelzőhöz milyen csatlakozás szükséges illetve milyen vezérlő chip található benne? sajnos az adatlapján erre nem találtam utalásokat....
Hali!
Szerintem HD44780 kompatibilis. Hogy érted hogy milyen csatlakozás szükséges?
sajnos nincs nálam fényképezőgép, de megpróbálom elmagyarázni ilyen vasalt papírvékony flexibilis átlátszó sor jön ki az LCD-ből és a műanyag végén egyoldalas fekete rovátkák vannak. Ehhez kérnék egy olyan csatlakozást ami már forrasztható lenne , fogalmam sincs hogy keressek rá és hol vegyek ilyet, voltam lent a sarki elektronikásnál, nem tudott ilyet adni és ő se tudta megnevezni a csatlakozó típusát
Én anno ráforrasztottam nagyon vékony vezetékeket...
Hello!
Nagyon köszi! Hogy sikerült megtalálnod???
Benne van a kijelző adatlapjában a chip tipusa, elolvastam.
Túl gyorsan akartam megtalálni, valószínű azért nem láttam meg az adatlapjában, de figyelmetlen vagyok
am FFC csatlakozó kell hozzá, idővel sikerült ezt is megkeresnem
Sziasztok! Remélem tudtok nekem segíteni! A problémám az, hogy van egy 4x20-as LCD kijelzőm, egy ideig rendesen működött, aztán elkezdett össze-vissza mindent kiírni, csak ember számára nem olvasható
Próbáltam másik AVR chip-el, a vezetékeket is igyekeztem lecserélni, de nem változott a helyzet... Ez azt jelenti, hogy tönkrement vagy van valami ilyenkor vele és egyszerüen orvosolható a helyzet?? Előre is köszönöm a segítségeket!
Szervusz!
Én a helyedben írnék az AVR-re egy pár soros kis programot, ami meghatározott karakterekkel tölti fel az LCD sorait.
Hello!
Van egy házilag gyártott tápegységem és valaki tudna küldeni az lcd-hez vezérlést hogy kimutassa a feszültséget és az áramot? 1,3 V-tól 30,5 V-ig ad a táp. Az LCd 2*16. Előre is köszönöm!
Szia!
Az alább linkelt kapcsolást megcsináltam, működik. Hozzá lehet illeszteni a tápegységhez, részletes leírás van hozzá. http://elfly.pl/multimetr/multimetr_en_DIP.htm Üdv Bővebben: Link
hallo
Van egy St7921 vezérlésű lcd-m (128*64 grafikus) nem tud valaki hozzá kapcsolásirajzot soros portra? Vki tud vmi okoságot várom a válaszokat Előre is köszönöm. Bővebben:st7921 lcd
Mire mész egy rajzzal? Nem bonyolult, a tápját bekötöd, a vezérlő/adatlábait meg rákötöd egy kontrollerre (pl pic, avr) ahogy jólesik. De a szoftverét meg tudod írni?
Helló mindenki!
Egy lcd -t próbálok vezérelni PIC el. A kiírás meg egyebek mennek. Szeretnék egy - két egyedi karakter ,de nem működik. Valaki megnézné hol a gond? lcd_write(0, 0x40); lcd_write(0, 0x0E); lcd_write(0, 0x11); lcd_write(0, 0x0E); lcd_write(0, 0x04); lcd_write(0, 0x1F); lcd_write(0, 0x04); lcd_write(0, 0x0A); lcd_write(0, 0x11 ); lcd_write(1, 0x40); lcd_write() - első paramétere az rs vonalat állitja be a második pedig ,hogy milyen adatot küldjön ki. Elvileg ez egy pálcika ember. Előre is köszi!
Szia!
Amikor kiírod először parancsként a 0x40-et, akkor az LCD az ezutáni beírt adatokat a CGRAM-ba menti. Viszont Neked ezeket az adatokat adatként kell bevinni, vagyis az RS-t 1-be kell állítani. Tehát így:
Ezzel létrehoztál egy 5x8 pixeles karatkert, a CGRAM-ba 8 ilyen fér el. Az így létrehozott karaktert az 0 címről tudod elérni, tehát amit a 0x40-es CGRAM-ba írsz, az majd a 0x00 helyen lesz (magyarul: 0 lesz az "ASCII" kódja), a következőnek 1.. és így tovább. Szerk.: viszont fel kell töltened mind a 8 karaktert, mert automatikusan a CGRAM-ot tölti fel azzal az adattal, amit beírsz, addig, amíg végig nem ér mind a 8 karakterrel. Esetleg ha kész vagy, nyomj egy törlést [ lcd_write(0, 0x01); ].
Feltöltötted mind a 8 karaktert?
(Amikor bevitted az első karaktert, utána folytatólagosan írod a többi 7-et, majd ha megvan az összes, nyomj egy törlés parancsot).
Nem ,de átirtam és így se jó.
for(i = 0; i < 9; i++){ lcd_write(0, 0x40); lcd_write(1, 0x0E); lcd_write(1, 0x11); lcd_write(1, 0x0E); lcd_write(1, 0x04); lcd_write(1, 0x1F); lcd_write(1, 0x04); lcd_write(1, 0x0A); lcd_write(1, 0x11 ); } clrscr(); lcd_write(1,0x00 );>
Próbáld ki ezt a kódot. Szerk.: a "kis szünet" (pl.: 10ms)-et akkor rakd be, ha nem működik.
A "lcd_write(0, 0x40);" részt a cikluson kívülre kell rakni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |