Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok.Régebben már írtam ezzel a témával kapcsolatban, mi lehet az oka, hogy van egy hestore-ról rendelt TDA7250-es ic-vel épített erősítőm és minden ok nélkül meghalnak benne a tranzisztorok. Az erősítő előtt van még egy máshonnan rendelt LM1036-os ic-vel felépített hangszínszabályzóm. Van egy régebben jól bevált erősítőm amit a TDA7250-es erősítő helyére kötöttem be és abban is meghaltak pár perc után a tranzisztorok, pedig azt már elég régóta használom és nem volt vele semmit baj.Lehetséges az, hogy a hangszínszabályzó lehet a bűnös?A válaszokat előre is köszönöm.
Szia! Nem hiszem, hogy a hangszínszabályzó okozná. Sokkal valószínűbb a hangsugárzó, vagy a hozzá vezető kábel hibája. Egy, esetleg minkét csatorna tönkre ment? Mekkora teljesítményen járattad?
A hangszínszabályzó beépítése előtt egyik erősítővel sem volt baj, amit most építettem bele azt előzőleg egy másik dobozban sokáig használtam ugyanazokkal a hangfalakkal, és kb. 6-8W-on ment.Minkét erősítő ennél jóval többet tud.A TDA 7250-ben kétszer cseréltem tranzisztorokat, először mindkettő tönkrement teljesen egyszerre, utána csak az egyik oldal és a mostani erősítöben is csak az egyik oldal.
Az LM1036-nál már tapasztaltam hallható tartományba eső gerjedést, nem zárható ki magasabb frekvencián is képes erre. Ebből következhetne a tranzisztorok túlterhelése, viszont kis hangerőn is torzan kellett volna szólnia.
A tranzisztorok feszültség tűrése és a táp összhangban voltak?
A tranzisztor, hogy ment tönkre? Hirtelen halál, túlhevülés(hőmegfutás)?
Hirtelen ment tönkre,a hűtőborda csak enyhén langyos volt.
Sajnos attól még túlmelegedhet, hogy a borda langyos volt. Hőmegfutás. A tranyó nem tudja olyan gyorsan átadni a hőjét a bordának, és ezért elszáll.
Az LM1036 kimenetén +6V egyenfeszültség van. Helytelen polaritású elkó, vagy elkók csatolásával egyenfesz. juthat a kimenetre.
Mi határozza meg azt, hogy mikor jut egyenfesz a kimenetére?
Egyébként az erősítő bemenetén lévő becsatoló kondiknak nem az a lényege, hogy ne jusson egyenfesz. a bemenetére?
Az elektrolit kondenzátor fordított polaritással vezetővé válhat. Az LM1036 kimenetén és az erősítő bemenetén van elkód?
Igen és megnéztem, jó polaritással vannak.
Marad az első verzió, az erősítő kimenetét valami túlterheli. Ez indul a végtranzisztorok hűtő felületének szigetelésétől és tart a hangszórókig.
SOS valaki nem tudja hogy a KT 819GM és a KT 818GM as tranzisztoroknak mi a helyetesítője?
De akkor a hangszínszabályzó nélkül miért nem volt egyikkel sem gond?Egyébként Orion HS-400-ak vannak rákötve.
Ötletekből kifogyva, csak véletlen egybeesésre tudok következtetni.
Köszönöm a segítséget!
Közben javítottam a linken. Kattints rá újra. Találati lista: "Equivalent transistors for KT819GM ".
Rákattintva ezt kapod: Bővebben: Link
A párja: Bővebben: Link
Szerk.: erre "csak" 266 helyettesítőt kínál fel.
Sziasztok. Kaptam egy siemens rv 6306 tipusú erősítőt ami javithatatlan..de a trafó és a doboz ép..ebbe szeretnék valami erősítőt belerakni..150wattos trafó van benne és 2*52voltot ad le.
Nem találok semmi dokumentációt erről az erősítőről. A 2x52V szokatlanul magas érték a 150W-hoz képest. Ez a szekunder feszültsége, vagy már egyenirányított pufferelt?
Elnézést, elírtam 2*25V ad le. Telefonról csináltam képet.
A 2x25V gondolom egyenfeszültség. Hány ohm -os hangszórót szeretnél rákötni?
Ebből egy 2x60W-os erősítő jön ki. A bevált, jól dokumentált TDA7294 -gyel oldanám meg, de szívesen segítek tranzisztoros kapcsolás ajánlásában is.
Maradok a tranzisztorosnál. Az összes erősítőm tranzisztoros csak a mostani nem mert az ic-s.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |