Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-n keresztül LED-ek vezérlése
Lapozás: OK   3 / 3
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Én a helyedben úgy oldanám meg, hogy a motroknak adnék direkt +t (egy külső tápból), a portodon megjelenő 2-5ig +t pedig rávezetném az uln2003a IC-re (az azt csinálja,h emelyik lábára +t adsz, összeköti a vele átalsó oldalt meg az IC bal alsó földjét,ezáltal meglenne a motrodnak a -a is) (az IC-nek is kell adni táplálást, ezt is lehet ugyanabból a külső tápból - bal alsó láb a föld, jobb alsó a +), meg meg lenne oldva a védelmed is a számítógép irányába.
Természetesen ezt előtte motrok helyett LED-ekkel javasolnám, csak olcsóbb egy LED, mint egy motor, vagy egy alaplap

Én is pont így fogom csinálni, csak valószinü AVR-es megoldás lesz, mivel az jóval olcsóbb...
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Pontosan így csináltam ahogy mondod. És ahogy bedugom az lpt vezeték usb részét érezni lehet hogy a motor is kap valamit, de nem mozdul meg. meg fogom próbálni ledekkel is ahogy mondod. Motorom az volt is otthon,de az a sejtésem hogy ez az usb-lpt átalakító erre nem alkalmas eszköz. :no: lehet a laptopomba tenni kártyát is,oda általában videokártyát szoktat dugni,de lpt portos is van, lehet hogy az jó lenne.Tudnál nekem mondani valamit az AVR-es megoldásodról? nem ismerem :no:
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Az AVR-es megoldás az nem az enyém,hanem toto ötlete, néhány hozzászólással előbb megtalálod azokat is, csatolt is hozzá pár dolgot!
Én az AVR-el kapcsolatba ezt találtam:

Bővebben: Link - AVR

Meg találtam egy kész átalakítót is amibe már tán benne is van, meg olcsóbb is, mint a tiéd, az pedig ez:
Bővebben: Link - USB-LPT

Kipróbáltad a motrodat? A helyes sorrendbe kell,h kapják a tekercsek a feszültséget különben tényleg nem látszik mozgás! Általába,ha egyik tekercs után a másik kap feszültséget csak nagyon kicsit mozdul, szóval lépéssorozatot kell beiktatnod!
(#) ekkold hozzászólása Márc 27, 2011 /

Ugyan a témában USB-ről volt szó, de azért megemlítenék egy másik lehetőséget is!
Nemrég kísérleteztem Ethernet-Soros átalakítóval (többféle gyártmányt is kipróbáltam).
Az ethernet oldala a PC-re (routerre, hálózatra stb..) kapcsolódik, a soros port pedig pl. egy mikrovezérlőre.
Azonban ezeken az átalakítókon alapból is van néhány további I/O port ami könnyen programozható (pl. webfelületen, vagy egyszerü parancsokkal). Tehát akár mikrovezérlő nélkül is mehet. Ami viszont nagyon tetszett, hogy a soros portot nem csak távoli portként lehet a PC-re instalállni, hanem a soros adatokat pl. UDP (vagy TCP) csomagokká is tudja konvertálni oda-vissza. Így nem kell hozzá semmilyen driver a PC-n. Az UDP csomagok kezelése viszonylag egyszerűen és könnyen programoható PC oldalon - és viszonylag sok adat is gyorsan átvihető. Egy ilyen vezérlés akár otthon, de akár interneten keresztül is működhet!
Ha jól tudom létezik ilyen átalakítóból wifis (ezt nem próbáltam) de ha van otthon wifis router akkor vezeték sem kell a kütyü és PC közé
(#) makrodom válasza ekkold hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Igen, ez nagyon jó kis megoldás! Talán egy következő munkának meg is fogom csinálni, viszont most az USB-porton keresztül szeretném megoldani a vezérlést. Vezeték nélküli megoldás nem minden gépnek van, sőt valószinü kicsivel drágább megoldás is, USB port meg kb minden gépben megtalálható manapság! Köszi a tippet!
(#) ekkold hozzászólása Márc 27, 2011 /

Valóban drágább, de azért ethernet csati minden gépen van már. A programozás pedig ez esetben könnyebb.

Az USB jó dolog, de elég macerás új dolgokat alkotni hozzá.

Régebben agyaltam rajta, hogy a manapság nem nagyon használt floppy vezérlőt, (ami még sok alaplapon ott figyel) nem lehetne valahogyan (pl. port szinten) felhasználni egyszerübb dolgokhoz... Pl. karakteres LCD kijelzőhöz, vagy csak ledek villogtatásához
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Kipróbáltam a motort, fel is írtam a sorrendet még az ic vel is, úgy tökéletes volt. Éreztem hogy a motoron van valami feszültség, de olyan mintha folyamatos lenne, épphogy egy kicsit fékezett ugye ez van olyankor. Raktam ledet a motor helyére és az a tapasztalat hogy az összes világít. sőt még a haveromhoz is átmentem, neki az asztali gépben is ez a helyzet. Nem lehet hogy az plt és az uln2003as ic bemenetei közé ellenállás kellene? Mert ugye dolgoztatja az ic-t alaphelyzetben is gondolom az a fesz amit ad az lpt alapból az már nyitja az ict. Vagy nem lehet?
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

az ULN2003A-nak állandó külső táplálás kell(elég,ha veszel egy 4.5V-os elemet arról lazán elmegy, az IC is meg a motrok is)!
a LPT porton keresztül nem kap elég táplálást... és próbáld ki a LED-eket,h sorba villognak-e mikor elinditod a programodat?!
Az 100%,h nem kellenek az ULN2003A lábai és a port közé ellenállások! Nekem simán müködött párhuzamos portról, a motrokat is jól tudtam léptetni, csak nekem még nincs átalakítóm,h USB-ről is menjen....

ekkold:
Pl. nekem nincs ethernet csati
Viszont egyezek veled,h egyszerübb vele!
A floppy vezérlő jó kérdés, de jó lenne,ha fel lehetne használni! , pl nekem sincs a gépben floppy meghajtó, de az alaplapon sztem kell,h legyen vezérlő!
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

a külső táplálást megkapja adapterről,csak azért gondoltam mert ugye ha az ic lábaira adok jelet akkor világítanak a ledek. ezt így kipróbáltam, külső táp,a port rákötése nélkül nem világít, adtam neki + egy kis feszt hogy mennek-e a ledek, így rendben van minden, de ha az lpt rákötöm felvillan az összes és semmi más nem történik :no:
(#) Norb3rto hozzászólása Márc 28, 2011 /

Ja nem csak villan hanem folyamatosan világít.
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Így 100%,hogy megy LPT portról, ha mégsem nézd meg a LPT port beállításait BIOS-ba, vannak olyanok,h EPP, SPP, próbálgasd váltogatni őket...

ha érdekel van egy kis programom is amivel az LPT port lábait lehet kapcsolgatni... küldj PM-ben mailcimet és átküldöm azt is...

Nézd meg a LPT port kivezetéseit, melyik lábakat birod használni és mire!

Az L7805-öt nem fontos használnod, főleg,ha adapterről megy a táplálás....
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Na így viszont más a helyzet! Nekem nincs ellenállás rajta!
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Csoda, h még müködnek a LED-ek!
Azok elé mindig kell ellenállás, csak a nagyobb teljesítményüekhez nem... de egyébként a motortekercseid attól kellett volna,h kapjanak táplálást!
Nálam a sémán a LED-ek csak szemléltetésképp vannak bent, nem lényeg,h ott vannak vagy sem!
(#) toto válasza toto hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Korábban ígértem egy példát a LEDek vezérlésére ATTiny2313-on keresztül. A csatolt file-ba beletettem a forrásokat is, illetve a .hex-et és a PC-s programot.
Szóval a PC-ről 8 LED-et lehet vele vezérelni.
A PC-s oldalt MinGW-vel csináltam, a sok dll-től nem kell megijedni, az csak a grafikához kell. A HID kommunikáció az usbhidio.h és usbhidio.cpp-ben van. Szerintem ezeket simán lehet más fejlesztővel is használni, pl. VisualC, WindowsAPI függvényeket használ. Természetesen fel lehet használni más HID eszközzel való kommunikációhoz is.
A demo programot egy nagyobb programból pofoztam össze, ezért maradhattak benne felesleges dolgok.
Az AVR programja kis átalakítással visszafelé is tud kommunikálni. forrás:AVR_USB-HID
A PC-s forrás pedig: lvr.com
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Nem adtam neki csak 3 voltot tehát a ledek bírták. A motor helyett tettem őket.
(#) makrodom válasza toto hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Köszi szépen szerintem sokat fog segíteni!

Norb3rto:
Próbáld ki amit küldtem azzal tuti müködnie kell...
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Nem megy sehogy :no: Az a nagy baj hogy nekem usb-lpt kábellel van csinálva,és a biosban sem találtam beállítást Viszont néztem gyári porton is és úgy is ez volt, hát nem tudom mi lehet.
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Az igaz,h sima LPT portnál működik, de arra 100%,h jó, átalakítóval nem tudom... még nem próbáltam, de kb egy hónapon belül nekem meglesz működőképes állapotban!
Átalakítóval mindennel....
(#) mokamiki99 hozzászólása Okt 23, 2011 /

Üdv!

A következő gondom lenne. A Laptopom belsejét szeretném kék ledekkel kidekorálni. A hűtő rácsain szűrődne ki a kép. 4 erős fényerejű leddel gondoltam kivitelezni. Az az egy gondom, hogy nem tudom mivel hajtsam meg a ledeket. Párhuzamosan kötném őket egy előtét ellenállással. Elsőre az USB portra gondoltam. Van belőle 4db az egyiket beáldoznám rá. Csak a gépházon bellül kéne megoldani és nem tudom ott mennyire tudok hozzáférni a vezetékekhez, nyákokhoz. Alaplapot nem szeretném piszkálni. Csakis valami kimenetbe mernék belenyúlni.

A kérdés tehát a meghajtás lenne. Ti mivel hajtanátok meg? Az USB módszer kivitelezhető?

u.i: ha jól tudom az USB 5 Voltos.

Előre is köszönettel:
PetneB
(#) Syn7h37ic válasza mokamiki99 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Az USB jó. De egy led egy ellenállás legyen, és ezeket párhuzamosan kötheted. 5 voltra kb 100 Ohm elég, de a pontos értékhez a led áramára szükség lenne.
Vagy sorba kötsz két-két ledet, és ha szükséges akkor ide egy korlátozó ellenállás. Kék lednél általában 5 voltra nem kell soros ellenállás, kettő sorbakötésével pont jó lesz.

segítség:Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Ha már szétszeded a laptopot, akkor az USB táppontra elég ráforrasztani a ledeket, ettől még használható marad a port.
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

A két szélső pont az 5V táp.
(#) Hp41C válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

A LED miatt a polaritás sem mindegy: Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza mokamiki99 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Nem árt, ha tudod, a Syn7h37ic kolléga által javasolt előtétellenállások a maximális megengedhető áramra vonatkoznak. A LED, főleg a kék, nagyobb ellenállással ( tehát kisebb árammal) is világít. Ezt vedd figyelembe, hiszen a szem a kék színre a legérzékenyebb. Az erős kék fény zavaró lehet a gép használata közben.
Szívem szerint lebeszélnélek erről a módosításról, hasznosabb lehet például a billentyűzet megvilágítása.
(#) mokamiki99 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Köszönöm az infókat!

Nos, a konkrét led terén még nem döntöttem, egyenlőre ilyet találtam:
http://www.hestore.hu/prod_10020299.html

A 100Ohm-os ellenállást ledenként gondoltad vagy összesen a 4 előtét legyen 100 Ohm?

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a LEDek károsíthatják ilyen bekötés mellett a portot vagy a gépet?

A válaszokért előre is köszönettel:
Mokamiki99
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem