Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kicsit inkább az erősáram fele hajlik a téma, de szükségem lenne az imereteitekre! A probléma igen egyszerű, aki ért hozzá! Egy 230V-os hálózatba (lakás) szeretnék egy lámpát bekötni, kapcsolóval. Fázis és null vezeték van, főld nincs. Megszakítottam a fázist (a null megy tovább), és egy kapcsolót tettem be. Tehát a kapcsolóval a fázist zárom-nyitom. Működik is a dolog, szépen kapcsol a lámpa... VISZONT rámértem az izzó foglalatra, és lekapcsolt állapotban is kb. 35 V van az izzónál!? Pedig elvileg szakadt az áramkör! Ötlet? Megfordítottam a forrásnál a null-fázist, akkor meg kb. 70 V marad! Hogy lehet feszültség, ha nincs áramkör? Köszi szépen a válaszokat!
Hali!
Egymás mellet fut a két vezeték, fesz indikálódik a null vezetékben, mint egy trafónál. Mivel mérted? Multi?
Hanem ég az izzó akkor nem gáz.... Lehet hhülyeséget irok de a kapcsolónál nem üt át az áram??? Vagy nincs benne glimm lámpa, hogy sötétben megtaláld???
Gondolom digitális mulitéterrel mérted! esetleg a kapcsolód élvilágítós? ha igen akko ez normális.
Semmi probléma nincs, mivel ott ha lenne feszültség az izzó világítana. A lényeg hogy a fázisba kösd bele a kapcsolót!
Valószinü digit multival mérted, próbáld meg egy analóggal, lehet hogy összeszed valami kóbort.Azonkivul nincs föld a nulla vagy nulla vagy nem. Azonkivül csinálj egy védőföldet minél hamarabb.
Úgy mérj rá , hogy benne van az izzó.........
![]() Multiméter ( gondolom...) nem való üres foglalat meg "dróthálózat" mérésre. Kóbor induktív meg kapacitív áramok kószálnak pl. 10 Mohmos bemenőellenállásra, hi...
Multiméterrel mértem...
A vezetékek egymás mellett futnak. De hát sztem máshol sem viszik elkülönítve a null-t és a fázist. Sima 60W-os körte alakú izzó. A kapcsolóm Lengrand sima kültéri lámpakapcsoló, nem tudom mi az, hogy élvilágítós. Hát a műszer 35 V-ot mutatott, de az izzó arra még nem biztos, hogy világítana...
Ez úgy lehetséges,hogy neked váltóáramod van,az oszlopnál a null le van földelve(ezért van neked null,mert ha nem lenne leföldelve mind a kettőnél kéne mutasson a fázis cerka).És ha azt akarod,hogy ne legyen egy volt se a foglalatba,vegyél 4 lábu kapcsolót,ami a + és a - is megszakítja :yes: .Égyébkén az égőt cserélni kicsavar,vagy lekapcsolt biztikkel ajánlott végezni.
Egyébként mivel mérted a 35 , 70 voltot? Üdv.Megavolt.
A nullánál nem mutat a fáziscerka, ne kavarj...
Kedves Dr. Megavolt!
Magánál + és - is van a váltóáramba??? lol
de ha az oszlopnál nincs leföldelve a nulla, akkor világíthat!!! Kérem, ha nem ért hozzá, ne informáljon félre senkit, mert esetleg az életébe kerülhet!!!
Bocsi nem akartalak kavarni,csak elmondtam neki,hogy miért van null,ha váltó áram...
Valószínüleg valamilyen Idézet: mért.„kóboráramot” Haszuboy:Én úgy tudom,hogy a konektorba váltó áram van,aminek az a tulajdonsága van,hogy a + és a - változik bizonyos időközön ként,tehát mind a két tábelen van + illetve - ,de nem egy idóbe!,tehát ha a null nem lenne leföldelve,akkor mind a ketőbe mutatna a fátiscerka ![]() Szólj,ha valamit rosszul mondtam!
több mint valószínü, hogy világitos kapcsoloja van! Ha meg nem, akkor izzó nelkul, terheletlen allapotban mert!
"miért van null,ha váltó áram..."
Ezt mégis hogy érti?? ![]()
Sziasztok,
attól függ, milyen lámpára... pl. vizes helyiségekben kellene védőföld a lámpára (pl. az igen elterjedt UFO-kon is ott van belül a védőföld bekötés helye, általában rézcsavar), és fém házú lámpákra (öntöttvas csillár, réz-, bronz falikarok, saválló polír-, krómozott fém lámpatestek, stb.) is illik tenni védőföldet. Attól, hogy egy 25 karú öntöttvas csillár magasan van a plafonon, még nem lesz biztonságos, ugyanis mint tudjuk, az emberi hülyeség határtalan... Sok ilyet szerelek, a gyáriakon mindegyiken rajta van a védőföld bekötésének a helye, ha fémből van a burkolatuk. TaTa
Izzó nélkül mértem, de nem hiszem, hogy ez okozta a feszültséget.
Van még lámpa a hálózatban, azokra a foglalatokra is rámértem, mindenhol 0 V-ot mutatott. A kapcsolóban van 3 bevezetési lehetőség. 1-es, 2-es az egyik oldalon, a másikon egy.
Srácok. Az ilyen témához tényleg csak az szóljon hozzá aki valamit ért is a dologhoz mivel ez a része az elektronikának már az életveszélyes kategóriába tartozik.
Igazad van - de talán most nem egy 25 méteres oszlop tetején van a lámpa - kültéri villanykapcsolón sincs védőföld, a lámpáról meg nem volt szó, hogy milyen tokozású, eső veri, stb. Ha nincs pontosan leírva, nem kell belemenni 100 verzióba.
Lehet kábelhiba is !
Nálam a földelt konnektornál volt: föld- fázis ~ 100V nulla-fázis~ 150V föld-nulla ~ 80 V !! Ki is kellett iktatni az egész szakaszt ![]()
Szia ferci,
ácsi, Te kérdezted, hogy "Lámpára...?" És én erre válaszoltam. Szó sem volt a hsz-edben kapcsolóról, és ha jól látom, én sem írtam semmiféle védőföldelt kapcsolóról, hanem lámpáról, mivel azt kérdezted. Szerintem egyértelmű, bár ha elfelejted, mit kérdeztél, akkor előfordul, hogy nem érted a választ.... ![]() TaTa
A kérdés Ferynek ment, ne te válaszolj rá, bocsi...
![]() De nem zavar. A 25 nem is arra vonatkozott.. írhattam volna 50-et is.
Ja, értem. Azt hittem, ez egy fórum, ahol meg lehet osztani gondolatokat, és bárki bárkinek a hsz-ére válaszolhat. Bocs, hogy értek hozzá, és osztom itt az észt, nem állt szándékomban segíteni, csak locsogok jobbra-balra...ehh... Amúgy ott a privát, ha direktben akarsz választ kapni... elnézést az off-ért...
:banplz: TaTa
Bocsi, hirtelen annyi hsz jött,melyik kérdés szólt nekem ?
OK... jöhet a privát.
Nem mondtam, hogy ne írd le a gondolataidat - szó sem volt erről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |