Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kicsit inkább az erősáram fele hajlik a téma, de szükségem lenne az imereteitekre! A probléma igen egyszerű, aki ért hozzá! Egy 230V-os hálózatba (lakás) szeretnék egy lámpát bekötni, kapcsolóval. Fázis és null vezeték van, főld nincs. Megszakítottam a fázist (a null megy tovább), és egy kapcsolót tettem be. Tehát a kapcsolóval a fázist zárom-nyitom. Működik is a dolog, szépen kapcsol a lámpa... VISZONT rámértem az izzó foglalatra, és lekapcsolt állapotban is kb. 35 V van az izzónál!? Pedig elvileg szakadt az áramkör! Ötlet? Megfordítottam a forrásnál a null-fázist, akkor meg kb. 70 V marad! Hogy lehet feszültség, ha nincs áramkör? Köszi szépen a válaszokat!
Hali!
Egymás mellet fut a két vezeték, fesz indikálódik a null vezetékben, mint egy trafónál. Mivel mérted? Multi?
Hanem ég az izzó akkor nem gáz.... Lehet hhülyeséget irok de a kapcsolónál nem üt át az áram??? Vagy nincs benne glimm lámpa, hogy sötétben megtaláld???
Gondolom digitális mulitéterrel mérted! esetleg a kapcsolód élvilágítós? ha igen akko ez normális.
Semmi probléma nincs, mivel ott ha lenne feszültség az izzó világítana. A lényeg hogy a fázisba kösd bele a kapcsolót!
Valószinü digit multival mérted, próbáld meg egy analóggal, lehet hogy összeszed valami kóbort.Azonkivul nincs föld a nulla vagy nulla vagy nem. Azonkivül csinálj egy védőföldet minél hamarabb.
Úgy mérj rá , hogy benne van az izzó.........
Multiméter ( gondolom...) nem való üres foglalat meg "dróthálózat" mérésre. Kóbor induktív meg kapacitív áramok kószálnak pl. 10 Mohmos bemenőellenállásra, hi...
Multiméterrel mértem...
A vezetékek egymás mellett futnak. De hát sztem máshol sem viszik elkülönítve a null-t és a fázist. Sima 60W-os körte alakú izzó. A kapcsolóm Lengrand sima kültéri lámpakapcsoló, nem tudom mi az, hogy élvilágítós. Hát a műszer 35 V-ot mutatott, de az izzó arra még nem biztos, hogy világítana...
Ez úgy lehetséges,hogy neked váltóáramod van,az oszlopnál a null le van földelve(ezért van neked null,mert ha nem lenne leföldelve mind a kettőnél kéne mutasson a fázis cerka).És ha azt akarod,hogy ne legyen egy volt se a foglalatba,vegyél 4 lábu kapcsolót,ami a + és a - is megszakítja :yes: .Égyébkén az égőt cserélni kicsavar,vagy lekapcsolt biztikkel ajánlott végezni.
Egyébként mivel mérted a 35 , 70 voltot? Üdv.Megavolt.
A nullánál nem mutat a fáziscerka, ne kavarj...
Kedves Dr. Megavolt!
Magánál + és - is van a váltóáramba??? lol
de ha az oszlopnál nincs leföldelve a nulla, akkor világíthat!!! Kérem, ha nem ért hozzá, ne informáljon félre senkit, mert esetleg az életébe kerülhet!!!
Bocsi nem akartalak kavarni,csak elmondtam neki,hogy miért van null,ha váltó áram...
Valószínüleg valamilyen Idézet: mért.„kóboráramot” Haszuboy:Én úgy tudom,hogy a konektorba váltó áram van,aminek az a tulajdonsága van,hogy a + és a - változik bizonyos időközön ként,tehát mind a két tábelen van + illetve - ,de nem egy idóbe!,tehát ha a null nem lenne leföldelve,akkor mind a ketőbe mutatna a fátiscerka . Szólj,ha valamit rosszul mondtam!
több mint valószínü, hogy világitos kapcsoloja van! Ha meg nem, akkor izzó nelkul, terheletlen allapotban mert!
"miért van null,ha váltó áram..."
Ezt mégis hogy érti?? Mert én sehogysem értem...
Sziasztok,
attól függ, milyen lámpára... pl. vizes helyiségekben kellene védőföld a lámpára (pl. az igen elterjedt UFO-kon is ott van belül a védőföld bekötés helye, általában rézcsavar), és fém házú lámpákra (öntöttvas csillár, réz-, bronz falikarok, saválló polír-, krómozott fém lámpatestek, stb.) is illik tenni védőföldet. Attól, hogy egy 25 karú öntöttvas csillár magasan van a plafonon, még nem lesz biztonságos, ugyanis mint tudjuk, az emberi hülyeség határtalan... Sok ilyet szerelek, a gyáriakon mindegyiken rajta van a védőföld bekötésének a helye, ha fémből van a burkolatuk. TaTa
Izzó nélkül mértem, de nem hiszem, hogy ez okozta a feszültséget.
Van még lámpa a hálózatban, azokra a foglalatokra is rámértem, mindenhol 0 V-ot mutatott. A kapcsolóban van 3 bevezetési lehetőség. 1-es, 2-es az egyik oldalon, a másikon egy.
Srácok. Az ilyen témához tényleg csak az szóljon hozzá aki valamit ért is a dologhoz mivel ez a része az elektronikának már az életveszélyes kategóriába tartozik.
Igazad van - de talán most nem egy 25 méteres oszlop tetején van a lámpa - kültéri villanykapcsolón sincs védőföld, a lámpáról meg nem volt szó, hogy milyen tokozású, eső veri, stb. Ha nincs pontosan leírva, nem kell belemenni 100 verzióba.
Lehet kábelhiba is !
Nálam a földelt konnektornál volt: föld- fázis ~ 100V nulla-fázis~ 150V föld-nulla ~ 80 V !! Ki is kellett iktatni az egész szakaszt
Szia ferci,
ácsi, Te kérdezted, hogy "Lámpára...?" És én erre válaszoltam. Szó sem volt a hsz-edben kapcsolóról, és ha jól látom, én sem írtam semmiféle védőföldelt kapcsolóról, hanem lámpáról, mivel azt kérdezted. Szerintem egyértelmű, bár ha elfelejted, mit kérdeztél, akkor előfordul, hogy nem érted a választ.... És légyszíves, ha megjegyzésed van a hsz-mel kapcsolatban, vedd a fáradtságot, és olvasd el pontosan, mielőtt kritizálsz, mert 25 méteres oszlopról sem volt szó, hanem 25 KARÚ csillárról volt szó.... TaTa
A kérdés Ferynek ment, ne te válaszolj rá, bocsi...
De nem zavar. A 25 nem is arra vonatkozott.. írhattam volna 50-et is.
Ja, értem. Azt hittem, ez egy fórum, ahol meg lehet osztani gondolatokat, és bárki bárkinek a hsz-ére válaszolhat. Bocs, hogy értek hozzá, és osztom itt az észt, nem állt szándékomban segíteni, csak locsogok jobbra-balra...ehh... Amúgy ott a privát, ha direktben akarsz választ kapni... elnézést az off-ért...
:banplz: TaTa
Bocsi, hirtelen annyi hsz jött,melyik kérdés szólt nekem ?
OK... jöhet a privát.
Nem mondtam, hogy ne írd le a gondolataidat - szó sem volt erről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |