Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   403 / 729
(#) Bassmester válasza dumboo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Hali!
Van egy hangváltós topik is (bár ott az utóbbi időkben sok tényként beállított butaság látott napvilágot )
Röviden:
Meg kell mérni az adott dobozban a mély és a magas sugárzó átvitelét (ARTA program, elektret kapszula...), amiből kiderülnek az érzékenység különbségek is. A keresztfrekit az eredmények alapján lehet kiagyalni.
Ha nincs lehetőséged mérni, akkor ne is állj neki 3 utas váltót tervezni mert nem lesz eredményes. Ezt nem lehet sablonok alapján csinálni, nincs kész recept sem, az előre gyártott univerzális váltók pedig csak szerény minőségi igények esetén nyújthatnak elfogadható megoldást.
(#) karpi válasza voodoo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Egyszeru es logikus.

Zenei teljesitmeny azt jelenti hogy egy statisztikai merest vegeznek .Egy zeneszam adott idon belul milyen dinamikai valtozasokat tartalmaz .Nem duborog semilyen zene kitartott modon ( mint egy orgona kitartott hosszu hangja ) hanem 20dB -el halkabb az atlagos eloadoi hangossag aztan egy egy helyen van egy max +20dB-es rovid idotartamu ugras .
A leghangosabb hangszer egy rock /disco .house eseteben mondjuk a dobok ,de az atlag energia az csak mondjuk 25% mivel csak rovid csucsok idejen van "egy pillanatig" maximalis eron.Ugyanigya a magas HH es Ride cintanyerok ..nagyon rovid idot vannak a csucs eron.
Tehat a hangszoro ki fogja birni mert a csucsok kozott van ido hogy a tekercs homerseklete csokkenjen .
Meg a kitartott hangoknal is kb. a fele idot nullan van az ero es csak fele idot van csucson mag az erosito maximalis kivezerles .( negyszogjel) eseteben is .
Egy hangszoro hatasfoka igen kicsi , a jobbak mondjuk 5% de a legtobb 1% korul van .Tehat a raadott elektromos ero 95 vagy 99%-ban a tekercset melegiti ! Ezt kell kibirja a hangszoro lengo-tekercse .
Van szabvany hogy kell merni a kulombozo terhelhetoseget ,hogy betartjak e az mar kerdes .
A mai meresi modszerek szerinti terhelhetosegi adatokat el kell osztani 10-el akkor kb. megkapjuk hany watt elektromos erot bir ki a lengo-tekercs.
(#) dumboo válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia!
Szégyenlem magam, bevallom nem kerestem rá a topikra...
De, kimerítő választ adtál, mert megvan a következő lépés = mérés, köszönöm! Gondoltam hogy nem olyan egyszerű az... ez ezért is lett régen 2 utas hangfal.
Elektret mikrofonom még csak-csak van valahol.. legalábbis régen volt, és semmit nem dobok ki mivel " jó lesz még valamire"
Megszerzem a programot, tanulmányozom aztán mérek és csak az után kezdek kutakodni a hangváltó vagy a következő lépés után.
Köszönöm!
Szép napot!
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
A kepeken lathato egy teljes zeneszam amplitudo diagramja ,a masik kepen meg egy idoszelet a zeneszambol ahol lathato hogy csak nagyon rovid ideig van a maximalis ponton a jel .
(#) DenaturáltSas válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Celestion G12 K100

Doboz hátuljának csak a fele van még berakva, lehet hogy ezért van érdekes hangja. Zárt lesz, nekem úgy jobban tetszik a hangja!
(#) Bassmester válasza dumboo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Ez a helyes hozzáállás!
Ha elakadnál, kérdezz!
(#) sanya26 hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy jó ideje olvasom a fórumot. Megfordult a fejemben, hogy talán én is építek hamarosan egy jó kis aktív mélyládát. Elsődleges szempont a jó hangzás lenne. Zenére és filmekhez használnám. Ki is néztem magamnak egy JBLGT5-12 30 cm-es hangszórót. Erről mi a véleményetek, jó lakásban történő használatra? Vagy van "jobb" is hasonló árfekvésben?
Felmerült néhány kérdés. A hangszóró védelmet érdemes beletervezni a ládába attól függetlenül, hogy elvileg maguk a házimozi erősítők is rendelkeznek védelemmel (ha rosszul tudom javítsatok ki).
Sokan ajánlottátok a Bassbox6 nevű programot, hát leszedtem, és az előbb említett hangszóró gyári adati alapján próbálkoztam egy reflex láda tervezésével, ahol a 40-200Hz-es tartományban a minél egyenesebb frekvencia menet volt a célom.
A végeredmény: 67 liter, 50*100 340 mm hosszú szögletes reflexcső. Fb:24,63Hz, F3:21,49.
Mi a véleményetek? A légsebességet nem tudtam kiszámolni, megtudná valaki mondani az értéket?
Csak kíváncsiságból: van létező megoldás arra, hogy a frekvencia menet a kívánt frekvencia tartományban szinte egyenes legyen, nagyobb kiemelésektől mentes.
Remélem nagy blődségeket nem írtam. Előre is köszönök minden tanácsot és segítséget.
Sanyi

GT512.pdf
    
(#) Kovidivi válasza sanya26 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Egy apró dolgot megjegyeznék: a jó hangzás nem biztos, hogy egyenlő az egyenletes átvitellel. Szóval gondold át, hogy mennyire ragaszkodsz hozzá.
(#) ptesza válasza sanya26 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Ha berakod a projectet akkor megnézem ,és kijavítom. A szögletes reflexcső nem ajánlott mert nehéz behangolni. (levágni,vagy hozzátenni).
(#) gaba06 hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
sziasztok!Összeraktunk egy mélynomót!házimozi erősitőhöz(5.1) 150 w os hangszoro aktív.
quad 405 ös végfok csomag,
t
rafó 2*30-35v
10000 mfarad 63 v kondik graetz egyenirányió,nos a gondom az,hogy a havernak analog jelet adott ki a erősitő bár uj 6.1 de bátyámé és enyém és áll 99% ujjaknak ez a pre sub woofer kimenetem van az valami alacsony jelkimenet,ezért nem szólal meg!
Hogyan szerezhetnék átalakitot hozzá,vagy csinálhatnám meg,illetve más tanács h ugy szoljon mint a igazi 60 ezres? frekibeállitás valamivel ilyesmi? a láda az sal igazi láda.Előre is köszi
Még annyi h kell e rá utána frekiszürő mert mikor a hangszorokáűbelekre kötöm szól a hang mint a sima hangszorokon,vagy azt az erősitő megoldja?szoktak még berakni valamit?és mit? kössz_
(#) sanya26 hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Kovidivi
Még kezdő vagyok, csak most tanulom a hangfalak "lelki" világát. Az egyenes átvitelt egyszerű logika szerint véltem jónak, de ezek szerint ez sem ilyen egyszerű, mint ahogy én gondoltam. Minden jó ötletre, tanácsra vevő vagyok.

ptesza
Előre is köszi, hogy megnézed. Megírod majd, hogy mi felett siklottam el, mire nem figyeltem?
(#) Robi85 hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Sziasztok.

Van nekem 2db mély(sugárzó) hangszóróm. Szeretnék egy házimozi szubládát késziteni belőlük. Leirom az adatait:
Zn: 8 Ohm
Pn: 113 Watt
Pm: 115 Watt
Frequency Range: 50-500 Hz
Lm: 85dB
Re: 8.3 Ohm
Fs: 45 Hz
Qes: 0.9
Qts: 0.7
Qms: 3.8
Vas: 42 dm3
Cms: 0.45 mm/N
Mms: 29g
Bl: 8.6 Tm

Ennyi adatom van róla. Aktiv láda lenne. Az erősitő 1 pár VF2.

Előre is köszi a segitséget.
(#) demcar hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!

Sikerült befejeznem a már régen készülőben levő erősitőmet ami 2x100W+1x100W subb, és szeretnék hozzá késziteni hangsugárzót (hangfalat), és ebben szeretném a segitségeteket kérni. Van nekem itthon két darab doboz ami hangfal volt, még annó csak, nemtudom hogy ilyen erősitő teljesitményzeh milyen erősségű hangszórók kellenek, ebben szeretném segitségeteket kérni, csatoltam egy képet amin a hangdoboz van a méretekkel együtt. A segitségel előre is köszönöm.

DSC09976.JPG
    
(#) szamóca válasza demcar hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Szia!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un.hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap", hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

A kérdésedre válaszolva Az már eleve rossz gondolat, ha Te csutkára hajtott erősítőhöz akarsz hangszóró terhelhetőséget illeszteni. Mert az a gondolatoddal ellentétben egy több száz wattal terhelhető hangszórót is kinyír. Hogy miért? Mert a szélsőséges kivezérléshez közelítve a torzítási értékek is szélsőségesek egyrészről, (nem beszélve arról, hogy ilyenkor a fül is kilép a munkapontjából, és ezt fájdalommal jár.) másrészről ilyenkor általában a végfok aminek nincs rá védelme csúcsokban vágott jelet ad ki az elfogyó tápfeszültség miatt, és ez bizony egyenfeszültségű komponens, ami kinyírja a nagy terhelhetőségű hangszórókat is.
Tehát ne az erősítő maximumra, hanem annak 80%-ára számolj kimenő teljesítményileg.
Többutas rendszer építéséhez komoly tapasztalat, és felkészültség szükséges, mint agyi, mint eszköz szinten. Ha beleolvasol itt az ilyen témákba, rájössz hogy ez mennyire bonyolult, ingoványos terület egy kezdő amatőrnek. Én nem javasolnám az építést, inkább a vételt, esetedben. Hidd el hogy jobban jársz.
(#) ptesza válasza sanya26 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
57,5 literes dobozra gondoltam ,amiből ha lejön a cső és a hangszóró által kiszorított térfogat ,akkor pont 50 liter marad. Egy kevés csillapítóanyagot terveztem bele mert nagyon jó hatással van a belső légsebességre. A hangolási freki (fb) 37 Hz -re adódott ,ami miatt jó impulzus válasz értékek adódnak. (group delay). A cső amit választottam az ez , de nem szentírás hanem kb ilyen átmérőt kell választani hozzá, ha ez nem tetszene. BB6 meg majd kiszámolja a hozzávaló cső hosszát.

Az átvitelben kb 40-80Hz ig lessz egy 6dB magas kiemelés, ami nagyon hasznos ,mert a szub ládák pont ebben a sávban dolgoznak leginkább. Magyarán ha lineárisra terveztük volna az átvitelt akkor kb 2x halkabban szólna. Ugyanahhoz a hangnyomáshoz 4x annyi bevitt teljesítmény kellene.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Pontosan milyen hangszórók ezek?
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Ezek elég komoly autós mélynyomók. BMW-be gyártották öket. Mellékeltem képet róla.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Gyárilag nem szokták túlzásbavinni a hangszórókat. Műanyag kosár mágnes alig . A T/S paramétereket mérted vagy valahol találtad?
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Csak a kosár van müanyagból, a felni az már fém. Azon egy Neodinyum mágnes van. Az adatai megvannak papiron. Adatlapján.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Az a bibi ,hogy ezek a paraméterek erősen free-air hangszóróra utalnak. Magyarán zárt doboz jöhet szóba ,de abban sem megy 70 Hz alá , vagy reflex de a 2 db nak kellene kb 120 liter és akkor érné el a 35-37 Hz-et.
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Igen, nem voltak benne semmi féle ládában, hanem egy ugynevezett BOX-ban voltak, és a csomagtérben helyezték el őket a kalaptartó alá vagy a sárvédőhöz. Akkor ezek szerint ne is akarjak belőlük házimozi szubládát?
(#) demcar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Hmm.. hasznos amit irtál, csak venni komplett hangszórót, elég drága, igy pedig mivel megvan egy szabvány szerint épitett doboz, sokkal jobban járok hogyha csak megveszem bele a hangszórókat. A kihajtást meg akkor úgy fogom csinálni ahogy leirtad. Mert annyit tudok hogy a hangládának a hangszórók névleges teljesitmény összege adja meg a hangláda teljesitményét. De viszont oda kel a hangszórók közé tekercs kondival együtt. A faterom magyarázta. Ám ez a doboz amit most én akarok felújitani ez már működött elég sokáig csak a hangszórók ki lettek belőle szeretve mert kellettek máshová.
(#) szamóca válasza demcar hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Idézet:
„De viszont oda kel a hangszórók közé tekercs kondival együtt. A faterom magyarázta.”

Nos ezt úgy hívják passzív hangváltó, aminek a méretezését, hangdobozhoz való behangolását, bemérését nem fogod tudni elvégezni. Ha valóban utánaolvasnál mint írtam, rájönnél magad is milyen bonyolult még egy hozzáértőnek is ez a feladat, hisz ez a legnehezebb egy hangsugárzó megépítésében.
Idézet:
„Mert annyit tudok hogy a hangládának a hangszórók névleges teljesitmény összege adja meg a hangláda teljesitményét.”

Rosszul tudod. Egyrészről a hangsugárzónak nincs teljesítménye, terhelhetősége van. Másrészről nem a hangszórók terhelhetőségi összege adja meg a névleges terhelhetőséget, hanem ez komplexebb egy natúr összeadásnál. Közrejátszik a doboz mérete, a mély hangszóróhoz való illesztése, a váltó vágási meredeksége, stb. nem egyszerű ez, bár annak látszik.
(#) ptesza válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Szerintem ne.
(#) demcar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Érdekes amit irtál. Én mélyedek bele ennyire
Elég ha veszek bele olyan méretű és terhelhetőségű hangszórót ami kel és kész szólni fog, lényeg hogy legyen mélyhangra középhangra és felsőhangra a hangszóró beleteszem a hangváltót és kész már szól is egyszerűen.
(#) szamóca válasza demcar hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Én feladom. Tégy úgy ahogy jónak látod. Sok szerencsét! (szükséged lesz rá)
(#) demcar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Tudom hogy elég hülyén hangzik de hiszed-nem működni fog nekem faterom több 10évet nyomott le ilyen hangszóróval meg ersitővel ami házi készitésű, bulikban több órákon-éjszakákon át ment annó. Mert én csak annyit csinálok hogy nem mélyedek bele. (mert a kevesebb néha több, vagy hogy is van az a mondás )
Szerintem ez az én véleményem.
(#) Robi85 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Rendben. Akkor viszont marad az eredeti terv, ami egy SAL Beast 250 volt. Bár ennek nem nagyon tetszik a hangja. Olyan semilyen hangja nincs. De ehhez van gyári doboz terv házimozihoz.
(#) WaRL0 válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Azzal a tervel nem mész sokra ilyen szórásnál. Válassz inkább más hangszórót. Pl H2000.
(#) agressiv válasza demcar hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Persze a végén építesz egy olyan rendszert ami addig király amíg más nem hallgatja meg, vagy addig amíg nem hallasz egy jóhoz hasonló felszerelést szólni. Sokak szerint nagyon jó egy olyan cucc ami mindegy hogyan, de huppog mint a barom főleg, ha falfelé vannak fordítva a dobozok, mert úgy mégjobban huppog, de igazából egy számítógépes hansgzóró is emberibb hangot produkál. Ha olyan egyszerű lenne egy ilyen építése, akkor nem kerülnének sokba a minőségi termékek és a mérnökök is minimálbérért dolgoznának...
Következő: »»   403 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem