Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy mély-sugárzót, és ehhez szükségem lenne egy erősítőre. Erősítőket keresgettem, de nem jutok velük egyről a kettőre. Dilemmázok azon, hogy tranzisztoros, vagy IC-s legyen. Mindenképpen szeretném 2x12V-ról vagy 24V-ról megoldani az áramellátását. Egy tranzisztorokkal kiegészített TDA2030-ra gondoltam, mi erről a véleményetek? Erősítő
sziasztok!Összeraktunk egy mélynomót!házimozi erősitőhöz.150 w os hangszoroaktív.quad 405 ös végfok csomag,
trafó 2*30-35v 10000 mfarad 63 v kondik graetz egyenirányió,nos a gondom az,hogy a havernak analog jelet adott ki a erősitő bár uj 6.1 de bátyámé és enyém és áll 99% ujjaknak digitális jelet ad ki ezért nem szólal meg! Hogyan szerezhetnék átalakitot hozzá,vagy csinálhatnám meg,illetve más tanács h ugy szoljon mint a igazi 60 ezres? frekibeállitás valamivel ilyesmi? a láda az sal igazi láda.Előre is köszi
azt kihagytam hogy szól a zene is rajta h lehetne igazi mélyládává alakitani valami szűrővel és milyennel?
bocs megint de mégsem digitális a kimenetem hanem pre sub woofer ami valami alacsony jelkimenetet jelent de nem szólal meg vele,és ezt h tudnám megoldani,illetve mint mondtam utánkell e a frekiszürő h ne szoljon rajta a hang csak a mély vagy ott máűr az erősitő csak a mélyet adja ki?
kössz
Szervusz!
Mint fiatal, lelkes, kezdő fórumozó üdvözöllek körünkben. Azt azonban már kevésbé, hogy a fórum szabályzatát nem olvastad el, illetve nem használod a gyakorlatban. Egy hozzászólást csak egyszer teszünk be, nem mindenhova ahová gondoljuk. Nem írogatunk percenként, hanem összeszedjük a gondolatainkat. A helyesírás, nagybetűs mondatkezdés, szóközök, írásjelek használata itt kötelező! Mielőtt közzétesszük írásunkat, átnézzük, hogy közérthető, mondatszerkezetileg, és helyesírási szempontból kifogástalan-e. A chat-es rövidítéseket nem kultiváljuk.
Sziasztok!
Van egy mac Audio mac compact 220 aktív mélynyomóm. Az a baja, hogy ha kicsit is hangosan kéne szólnia akkor elkezd recsegni, és a védelem egyből kikapcsolja, felvillan egyszer a piros MCS led és utána visszakapcsolja. Ha feltekerem nagy hangerőre, akkor a nagy hangerőt is kitudja adni, de a védelem fél másodpercen belül lekapcsolja. Ezért teljesen használhatatlan, mert csak nagyon nagyon halkan hajlandó csak szólni. Mi lehet a baja?
Nem igaz hogy senki se tud ebben segíteni, pedig itt annyi hozzáértő ember van. Ennyire ismeretlen dolog az hogy védelem lekapcsol idő előtt? Tényleg nincs más megoldás a szerelőhöz elviszem és a kidobom a kukában kívül?
Van az "alaplapi elektronika rész" azon 4 db. hűtött tranzisztor van, és vagy egy ilyen részegység ami rácsatlakozik, az lehet a végfok? Az van ráírva hogy: digital amplifier ds-150.
Itt vannak képek róla: Bővebben: Link Van hozzá kapcs. rajz is: Bővebben: Link Ezeket a nagy tranyókat mérjem ki valahogy? Valahol olvastam róla hogy hogy kell, de nem igazán tudom hogy kéne, mert a típusa is befolyásolja.
Van egy kis baj, tévedtünk, mert a 6 "végtranyó" közül egyik se tranzisztor, mivel G D S jelölések vannak a lábaknál...
Ok. A vizsgálathoz kiforrasszam?
Szerk.: Mégis van amelyik tranzisztor a kapcs. rajz szerint. wááá, mind1 azért megoldom talán.
Ki kell forrasztani.
Az zavar, hogy egy pillanatig tud rendesen szólni. Zárlatos fettel ilyet nem igen csinálna. Sőt hangszó nélkül is tiltania kéne. Sajnos nagyon bonyolult az áramkör.
Maga a védelem az merre felé van a panelon?
Még annyi hogy ahogy hangosítom mielőtt lekapcsolna elkezd recsegve, torzan szólna, de nem is a mélyhangok torzulnak hanem recsegés lesz (nem is olyan mély frekin)
Ilyesmi problémával még nem találkozott senki? Azt hittem azért hogy ilyen védelemmel ellátott erősítőknél gyakrabban előfordul.
Az egyik védelem az IAASC panelen a kimenetet figyeli, a másik az R155-től indul és a tápba csatlakozik.
A táp kondikon hogyan alakul a feszültség amikor letilt?
Bocs, úgy látom az ISAAC-n limiter van. Elvileg egy led jelzi, ha beavatkozik.
Igen, lekapcsolja, majd felgyúllad és elalszik a piros LED, és visszakapcsolja. Lehet hogy a végfoknak ad ilyenkor egy mute jelet? Ha azt megszakítahnám?
Külön vizsgálni kéne a végfokot - leválasztva - külső táppal, hogy rendben működik-e.
A DC-DC átalakítót szintén külön műterheléssel. Aztán jöhet a védelem áramkörének tesztelése. Nem kis feladat egyik sem. Főleg azért vagyok tanácstalan, mert jelentős áramfelvételt nem tapasztaltál. Nincs igazán oka a tiltásnak.
Leesik teljesen a feszültség amikor letilt, mire visszakapcsol helyreáll 46,5V
Arra jöttem rá, hogy nem mindig ugyanakkora jelszintnél kapcsol ki, van amikor később van amikor hamarabb, 60hz szinuszt adtam neki egyszer 3-4szer akkora hangerőnél tiltott csak le mint utána sokszor.
Ja és egy kis plusz érdekesség, a D105 és a D106 (tranyó vagy fet vagy micsoda) fémrésze (ahova a hűtőborsát kell csavarozni) között olyan áram van hogy ráz (tapasztalat) és a műszer meghülyül tőle. (3 tizedes pontot mutat 1000V-os méréshatárnál is)
Nekem az a sanda gyanúm, bár nem vagyok teljesen tisztában a működésével, hogy a végfok nem kap elég feszkót a DC-DC átalakító miatt, ami gondolom azért van benne mert a végfoknak nem lenne elég 12V.
Ha rossz lenne valami fet vagy tranyó akkor mindig alugyanakkor kéne kikapcsolno, és torzítani, nem? Ez meg van amikor sokkal tovább jó, majd utána sokkal hamarabb kikapcsol. Tegnap a 60hz szinusszal teszteltem és sikerült pár másodpercig egész jó hangerőre felhangosítani, de csak egyszer, utána sokkal hamarabb lekapcsolt.
Még annyit felfedezten hogy a dgnd-hez képest a végfok mute lábánál mindig van 4V és amikor lekapcsol akkor ez felugrig 8V fölé kb.
Na azért mégse...
Ötletek? Gondolom azzal lehet a baj ami adja a "nagyfeszt" a DC-DC konverterrel, azt tiltja le valami. A működését teljesen nem értem ha a védelem bekapcsol az kapcsolhattya le a DC-DC-t vagy annak esik le hirtelen a feszültsége és azért kapcsolja ki a védelem. Vagy a védelem csak a végfokat kapcsolja ki? Megpróbálom majd holnap a mute lábat kikötni, hogy akkor mit csinál...
Szia! Próbáld meg a végfokot labortápról hajtani. Ha zárlatot mutat abban keresd a hibát. A teljesítmény félvezetőket kimérted már?
Sajnos nincs labortápom. Amúgy a végfok az milyen jelet kap (zeneileg) sima analógot, kicsit erősítve? Vagy abban a végfokmodulban van az előerősítő is?
A végfok ugyan digitális, de a bemenetére analóg jelet kap külön szűrő áramkörön keresztül.
Azok a tranzisztorok érdekesek amelyek hűtést kapnak. Ezeket egyenként ki kell mérni.
Ok, holnap kiforrasztgatom mindet és megmérem ahogy kell az alkatrészvizsgálat szerint (mert van ami MOSFET [legalábbis annak hiszem a lábai alapján])
|
Bejelentkezés
Hirdetés |