Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélynyomó erősitő
 
Témaindító: creative, idő: Márc 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Vacok hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Építeni szeretnék egy mély-sugárzót, és ehhez szükségem lenne egy erősítőre. Erősítőket keresgettem, de nem jutok velük egyről a kettőre. Dilemmázok azon, hogy tranzisztoros, vagy IC-s legyen. Mindenképpen szeretném 2x12V-ról vagy 24V-ról megoldani az áramellátását. Egy tranzisztorokkal kiegészített TDA2030-ra gondoltam, mi erről a véleményetek?
Erősítő
(#) gaba06 hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
sziasztok!Összeraktunk egy mélynomót!házimozi erősitőhöz.150 w os hangszoroaktív.quad 405 ös végfok csomag,
trafó 2*30-35v
10000 mfarad 63 v kondik graetz egyenirányió,nos a gondom az,hogy a havernak analog jelet adott ki a erősitő bár uj 6.1 de bátyámé és enyém és áll 99% ujjaknak digitális jelet ad ki ezért nem szólal meg!
Hogyan szerezhetnék átalakitot hozzá,vagy csinálhatnám meg,illetve más tanács h ugy szoljon mint a igazi 60 ezres? frekibeállitás valamivel ilyesmi? a láda az sal igazi láda.Előre is köszi
(#) gaba06 hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
azt kihagytam hogy szól a zene is rajta h lehetne igazi mélyládává alakitani valami szűrővel és milyennel?
(#) gaba06 hozzászólása Okt 28, 2011 /
 
bocs megint de mégsem digitális a kimenetem hanem pre sub woofer ami valami alacsony jelkimenetet jelent de nem szólal meg vele,és ezt h tudnám megoldani,illetve mint mondtam utánkell e a frekiszürő h ne szoljon rajta a hang csak a mély vagy ott máűr az erősitő csak a mélyet adja ki?
kössz
(#) Moderátor hozzászólása gaba06 hozzászólására (») Okt 28, 2011
 
Szervusz!
Mint fiatal, lelkes, kezdő fórumozó üdvözöllek körünkben.
Azt azonban már kevésbé, hogy a fórum szabályzatát nem olvastad el, illetve nem használod a gyakorlatban. Egy hozzászólást csak egyszer teszünk be, nem mindenhova ahová gondoljuk. Nem írogatunk percenként, hanem összeszedjük a gondolatainkat. A helyesírás, nagybetűs mondatkezdés, szóközök, írásjelek használata itt kötelező!
Mielőtt közzétesszük írásunkat, átnézzük, hogy közérthető, mondatszerkezetileg, és helyesírási szempontból kifogástalan-e. A chat-es rövidítéseket nem kultiváljuk.
(#) forma1 hozzászólása Okt 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy mac Audio mac compact 220 aktív mélynyomóm. Az a baja, hogy ha kicsit is hangosan kéne szólnia akkor elkezd recsegni, és a védelem egyből kikapcsolja, felvillan egyszer a piros MCS led és utána visszakapcsolja. Ha feltekerem nagy hangerőre, akkor a nagy hangerőt is kitudja adni, de a védelem fél másodpercen belül lekapcsolja. Ezért teljesen használhatatlan, mert csak nagyon nagyon halkan hajlandó csak szólni.
Mi lehet a baja?
(#) forma1 hozzászólása Okt 30, 2011 /
 
Nem igaz hogy senki se tud ebben segíteni, pedig itt annyi hozzáértő ember van. Ennyire ismeretlen dolog az hogy védelem lekapcsol idő előtt? Tényleg nincs más megoldás a szerelőhöz elviszem és a kidobom a kukában kívül?
(#) forma1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Van az "alaplapi elektronika rész" azon 4 db. hűtött tranzisztor van, és vagy egy ilyen részegység ami rácsatlakozik, az lehet a végfok? Az van ráírva hogy: digital amplifier ds-150.
Itt vannak képek róla: Bővebben: Link
Van hozzá kapcs. rajz is: Bővebben: Link
Ezeket a nagy tranyókat mérjem ki valahogy? Valahol olvastam róla hogy hogy kell, de nem igazán tudom hogy kéne, mert a típusa is befolyásolja.
(#) forma1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Van egy kis baj, tévedtünk, mert a 6 "végtranyó" közül egyik se tranzisztor, mivel G D S jelölések vannak a lábaknál...
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Skori Mosfet vizsgálatát használd.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ok. A vizsgálathoz kiforrasszam?
Szerk.: Mégis van amelyik tranzisztor a kapcs. rajz szerint. wááá, mind1 azért megoldom talán.
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ki kell forrasztani.
Az zavar, hogy egy pillanatig tud rendesen szólni. Zárlatos fettel ilyet nem igen csinálna. Sőt hangszó nélkül is tiltania kéne. Sajnos nagyon bonyolult az áramkör.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Maga a védelem az merre felé van a panelon?
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Még annyi hogy ahogy hangosítom mielőtt lekapcsolna elkezd recsegve, torzan szólna, de nem is a mélyhangok torzulnak hanem recsegés lesz (nem is olyan mély frekin)
(#) forma1 válasza forma1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Ilyesmi problémával még nem találkozott senki? Azt hittem azért hogy ilyen védelemmel ellátott erősítőknél gyakrabban előfordul.
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /
 
Az egyik védelem az IAASC panelen a kimenetet figyeli, a másik az R155-től indul és a tápba csatlakozik.
A táp kondikon hogyan alakul a feszültség amikor letilt?
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 1 /
 
Bocs, úgy látom az ISAAC-n limiter van. Elvileg egy led jelzi, ha beavatkozik.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 1 /
 
Igen, lekapcsolja, majd felgyúllad és elalszik a piros LED, és visszakapcsolja. Lehet hogy a végfoknak ad ilyenkor egy mute jelet? Ha azt megszakítahnám?
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Okt 30, 2011 1 /
 
Külön vizsgálni kéne a végfokot - leválasztva - külső táppal, hogy rendben működik-e.
A DC-DC átalakítót szintén külön műterheléssel. Aztán jöhet a védelem áramkörének tesztelése. Nem kis feladat egyik sem.
Főleg azért vagyok tanácstalan, mert jelentős áramfelvételt nem tapasztaltál. Nincs igazán oka a tiltásnak.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Okt 30, 2011 1 /
 
Leesik teljesen a feszültség amikor letilt, mire visszakapcsol helyreáll 46,5V
(#) forma1 hozzászólása Okt 30, 2011 1 /
 
Arra jöttem rá, hogy nem mindig ugyanakkora jelszintnél kapcsol ki, van amikor később van amikor hamarabb, 60hz szinuszt adtam neki egyszer 3-4szer akkora hangerőnél tiltott csak le mint utána sokszor.
Ja és egy kis plusz érdekesség, a D105 és a D106 (tranyó vagy fet vagy micsoda) fémrésze (ahova a hűtőborsát kell csavarozni) között olyan áram van hogy ráz (tapasztalat) és a műszer meghülyül tőle. (3 tizedes pontot mutat 1000V-os méréshatárnál is)
(#) forma1 hozzászólása Okt 30, 2011 1 /
 
Nekem az a sanda gyanúm, bár nem vagyok teljesen tisztában a működésével, hogy a végfok nem kap elég feszkót a DC-DC átalakító miatt, ami gondolom azért van benne mert a végfoknak nem lenne elég 12V.
(#) forma1 hozzászólása Okt 31, 2011 1 /
 
Ha rossz lenne valami fet vagy tranyó akkor mindig alugyanakkor kéne kikapcsolno, és torzítani, nem? Ez meg van amikor sokkal tovább jó, majd utána sokkal hamarabb kikapcsol. Tegnap a 60hz szinusszal teszteltem és sikerült pár másodpercig egész jó hangerőre felhangosítani, de csak egyszer, utána sokkal hamarabb lekapcsolt.
(#) forma1 hozzászólása Okt 31, 2011 1 /
 
Még annyit felfedezten hogy a dgnd-hez képest a végfok mute lábánál mindig van 4V és amikor lekapcsol akkor ez felugrig 8V fölé kb.
(#) forma1 hozzászólása Okt 31, 2011 1 /
 
Eddg tartott a türelmem, repül az ablakon ki
(#) forma1 válasza forma1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Na azért mégse...
Ötletek? Gondolom azzal lehet a baj ami adja a "nagyfeszt" a DC-DC konverterrel, azt tiltja le valami. A működését teljesen nem értem ha a védelem bekapcsol az kapcsolhattya le a DC-DC-t vagy annak esik le hirtelen a feszültsége és azért kapcsolja ki a védelem. Vagy a védelem csak a végfokat kapcsolja ki? Megpróbálom majd holnap a mute lábat kikötni, hogy akkor mit csinál...
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Szia! Próbáld meg a végfokot labortápról hajtani. Ha zárlatot mutat abban keresd a hibát. A teljesítmény félvezetőket kimérted már?
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Sajnos nincs labortápom. Amúgy a végfok az milyen jelet kap (zeneileg) sima analógot, kicsit erősítve? Vagy abban a végfokmodulban van az előerősítő is?
(#) reloop válasza forma1 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
A végfok ugyan digitális, de a bemenetére analóg jelet kap külön szűrő áramkörön keresztül.
Azok a tranzisztorok érdekesek amelyek hűtést kapnak. Ezeket egyenként ki kell mérni.
(#) forma1 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Ok, holnap kiforrasztgatom mindet és megmérem ahogy kell az alkatrészvizsgálat szerint (mert van ami MOSFET [legalábbis annak hiszem a lábai alapján])
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem