Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1485 / 3993
(#) janikukac válasza hayes987 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Szerintem úgy, hogy a 220-at megadod neki, és a kimért 12V-os vezetékre rákötöd. Bár szerintem kimérni se kell, valahol írja, hogy hol mennyi jön ki. Ezt ne vedd készpénznek, az okosabbakat meg kell várni.
(#) hayes987 válasza janikukac hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Úgy simán rákötve nem működik és sajnos nem nagyon értek az elektronikához, úgyhogy egyedül nem fogok rájönni a dologra
(#) bbalazs_ válasza hayes987 hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Persze.
A ventit odateszed a citromsarga (pozitiv) es az egyik fekete (negativ) koze. A PC tap oldalan a zold es az egyik fekete vezeteket osszekotod. Aztan bedugod a PC tapot a konnektorba.

Ha a 12V-os venti nagy teljesitmenyu, ugy a piros es a fekete koze be kell kotni valami terhelest, pl egy gepkocsi izzojat, mondjuk 35W-osat.
(#) hayes987 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Köszi szépen!
(#) brato hozzászólása Okt 31, 2011 /

Üdv!

Az alább lévő kapcsolást szeretném megcsinálni, de összeépítve nem működik. A 741 kimenetén állandó feszültség mérhető, nem változik ha a kapcsolóval más ellenállást kapcsolok a bemenetére.
A szimulátor tudom, hogy nem az igazi de ott működik a dolog.
Tudna valaki segíteni, hogy egyáltalán működhet ez összeépítve?

741.JPG

(#) gammabuta hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy egyszerű problémám, hogy van pár vakum ami a feltöltést egy LED vagy kis lámpa (a neve nem ugrik be de ugyanaz mint a fázisceruzában ami van) bekapcsolásával jelzi, de a vaku sajnos velem szembe villan egy esernyőre így nem látom, mikortól világít a LED vagy lámpa a hátulján, hangjelzést pedig nem ad.

Értelemszerűen mindig odasétálni vagy kis tükörrel lesni nem jó megoldás, szeretnék valami kis áramkört ami jelzi ezt hangjelzéssel (esetleg másik LED-el amit kilógathatok...)

Tudnátok valami egyszerű áramkört (gondolom valami olcsó hangolható érzékenységű optocsatolóval) mutatni nekem, ami tudna adni hangjelzést és az alkatrészek sem olyan drágák (mivel 4db ilyen kör kellene nekem a 4 vakuhoz)?
Ha drága lenne a kis csipogó akkor LED-es fényjelzés is jó...

Olyan áramkör kellene ami 3.3-4.5volt közötti tápról működik azaz amivel a kis vakukat megtápolom.

Azt sem tudom hogy keressek rá erre. Köszönettel,
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Hello!
Nem tudom mit mutatott a szimulátorod? De a 741-nek nem való az 5V táp, ez a kapcsolás meg főleg nem. Mert sem a bemeneti jeltartomány, sem az erősített kimeneti jeltartományt nem tudja az IC. Ide valami Rail-to-Rail erősítőre van szükség.
(Amúgy szerintem valamit elnéztél, mert nem igazán tudom minek ide egyszerre pozitív és negatív visszacsatolás. ár azt sem, mi lett volna az eredeti cél.)
üdv! proli007
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Ez egy netről lenézett kapcsolás részlete lenne ami PT100 érzékelő jelét fogadja. A szimulátorban azt mutatta, hogy az ellenállás változtatására változik a kimenő feszültsége a 741-nek.
(#) marton11 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem.
Ha egy nagy epületben el kell vezetni a hangfrekvenciás jelet ami egy tda erösitöböl jön (drót huzva hangfalat felszerelni).A hangfal és a központ közötti távolság 70m 80m között mozog.
A kérdés az, hogy ekkora huzalhossz/ellenállás miatt lehet-e nagy veszteséget/halkulást érzekelni?
Pl. iskolarádió
(#) LEMMY hozzászólása Okt 31, 2011 /

SZIASZTOK!AZ LENNE A KÉRDÉSEM,HOGY HOGYAN TUDNÁM MEGÁLLAPÍTANI AZ ERŐSÍTŐM TÉNYLEGES TELJESÍTMÉNYÉT MERT AZ VAN RÁÍRVA,HOGY 360 WATT DE AZ AZT JELENTI,HOGY 360WATTOS LENNE?RÁ LEHET KÖTNI 2×180 WATTOS HANGFALAT?MÉG AZT KÉRDEZNÉM,HOGY MILYEN ARÁNYBA KELL LENNIE AZ ERŐSÍTŐNEK A HANGFALLAL?AZ A JÓ HA MINÉL NAGYOBB AZ ERŐSITŐ TELJESÍTMÉNYE ANNÁL NAGYOBB HANGFALAT LEHET RÁ KÖTNI?EGY 8OHM-os erősitőre rá lehet kötni 4ohm-os hangfalakat?dupla annyit mint a 8ohm-os hangfalakból?lehet hülye kérdés de amatőr vagyok még!előre is köszönöm válaszaitokat!Üdv:LEMMY!
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Hello!
Nem kel rákeresni, megrajzoltam. De nem az áramkör "előállítása", hanem az érzékelő olyan beállítása lesz a gond, hogy csak a Glimm lámpát lássa, a háttérvilágítást ne.
A CDS ellenállás helyett esetleg használhatsz pld. egy foto-darlingtont, mint amilyen egy elavult egérben is van.
A piezo hangszóró nem önrezgő típusú, hanem sima kell. A hang magasságát C2 és R3 ellenállással változtathatod a "koncert" számára.
üdv! proli007
(#) Moderátor hozzászólása LEMMY hozzászólására (») Okt 31, 2011

Ne kiabálj! (A nagybetűs írás azt jelenti...)
Viszont a mondat elején illik használni.
(#) pucuka válasza LEMMY hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Ne írj nagybetűkkel, mert az kiabálást jelent. Viszont a mondatot mindíg nagybetűvel kezdjük.
Ha van egy erősítőd, akkor arra némileg nagyobb teljesítmény felvételére képes hangfalat kell kötni, mert akkor az erősítővel nem tudod tönkretenni a hangfalakat. A hangfalakat pedig úgy csoportosítsd soros, párhuzamos kapcsolással, hogy az eredő impedanciájuk egyenlő, vagy nagyobb legyen, mint az erősítő minimális impedanciája. Így legalábbis elektromosan rendben lennének a dolgok.
(#) ujfalusi válasza LEMMY hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

A lényeg hogy az erősítő névleges teljesítményénél minél nagyobb teljesítményű hangszórót köss rá. 8 Ohmos kimenetre nem ajánlatos kisebbet kötni mert jó esetben csak elilleszted az erősítöt.
(#) pucuka válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Félvezetős erősítőnél nincs illesztés, tudnillik feszültség generátor többnyire, határ terhelés van aminél ha kisebbet teszel, túlterhelődik.
(#) gammabuta válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Köszönöm,
annyira nem bonyolult a kapcsolás, talán össze tudom forrasztgatni, bár ilyen alkatrészekből még nem építettem semmit, kivéve ugye ellenállást meg kondit
A 4093 az ugye ilyen 4 körös IC lenne pl. CD4093B ?
Az FR1CDS-t milyen néven találom/kérem a boltban milyen néven keressem katalógusban?
Az érzékelőt majd úgy teszem, hogy a LED vagy Glimm elé pár mm-re és letakarom a másik oldalt, viszont lehet-e valahogy hangolni, hogy mekkora fényerőtől kezdjen ez síploni és digitális módon kapcsol be ugye nem folyton erősödve?
Még egy kérdésem, hogy amikor a vaku villan az átfog világítani a Glimmen mégpedig 1-2 centiről nagy intenztással az ugye nem károsítja a CDS-t vagy nem fog érős hangos sípolást produkálni?

Köszönettel,GB.
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 31, 2011 / 1

Hello!
- A CD4093-ban, egy 14 lábú tokban található a 4db NAND kapu. Vagy is egy tokban van az egész áramkör.
- A fényérzékelő egy CDS (Cadmium sulfide) fotoellenállás, mint ami pld. itt is látható.
- Az R1 ellenállással állítható be az érzékenység. (Ha növeled, akkor kisebb fényerőre is működik már.)
- A 4093 bemenete Schmitt komparátor, aminek billenési szintjei van, tehát határozottan fog szólni vagy nem szólni az áramkör.
- Vélhetően fog sípolni, mikor el villan a vaku, de nem erősebben mint egyébként. De az 1ms körüli villanás, legfeljebb el kápráztatja a CDS-t, de szerintem nem teszi tönkre. Bár még nem próbáltam.
De mire ezt a sok aggodalmat átgondoltad, meg is lehet valósítani az áramkört..
üdv! proli007
(#) marton11 hozzászólása Okt 31, 2011 /

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem.
Ha egy nagy epületben el kell vezetni a hangfrekvenciás jelet ami egy tda erösitöböl jön (drót huzva hangfalat felszerelni).A hangfal és a központ közötti távolság 70m 80m között mozog.
A kérdés az, hogy ekkora huzalhossz/ellenállás miatt lehet-e nagy veszteséget/halkulást érzekelni?
Pl. iskolarádió
(#) gammabuta válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Köszönöm a magyarázatot, így legalább valamennyire értem is mi micsoda, hogy működik, ez hasznos mert így tanulok is belőle nem csak forrasztok.
Tehát beszerzem az alkatrészeket és jöhet a próba!
(#) blackdog válasza marton11 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Ez azért nagyban függ a vezeték anyagától és keresztmetszetétől. Ja és nem utolsó sorban a jel nagyságától/minőségétől. Ezekről nem mondtál semmit.
(#) gammabuta válasza marton11 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

A tapasztaltak biztosan majd megmondják pontosabban, de ami az én tapasztalatom ez attól függ, hogy mennyire erősített a jeled és nem a halkulás, hanem a jel zaj viszony ami lényegesebb, mivel a kábel sok zavaró jelet beszedhet és ha nincs elég hangerő akkor a hanghoz képest nagy lesz azaj ha a végén még erősítesz.
Persze a vezeték erének a vastagságával és ezzel a méterenkénti ellenállás csökkentésével sokat elérhetsz halkulás ellen, viszont hosszú távon mindenképp árnyékolt kábel a jó nem a hangfalkábel.
Én mikrofon jelét vezettem 12méterre ami gyenge jel és televolt zajjal, de ha te erősített hangot vezetsz el akkor ott jóval kevesebb a zaj és a halkulás szerintem tehát megoldható.
(#) proli007 válasza marton11 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Hello!
Ugyan akkora teljesítmény nagyobb feszültségen kisebb áramszükségletű. Veszteséget, pedig az áram okoz. Pontosabban a terhelés ellenállása és a hálózati veszteségi ellenállás aránya.
Így nagyobb távolságra úgy juttatható el a jel, hogy illesztő trafókat alkalmazol. Ezek szabványosa 100V kimenő feszültségűek. Vagy is feltrafálják a jelet, majd vissza. Mint ahogy a hálózati feszültséggel is ezt teszik.
üdv! proli007
(#) ujfalusi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

És az mi ha nem elillesztés?
(#) marton11 válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Egy genius 5.1 rendszerre gondoltunk.
(#) pucuka válasza ujfalusi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Az is illesztés, ha a hangszórót ráillesztem az erősítő tetejére.
De Illesztésnek azt az állapotot nevezzük, amikor teljesítmény illesztés van a fogyasztó, és a generátor között, azaz a generátor belső ellenállása megegyezik a fogyasztóéval. Pl a csöves erősítőknél így kapjuk a legnagyobb teljesítményt a fogyasztón.
Ez tranzisztoros erősítők esetén is így lenne, de ez nem kivitelezhető, mert a csöves erősítővel ellentétben a tranzisztoros végfok kimenő impedanciája nagyon kicsi, minél nagyobb teljesítményű annál inkább. Ehhez viszont nem lehet teljesítményre illeszteni, mert akkora áram folyna a végtranzisztorokon, amit már nem bírnának el. Ezért a félvezetős erősítők (a hangfrekvenciás végfokok) többnyire feszültség generátorok.
De úgy írtad, mintha az elillesztés okozná a problémát, pedig nem az, mert eleve nincs illesztés, hanem a határáram miatt nem lehet kisebb ellenállással terhelni.
(#) marton11 válasza marton11 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Mien huzalt javasoltok?
(#) sastas01 hozzászólása Okt 31, 2011 /

A kérdésem a következő lenne: Ledeket szeretnék vásárolni. Viszont nem tudok elmenni az angol PDF-eken. Teszemazt van EZ a datasheetem. Namármost ebből hogy állapítom meg a LED alapvető adatait(nyitófesz áram stb.) :hide:
(#) nedudgi válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

data sheet = adatlap

Nyitó feszültség: VF (Forward voltage)
Max áram : (DC) forward current
Csúcsáram: Peak forward current
Kitöltési tényező: Duty cycle
Impulzusszélesség: Pulse width
Disszipált teljesítmény: Power dissipation
Hullámhossz: Wave length
Záróirányú feszültség: Reverse voltage
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 1, 2011 /

Üdv az kérdésem hogy nicad elemeknél honnan tudhatom hogy melyik lehet rósz. Párat már kidobtam amini ki kristályosodót, de gondolom azok sem fogják sokáig bírni amik fel vannak púposodva kb 8 éve állnak lemerülve de mindegyiken lehet mérni 0,2 volt körüli feszt
(#) Csanci74 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!
Egy 12v-os kapcsoló minirelének mennyi lehet kb a fogyasztása?
Következő: »»   1485 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem