Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem úgy, hogy a 220-at megadod neki, és a kimért 12V-os vezetékre rákötöd. Bár szerintem kimérni se kell, valahol írja, hogy hol mennyi jön ki. Ezt ne vedd készpénznek, az okosabbakat meg kell várni.
Úgy simán rákötve nem működik és sajnos nem nagyon értek az elektronikához, úgyhogy egyedül nem fogok rájönni a dologra
Persze.
A ventit odateszed a citromsarga (pozitiv) es az egyik fekete (negativ) koze. A PC tap oldalan a zold es az egyik fekete vezeteket osszekotod. Aztan bedugod a PC tapot a konnektorba. Ha a 12V-os venti nagy teljesitmenyu, ugy a piros es a fekete koze be kell kotni valami terhelest, pl egy gepkocsi izzojat, mondjuk 35W-osat.
Üdv!
Az alább lévő kapcsolást szeretném megcsinálni, de összeépítve nem működik. A 741 kimenetén állandó feszültség mérhető, nem változik ha a kapcsolóval más ellenállást kapcsolok a bemenetére. A szimulátor tudom, hogy nem az igazi de ott működik a dolog. Tudna valaki segíteni, hogy egyáltalán működhet ez összeépítve?
Sziasztok!
Lenne egy egyszerű problémám, hogy van pár vakum ami a feltöltést egy LED vagy kis lámpa (a neve nem ugrik be de ugyanaz mint a fázisceruzában ami van) bekapcsolásával jelzi, de a vaku sajnos velem szembe villan egy esernyőre így nem látom, mikortól világít a LED vagy lámpa a hátulján, hangjelzést pedig nem ad. Értelemszerűen mindig odasétálni vagy kis tükörrel lesni nem jó megoldás, szeretnék valami kis áramkört ami jelzi ezt hangjelzéssel (esetleg másik LED-el amit kilógathatok...) Tudnátok valami egyszerű áramkört (gondolom valami olcsó hangolható érzékenységű optocsatolóval) mutatni nekem, ami tudna adni hangjelzést és az alkatrészek sem olyan drágák (mivel 4db ilyen kör kellene nekem a 4 vakuhoz)? Ha drága lenne a kis csipogó akkor LED-es fényjelzés is jó... Olyan áramkör kellene ami 3.3-4.5volt közötti tápról működik azaz amivel a kis vakukat megtápolom. Azt sem tudom hogy keressek rá erre. Köszönettel,
Hello!
Nem tudom mit mutatott a szimulátorod? De a 741-nek nem való az 5V táp, ez a kapcsolás meg főleg nem. Mert sem a bemeneti jeltartomány, sem az erősített kimeneti jeltartományt nem tudja az IC. Ide valami Rail-to-Rail erősítőre van szükség. (Amúgy szerintem valamit elnéztél, mert nem igazán tudom minek ide egyszerre pozitív és negatív visszacsatolás. ár azt sem, mi lett volna az eredeti cél.) üdv! proli007
Ez egy netről lenézett kapcsolás részlete lenne ami PT100 érzékelő jelét fogadja. A szimulátorban azt mutatta, hogy az ellenállás változtatására változik a kimenő feszültsége a 741-nek.
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Ha egy nagy epületben el kell vezetni a hangfrekvenciás jelet ami egy tda erösitöböl jön (drót huzva hangfalat felszerelni).A hangfal és a központ közötti távolság 70m 80m között mozog. A kérdés az, hogy ekkora huzalhossz/ellenállás miatt lehet-e nagy veszteséget/halkulást érzekelni? Pl. iskolarádió
SZIASZTOK!AZ LENNE A KÉRDÉSEM,HOGY HOGYAN TUDNÁM MEGÁLLAPÍTANI AZ ERŐSÍTŐM TÉNYLEGES TELJESÍTMÉNYÉT MERT AZ VAN RÁÍRVA,HOGY 360 WATT DE AZ AZT JELENTI,HOGY 360WATTOS LENNE?RÁ LEHET KÖTNI 2×180 WATTOS HANGFALAT?MÉG AZT KÉRDEZNÉM,HOGY MILYEN ARÁNYBA KELL LENNIE AZ ERŐSÍTŐNEK A HANGFALLAL?AZ A JÓ HA MINÉL NAGYOBB AZ ERŐSITŐ TELJESÍTMÉNYE ANNÁL NAGYOBB HANGFALAT LEHET RÁ KÖTNI?EGY 8OHM-os erősitőre rá lehet kötni 4ohm-os hangfalakat?dupla annyit mint a 8ohm-os hangfalakból?lehet hülye kérdés de amatőr vagyok még!előre is köszönöm válaszaitokat!Üdv:LEMMY!
Hello!
Nem kel rákeresni, megrajzoltam. De nem az áramkör "előállítása", hanem az érzékelő olyan beállítása lesz a gond, hogy csak a Glimm lámpát lássa, a háttérvilágítást ne. A CDS ellenállás helyett esetleg használhatsz pld. egy foto-darlingtont, mint amilyen egy elavult egérben is van. A piezo hangszóró nem önrezgő típusú, hanem sima kell. A hang magasságát C2 és R3 ellenállással változtathatod a "koncert" számára. üdv! proli007
Ne kiabálj! (A nagybetűs írás azt jelenti...)
Viszont a mondat elején illik használni.
Ne írj nagybetűkkel, mert az kiabálást jelent. Viszont a mondatot mindíg nagybetűvel kezdjük.
Ha van egy erősítőd, akkor arra némileg nagyobb teljesítmény felvételére képes hangfalat kell kötni, mert akkor az erősítővel nem tudod tönkretenni a hangfalakat. A hangfalakat pedig úgy csoportosítsd soros, párhuzamos kapcsolással, hogy az eredő impedanciájuk egyenlő, vagy nagyobb legyen, mint az erősítő minimális impedanciája. Így legalábbis elektromosan rendben lennének a dolgok.
A lényeg hogy az erősítő névleges teljesítményénél minél nagyobb teljesítményű hangszórót köss rá. 8 Ohmos kimenetre nem ajánlatos kisebbet kötni mert jó esetben csak elilleszted az erősítöt.
Félvezetős erősítőnél nincs illesztés, tudnillik feszültség generátor többnyire, határ terhelés van aminél ha kisebbet teszel, túlterhelődik.
Köszönöm,
annyira nem bonyolult a kapcsolás, talán össze tudom forrasztgatni, bár ilyen alkatrészekből még nem építettem semmit, kivéve ugye ellenállást meg kondit A 4093 az ugye ilyen 4 körös IC lenne pl. CD4093B ? Az FR1CDS-t milyen néven találom/kérem a boltban milyen néven keressem katalógusban? Az érzékelőt majd úgy teszem, hogy a LED vagy Glimm elé pár mm-re és letakarom a másik oldalt, viszont lehet-e valahogy hangolni, hogy mekkora fényerőtől kezdjen ez síploni és digitális módon kapcsol be ugye nem folyton erősödve? Még egy kérdésem, hogy amikor a vaku villan az átfog világítani a Glimmen mégpedig 1-2 centiről nagy intenztással az ugye nem károsítja a CDS-t vagy nem fog érős hangos sípolást produkálni? Köszönettel,GB.
Hello!
- A CD4093-ban, egy 14 lábú tokban található a 4db NAND kapu. Vagy is egy tokban van az egész áramkör. - A fényérzékelő egy CDS (Cadmium sulfide) fotoellenállás, mint ami pld. itt is látható. - Az R1 ellenállással állítható be az érzékenység. (Ha növeled, akkor kisebb fényerőre is működik már.) - A 4093 bemenete Schmitt komparátor, aminek billenési szintjei van, tehát határozottan fog szólni vagy nem szólni az áramkör. - Vélhetően fog sípolni, mikor el villan a vaku, de nem erősebben mint egyébként. De az 1ms körüli villanás, legfeljebb el kápráztatja a CDS-t, de szerintem nem teszi tönkre. Bár még nem próbáltam. De mire ezt a sok aggodalmat átgondoltad, meg is lehet valósítani az áramkört.. üdv! proli007
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Ha egy nagy epületben el kell vezetni a hangfrekvenciás jelet ami egy tda erösitöböl jön (drót huzva hangfalat felszerelni).A hangfal és a központ közötti távolság 70m 80m között mozog. A kérdés az, hogy ekkora huzalhossz/ellenállás miatt lehet-e nagy veszteséget/halkulást érzekelni? Pl. iskolarádió
Köszönöm a magyarázatot, így legalább valamennyire értem is mi micsoda, hogy működik, ez hasznos mert így tanulok is belőle nem csak forrasztok.
Tehát beszerzem az alkatrészeket és jöhet a próba!
Ez azért nagyban függ a vezeték anyagától és keresztmetszetétől. Ja és nem utolsó sorban a jel nagyságától/minőségétől. Ezekről nem mondtál semmit.
A tapasztaltak biztosan majd megmondják pontosabban, de ami az én tapasztalatom ez attól függ, hogy mennyire erősített a jeled és nem a halkulás, hanem a jel zaj viszony ami lényegesebb, mivel a kábel sok zavaró jelet beszedhet és ha nincs elég hangerő akkor a hanghoz képest nagy lesz azaj ha a végén még erősítesz.
Persze a vezeték erének a vastagságával és ezzel a méterenkénti ellenállás csökkentésével sokat elérhetsz halkulás ellen, viszont hosszú távon mindenképp árnyékolt kábel a jó nem a hangfalkábel. Én mikrofon jelét vezettem 12méterre ami gyenge jel és televolt zajjal, de ha te erősített hangot vezetsz el akkor ott jóval kevesebb a zaj és a halkulás szerintem tehát megoldható.
Hello!
Ugyan akkora teljesítmény nagyobb feszültségen kisebb áramszükségletű. Veszteséget, pedig az áram okoz. Pontosabban a terhelés ellenállása és a hálózati veszteségi ellenállás aránya. Így nagyobb távolságra úgy juttatható el a jel, hogy illesztő trafókat alkalmazol. Ezek szabványosa 100V kimenő feszültségűek. Vagy is feltrafálják a jelet, majd vissza. Mint ahogy a hálózati feszültséggel is ezt teszik. üdv! proli007
Egy genius 5.1 rendszerre gondoltunk.
Az is illesztés, ha a hangszórót ráillesztem az erősítő tetejére.
De Illesztésnek azt az állapotot nevezzük, amikor teljesítmény illesztés van a fogyasztó, és a generátor között, azaz a generátor belső ellenállása megegyezik a fogyasztóéval. Pl a csöves erősítőknél így kapjuk a legnagyobb teljesítményt a fogyasztón. Ez tranzisztoros erősítők esetén is így lenne, de ez nem kivitelezhető, mert a csöves erősítővel ellentétben a tranzisztoros végfok kimenő impedanciája nagyon kicsi, minél nagyobb teljesítményű annál inkább. Ehhez viszont nem lehet teljesítményre illeszteni, mert akkora áram folyna a végtranzisztorokon, amit már nem bírnának el. Ezért a félvezetős erősítők (a hangfrekvenciás végfokok) többnyire feszültség generátorok. De úgy írtad, mintha az elillesztés okozná a problémát, pedig nem az, mert eleve nincs illesztés, hanem a határáram miatt nem lehet kisebb ellenállással terhelni.
A kérdésem a következő lenne: Ledeket szeretnék vásárolni. Viszont nem tudok elmenni az angol PDF-eken. Teszemazt van EZ a datasheetem. Namármost ebből hogy állapítom meg a LED alapvető adatait(nyitófesz áram stb.) :hide:
data sheet = adatlap
Nyitó feszültség: VF (Forward voltage) Max áram : (DC) forward current Csúcsáram: Peak forward current Kitöltési tényező: Duty cycle Impulzusszélesség: Pulse width Disszipált teljesítmény: Power dissipation Hullámhossz: Wave length Záróirányú feszültség: Reverse voltage
Üdv az kérdésem hogy nicad elemeknél honnan tudhatom hogy melyik lehet rósz. Párat már kidobtam amini ki kristályosodót, de gondolom azok sem fogják sokáig bírni amik fel vannak púposodva kb 8 éve állnak lemerülve de mindegyiken lehet mérni 0,2 volt körüli feszt
Sziasztok!
Egy 12v-os kapcsoló minirelének mennyi lehet kb a fogyasztása? |
Bejelentkezés
Hirdetés |