Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   22 / 41
(#) metabo123 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszi a választ!
Reméltem, hogy csak erről van szó, azt viszont nem tudom, hogy szimetrikus táplálású erősítőknél mi az a torzulási érték, amit még elbír a rendszer.
(#) kadarist válasza metabo123 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Az aszimmetria hatása abban nyilvánul meg, hogy már a maximális teljesítmény elérése előtt elkezd torzítani az erősítőd.
(#) at22 hozzászólása Okt 23, 2011 /

Hali! Mindenkinek! Valaki tudna nekem segíteni. AZ Volna a problémám, hogy van egy trafóm 50watt 1x11voltot ad le egyenirányítani szeretném. Már meg van hozzá minden de a trafó kimenetén nincs gnd, és egy tda2050 erősítőhöz akarnám rákötni de az igényel gnd-t. Nem értem az egészet.Valaki tudna segíteni, hogy lehet bekötni? greatz+ 2x3300uf-es 25v kondival szeretném egyenirányítani, vagy 4x2200uf 25v. A segítséget előre is köszönöm.
(#) at22 hozzászólása Okt 26, 2011 /

Hali! Mindenkinek! Elkészíttetem a szimmetrikus tápot, mellékeltem a képet. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek jó lesz így? Választ előre is köszönöm.

at.jpeg.jpg

(#) at22 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Hali! Köszi a gyors választ.
(#) sirály12 válasza at22 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Alapjában jó, de azért van benne egy-két apró hiba.
A graetz-be nem + és - megy, hanem a középleágazásos trafó tekercsének vége! A trafóról nem jön gnd, ahová azt írtad, oda kell a trafó középleágazása.

A kapcsolás ettől eltekintve működőképes, de azért egy-egy biztosíték nem ártana a trafóról jövő ágba a graetz elé.
(#) at22 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Hali! Köszi az észre vételt, és igazad van. Majd úgy kötöm ahogy írtad. Amúgy jó lesz szerinted tda 2050-hez? 2db ott szeretnék majd rá tenni. Már 2db erősítő modult tda 2050-ből készítettem már ilyen egyenirányítóra,és elbírja. Egy 250watos trafóval, és 2x6800uf-es kondival van. Szerinted kb milyen trafót szerezek be ehhez amit most tettem fel egyenirányítót, hogy 2db tda 2050 elbírja majd nekem, de egyenlőre csak 1db-ott kötök rá.
(#) Edm hozzászólása Nov 1, 2011 /

(#) Edm hozzászólása Nov 2, 2011 /

Köszönöm szépen!
(#) Edm hozzászólása Nov 2, 2011 /

Még azt megtudnátok nekem mondani, hogy a kondik mi célt szolgálnak egy ilyen kapcsolásban? A kettős táphoz szükségesek? Nomeg a trafóból kijövő 2x30Voknak melyik pontjait kötöm össze a híd előtt? A 30 V-ot és a 0-át?
(#) Edm hozzászólása Nov 3, 2011 /

Köszönöm!
(#) Edm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Még egy kérdésem lenne, hogy miért jobb a toroid a rendes trafónál az erősítőkhöz?
(#) mindenes válasza Edm hozzászólására (») Nov 3, 2011 / 1

Szia.
A toroid trafónak legkisebb a mágneses szórása a többi trafó típushoz képest, ezért használják előszeretettel végerősítőkben.
(#) reloop válasza Edm hozzászólására (») Nov 3, 2011 / 1

Szia! Azonos teljesítményhez a toroid trafó kisebb, és a toroidnak nincs akkora szórt mágneses tere.

Tisztelt fórumtárs! Figyelemmel kísértem az eddigi hozzászólásaidat. Tanácsolnám, hogy a 2x100W-os erősítő megépítése előtt egy kisebb, egyszerűbb áramkört rakj össze, lehet az akár erősítő is. Egy pár alkatrészből álló pl. TDA2030 elkészítésén keresztül meg tudnál ismerkedni az alapokkal. Az alapok elsajátítása nélkül félő, hogy az - amúgy nagyon becsülendő - terved kudarccal fog végződni. Szóval inkább lépésről lépésre. Egy ilyen TDA-s kapcsolásból szinte minden alkatrész hasznosítható lesz a majdani erősítőd kiszolgáló áramköreihez.
Üdvözlettel: reloop
(#) Edm hozzászólása Nov 3, 2011 /

Köszönöm a segítségeteket!
(#) tamatőr hozzászólása Nov 4, 2011 /

üdv mindenkinek!
Kérdésem lenne.Sodrott vezetékre szeretnék 10-12db 35w-os halogént szerelni.Lehet-e 2 trafóval és ha igen hogyan kell összekötni?Kösz ha vki segít!
(#) speeedfire hozzászólása Dec 27, 2011 /

Ha egy sima trafóm van, akkor azt, hogy lehet megoldani, hogy szimmetrikus legyen?
Konkrétan egy 9V AC-s van, és ebből akarok ugye 2*5V-ot, fesz stabokkal lenne az 5-5V, de előtte nem tudom mi kellene.
(#) pucuka válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

A 9 V -os tekercs egyik vége a GND. A másik végére raksz két dióda egyik végén összekötött anódját, katódját. A diódák másik végeire rakott puffer kondikon és a katódon pozitív, az anódon negatív feszültséget kapsz, a GND -hez képest. Ezzel kész a szimmetrikus tápod. Ide jöhetnek a pozitív, és negatív stabkockák.
(#) sunyisanya válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Szia!
Mindenféle képen nagyobb feszültségre lesz szükséged,mert 9v az kevés 2×5v-hoz,főleg stabokkal!
Ha szimpla áramod van,akkor arra a rajzra van szükséged amit feltettem.Természetesen,még kellenek a stabok.
Üdv,Sanya
(#) pucuka válasza sunyisanya hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Miért is lesz kevés? Szerintem elég. Ha a 9 V váltót egyenirányítja 12,6 V -ot kap üresjáratban. ebből csak meg lehet csinálni az 5 V -ot.
(#) sunyisanya válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Attól függ mire fogod használni,mert függ a teljesítmény felvételtől is!
(#) pucuka válasza sunyisanya hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Én semmire, de a kapocsfeszültséget a terhelés csak annyiban befolyásolja, ha a trafót túlterheled. Ha nem terheled túl, az üresjárási feszültség leesik ugyan valamennyit, de az még mindíg bőven elegendő. A tabkockának. A 7805, és 7905 stabkockáknak 10 V nyers feszültségre van szükségük , hogy hozzák a paramétereiket. Ennyire meg csak nem esik le a feszültség.
(#) speeedfire válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Ezt akarom megépíteni. Van itthon 2 9V-os kis trafóm, így nem szeretnék venni külön 3*9V-osat.

Pedig szükség lenne a második, külön, független tápra. Az FPGA 2311 áramkör egy nagyon érzékeny áramkör, független, agyonstabilizált, agyonszűrt tápra van szüksége, hogy hozni tudja a paramétereit. Nem lehet közös tápja a digitális vezérlésével. Ha mást nem, akkor használj két egyforma 9 V -os trafót, az egyikkel megcsinálod a dupla tápot az előzőek szerint, a másikkal pedig egy 5 V -osat a logika részére. Próbából szűrőtagokkal elválasztva járathatod az egyik oldalról is, de úgyis meg fogod látni a független táp szükségességét.
(#) speeedfire válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Ezt írtam én is, 2 kis 9V-osom van itthon.
Meglesz a független táp, csak ugye ezek nem szimmetrikusak, azért kellett egy kis segítség a szimmetrikusra hozásra. De közben találtam más megoldást is, virtuális föld kulcsszó alatt.
(#) speeedfire válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Ahogy nézem tényleg kevés lesz így a 9V. Eléget valamennyit az IC is, amivel a virtuális földet csinálnám. Illetve a fesz. stabok is droppolnának 1-2V-ot.

sunyisanya hozzászólásában ott van, hogy az egyik trafód 9 V -jából hogy kell a szimmetrikus tápot megcsinálni.
Bővebben: Link
A másik trafó 9 V -jából megcsinálhatod a digitális rész tápját. A két táp földjét (GND9 az IC adatlapján látható módon közösítsd, sehogy máshogy, a zavarok, és a brum miatt.
(#) homedve hozzászólása Dec 27, 2011 /

Helló,

végigolvastam az összes hozzászólást, viszont nekem még nem nagyon tiszta ez a téma. Előre is elnézést, ha túlontúl alap, bugyuta, esetleg felettébb buta a kérdésem.
Építeni szeretnék egy UV levilágítót, 10 db 5 chipes ledből, 3,4V és 100mA kell nekik egyenként. Ezeket gondoltam 2-2-t sorba és ezeket párhuzamba kötni. Viszont nem tudom milyen tápot csináljak hozzá. Szimmetrikus kellene? Esetleg jó az aszimmetrikus is? (két trafó is rendelkezésre áll, 2*9V 40VA és egy 1*10V 30VA)
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) speeedfire válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Igen, de annyit esne a fesz. hogy kevés is lenne a végére.
(#) sunyisanya válasza speeedfire hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Hát ezzel kezdtem!!!!
Következő: »»   22 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem