Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szabályozható táp készítés (egyszerű)
Lapozás: OK   3 / 3
(#) (Felhasználó 51715) válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Felmerült egy újabb dolog.
Adott ugye a 37VAC, amiből kellene 15VDC-t csinálni.
Nézegettem az LM 2576 HVT-ADJ IC-t, mert tudja azt, ami nekem kell(3A,15V ki, nagy input voltage).
Viszont az ára nagyon húzós, szeretném kicsit csökkenteni a költségeket.
Az eddig általam nézett feszültségszabályozóknak mind olyan V bemenet kell, amit az általad említett 52VDC messze túlhalad, hogyan tudnám konvertálni ezt az 52VDC-t 15V-ra anélkül, hogy méregdrága(1500 Ft) IC-t kelljen hozzá vennem?

Bárki segítségét megköszönöm.
(#) ekkold válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ez a projekt fillérekből kihozható, főleg ha fix feszültségre és csak 3A-re kell (lehet egyszerüsíteni). Cserébe, sok munkával jár megcsinálni, jóval nagyobb méretü lesz mint az LM2576-ból felépített áramkör, viszont ennek sokkal jobb a hatásfoka mint az LM-nek.
(#) Zed válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Ha az IC árát meg szeretnéd spórolni, nyilván nagyobb lesz a NYÁK-od, mert más egyéb kiegészítők kellenek mellé. Ha ez nem gond, akkor:
- keress valamilyen TL494-hez való kapcsolást, amiben külső kapcsolóelemet használnak (mondjuk valamilyen FET-et)
- használj LM2574-et, mint vezérlő IC-t és ehhez applikálj külső kapcsolóelemet (az LM2574 az LM2576 "kistestvére", de csak 0,5 A-es ha jól emlékszem és sokkal olcsóbb)

Konktrét kapcsolásokat sajna nem tudok adni.
(#) (Felhasználó 51715) válasza Zed hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, van otthon TL494 IC-m, nézek hozzá kapcsolást.
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Nov 3, 2011 /

Ebben a kapcsolásban a 100uH-s tekercs milyen fajtájú?
Ez jó lenne ide?
http://www.hestore.hu/prod_10021217.html
(#) (Felhasználó 51715) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Találtam egy IC-t otthon, ami megfelel az elvárt paramétereknek(nagy bemeneti fesz, legalább 2A kimeneti áram), egy L4960 személyében. Találtam hozzá megfelelő kapcsolást is, csak nem vagyok biztos benne, hogy jó lenne -e ez egy erősítőhöz, szabvány 50Hz-es trafóval.
Szerinted? Az előnye mindenképpen a költséghatékonyság, viszont csak 1 db van belőle, és nem úgy tűnik, hogy könnyen beszerezhető, vagy lenne helyettesítője.
(#) (Felhasználó 51715) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Egy TDA1557 sztereo kapcsolásom van, viszont csupa olyan trafóm hozzá, aminek túl nagy a feszültsége. Ezért kellene egy konverter kapcsolás(és nem a stabilizáció), ami előállítja nekem ezt a 15-18V-t. A Transzformátor információ topikban leírtam, milyen trafóim vannak, de abból az egyiket másra használom fel, a másik pedig túl kicsi teljesítményű ahhoz, hogy elvigyen egy 44W-os erősítőt. Maradnak olyanok, amiknek a kimenő feszültsége 40VDC körül vannak, ehhez a feszültséghez kell az L4960-as IC, mert az bírja a 40V-ot.
Csak abban nem vagyok biztos, hogy ez az IC alkalmas -e arra, hogy megfelelő minőségű tápot lehessen belőle készíteni egy erősítőnek, azaz nem fog -e zúgni vagy hasonló.
Eddig még nem foglalkoztam tápegységekkel, ezért a tanácstalanság.

Szerencsére az a 40V már átszámított, tehát az már DC (28VAC), és elég nagy is ahhoz, hogy talán elvisz 44W-ot.
Ha hazamegyek akkor megpróbálom megmérni a magméretet.

Tudom, hogy nem kellene ennyit spórolnom egy erősítőn, mert akkor csak gyenge minőségű lesz, de több ezernyi bontott alkatrészem van otthon, és jó lenne valamit hasznosítani is.
(#) cedasy válasza vicsys hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Szia ennek a tápnak a kapcsi rajzát felraknád ? Érdekelne a kijelző kezelés is.
(#) Bell hozzászólása Máj 9, 2012 /

Sziasztok!
12 Voltos akksiról szeretnék egyszerű tápot 8,5-9,6 Volt kimenő feszültségre, 3A csúcs, átlag 0,5 A terhelésre.
Régen készítettem én ilyesmit hagyományos stab. kockából egy BD249 féle tranzisztorral megfejelve, de most sehol sem találok konkrét rajzot.
Minden segítséget köszönettel fogadok!
(#) kadarist válasza Bell hozzászólására (») Máj 9, 2012 / 1

Szia!
Használj LM350-et.
(#) Bell válasza kadarist hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Köszönet! Lényegesen jobb megoldás, mint amit kerestem.
(#) davix95 hozzászólása Jan 7, 2016 /

Üdv.
Szeretnék gy tápot készíteni aminek állítható kimenő feszültség valamint van benne áramkorlát is 24V os trafóm van ehhez kéne egy kapcsolás tudna segíteni valaki ?
(#) granpa válasza davix95 hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Elolvastad ezt a 'temérdek' 3 oldalt, megnézted a képeit a témának? Egyszerű labortáp témát is? Mekkora áramot tud a trafód? Milyen alkatrészed van hozzá? Pl. egy xx723-as?
A Labortápegység téma rajzai közt a 47. lapon találsz egyszerűt.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) nrobert hozzászólása Márc 10, 2016 /

Sziasztok!

Összeállítottam egy szabályozható tápegységet LM2576-al az adatlapjában található kapcsolás szerint. Annyiban tértem el az eredeti kapcsolástól, hogy a kimenő feszültséget 25V-ig tudom állítani és a 150 uH helyett 170 uH a tekercs induktivitása. Az a problémám, hogy egy 12V-os 20w-os halogén izzóval terhelve a 12V-ra beállított kimenő feszültség 10,8V-ra esik vissza. A feszültség kisebb terhelésre is esik, pl: 120 Ohm-os ellenállásnál 12V-ról 11,8V-ra. Ez mennyire normális ennél az IC-nél?
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2016

LM2576A.jpg

(#) erbe válasza nrobert hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Az opcionális szűrőt is beépítetted? Ha igen, milyen huzalvastagsággal?
(#) nrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

A szűrőt még nem tettem bele, egyelőre csak próbapanelen van összerakva.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2016
(#) erbe válasza nrobert hozzászólására (») Márc 11, 2016 /

Azért kérdeztem rá az opcionális szűrőre, mert ha beépíted és túl vékony a huzal, az művelhet ilyen csodákat. Így viszont nincs tippem.
(#) nrobert válasza erbe hozzászólására (») Márc 11, 2016 /

Köszönöm, én még tovább kísérletezem, lerövidítem a vezetékeket, kicserélem az alkatrészeket stb.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem